icon

Prestala som cvičiť. Ako získať späť motiváciu?

19. dec 2024

Zeny co robit ako nabrat motivaciu spat?
Par dni som vynechala cvicenie, take blbe obdobie tu ma bolela hlava tu som bola unavena tu ma pichal vajecnik ze som chodit nemohla lebo ovulacia
A necvicim, rano zima tma nechce sa mi vstavat
Poobede mi treba robit ine veci
Ano chudnem stale kedze stravu v ramci KT dodrziavam

lujza123
19. dec 2024

Ja aj ked nemám motiváciu zvykla som si robit každý deň aspoň niečo … Ono sa potom ľahšie nabehne na cvičenie ked je telo zvyknuté na záťaž ako ked nejakú dobu nic nerobí …

Skús každý deň plank - dosku, skvelý cvik na spevnenie tela, ma veľa variácii, zaberie ti to 4-5 minút a na tele to vazne vidno. K tomu napríklad 50 poctivých drepov. Proste krátka každodenná rutina ..
Namiesto domácnosti si jeden, dva dni v tyzdni daj rychloorechadzku alebo beh s kočíkom, pripadne kočík do kopca, ideálne fitko pre matky

Z ničnerobenia sa znovu začína najhoršie. Niesi sama veľa ľudom sa po chorobe, pauze do toho prvého cvicenia nechce

ina2405
19. dec 2024

@lujza123 ale kto navarí a zmyje podlahy?

lujza123
19. dec 2024

A ešte niečo, naša myseľ je veľmi, ale ze veľmi zradná. Telu sa do cvicenia nechce tak hlava ponúkne milión dôvodov a výhovoriek prečo sa to nedá. A človek tomu fakt verí, lebo ta hlava to prekrásne odôvodní prečo to nejde …

Jasne mas malé dieťa, ked spí chceš si porobiť v klude veci ktoré sa pri ňom nedajú. Ale hlava bude hľadať výhovorky aj ked budú deti už dospelé, nemôžem teraz este toto musím spraviť, ešte hento, dnes sa mi nedá … všetci to dobre poznáme, deje sa to každému

Skratka bojuj, aj sama so sebou .. Isto tie 2 hodiny v tyzdni najdes, ked si to vedela doteraz pôjde to aj ďalej. Aj o rok, aj o dva

yoxinka
19. dec 2024

Motivácia sa vždy časom stratí. Treba si uvedomiť, že to nie je o motivácii, je to o DISCIPLÍNE. Nechce sa ti/nedá sa ti, tak vstaň a choď to robiť. Je to len o disciplíne a pravidelnosti. Keď sa budeš spoliehať na nejakú motiváciu, časom nájdeš milión dôvodov, prečo necvičiť. Ujasni si v hlave čo chceš, prečo to chceš, vykašli sa na pár dní, keď si nič nerobila a pokračuj ďalej v cvičení.

really8
19. dec 2024

@lujza123 presne si to vystihla. Ja som mala dlho vyhovorku ze cez menstruaciu necvicim. Ze som navena a nepojde mi to a to ma demotivuje a ironia, vtedy som mala najviac sily

lujza123
19. dec 2024

@ina2405 😂😂 ale viesco občas ma každý takéto stavy: nejde to, nemôžem, nedá sa … Budto sa s tým nechá uspať alebo jedného dňa sa vyserinka na cele podlahy, do trúby dá piecť kura a ostane jej 50 min na cvičenie

lujza123
19. dec 2024

@really8 veru to naše lenivé druhé ja ma vždy presvedčivé výhovorky podložené vedeckými dôkazmi😂😂!
Ja mám dnes volno, v pláne dlhší beh a od rana to len oddalujem lebo stále čosi. Tieto triky už poznám a viem ze pôjdem
Ako ja som deň pred a prvý deň menzesu slabá jak mucha, to poznam na behu sj tréningu ze absolútne nedám to co inokedy s prehľadom .
Ale stále sa človek môže hýbať, zvoliť ľahšie cvičenie, nemusí ležkat 5 dni

jaja391112
19. dec 2024

Ja som tiež na materskej s dieťaťom, čo spi 1x za deň na obed. Pravda je že 60minut cvičiť mi nikdy nevydržalo dlhodobo, tak som hľadala spôsoby a naozaj je prijateľnejšie cvičiť tých 30-40min. aspoň 3-4x do týždňa🙂 to sa dá naozaj v pohode udržať. A ako sa namotivovať? Mňa vždy namotivuje to, že viem, že sa po tréningu cítim oveľa lepšie, mám dobrý pocit zo seba, že som niečo pre seba v ten deň urobila.
A najmä, keď sa mi aj nechce jednoducho vstať a ísť si odcviciť aj tak a príliš nad tým nerozmýšľať. Lebo pravda je to, že keď už som začala rozmýšľať, prečo nemôžem v ten deň cvičiť tak som si našla aj tri dôvody preco to nejde, avšak boli ti výhovorky. Keď som sa prekonala, nerozmýšľala a išla cvičiť aj tak, tak ti väčšinou dopadne tak, že si odcvicim ešte viac ako som pôvodne chcela.

