icon

Posilňovňa, chudnutie - otázky a odpovede

tereza0442
29. jan 2013

Baby, ktore chodite do posilky, robite nejaky sport, snazite sa schudnut, zdravo sa stravovat? 🙂
Par kociek mi povedalo, ze by mali zaujem o niekoho, kto by im poradil vo vsetkych tychto veciach, venujem sa posilnovaniu uz par rokov, tiez osobnemu trenerstvu, a tak ak by ste mali zaujem, rada by som oplatila vsetku pomoc s otazkami vychovy a podobne, tym co viem.

Tak ak chcete, rada pomozem - samozrejme mozete si radit aj navzajom 🙂 🙂

tereza0442
autor
6. mar 2013

@ullala po polhodke to bude ideal 😉

redroseleny
6. mar 2013

@tereza0442 Zatial viac menej na páse 30 min. bicykel 15 minut. Chcela by som skôr poradiť, že každý deň čo mám dať s čím. Keď mám problémy viac so spodnou časťou tak mám viac precvičovať spodnú, alebo aj zároveň vrchnú. Nemám zatial nejaký systém v tom. Tak možno od teba by som chcela počuť tú radu.Aspon približne... a čo sa týka stravy mám ozaj veľmi málo poznatkov. Tak možno by trochu bodlo aj z toho poradiť.

turistka
7. mar 2013

@tereza0442 chcela by som sa ta spytat, aka by mala byt tepova frekvencia pri kardio cviceniach, nasla som uz 3 rozne tabulky a som z toho jelen (220-vek, 180-vek....), chcela by som zacat chodit do posilky - orbitrek, beziaci pas, alebo stepper, zatial neviem co by bolo najvhodnejsie a moja otazka je - staci to na chudnutie, alebo treba este precvicit aj cele telo nejakymi posilovacimi cvikmi?

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
tereza0442
autor
7. mar 2013

@redroseleny urcite precvicuj cele telo. jednak budes chudnut a jednak tvarujes postavu, ak mas silnejsiu spodnu cast tak daj silove cviky aj na vrchnu, nech ju opticky vyvazis.
no a ta strava, pozri v skratke temu, davala som tu aj jedalnicek ako by asi mal vyzerat, a pytaj sa.

@turistka ahoj, tepova frekvencia je pri chudnuti uplne nepodstatna, takze ju vobec riesit nemusis. mozes striedat pomale dlhsie behy s intenzivnym intervalovym behom, o kt. som uz pisala, alebo zacat s tymi dlhymi behmi, ako sa ti bude chciet 🙂. do posilky ak chces tak odporucam najprv zacat s posilnovanim - najst si trenera, trosku sa s tym zoznamit. a do toho pridatkardio, to je najefektivnejsie 😉 ak sa chces dozvediet viac tak v teme je tu toho dost popisaneho, ked budes mat cas a nudit sa tak precitaj 🙂

tereza0442
autor
7. mar 2013

@zazvorka87 ahoj, selektivne sa chudnut tuk neda, takze treba kardiom z celeho tela 🙂 ak chces trosku vyformovat pas, tak mozes skusit napr. bocne uklony (uklony do stran) s cinkami, ale tiez je to len spevnenie a pod vrstvou tuku to nebude take citelne. treba cele telo precvicovat, aby sa ta stavba trosku zmenila 🙂

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
tereza0442
autor
7. mar 2013

@zazvorka87 tak najlepsi je beh, lebo zapajas cele telo a stredom tela musis vyvazovat a balancovat pohyb celeho tela 😉 nech ta to bavi!

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
uglybetty1234
7. mar 2013

Ahoj, chcela by som poprosit o radu ohľadom kondície a spevnenia. Celý život som štíhla (skôr vychudnutá), tak som na to kašlala, avšak od januára som si povedala, že treba niečo robiť. Schudnúť nechcem. 3x do týždňa cvičím expresku (20 min.trampolíny, 20 min. bosu, 20 min TRX), chodím s malým na plávanie 2x týždenne čo je celkom posilovna na nohy a ruky a snažím sa cvičiť každý deň aspoň 5 minút s činkami :D Moja otázka sa týka stravy, mám ju nejako upraviť, alebo si môžem veselo jesť čo chcem?? (čo teda aj praktizujem) Schudnúť nechcem, len či to nevplyvní ? ďakujem za odpoveď

