Posilňovňa, chudnutie - otázky a odpovede
Baby, ktore chodite do posilky, robite nejaky sport, snazite sa schudnut, zdravo sa stravovat? 🙂
Par kociek mi povedalo, ze by mali zaujem o niekoho, kto by im poradil vo vsetkych tychto veciach, venujem sa posilnovaniu uz par rokov, tiez osobnemu trenerstvu, a tak ak by ste mali zaujem, rada by som oplatila vsetku pomoc s otazkami vychovy a podobne, tym co viem.
Tak ak chcete, rada pomozem - samozrejme mozete si radit aj navzajom 🙂 🙂
@nicky182 ahoj, nie nevadi, vravim, ze ten cukor sa ulozi primarne do svaloveho glykogenu. ak je trening intenzivny a citis sa po nom vystavena, tak je to v pohode. ak mavas svalovicu z casu na cas, moze to tomu aj predist. ono ako pise janinna11 tak najpodstatnejsie su tie bielkoviny. ak by som mala volit idealny potreningovy napoj, tak by to bol hlavne protein s glutaminom. ale ten banan nie je nejaky kriticky, da sa na tom chudnut v pohode za predpokladu, ze mas nastavenu stravu pocas celeho dna.
a s tym cukrom pred trneingom by som to neprehanala, ak mas vyvazenu stravu, tak energiu na trening cerpas hlavne z tuku a nepotrebujes ziadne sacharidy pred trneingom. naopak, ak je trening intenzivny, tak potrebujes sacharidy po nom - na doplnenie sval.glykogenu..
ale da sa fungovat na oboch principoch, zalezi co ti viac vyhovuje.
co sa tyka iontovych napojov, tie maju podla mojich skusenosti vyznam pri cviceni dlhsom ako hodina (intenzivny trening, tzn. napr. ak hodinu a pol v kuse bezis, a podobne). pocas stredne tazkeho cca hodinoveho treningu v posilnovni tvoje telo nestihne vyminut co ma, takze nepotrebuje ziadne intove napoje
Mne by sa zisla tiez jedna rada od kedy som zacala chodit na zumbu a zumba toning pribrala som 4kila... 😖 😖 😖 😖 nechapem lebo na strave som v podstate nic nezmenila aj ked moja strava nieje nejak extra super ale do teraz som stym problem nemala... neviete co to? 😠 😠 😠 😠 😠 😠
@14petulka88 za aky dlhy cas? pravdepodobne to bude len voda+nejake svaly. ak sa vazis pred MNS tak to moze byt aj 2kg nahore len zo zadrzanej vody.. ak vidis pozitivne zmeny na postave, tak by som vahu neriesila 🙂
@tereza0442 Cvicim od cca decembra tak oblecenie obleciem to co som nosila predtym nevidim zmeny typu pribratia 🙂 Takze to potom asi nemusim riesit vobec 🙂
Ahojte :o) mam doma stacionarny bicykel + rotanu a rada by som ich oprasila kolko si mam dat na zaciatok aby ma to neomrzelo .....a kolko krat do tyzdna je idealne ? Dakujem za rady ...
@katarina789 ahoj, rob ako ta to bavi 🙂 zalezi aj na tom ake su tvoje ciele, co od toho ocakavas a podobne.. ak chces trochu schudnut a spevnit a chces pouzivat len bicykel,, tak skus HIIT intervaly (uz som o nich pisala) a skombinuj to s domacim cvicenim 🙂 ale samozrejme neviem ti adekvatne odpovedat, kedze nepoznam tvoje ciele ani nic 🙂
@tereza0442 mojim cielom je k mojej vyske dat 10 kg dole meriam 163 a vazim 65,7 kg a samozrejme spevnit.
@katarina789 Ahoj 🙂
pomer vysky a vahy nie je zly, ale 10kg bude treba zhodit inak nez len bicyklovanim - hlavne upravou stravy 🙂 Uz sa tu toho velmi vela popisalo, ak sa pytas len na bicykel tak mozno mas uz aj toto osetrene a poprezerane. Co sa tyka sportovej aktivity, tak by ma este zaujimalo, ako vela casu tomu chces venovat.
Mozes striedat 1 dlhsie bicyklovanie, dajme tomu 40minut s troma kratkymi intervalovymi (po 15minut)., ak ta take dlhe nebavi, tak kludne len tie intervaly (to dlhe bicyklovanie je tam skor tak na zvyknutie a zmenu, nie je potrebne). No a do toho by som idealne zaradila nejaky silovy trening, aspon s vlastnym telom - ci uz nieco z crossfitu, alebo napriklad Jilian Michaels, ktoru si baby velmi pochvaluju (je to kazdy den, trva to vzdy 25-30minut a tym ze je to celkom intenzivne, tak su vysledky celkom rychle). Hlavne so stravou.
