icon

Prečo máme toľko obéznych mamičiek?

24. jún 2025

Na ihrisku som si sadla vedľa mamy, ktorá sotva lapala dych. Za mna sú nadbytočné kilá u matiek tŕňom v oku verejnosti. Je za tým lenivosť, vyčerpanie, hormonálne problémy, antidepresíva alebo len úplne normálny život mamy, ktorá seba dáva na posledné miesto.
Ja som tiež taká bola a ked som fučala pri zaväzovaní tenisiek, povedala som si dosť. Vo vyššom vekusom sa začala hybať, schudla 14 kg a je mi lepšie.

piroska_
24. jún 2025

Tak na ihrisku si sedela vedľa jednej veľkej ženy, ale určite tam okrem nej bolo sedem ďalších s bežnou hmotnostou. Som momentálne doma s dieťatom, 2x denne vonku na ihrisku, v detských kutikoch atď a ja som si práveže všimla, že kopec žien matiek majú štíhle, pekne postavy aj po detoch, alebo bežne, sú upravené a vyzerajú dobre. Fakt tam žiadnu prevahu obéznych nevnimam.

mandzula
24. jún 2025
@beronsche

Inak, ja chápem, že ludske osudy sú rôzne a mnohé smutné, veľmi smutné..
Ale keď máme toľko nešťastných a zúfalých ľudí, koľko máme tučných ľudí, je to s nami horšie ako zle..
Mne vychádza, že problém bude niekde inde.....
Najmä, keď človek vidí tie deti..

@beronsche suhlasim. Ked vidim deti na tych tucnych x-akoch s vpadnutymi kolenami, ako im rodic kupuje trojitu zmrzku alebo celu pizzu... Ked je dieta vychudnute, uz je tam uvaha o zanedbani starostlivosti - nie je obezita obdobne zanedbanie?

adaluc338
Autor odpoveď zmazal
lujza123
24. jún 2025

Ľudia sú všeobecne taký rozkysnutí, nielen mamičky.

Podľa mňa je za tým bordel v potravinách - chemikálie, kypridla, taviace soli, hormóny antibiotiká v mäse a mliečnych výrobkoch

Ludske telo nedokáže spracovať toľko chémie. To vidno aj na rozložení tuku, veľké bruchá sú zväčša hormonálny tuk, nefungujúca pečeň, chlapom zas rastú ženské prsia z piva …

beronsche
24. jún 2025
@lujza123

Podľa mňa je za tým bordel v potravinách - chemikálie, kypridla, taviace soli, hormóny antibiotiká v mäse a mliečnych výrobkoch

Ludske telo nedokáže spracovať toľko chémie. To vidno aj na rozložení tuku, veľké bruchá sú zväčša hormonálny tuk, nefungujúca pečeň, chlapom zas rastú ženské prsia z piva …

@lujza123 lenže stačí trochu viac súdnosti a trochu menej lenivosti/ pohodlnosti a zredukujes množstvo chémie v potravinách len taký fukot...
Kto ale bude variť zo základu, keď máme meníčka a donašky, vending automaty a kto si upečie koláč, keď má chuť na sladké, keď si môže kúpit keksík bez námahy?

Nehovorím, že vysoko priemyselne spracované potraviny nie sú problém, ale väčším problémom je, že to ľudia konzumujú bez rozmyslu a hýbať sa im tiež nechce..

mandzula
24. jún 2025
@lujza123

@lujza123 problem je v prvom rade kvantita, az potom kvalita. Plus treba dodat, ze clovek ma stale na vyber, len je lenivy rozmyslat. A lenivy hybat sa.

majamat
24. jún 2025
@mandzula

@majamat ja si zas, naopak, myslim, ze lekar nie je zly napad. V istom clanku sa obezitolog vyjadroval, ako ho hneva, ze obvodak pacientovi napise "schudnut", holu-bosu informaciu, s ktorou si pacos nevie poradit, lebo nema zakladne vedomosti a dostava sa do zacarovaneho kruhu. Treba ho usmernit a poslat napriklad k tomu obezitologovi.