ikusa11
7. mar 2013

@uglybetty1234 jooj,aj ja si chcem veselo jest co chcem 😀

ikusa11
7. mar 2013

@tereza0442 ajoj,mna by zaujmalo,ci je podla teba dobre cvicit na lacno?mne sa najlepsie cvici rano,na lacno si dam l karnitin(viem,pisala si,ze to nieje nic moc,ale uz som ho mala kupeny tak pouzijem a uz mam objednany ten termogenny spalovac)a idem cvicit tu jillien +nieco k tomu.no at tam nastava problem.docitala som sa,ze sa po tom cviceni nema jest polhodina az hodina.a to by uz bolo pomaly 11hodin.skusala som acidko a vlocky,po tom sa este dobre cvici,ale ked si dam pecivo tak nic moc.no uplne najlepsie sa mi cvici nalacno.co si o tom myslis?dobre?nedobre?

tereza0442
autor
7. mar 2013

@zazvorka87 podla toho ako vladzes 🙂 striedaj beh s chodzou, ako ti to vyhovuje. pichanie v boku moze mat rozne priciny - jedlo, prilis vela tekutin pred behom, zle dychanie, zly doslap. treba si to trosku odsledovat a potom riesit konkr. dovod.

@uglybetty1234 ahoj, podla toho co pises nebude ziadny problem s tym co jes. urcite by som do seba nedavala mcdonaldy a podobne blbosti, ktore akurat skodia zdraviu v konecnom dosledku, ale v principe mozes jest cokolvek. kondiciu ani spevnenie to neovplyvni, ak si vsak dobre rozvhrnes jedla (v tvojom pripade hlavne po-treningove) a miesto kazdodenneho cvicenia 5minut das 2x do tyzdna hodinu v posilke, mozes pekne nabrat svaly, ak teda chces 🙂 takze pokojne papaj na co mas chut a my ti mozeme len zavidiet 😀 nech sa ti dari 🙂

tereza0442
autor
7. mar 2013

@ikusa11 ahoj, podla mna nalacno nie je dobre cvicit. ak ale cvicis do hodiny po prebudeni, tak podla mna nie je dobre ani jest nejake vacsie jedlo, lebo ti to zatazi zaludok.ja osobne to riesim bud rybim olejom alebo BCAAckami, no ludom neposuvam hned suplementy, lebo si myslim,ze na zaciatok to nie je az tak potrebne. co by som ti radila - idealny je ten rybi olej, pripadne si dat nejaky banan, pomarancovy dzus.
co sa tyka vyskumov, tak;
ad1; vyskumy ukazali, ze je uplne minimalny rozdiel v strate tuku a hmotnosti (pri chudnuti) v behani nalacno a v behani po jedle / v inu dobu ako rano. postrehnutelny rozdiel bol len pri obeznych ludoch, u ktorych behanie nalacno pomahalo k strate hmotnosti o nejaku 1/5, avsak to slo na ukor zdravia v niektorych pripadoch (tazsi ludia su na tom malokedy kondicne dobre, mavaju vyssi tlak, ich telo prichadza do enormneho soku co moze viest k odpadnutiu napr.).
ad2; rychle sacharidy priamo pred treningom nie su najvhodnejsie pri chudnuti (banan, dzus, tycinka,pecivo) lebo pri aktivite primarne vyuzivame tuto energiu co je sposobene aj vykyvenim hladiny inzulinu a kortizolu. na druhej strane vsak treba vnimat fakt, ze po prvom jedle sa automaticky startuje metabolizums a nakopava sa, takze telo ma dalsi podnet k chudnutiu.

Co je ideal. Podla mna si treba najst taku zlatu strednu cestu, aby si to nemusela nejako extra riesit. Ten banan toho ZAS tak vela nezmeni, energiu z neho vyuzijes na nasledujucu cca polhodinu (potom hladina inzulinu zase pada a pride mensia unava). Pre vela ludi je to ale riesenie, chudnutie az tak neovplyvni a nemusia riesit, co budu jest alebo nejest. urcite je to LEPSIE ako ist nalacno.
No a ten rybi olej ti tiez nastartuje metabolizmus, akurat neovplyvnuje hormony a nerobi vykyvy

