icon

Prečo máme toľko obéznych mamičiek?

24. jún 2025

Na ihrisku som si sadla vedľa mamy, ktorá sotva lapala dych. Za mna sú nadbytočné kilá u matiek tŕňom v oku verejnosti. Je za tým lenivosť, vyčerpanie, hormonálne problémy, antidepresíva alebo len úplne normálny život mamy, ktorá seba dáva na posledné miesto.
Ja som tiež taká bola a ked som fučala pri zaväzovaní tenisiek, povedala som si dosť. Vo vyššom vekusom sa začala hybať, schudla 14 kg a je mi lepšie.

zorienka28
24. jún 2025

Staci si precitat kazdu druhu diskusiu na MK. Si tucna, lebo jes malo, lebo mas vela stresu, lebo mas tazke kosti, lebo mas blbu genetiku, sama som bola v diskusii, kde mi bolo povedane, ze moj kaloricky prijem by mal byt 2200 denne. Dalsie tu pisu, ze "ved nic nejedia" a potom, ked rozpisu denny jedalnicek, tak je to na ranajky jogurt a muesli, obed v kantine, potom kavicka a keksik, a potom velka vecera. Takze za tym trendom vidim vseobecnu neinformovanost, a kolektivne odmietanie prijatia osobnej zodpovednosti, teda som tucna, lebo sa vela napchavam a malo hybem.

dananov
24. jún 2025

Mamičky ok ale čo oteckovia - oni nemajú ani výhovorky

abbey1
24. jún 2025

Nie len mamičky. Celkovo je veľa obéznych ľudí. A to Slovensko je v globále na tom celkom dobre. Sú krajiny, kde to je doslova tragédia. Malé deti, pubertiaci obézni, nie len pri tele. Keď sme v Anglicku, je tragédiou vidieť tie mladé decká ledva sa hýbajúce. Avšak veselo oblečené v mini sukne a mini tričku, pripadne legíny.
Áno, hormóny, stres, emočné prejedanie, choroby. Avšak, mali by sme mať určitý zmysel pre to, čo už je ozaj príliš, kde sa už človek ozaj zahráva so zdravím. Bohužiaľ, často už je i nadáva a obezita propagovaná ako niečo normálne a neopováž sa človeče povedať, že je niekde problém. Ešte to tak.

lucia13022023
24. jún 2025

Spýtaj sa samej seba. Mala by si poznať odpoveď.

klotildabazarik
24. jún 2025

Možno boli tucne aj pred deckom, takze zavisi od konkrétneho cloveka,

cukroska
Autor odpoveď zmazal
mandzula
24. jún 2025

Pohybujes sa v skupine mam, vidis teda tucne mamy, nie je to vsak problem len tejto skupiny ludi, ale celej spolocnosti, bohuzial. Darmo pred tym budeme zatvarat oci a tvarit sa, ze je to v poriadku, lebo nie je. Problemom je, ze mnohym ludom chybaju zakladne vedomosti o racionalnej strave, netusia, co ma kolko kalorii, prejedaju sa v domneni, ze vlastne ani vela nejedia a su aj tak tucni - vtedy nastupi spiknutie genetiky, stitnej zlazy, tazkych kosti a spol. Pre mna je natragickejsi pohlad na obezne male deti - najzranitelnejsiu skupinu, ktora to nemoze ovplyvnit, ale "cerpat" z toho bude dlhe roky, v podobe chorob mozno aj cely zivot.

bludna
24. jún 2025

A moze za to ako inak stitna zlaza 😀
Vsimla som si tu na fore trend, ze byt sebecka je to najhorsie co mozes pre rodinu urobit, ze dolezitejsia je vylestena domacnost nez oddych a sebarealizacia, ze sladkostami sa detom prejavuje laska, ze pri sporte sa mozu zranit a podobne. Ano, vacsina deti v rodicoch jednoducho nema spravne vzory, zial.