@mandzula lenze lekar v tom zmysle, ze za obezitu moze nejake ochorenie, nie samotny pacient. jednoducho vyhovorka, preco pribera.
obezitologovia nie su vsade, lekar preto nie vzdy ma kam pacienta nasmerovat a sam mu nepomoze. su aj dietologovia a vyzivovy poradcovia, co si obezny clovek moze zabezpecit aj sam.

mandzula
24. jún 2025
@majamat

@mandzula lenze lekar v tom zmysle, ze za obezitu moze nejake ochorenie, nie samotny pacient. jednoducho vyhovorka, preco pribera.
obezitologovia nie su vsade, lekar preto nie vzdy ma kam pacienta nasmerovat a sam mu nepomoze. su aj dietologovia a vyzivovy poradcovia, co si obezny clovek moze zabezpecit aj sam.

@majamat chapem, co chces povedat. Fakt je vsak ten, ze lekar by mal byt ten, co cloveka nasmeruje, hoci aj k tomu vyzivovemu poradcovi, kedze mnohi sa len cyklia v kadejakych nezmyselnych dietach.

majamat
24. jún 2025
@mandzula

@majamat chapem, co chces povedat. Fakt je vsak ten, ze lekar by mal byt ten, co cloveka nasmeruje, hoci aj k tomu vyzivovemu poradcovi, kedze mnohi sa len cyklia v kadejakych nezmyselnych dietach.

@mandzula nemusi, v dnesnej ere informacii sa moze nasmerovat sam a hlavne musi chciet a hladat moznosti.
lekar nie je vsemocny. poznam mnoho obeznych a aj keby ich lekar nasmeruje, neschudnu. dokonca maju lieky, ktore by im v tom mohli pomoct aj tak nic.
prave tu je neobycajne dolezita aktivita cloveka, ta napovie o tom,a ky je motivovany.

vyzivovy poradca nebude asi medicinsky odbor, preto lekar vobec nemusi mat o tom znalosti, kde aky je a kolko to stoji a pod.

mandzula
24. jún 2025
@majamat

@mandzula nemusi, v dnesnej ere informacii sa moze nasmerovat sam a hlavne musi chciet a hladat moznosti.
lekar nie je vsemocny. poznam mnoho obeznych a aj keby ich lekar nasmeruje, neschudnu. dokonca maju lieky, ktore by im v tom mohli pomoct aj tak nic.
prave tu je neobycajne dolezita aktivita cloveka, ta napovie o tom,a ky je motivovany.

vyzivovy poradca nebude asi medicinsky odbor, preto lekar vobec nemusi mat o tom znalosti, kde aky je a kolko to stoji a pod.

@majamat ja to zas vnimam tak, ze lekar je pre mnohych autorita a jeho slovo ma vahu. Samozrejme, ak je niekto lenivy hnup, nepomoze mu nik a nic.

nini1978
24. jún 2025

A čo teba trápi telo inych matiek?
Aky tŕň v oku?
A čo to,že anonym?
Nuda?
Sociálny prieskum pod názvom
“Ako vnímame obezitu matiek”
Trapka

jana_eyre_2
24. jún 2025

Mňa by zaujímalo, preco máme toľko starých blazkovych 🤪 na to mi nikto neodpovie a pritom už mám takéto ženy čo sa starajú furt do druhých ako tŕň v oku..

kiwwik
24. jún 2025
@13uzivatelka11

@kiwwik ale tu nejde o maminky čerstvo po pôrode.. ani pár mesiacov po pôrode.. mala som kamošku co sa v tehotenstve dosť rozjedla, pred tehotenstvom mala postavu naozaj nadhernu a veľa pre to ani nemusela robiť...je 10! Rokov po pôrode, má dosť kíl navyše a to hlavne preto lebo namiesto čistej vody pije iba sladké ochutené vody a nevie prestať jesť sladké.. a jej dcéra začína vyzerať rovnako lebo sa stravuje tak isto..