autor
19. dec 2024

@jaja391112 dakujem ❤️ zajtra bude dufam iny den. Uz sa tu motivujem cely den
Islo mi to skvele, len akosi sa to na mna nakopilo, od zajtra rutina v cviceni nielen v jedle, aj to som sa dnes vyzrala a nepozerala kaloricke tabule, no nic, nie kazdy den je ideal

denkabemommy
19. dec 2024

Ak pravidelne cvičíš a prestala si naraz, tak neboj, tvoje svaly ťa čoskoro motivujú 😅.. začnú ťa bolieť budú potrebovať svoju “drogu” .. takže keď sa jedno ráno zobudíš dolámaná a s bolesťami svalstva, budeš vedieť prečo 😅… za mňa najväčšia motivácia býva pernamentka do fitka, ale nie vstupová ale napr mesačná, kedy mi je ľúto vyhodiť 40€ do vzduchu, tak chodím pravidelne cvičiť

autor
19. dec 2024

@denkabemommy preto sa tak posledne zobudzam ako keby ma parny valec presiel
Zajtra musi byt uz iny den
Do fitka nechodim najblizsie mam 25km a nemam vodicak

denkabemommy
19. dec 2024

Áno, preto sa tak cítiš. Sama som to zažila, keď som skončila na týždeň v nemocnici, zrazu som len ležala a myslela som, že sa tam zbláznim, čo ma každý sval “omínal” 🙈… aj keď nechodíš do fitka, kľudne sa motivuj pekným novým športovým kompletom alebo si kúp nejaký chutný proteín atd.. mňa takéto veci vždy dokázali nakopnúť, keď som sama seba obdarovala motivačne.

simca06022011
19. dec 2024

bozzeeee tak ked sa ti neda, tak sa tu nerozculuj a proste necvic. Hlavne nervy nerobia vobec dobre. Tak klud. Urob si pohodu, idu vianoce, kopa z nas teraz necvici, lebo nestiha. Lezat asi nelezis cele dni. Cvicit, zacnes.. ked sa ti bude dat.
Ano. mohla by som tu lamentovat, ako prispievatelky. Ale ked raz nevladzes a nestihas, tak co sa mas nakrajat? Mna by nik, ani motorovou pilou nedonutil o 5tej rano cvicit. To klobuk dole, ak si doteraz tak cvicila. Mna jedine co motivuje, je nafucane brucho :DDD a ked ma boli cely clovek... to zacnem tak poctivo cvicit, ze az... :D
Neviem ake mas stare dieta, ale skor by som civicla popri nom, ako specialne kvoli dietatu vsatavala nadranom a cvicila v tme. A ano, da sa to.. 🙂

autor
19. dec 2024

@simca06022011 dieta bude mat teraz 2 roky neexistuje cvicit s dietatom
Naozaj som vstavala 4:30 kazde rano posledne mesiace a cvicila takto po tme v inej izbe kedze cez den som sama na dieta aj domacnost
Ale s tou bolestou celeho cloveka ma nenapadlo ze to je pricina
Pri cviceni som sa citila ovela lepsie aj teda to bolo asi tym ze je rozdiel ked som dala dole tych 20kg

autor
19. dec 2024

@simca06022011 uz som sa dnes na seba zase nastvala ze si svojich vydretych 20kg takto sabotujem
Hoci chudnem dalej a hoci som sa dnes v jedle opustila, jeden den aspon sa znova nastartuje metabolizmus ako mi bolo odporucane trenerom

simca06022011
19. dec 2024

nehnevaj sa ,ale toto, ako tu pisu ine zeny su vyhovorky, tiez som mala dieta, doma som robila vsetko sama a este aj pracu stihala z domu ako predtym robit a aj zdravotne problemy som mala. A v pohode som odcvicila pol hodinu vecer. Domacnost strazit nemusis, dieta sa 1)prehra, 2) na obed ma spat.. atd.. Vsetko sa da v pohode stihat.
A ano, mna cely clovek boli, ked necvicim, hned zacne chrbat, svaly, zadok, nohy.. musim strecing riadne dat, prebehnut sa so psom, a odcvicit aspon ten zaklad na chrbat/nohy od fyzioterapeuta :DD proste treba to brat ako povinnost, ako umyvam si zuby 2x denne a ani sa nad tym nepozastavovat...
Ked sa neda, lebo je zhon, kaslem na to, za tyzden/dva bez sportu este nikto nezomrel ani 5kil nepribral (myslim) s dietatom prebehnes po vonku nieco, doma tiez...