iwuskaaa
7. mar 2013

@tereza0442 ahoj, ak môžem opýtam sa aj ja 🙂 .
Rozhodla som sa, že pred letom treba pár kíl zhodiť, tak som sa dala na cvičenie vo fitku, zatiaľ dvakrát do týždňa a obmedzenie pečiva a sladkostí. Bola som fuška, ale zatiaľ sa mi darí, no ťahám iba druhý týždeň 😀 . Najviac by som chcela zhodiť z brucha.
Čo je najlepšie na raňajky? Všeobecne, či idem cvičiť, alebo nie.
Kedy je najlepšie jesť ovocie a v akom množstve?
Naposledy sa najem večer o 17.00 hod., dobre robím?
A hneď nalačno vypijem pollitra čistej vody s citrónom, aby som sa naštartovala, to je zrejme ok 🙂 .
Ďakujem za rady 😉

tereza0442
autor
7. mar 2013

@iwuskaaa vitaj, je super ze si zacala vo fitku 😉 drzim palce., a teraz k otazkam:
1. idealne na ranajky (ak berieme do uvahy vyvazeny jedalnicek) su komplexne sacharidy kombinovane s bielkovinami. je vela stravovacich jedalnickov, ale povedala by som ze ten zaklad je niekde tu a potom sa to lisi priamo od toho ake ma clovek ciele a akym sposobom ich chce dosiahnut.
2. idealne doobeda a nie vela. najlepsie su vsetky ""berries"" pretoze maju najviac vitaminov a antioxidantov, naopak ak chceme vyradit nejake ovocie, tak to bude to, ktore obsahuje najvyssi podiel fruktozy (hrozno,figy,banany atd).
3. ak ides spat o siedmej tak ano, co ale nepredpokladam. daj si vecer este nejaky salat, alebo si vecerne jedlo rozdel na 2 ak nie si hladna.
4. voda je voda a citron toho moc nezmeni, metabolizmus ti nastartuje az prve jedlo 😉 ale robis dobre kazdopadne, vodu treba rano pit ako prvu.
pekny den 🙂

meinkonka
7. mar 2013

@tereza0442 terezka /neviem, ci sa tak aj naozaj volas, alebo je to len nick/ ale musim ti povedat, ze sa mi pacia tvoje postoje a rady 🙂. napr. neradis drasticke jedalnicky, ale to, co si telo pyta /samozrejme v obmedzenom mnozstve/, ale najviac sa mi pacia tvoje prispevky, ze nie je dolozita tepova frekvencia pri aerobnych cinnostiach, ako sa vsade pise. ja som sice laik v tomto obore, ale akosi mi vzdy moje podvedomie vravelo, ze ak sa budem hybat, hociako, hocikolko, tak to s mojim telom urobi len dobre a nejake zmeny sa ukazu, aj ked nebudem mat ospevovanu frekvenciu 😀 takze mi hras na moju notu, motivujes ma.......velmi rada ta citam 😉 😉

sevzuz
8. mar 2013

@tereza0442 ahoj 🙂
chcela by som sa poradit🙂
od zaciatku roka som upravila stravu a vazim si jedlo a jem vyvazene 7500Kj (stale kojim, skoro plne🙂 z toho 25% bielkoviny, 30% tuky a 45% sacharidy, cvicim denne na orbitracku cca 40minut.
od zaciatku roka som dala dolu 10kg (vazim sa v jednom fotku na takom stroji co vsetko vyhodnocuje, a vsetko co islo dolu bol tuk, dokonca ho bolo 11kg a kilo svalov som nabrala🙂 strasne sa z toho tesim, len ma zaujima ci je ten program HIIT ktory radis kockam cvicit na stacionarnom je vhodny aj na orbitracku, ja si teda sledujem tepovu frekvenciu dost poriadne, lebo mam odskusane ze na mna to funguje, ak to nesledujem a idem cez tak chudnem pomalsie. a este by ma zaujimalo ked cvicim tak najprv si dam 5minut tocenia na rotane potom orbitrack a nakoniec 80 brusakov( nohy mam zaprete a striedam priame a bocne), je to dobry postup, alebo by som mala dat orbitrack az na koniec.

este mam pred sebou dat dolu 15-20kg to by som chcela zvladnut do 1.8.