@13uzivatelka11 ja chápem ale myslím si že každá mamina sa už aspoň raz stretla s nemiestnym komentárom na jej postavu... ja som mala tú možnosť ešte pred pôrodom kedy mi jeden člen rodiny povedal "no veď porodiš a môžeš začať cvičiť aby si bola čo najskôr späť a nenakysla ešte viac"... Neviem prečo sa od žien očakáva že hneď sa musia dať späť do formy, telo sa potrebuje zahojiť a to si tak isto vyžaduje nejaký čas... Niekto vyššie spomínal že na instagrame sú ženy ktoré dokazujú že sa všetko dá, len treba chcieť... to je pravda, každý je strojcom svojho šťastia ale verím že je milión príbehov prečo to ženám nejde, že to majú naozaj ťažké prípadne maju nejaké zdravotné komplikácie, nemajú podporu partnera, sú na všetko samé alebo sú skrátka len rady ak po celom dni si môžu konečne dať sprchu a isť si ľahnuť... Každá žena sa chce cítiť dobre a príťažlivo ale áno väčšinou chýba motivácia a ak sa aj nájde, je veľmi ťažké si udržať aj disciplínu... nesnažím sa to nejak zľahčovať, viem že sa dá schudnúť aj bez diety a extremneho cvičenia a áno prejedanie je zlá vec najmä ak sa prenáša aj na deti, len som tým chcela povedať že za každým oknom je iný príbeh a takéto príspevky "prečo je toľko mamičiek obéznych" a už vôbec pozastavovanie sa nad tým že budem pozerať na matku na ihrisku že je pribratá mi príde pritiahnuté za vlasy, každý nech sa radšej stará o seba a bude nám všetkým lepšie 🙂

ahhola
24. jún 2025

Ako hovori klasik-regres nezastavis😂

sisska96
25. jún 2025
@mimaapeto

nikdy nevieš aké zdravotné problémy kto má... ja som tiež začala priberať aj zdravotné problémy aj iné veci... necítim sa dobre... okolie vie čo sa so mnou deje ale keby si ma na ihrisku obzerá nejaká maminka a rieši či ledva lapám po dychu určite mi to nie je príjemné... začnime konečne riešiť seba a nie ľudí okolo ...

@mimaapeto Však kopec detí sedi v McDonaldse

mimaapeto
25. jún 2025
@sisska96

@mimaapeto Však kopec detí sedi v McDonaldse

@sisska96 my určite nie 😉

sisska96
25. jún 2025
@mimaapeto

@mimaapeto Ja som bola raz aj vtedy som zvracala potom celú noc, takže stačilo 😂 A som mala iba syrové guličky . Deťom som ani raz nekupovala a muž stále šomre že je to iba bordel 😀

sisska96
25. jún 2025
@mimaapeto

@mimaapeto švagriná kupuje jej dcére zase celkom často ako odmenu, keď sa dobre správa u lekára 🙄

abbey1
25. jún 2025
@ahhola

@ahhola Bože, toto je tragická foto dnešného Anglicka. Obrovský problém s obezitou. Avšak sebavedomie vysoké a v duchu dnešného hesla, že každý si môže obliecť, čo chce, hlavne, že sa cíti pohodlne, je to často veľmi nechutný pohľad na odhalené 100 kilove zadky.

beronsche
25. jún 2025
@ahhola

@ahhola nemala Diana bulímiu?

nini1978
25. jún 2025
@abbey1

@ahhola Bože, toto je tragická foto dnešného Anglicka. Obrovský problém s obezitou. Avšak sebavedomie vysoké a v duchu dnešného hesla, že každý si môže obliecť, čo chce, hlavne, že sa cíti pohodlne, je to často veľmi nechutný pohľad na odhalené 100 kilove zadky.

@abbey1 a prečo sa pozeráš na 100 kilové odhalené zadky?
Teba by nemali zaujímať zadky inych, akceptovať iného je prvá vec,ktorú by sme mali učiť vlastne deti
A nie opisovať inych s výsmechom a pohoršením
Tak to presne je,homofobna spoločnosť to naše malebné Slovensko!

beronsche
25. jún 2025
@nini1978

@abbey1 a prečo sa pozeráš na 100 kilové odhalené zadky?
Teba by nemali zaujímať zadky inych, akceptovať iného je prvá vec,ktorú by sme mali učiť vlastne deti
A nie opisovať inych s výsmechom a pohoršením
Tak to presne je,homofobna spoločnosť to naše malebné Slovensko!