denkabemommy
19. dec 2024

@autorka ty máš 2r dieťatko? To je riadne super, práveže s ním sa dá cvičiť, dokonca to bude sranda a ty budeš mať závažie navyše 😊 my sme so synom tak vždy cvičili spolu doma, teraz má 7 a občas chodí so mnou alebo s mužom do fitka a do dnes je schopný spomínať na to, ako sme spolu cvičievali keď bol menší 🙃.. mimochodom bol to vždy skvelý motivátor na viac opakovaní 😅

really8
19. dec 2024

Zase smiesna vyhovorka. 2 r deti normalne chodia na sportove kruzky a cvicit sa sami naucia ked vidia vzor. S 2r sa da lahsie cvicit ako s pol rocnym. Dala som karimatku vedla a opakoval. Isla som puknut od smiechu ked robil plank alebo jumpig jacky. Nakoniec to bola sranda a super spolocna aktivita

slovakboy
19. dec 2024

Motivácia je niečo čo ti pomáha znova a znova konať niečo. Na chudnutie nepotrebuješ bezpodmienečne cvičiť ale to asi vieš. Aj ľudia v koncentrákoch schudli bez cvičenia. Cvičiť potrebuješ preto aby si nechutila zo svalov ale z tuku. Keď si cvičila denne hodinu to je pekne veľa to máš môj obdiv. Udržať si dlhodobo takú motiváciu nie je ľahké. Pomôže ti práve tá prestávka. Ale prestávka bez výčitiek. Ja bicyklujem od marca do októbra každý rok asi každý tretí deň v priemere dve hodiny. Motiváciu naberám v troch fázach a v troc ju strácam.
1. motivácia je chuť sa viesť na bicykli. Chuť pohybu bicykla a točenia sa kolies. Táto motivácia je na začiatku sezóny najsilnejšia a aj najdlhšie vydrží.
2. motivácia je chuť zdravej bolesti, ktorá prechádza do bezbolestnosti. Je to záťaž organizmu pri ktorej cítim miernu bolesť ktorú ale počas tréningu vystrieda bezbolestný pocit samotného pohybu. Ten trvá asi od 20. minuty cvičenia až do 2 hodín. Postupne sa znovu mení na bolesť svalov už nepríjemnú. Tento bod sa ale treningom predlžuje vždy na neskôr a neskôr. A začiatočná bolesť postupne úplne vymizne a naopak bezbolestný pocit nastupuje hneď od začiatku tréningu.
3. motivácia je pocit sily. Je to najkrajší najsilnejší druh motivácie ale ťažko sa k nemu dopracovať a nevydrží dlho. Je to pocit pri vysokých intenzitách ktorý tak bolí, až je to príjemné. Sú to napríklad preteky. Šprint v súťaži so súperom. Začiatok intervalu kedy ide telo ako keby som zapol nitro a ešte nič nebolí. Je to ten najkrajší pocit, aj keď často končí bolesťou. Celkovo to ale veľmi motivuje.

1. Typ straty motivácie je únava svalov. Alebo tréneri tomu hovoria zlyhanie svalov. K tomu dochádza pri prvých tréningoch asi po hodine a pol jazdy. Je to veľmi bolestivé pichanie. Neskôr už nie je take bolestivé ale zas dochádza k mäknutiu. Sval povolí sám. Chyť posioňovač prstov do dlane, stlač ho a drž. Po troch minútach sa ti začne ruka sama otvárať. Najlepšie sa dá vyhnúť tomuto typu demotivácie správne zvolenou dĺžkou tréningu, kedy tento skončí ešte pred nástupom zlyhania svalov.

2. Typ demotivácie je vyčerpanie zásob glykogénu. Cukru. Dochádza k tomu na začiatku sezóny ale aj neskôr, keď človek nesprávne dávkuje cukor. Nedostatočne, alebo naopak to s cukrom preženie a vyplavený inzulín mu ho prudko zníži. Je to veľmi nepríjemný stav niekedy hrozí až odpadnutie v extrémnych prípadoch ak je to kombinované aj so stratou elektrolytov tak aj smrť.