Neda sa to udrziavat konstatne, ale ak mas entuziazmus a nadsenie, tak ten prvy mesiac to nakopne jednak tvoje telo a metabolizmus, ale aj tvoju psychiku, lebo urcite uvidis prve vysledky 🙂
@tereza0442 Dakujem pekne zatial :o)
ahoj...super tema....
po prve...vobec neviem pocitat kalorie a tie veci okolo toho...
dalej...som po troch porodoch tesne za sebou...po roku a pol. cize vzdy mi nieco ostalo a dalsie kila sa nalepili. o to tazsie to mam. dost mi uz islo dolu no poslednych par kil ostalo a nie a nie sa pohnut dalej. zacala som chodit do fitka a posilovat plus kardio. no neviem v akom poradi mam cvicit a ako dlho plus ci mistaci 2 krat do tyzdna....viac sa mi velmi neda od drobcov a doma nemam moc dobre podmienky na cvicenie...co aa tyka stravy jem normalne normalnu stravu...ziaden extrem...snazim sa akurat vecere vznechat resp.upravit no neviem presne ako a co mozem navecer. mozem poprosit rady? bud tu alebo aj cez ip. vdakaaaaa velika....
aha..a este...citala som ze pri kramoch moze byt vyssia vaha ci je to blbost?
@katkaking ahoj vitaj 🙂
po prve, vobec nemusis pocitat kalorie, ja som toho nikdy nebola zastancom, dlhodobo to aj tak cloveka nebavi 😉
ja razim taky nazor, ze clovek musi zmenit pristup ku sebe, ku svojmu telu, ku svojmu zivotnemu stylu. nie sa na par tyzdnov/mesiacov zmenit a dietovat. to nefunguje.
Chapem ake frustrujuce to moze byt, takto hned po sebe, clovek ma pocit, ze je v nejakom kruhu. Je vsak obdivuhodne a super, ze si si nasla cas aspon 2x tyzdenne. Ak sa ti neda viac tak sa samozrejme da prisposobit trening aj pre dva dni. Bude to sice trosku pomalsie co sa vysledkov tyka, ale nie horsie 😉 a tiez by som viac poriesila stravu.
Co by som ti odporucila:
1. Precitaj si prosim temu, prebehni ju, nemusis citat kazdy prispevok, len tak zbezne to prejdi a precitaj, co ta zaujme. Na strane 7 je priklad zakladneho jedalnicka, ktory sa potom da prisposobovat podla poziadaviek a moznosti jednotlivcov. Nie je to jediny typ jedalnicku, ale je najvseobecnejsi a najlahsie udrzatelny, preto ho uvadzam 🙂 keby si mala zaujem o nieco specialne, samozrejme da sa vsetko vyriesit.
2. Napis mi ako teraz trenujes - kludne aj do spravy ak chces - ake cviky, ci sama alebo s niekym. Na dva dni do tyzdna, aby tam bol nejaky pokrok a celo pracovalo, je vhodne davat len kombinaciu komplexnych cvikov s tazsimi vahami a dobrou technikou, ktory by som vsak neodporucala zaciatocnikovi, ktory cvici sam. Trening samozrejme nie je problem poskytnut a ak poznas niekoho kto by ti vedel pomoct s technikou, prip. by si mala zaujem o trenera, aby ti ukazal ako na to, tak by to bolo super.
3, ano vaha pri menstr. moze byt vyssia, kludne aj o 2kg 🙂 pred krvacanim a pocas neho si telo zadrziava viac vody, takze sa to moze pohybovat aj v rozmedzi 1-3kg
@tereza0442 vdakaa...zajtra alebo v priebehu par dni ti napisem cez ip....tesim sa ze ma niekto usmerni ako dalej....vdaka velika vopred!!!
@tereza0442 ahoj, prosim ta, ma vlyp na cvicenie - rast svalov, spalovanie, vykon a pod .. ak zvyknem pred nim vypit vela tekutin, najma caju prisladzaneho medom? dakujem
@katkaking jasne bez problemov. budem sa tesit 🙂
@keira ahoj, co sa tyka tekutin tak treba rozlisovat ako ktorych. zeleny caj, kava - napoje obsahujuce kofein - podporuju metabolizmus a spalovanie tukov o trosku a pomahaju aj nakopnut k vykonom.
sladene a sladke napoje - sprite, akekolvek (Aj cerstve) dzusy, caj sladeny cukrom/medom (sacharidy) a podobne - tieto napoje z prevaznej casti obsahuju rychle cukry (maltodextrin, sacharoza, fruktoza, glukoza, sacharin a pod) ktore telo vyuzije ako energiu na trening. ma to pozitivny vplyv ak chces naberat objem, mozu pomoct trosku aj k vykonu (Ale menej ako kofein) a maju negativny vplyv pri spalovani.
napoje obsahujuce protein a aminokyseliny (srvatkovy protein, sojovy protein, BCAA a ine doplnky) maju pozitivny vplyv z roznych hladisk a tu uz zalezi na kazdom type (protein-vacsi podnet pre rast svalov, BCAA-vyssi vykon, viac energie atd).