jednoduchomaria89
24. jún 2025

Clanok z Roku 2023 ; Podľa štatistík šesť až sedem z desiatich Slovákov trpí nadváhou alebo obezitou. Čo je 1 800 000 obyvateľov a z nich najťažší stupeň má okolo jedného percenta. "To je približne 33-tisíc dospelých osôb," povedala prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová. Obezita je spojená so stovkami ďalších chronických ochorení… Podla mna za tym bude hlavne strava , kadejake parky, salamy , klobasy , Pastety , vyprazane , knedle, zahustene mukou … ja som sa stravovala v klasickej jedalni a velmi rychlo som pribrala .. jeme malo ryb, Salatov

zorienka28
24. jún 2025
@bludna

A moze za to ako inak stitna zlaza 😀
Vsimla som si tu na fore trend, ze byt sebecka je to najhorsie co mozes pre rodinu urobit, ze dolezitejsia je vylestena domacnost nez oddych a sebarealizacia, ze sladkostami sa detom prejavuje laska, ze pri sporte sa mozu zranit a podobne. Ano, vacsina deti v rodicoch jednoducho nema spravne vzory, zial.

@bludna Hej, stitna zlaza je po strese a nedostatku jedla dalsi vyborny kandidat. Tu sa v diskusiach o nadvahe absolutne popiera kazdy zakon biologie ludskeho tela, lebo tu ma 99,9% zien nadvahu zo vsetkeho ineho, len nie z prijimania viac kalorii, nez ich vydaja.

o__o
24. jún 2025
@jednoduchomaria89

Clanok z Roku 2023 ; Podľa štatistík šesť až sedem z desiatich Slovákov trpí nadváhou alebo obezitou. Čo je 1 800 000 obyvateľov a z nich najťažší stupeň má okolo jedného percenta. "To je približne 33-tisíc dospelých osôb," povedala prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová. Obezita je spojená so stovkami ďalších chronických ochorení… Podla mna za tym bude hlavne strava , kadejake parky, salamy , klobasy , Pastety , vyprazane , knedle, zahustene mukou … ja som sa stravovala v klasickej jedalni a velmi rychlo som pribrala .. jeme malo ryb, Salatov

@jednoduchomaria89 co je to za clanok, nejak mi to nesedi matematicky.. 6-7 z 10 by malo byt viac ako 3,5 miliona

majamat
24. jún 2025
@zorienka28

@bludna Hej, stitna zlaza je po strese a nedostatku jedla dalsi vyborny kandidat. Tu sa v diskusiach o nadvahe absolutne popiera kazdy zakon biologie ludskeho tela, lebo tu ma 99,9% zien nadvahu zo vsetkeho ineho, len nie z prijimania viac kalorii, nez ich vydaja.

@zorienka28 presne.
akoze chapem, ze stitka moze vela urobit, cize ak s nou niekto problem ma, tak ok.
skor ma zaraza., ze nejaka zienka napise prispevok, ze sa jej neda chudnut a vsetci ju posielaju k lekarovi, ze ma asi nejaky zdravotny problem. pricom vysoke % zien ho nema, len sa zle stravuje a zly zivotny styl maju.

alica110
24. jún 2025

Tak po porode zvyknu byt zeny pribrate, to chvilu potrva nez sa dostanu do formy. A obezita je zial obrovskym problemom aj u nas.

mandzula
24. jún 2025
@majamat

@zorienka28 presne.
akoze chapem, ze stitka moze vela urobit, cize ak s nou niekto problem ma, tak ok.
skor ma zaraza., ze nejaka zienka napise prispevok, ze sa jej neda chudnut a vsetci ju posielaju k lekarovi, ze ma asi nejaky zdravotny problem. pricom vysoke % zien ho nema, len sa zle stravuje a zly zivotny styl maju.

@majamat ja si zas, naopak, myslim, ze lekar nie je zly napad. V istom clanku sa obezitolog vyjadroval, ako ho hneva, ze obvodak pacientovi napise "schudnut", holu-bosu informaciu, s ktorou si pacos nevie poradit, lebo nema zakladne vedomosti a dostava sa do zacarovaneho kruhu. Treba ho usmernit a poslat napriklad k tomu obezitologovi.

michaela329
24. jún 2025

No tak si sa pochválila a môžeš si spokojne žiť ďalej...tie ženy možno len nemajú na seba ešte čas, možno sú choré a možno im to je jedno. Každopádne každého do toho nič. A to píšem ako štíhla a športujúca štyridsiatka.