@nini1978 lebo ty si nevšimnes extrém.. nikdy..
No určite...
Akceptovať niekoho voľbu je v poriadku, rovnako ako je v poriadku s ňou nesuhlasit.
A že sa nám nepáči obezita a už dupľom obnazena obezita, tým ako presne niekomu ubližujeme?
Ozaj a výraz homofóbna spoločnosť si nepoužila v správnom kontexte. Homofóbna je niečo iné, čo tu nikto nespomína..

sense
25. jún 2025

Pýtaš sa prečo je toľko mamičiek? A ty si prečo taká bola? A nemyslím si že mamičky su tŕňom v oku. Stačí sa pozrieť okolo seba nie sú to len mamičky , sú to aj oteckovia, muži mladí, starší, ženy tiež , nevraviac o detoch

majamat
25. jún 2025

iak ten nazor ze vela obeznych mamiciek. no ako su aj obezne mamicky, bez ohladu an to, ze sa vymedzujeme len na jenduskupinu, pritom obezita je rozsirena plosne, ale nemyslim si, ze tolko obeznych mamiek je.
ja mam nadvahu,a le stretavam mnoho stihlych zien - matiek 1 a viac deti. dokonca ked vidim, a ko svoje dieta pomaly na aute neprivezu pred dvere triedy, hoci byvaju v obci, zatial co my sme chodili vzdy peso a to byvame pomerne daleko od skoly- cesta tak 15min. cesta tam a spat + nakup v potracinach po ceste, klusne aj 7tis. krokov. to som chodila 2x denne, ked som chodila s dcerou.

ja vsade peso. soferuje u nas mm, aj do roboty chodi na aute. ja busom, chodila som peso,len koli medvedom nechodim ( boli tam videny, je to mimo obec, neobyvana oblast, plno krikov, rybnik, sady ) a hlavne rano a vecer je to rizikove. ked idem na nakupy, idem kludne busom do mesta, v meste ziadna mestska, kludne pobeham aj viacere oblasti mesta a peso, ak potrbujem do nedalekeho mesta, aj tam idem peso pokial ma netlaci cas ( od stanice asi 4km). fakt vela chodim.
v praci pohyb tiez ( teraz uz nie,a le predtym som mala ).
zial u mna je problem jedlo.

rozkvet1
25. jún 2025

Nie som obézna ale podľa mňa je super že sme všetci iní. Že je to rozmanite. Niekto príliš chudý, niekto vysportovany, niekto tučný... Poznám chlapov ktorí miluju tučné ženy a so štíhlou by si nikdy nezačali. I tučná žena môže byť zdravá pokiaľ to není až moc. Tala by s tým už mala niečo robiť. Ale prišlo by mi divné keby bol každý chudý

nini1978
25. jún 2025
@beronsche

No určite...
Akceptovať niekoho voľbu je v poriadku, rovnako ako je v poriadku s ňou nesuhlasit.
A že sa nám nepáči obezita a už dupľom obnazena obezita, tým ako presne niekomu ubližujeme?
Ozaj a výraz homofóbna spoločnosť si nepoužila v správnom kontexte. Homofóbna je niečo iné, čo tu nikto nespomína..

@beronsche všimnem a je mi to jedno

nini1978
25. jún 2025
@beronsche

No určite...

@beronsche Slovensko je homofobna spoločnosť a moje vyjadrenie si nespojila s témou,o kt sa píše
Tak ti napíšem moj uhol pohľadu
Ako môžeme čakať,že budem akceptovať ine sex orientácie ,keď nevieme akceptovať a NERIEŠIŤ ani oblečenie a telesne schránky inych?

beronsche
25. jún 2025
@nini1978

@beronsche Slovensko je homofobna spoločnosť a moje vyjadrenie si nespojila s témou,o kt sa píše
Tak ti napíšem moj uhol pohľadu
Ako môžeme čakať,že budem akceptovať ine sex orientácie ,keď nevieme akceptovať a NERIEŠIŤ ani oblečenie a telesne schránky inych?

@nini1978 nepopieram, že Slovensko je z veľkej časti homofóbne, ale tu miesas jablká a hrušky.
A áno, o obezite je potrebné hovoriť, pretoze povedomie ľudí je zúfalo nízke. Je to choroba.

beronsche
25. jún 2025
@rozkvet1

Nie som obézna ale podľa mňa je super že sme všetci iní. Že je to rozmanite. Niekto príliš chudý, niekto vysportovany, niekto tučný... Poznám chlapov ktorí miluju tučné ženy a so štíhlou by si nikdy nezačali. I tučná žena môže byť zdravá pokiaľ to není až moc. Tala by s tým už mala niečo robiť. Ale prišlo by mi divné keby bol každý chudý

@rozkvet1 obezita vytvára chronicky zápal v tele. Nikdy nie je zdravá, slovné spojenie "byť obézny a zdravý" je oxymoron.

sisska96
25. jún 2025
@abbey1

@abbey1 Ale však tie 2 baby vôbec nie sú tragicky tučné