Počítanie kalórií: Pomáha alebo stresuje pri chudnutí?
uz dlhsie rozmyslam ze by som si zacala zapisovat co zjem, ale bojim sa aby som nebola z toho nakoniec viac nervozna ako spokojna 😅
pomohlo vam pocitanie kalorii alebo ste schudli aj bez toho?
Počítala som poctivo pól roka, potom som sa naučila čo kedy koľko môžem jesť, chudnem už aj bez počítania
@anonym_autor pocitala som cez kaloricke tabulky, schudla cca 20kg. Mne to velmi pomohlo uvedomit si, kolko jedla je normalna porcia, kolko kalorii ma kus kolaca a teda kolkokrat do tyzdna mozem maskrtit a podobne. Nestresovalo ma to vobec, naucilo ma to spravnym navykom.
@anonym_autor zapisovanie kalorii bola jedina vec ktora mi otvorila oci ze naozaj som nebola v kalorickom deficite aj ked som si myslela ze som. Urcite odporucam. Postupne sa na to naucis a zvyknes si, casom sa zarocen naucis co cca mozes zjest a kolko. Za mna prvy krok k uspechu 🙂
Uprimne nemam na to cas... zmensit pörcie, vyhodit cukor, pecivo... a schudnes... je to o rozhodeni vlastnej rutiny - pri nakupovani, pri chodeni do chladnicky, pri vareni... drzim palce
@anonym_cbbea3 s tymto nesuhlasim, hlavne to ze nemam cas - takto som si obhajovala to ze som bola leniva si kazdu surovinu dat najprv na vahu. Pridalo mi to 5 minut navyse a mala som vsetko pod kontrolou.
@anonym_cbbea3 s tymto nesuhlasim, hlavne to ze nemam cas - takto som si obhajovala to ze som bola leniva si kazdu surovinu dat najprv na vahu. Pridalo mi to 5 minut navyse a mala som vsetko pod kontrolou.
@anonym_0cd106 pokial nebudes kupovat blbiny a budes zdravo varit, tak to nutne proste vazenie nie je... je to krok navyse...kazda z nas presne vie, preco pribrala... ruku na srdce, ano vie...
@anonym_autor mňa to dokonca bavilo a aj tak som neschudla 🫣
@anonym_0cd106 pokial nebudes kupovat blbiny a budes zdravo varit, tak to nutne proste vazenie nie je... je to krok navyse...kazda z nas presne vie, preco pribrala... ruku na srdce, ano vie...
@anonym_cbbea3 ano kaloricky nadbytok, lebo 60g cestovim je uplne nieco ako 120g cestovin co sa tyka makier, takze ano, je dolezite vediet ci si alebo nie si v kalorickom deficite.
Mna to otravovalo, schudla som aj bez pocitania a uz roky aj udrzujem vahu, isla som zo 72kg na 53kg. Staci sa neprezierat, jest vyvazene a bude sa to darit aj bez toho.
Nejaky cas som to robilo a otvorilo mi to oci. Najma ak som zistila, ze obed je moje posledne jedlo a viac nemozem 🙂. Alebo bezlepkove potraviny su ovela viac kalorickejsie. Uz som s tym prastila, stresovalo ma, ked som zlyhala a nechcelo sa mi zapisovat. Sama som vysadila sladkosti, ubrala z porcii a teraz v lete mam viac pohybu. Len po 50tke je to sakra drina.
Ja som s tabulkami schudla za nieco vyse mesiaca 6kg (idem z vyssej vahy). Ja to bez nich neviem. Nemam v sebe brzdu, odhad. U nas sa vzdy jedlo privela a nezdravo. Tabulky mi pomohli uvedomit si, ze jeden banan a troska olivaca na salat vobec nie su take neskodne. Skus to naopak, jeden den si vaz a pis na papier kolko coho si zjedla (odvazit, nie odhadom!!!) a uvidis co sa dozvies. Tabulky su otrava, ale zasa neories pri tom. Kolko casu denne su tie, co pisu, ze na to nemaju cas, napr na MK alebo pred telkou?
Moj tip: ak je to trochu mozne, kup si platenu verziu. Ak sa to rozrata na mesiac, nie je to az tak vela penazi. Tie reklamy strasne zdrzuju a mna predtym odradili od pouzivania. Plus je mi dost kktno to teraz nepouzivat, ked som to zacvakala 😅
Ak pochádzaš z rodiny, kde sa strava nikdy neriešila a nestretla si sa celkovo so správnym stravovaním, tak jednoznačne naskočiť na KT aspoň na polroka-rok.
Potom to už budeš mať v oku a budeš v tom vedieť chodiť. Spoznáš ako má vyzerať tanier obedu, spoznáš čo treba zjesť na raňajky etc.
Bez toho, ak si nemala nejaký vzor s ktorým si bola 24/7 dlhší čas, nemáš šancu to odhadnúť.
Mna to otravovalo, schudla som aj bez pocitania a uz roky aj udrzujem vahu, isla som zo 72kg na 53kg. Staci sa neprezierat, jest vyvazene a bude sa to darit aj bez toho.
@anonym_d27a6e S tymto plne suhlasim. Skusala som s KT kedysi, aj bez. A paradoxne bez som isla s vahou dole😄 Mna to zapisovanie a sustredenie sa na to cely den zbytocne stresovalo. Bez KT som bola normalne uvolnena, jedla mensie porcie, ktore mi ocividne stacili, lebo hladna som nebola; salaty, ovocie, zelenina, ovela menej sladkeho a tym,ze aj cvicim tak to islo pekne dole🙂
Ja sice chudnut nepotrebujem, skor nabrat svalovu hmotu, a tak som teraz 2x v zivote na KT. Je to zo zaciatku otrava, casom uz rutina.
Ak nemas prehlad o potrebe jednotlivych makronutrientov a velkosti porcii, na zaciatok su super. Budes len tak kukat, ze to, co povazujes za ok co sa tyka mnozstva a zlozenia, vobec ok nie je. Vedia pekne otvorit oci a pochopit, kde clovek robi chyby. Ide to aj bez nich, no s nimi je to lahsie.

Uprimne nemam na to cas... zmensit pörcie, vyhodit cukor, pecivo... a schudnes... je to o rozhodeni vlastnej rutiny - pri nakupovani, pri chodeni do chladnicky, pri vareni... drzim palce