edinka126
24. jún 2025

ego si si pomasírovala???možno aj tá mamička na ihrisku je v štádiu kedy si povedala dosť...no ešte to asi nie je vidieť.a možno to už aj vidieť je a bola ešte silnejšia....niekedy možno nie je na škodu šlahnúť si facku 🙂

mandzula
24. jún 2025
@edinka126

ego si si pomasírovala???možno aj tá mamička na ihrisku je v štádiu kedy si povedala dosť...no ešte to asi nie je vidieť.a možno to už aj vidieť je a bola ešte silnejšia....niekedy možno nie je na škodu šlahnúť si facku 🙂

@edinka126 preco by si mala slahnut facku - za zamyslenie sa? Nepise, ze by za niektorou isla a vysmiala sa jej. Konstatuje len fakty.

zorienka28
24. jún 2025
@majamat

@zorienka28 presne.

@majamat Lebo je lahsie obvinit zdravotny problem nez priznat si, ze sa prejedame. Navyse vela zien ani netusi, ze sa prejeda, lebo si prejedanie spaja so sladkostami a “nezdravymi” potravinami. Jedalnicek zlozeny z obedov v kantine, vyprazancov, smotanovych omacok a “zdravych” veci ako orechy a ovocie bude viest ku kalorickemu surplusu a ted priberaniu aj keby sa clovek nedotkol cokolady co je rok dlhy. To je vzdy gro diskusii “nejem sladke a priberam”, pripadne “jem zdravo a priberam”, kde ostatne baby autorku posielaju k lekarovi, lebo same nerozumeju matematike kaloricky prijem - vydaj.

jednoduchomaria89
24. jún 2025
@o__o

@jednoduchomaria89 co je to za clanok, nejak mi to nesedi matematicky.. 6-7 z 10 by malo byt viac ako 3,5 miliona

@o__o noviny.sk : Slovensko patrí v Európe medzi krajiny s najvyššou mierou obezity. Odborníci upriamujú pozornosť na prevenciu a multidisciplinárny prístup

jaass
24. jún 2025

Nič v zlom ale prečo sa staráš? A čo že dana mamicka ma viac kil? Mna by to nenapadlo ani riešiť 😎 každý sme nejaký, niekomu vadi, keď je niekto chudý, niekomu keď je niekto tučný 🫣 prosiiiiiim nestaraj sa do druhých

hellionka
24. jún 2025

lebo veľa ženám to proste neprekáža a sú stym v poriadku … čo síce ja neviem pochopiť, ale je to ich život a ich telo, ich priority … ak by im to prekážalo nemajú “výhovorky” ako aj tu v diskusii. Lebo priberá sa nie zo zdravotných problémov a nedostatku času a stresu, to sú len sekundárne okolnosti. Prijímajú toho proste viac ako vydajú … to je celé.

scila
24. jún 2025

Mám okolo seba niekoľko obéznych ľudí a paradoxne viac ich je bezdetných.
A neviem prečo to riešiš ty a tu. Niekto kto mal 14 kg nadváhu by asi mal najlepšie chápať, ako sa dá k niečomu takému dostať.
Ja mám 3 deti a neviem si predstaviť, ako by som sa dopracovala k tak velkému množstvu kíl navyše.

kiki68
24. jún 2025

Myslim, ze 70% ludi ma nadvahu az stupen obezity. Priciny budu rozne, ale za mna je to odraz toho, ako ludia vobec ziju a ako su happy. Lebo vacsinou zije nejaky styl cela rodina, nielen jeden clovek. Napr u nas doma nikto nema nadvahu, v sirsej rodine tiez nie ( ok teraz nevysetrujem ploche brucha tetiek po 50, Ale celkovu postavu ako taku.

maciatkolulu
24. jún 2025

Aha a čo teraz? Nerozumiem. Tak super,že tebe sa to podarilo a? Ja som v 30tke schudla pomaly až do Anorexie. Nič moc ...ale išlo dole jedna radosť. Napriek chorej stitke. Po treťom tehotenstve a vyššom veku to nejako nechcelo ísť dole. A vieš čo? Neriešim nikoho a nič. Nech vedľa mňa funi kto chce a ako chce. Skôr tie vypasene decká a zrútene matere z hodiny telesnej navyše sú na zamyslenie

beronsche
24. jún 2025

Strašne veľa ludi nemá žiadne povedomie o zdravom životnom štýle. To je jedna skupina.
Ďalšiu tvoria nespracované traumy, emočne jedenie, často v kombinácii s vyššie spomenutým..
Celkovo je trend viac akceptovať obezitu, než riešiť. A aj toto je výsledok.
Výborná myšlienka "body positivity" sa preklapa do extrému...