3. Typ demotivácie a únavy je nahromadenie laktátu. Je to podobný pocit ako bod 1 ale niekedy nemusí byť ľahko spozorovaný. Prejavuje sa počas tréningu pichaním a pálením ale neskôr už len ťažobou svalov. Problém je, že táto ťažobná ostáva v tele vo svaloch viac dní a keď sa laktát nevyplaví a ide sa znova na tréning, tak je ďalší tréning bolesivejši alebo unavnejší a človek badá celkovú demotiváciu. Laktát je cítiť počas celého tréningu a tréning, ktorý sa zdal ešte pred päť dňami nádherný je zrazu aj v menších intenzitách trápenie. Chyba tam každý druh motivácie čo uvádzam hore. Dokonca ani pohyb kolies vtedy nemotivuje lebo už je to nudné. Toto si myslím, že nastalo aj u teba. Pretrénovala si sa. Potrebuješ oddych dva tri týždne. Dopriať si pohodu lenivosť nič nerobenie žiaden šport a možno si aj dopriať nejaké to jedlo zakázané. A potom znovu ako keď Forrest Gump sedel na tej verande a povedal si: chcelo sa mi behať. Proste sa mu chcelo. A po troch rokoch presný opak. Už bol unavený.

Ty máš právo byť unavená a mať nechuť cvičiť. Nevyčítaj si to a prijmi to. Teš sa zo svojich -20kg, užívaj si ich a povedz si, že cvičenie necháš na január alebo až február. U mňa je lenivosť najlepší zdroj budúcej motivácie. V práci podávam najlepšie výkony po dostatočne lenivom víkende. Alebo dlhej dovolenke pri mori, kde len ležím a vyhrievanie sa na slniečku. Potom príde motivácia oveľa ľahšie.

autor
19. dec 2024

@denkabemommy nie neda sa skusali sme vdaka

autor
19. dec 2024

@really8 skusala som nedalo sa vdaka za nic

autor
19. dec 2024

@slovakboy jooooj cosi dakujem krasne za slova
Od zajtra idem naplno lebo -20kg je este len zciatok

really8
19. dec 2024

Kokos ty si pekne drza opica. No tak nic, tak sa vyzer zase. Neemas zas

quaxi
19. dec 2024

Podľa mňa si to s tým cvičením prehnala a preto máš teraz krízu. Cvičila si veľmi poctivo, dodržiavala stravu, krásne si schudla. Veď ti to ide perfektne! Cvičenie pre zdravie sa odporúča 150min týždenne mierna aktivita, alebo 75min intenzívna. Nesnaž sa o viac - je oveľa lepšie cvičiť len 1-2x do týždňa ale dlhodobo, než pár mesiacov nasilu potlačiť veľa cvičenia a potom nerobiť nič. Teraz bude voľno, dajte si prechádzky, ak veľmi chces zacvič si len doma napr 10min podľa nejakej apky alebo videa každý druhý deň a hotovo. Sustred sa na to ako príjemne sa cítiš napr na peknej prechádzke, nech to robíš kvôli príjemným pocitom. Za týždeň tých 150min nazbieras prijemne a nebudeš musieť kvôli tomu skoro vstávať a nútiť sa do niečoho čo ťa nebaví. Na chudnutie nemá cvičenie skoro žiadny vplyv, a kvôli zdraviu takéto množstvo stačí. A keď si trochu oddýchneš, možno aj sama začneš mať znovu chuť sa hýbať viacej. Dobré je nájsť si partacku, kľudne len na 1x v týždni, ale budete chodiť dlhodobo a uvidíš že o 1-2 roky už pocitis rozdiel.

autor
19. dec 2024

@quaxi vdaka partacku tu bohuzial nemam, byvame takmer na samote

raduska12
20. dec 2024

@ina2405 aké 15 min cviky cvičíš? Vieš mi prosím poradit? mňa práve odrádzajú tie 45 minútové... aj začnem a po 2 týždňoch skončím. Spokojná niesom, váha je OK ale v nohavičkách veru nie... ďakujem

ina2405
20. dec 2024

@raduska12 nech sa páči: drepy - 20, kliky 2x 10, brušáky s hlavou a rukami na zemi + prekrížené nohy (zdvíhaš nohy k k sebe) 2x20, plank - 1 min.a robím aj pozíciu vrany a páva z jogy (to som vždy nevládala, postupne). Naozaj to nie je ani 15 min. a postavu mám ako pred pôrodmi, pravdaže s úpravou stravy ak chcem schudnúť.

raduska12
20. dec 2024

@ina2405 ďakujem 🤗 ja mam stravu upravenú podľa výživovej poradkyne, schudla som stravou 12 kíl za 3 mesiace pred takmer 4 rokmi. Váhu mam stále tu istú plus mínus 2 kila podľa ročného obdobia a ženských vecí.. už len to cvičenie musím mať pravidelne... ešte raz ďakujem

ina2405
20. dec 2024

@raduska12 gratulujem! nie je za čo 💪😀

basullinka
20. dec 2024

Kde končí motivácia, začína disciplína. Motivacia je často krátkodobá a vyprchá relatívne rýchlo, a potom je to práve o tej disciplíne. Niekedy človek proste musí vypnúť emócie, že sa mu nechce, nestíha a postaviť sa z gauča a ísť.