uglybetty1234
8. mar 2013

@tereza0442 ďakujem za odpoveď. S tou posilkou to musím ešte premyslieť, lebo už takto mi dosť vychádza rodina v ústrety, tak neviem ako by sa tvárili na ďalšie hodiny mimo 🙂

ikusa11
8. mar 2013

@tereza0442 dakujem za odpoved.veruze cvicim do hodiny od zobudenia,niekedy uz do polhodiny.rybi olej som si pytala v lekarni a dali mi ho vtabletach aj s Q10.ci ty myslis nejaky v tekutej forme?alebo tie tablety stacia?a teda staci to prve jedlo nahradit teda dzusom?to nastartuje metabolizmus?apotomm si dat normalne jedlo hodinku po cviceni.moze byt?

14petulka88
8. mar 2013

Baby mam otazku dost casto ma pri zvysenej aktivite pycha v boku niekedy na pravo niekedy na lavo ale dakedy aj v oboch... Neviete z coho to je? zeby zle dychanie?

lucky14
8. mar 2013

@tereza0442 ahoj. Prosim Ta nie je nejaka vegetarianska nahrada rybieho oleja na rozbehnutie metabolizmu? Dakujem. 😀

tereza0442
autor
9. mar 2013

@meinkonka ahoj, dakujem, ano volam sa tak 🙂 drzim palce 😉

@sevzuz ahoj, tak v prvom rade gratulujem k uzasnemu vysledku. merania tuku podla pristrojov nie su presne, to nejdem komentovat, nechcem ta sklamat ale 10kilo tuku za 2 mesiace je nerealne aj keby si ho mala neviem kolko. uz polovica z toho je velmi vela, dost z toho bude asi aj voda. kazdopadne 10 kilo je uzasny vysledok a drzim palce nech sa ti dari aj nadalej. intervaly mozes samozrejme robit kdekolvek - princip je v tom, ze striedas maximalny vykon s pomalym vydychom v malych intervaloch (podiel by sa mal vzdy zmestitdo MAX 1 minuty pri behu a pri ostatnycn 30-45 sekund v zavislosti od typu pohybu).

tereza0442
autor
9. mar 2013

@ikusa11 stacia aj tabletky, o tekutom som pisala hl.preto, ze ma vyssiu koncentraciu a vychadza asi 5krat lacnejsie.bohuzial u nas v lekarnach sa nepredava v tekutej forme (prave z tohto uzasneho dovodu, ze stat by prisiel o peniaze alebo co) 🙂 ja ho vacsinou kupujem v zahranici.
metabolizmus ti nastartuje akekolvek jedlo takze ano, kludne si daj dzus a po cviceni vacsie jedlo 😉

@14petulka88 ahoj,moze to byt dychanim, stravou/prilis vela vody pred cvicenim. pri behu to moze byt z malej casti aj doslap a zla synchronizacia doslapu s dychanim

@lucky14 kokosovy olej, olej z horcicnych semiacok, a pod. rybi olej odporucam nielen kv. metabolizmu, ale hlavne kvoli prospenosti pre mozog, cievy, nervovu sustavu, teda aj regeneraciu,sustredenie, ovplyvnuje starnutie a podobne.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lucky14
9. mar 2013

@tereza0442 dakujem. Prosim Ta ten kokosovy ma tiez take blahodarne ucinky pre organizmus alebo len ten rybi.? 🙂

redroseleny
10. mar 2013

@tereza0442 Ahoj. Chcem sa ťa ešte opýtať, že keď cvičíš v posilovni, tak je lepšie cvičiť s vyššími váhami keď chcem schudnúť či to skôr naberám svaly.

sense
10. mar 2013

@redroseleny ked chces schudnut su vhodnejsie lahsie vahy a viacere opakovania a ked chces naberat svalstvo su vhodnejsie tazsie vahy a mensi pocet opakovani.....

redroseleny
10. mar 2013

@sense a keď naberám svaly, tak vtedy nechudnem

tereza0442
autor
10. mar 2013

@lucky14 ahoj, len rybi.

@redroseleny vyssie vahy a mensi pocet opakovani je lepsi na oboje. zacala by som nejakym fullbody treningom s max 10-15 opakovaniami, viac urcite nie, napriklad Total Body Workout, kde sa striedaju vyssie opakovania (15) s nizkymi (5) a upravuje sa podla toho aj cvik aj vaha