Čo je úplne alarmujúce, je situácia u detí. Tam to ale bude podľa mňa súvisieť takmer výlučne s povedomim o zdr. životnom štýle ich rodičov.

A nemám rada komentáre typu "nestaraj sa, nechvál sa, že ty si schudla.. "atď.
Podľa mňa ľudia sú plný výhovoriek, ako sa nedá a ak to niekto zvládne a poukáže na lenivosť/ neschopnosť/ neochotu iných - samozrejme len všeobecné, bez menovania a osobných útokov, atď. atď., tak je oheň na streche, čo si to dovolil....

miskakyska
24. jún 2025

Teba tiež možno ľudia "obdivovali"keď si mala nadváhu a v duchu si vraveli "henta sa riadne vyžrala".. možno si aj fuňala ani si si to neuvedomovala...🤷 takže to máš to isté.. opýtaj sa sama seba...

mandzula
24. jún 2025
@beronsche

Strašne veľa ludi nemá žiadne povedomie o zdravom životnom štýle. To je jedna skupina.
Ďalšiu tvoria nespracované traumy, emočne jedenie, často v kombinácii s vyššie spomenutým..
Celkovo je trend viac akceptovať obezitu, než riešiť. A aj toto je výsledok.
Výborná myšlienka "body positivity" sa preklapa do extrému...

Čo je úplne alarmujúce, je situácia u detí. Tam to ale bude podľa mňa súvisieť takmer výlučne s povedomim o zdr. životnom štýle ich rodičov.

A nemám rada komentáre typu "nestaraj sa, nechvál sa, že ty si schudla.. "atď.
Podľa mňa ľudia sú plný výhovoriek, ako sa nedá a ak to niekto zvládne a poukáže na lenivosť/ neschopnosť/ neochotu iných - samozrejme len všeobecné, bez menovania a osobných útokov, atď. atď., tak je oheň na streche, čo si to dovolil....

@beronsche presne tak, ked sa tu alkoholik pochvali, ze zvlada abstinovat, docka sa len pozitivnych komentarov. Obezita je rovnako choroba ako alkoholizmus, ale berie sa to akosi inak, ako neopodstatnena chvala, ved sa sam vyzral, ako to mohol dopustit. Resp. aj zavisi od autora prispevku - na nastenke vidis chvalu na proces chudnutia, tu je to teraz dake opacne. Nuz, MK nesklamal.

mamaaja82
24. jún 2025

Ja ti napisem za seba,pred piatimi rokmi som nosila velkost 38,dnes o tri deti viac,dve operacie platniciek a zlomeneho stavca som rada,ze chodim.Ano chodila som na treningy dva mesiace ale 400€mesacne len pre mna je prilis,byvame od mesta 30km dochadzat 4x do tyzdna je proste nakladne.Tak to skusam doma z toho co ma naucil trener aby som si viac neublizila ako pomohla,stravu mam cca rovnaku ale cez dva roky som nedokazala ani len zrychlit krok a dve tehotenstva som viac prelezela koli bolestiam,prave vtedy za mi zlomil stavec a odisli platnicky v 17tyzdni.

derdia
24. jún 2025

Smútok, depresia, nemať na seba čas, byt stále s dietatom 24/7,nepomoc okolia, zle vzťahy doma, nezáujem zo strany chlapa, zena sa cíti ako slúžka atď...

beronsche
24. jún 2025

Inak, ja chápem, že ludske osudy sú rôzne a mnohé smutné, veľmi smutné..
Ale keď máme toľko nešťastných a zúfalých ľudí, koľko máme tučných ľudí, je to s nami horšie ako zle..
Mne vychádza, že problém bude niekde inde.....
Najmä, keď človek vidí tie deti..