@tereza0442 ahoj, mozem sa spytat? Da sa podla teba k "tehlickam" na bruchu dopracovat len cvicenim, bez pouzitia proteinov a inych doplnkov? Dakujem
@iconka tehlicky na bruchu sa robia v kuchyni. cvicenim ich neziskas. su to brusne svaly ktore ma kazdy.. niekto mensie iny vacsie. cvicenim ich zvacsis, ale ak chces aby ich bolo vidno, tak sa musis zbavit telesneho tuku. da sa to samozrejme aj bez doplnkov a proteinov, ale neda sa to bez upravy stravy 🙂
@tereza0442 DAKUJEM, no tu stravu som uz brala automaticky. 🙂
@iconka tak potom super. len vela ludi si to neuvedomuje. drzim palce 🙂 🙂
Ospravedlnujem sa vsetkym babam, ze nestiham odpisovat - mam toho teraz vela.. rodina, skola, bakalarka, treningy, priprava na sutaz a jedno s druhym.. snazim sa to postupne napravit tak ak bude odpoved trvat dlhsie, ospravedlnujem sa 🙂
@tereza0442 Ahoj ja mám 36rokov 160 výška a váha 59 kg.Mám 3 deti tak mi zostalo po nich brucho ale čím som staršia tak kilá idú pomaly hore.Poviem pravdu na cvičenie som lenivá ale pred rokom má oslovila vibracna plosina ktora mi časovo vyhovovala koli deťom tak som si ju aj kupila len neviem či som spravila dobre aký máš na ňu názor.Inak dnes idem prvý krát s mužom do posilovne neviem čo tam budem robiť ale snáď mi poradia.Ak nie poradis my ty.Mne by stačilo tak 4 kg dole a som spokojná.dakujem
@tereza0442 ahoj terezka. mam otazocku. snazim sa menej jest a zaujima ma, ci si takymto jedalnickom mozem pomoct k schudnutiu. hned rano si davam cca 0.5l cistej vody /vstavam cca o 6/, niekedy si davam vitaminovy shake, ranajkujem povacsine ovocie /nemozem si pomoct, ale takto mi to chuti/, bud o 8 alebo 9 podla toho, ci som mala ten shake. obed mam o 11 zvycajne trochu polievky a klasicky obed /snazim sa menej tucne/, niekedy salat, olovrantujem /okolo 14-15/ bud ovocie alebo oriesky, alebo oboje, niekedy este druhy olovrant nieco podobne a na veceru cca o 19 bud polievku, alebo nieco lahsie. som zavisla na sladkostiach, takze kazdy den si nieco dam /ja viem, nemala by som, ale ja proste musim, aby som bola v pohode, takto skor zvladnem jedalnicek, ked sa niecim cez den uspokojim/ no a cvicievam okolo 21-22 tak 3x do tyzdna Hiit cvicenia. chodim spat az okolo 24. v podstate ma najviac zaujima, ci musim zaradit nieco viac na ranajky, aby to malo efekt, jednoducho, rano niesom taka hladna ako poobede. a mliecne vyrobky ako jogurty a tvaroh nemam rada, jedine syry a ani ovsene vlocky. dakujeeeeem 🙂
@tereza0442 ahoj,zaujmalo by ma,ci si mozem davat po cviceni manzel.protein.je to mega pro nutritlon,100%pure whey maxx.chcela by som vediet,ci z toho,nedajboze,nezacnem este priberat 😲 .ja chcem samozrejme chudnut.pred cvicenim si davam termogenny spalovac.za odpoved dakujem 😉
Ja sa chcem opytat co na sladke ako nahradit ja mam take stavy ☹ ☹ nedokazem sa ovladnut ked na mna pride
@14petulka88 kocku 70 % cokolady
@tereza0442 prosim ta,ked vypijem cca 3-4 litre teraz "v zime"..kedze sa vela nepotim,nezatazi to ladviny??...
@lubikan zalezi aj od toho kolk vazis. ja pijem 3 litre denne mam 54 kg..
ak pijes nadmerne vela vody ( a zalezi aj od zlozenia, ci cistej alebo mineralnej alebo sladenej ) zatazujes aj srdce
inak tu je celkom faj clanok o nadmernom piti vody http://www.osel.cz/index.php?clanek=2748
pre dspeleho je urcene vypit 3 -5 litrov.. 3 litre v beznej prevadzke a viac, ked uz si fyzicky zatazovana, alebo chora

@janinna11 ved to, banan je dost sladky, v podstate sa mu pocas diety vyhybam ...mozno este rano ...v sobotu som si dala po cviceni tvaroh so skoricou, par kvapiek umeleho sladidla ...dufam, ze umele sa moze, ci nie ?