Priberanie po 40. roku života
Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.
Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.
Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.
Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.
Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.
Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂
@simsalabim toto som si prichystala na zajtra do práce. Raňajky nízkotučný biely jogurt s ríbezľami a malinami. Na desiatu a na olovrant budem mať polovicu šalátovej uhorky, 2x menšia mrkva, 2 stopy zeleru. Na obed budem mať zajtra zrejme iba slepačí vývar, keďže desiata bude sýta. A na večeru si dám cottage cheese bez laktózy a ovocie.
@anonym_autor z tohto by som bola hladna. Za mna strasne malo. A to mam len 155 cm a poviem rovno, nestacilo by mo to.
@mata1988 absolútne vôbec netuším. Nepočítam si to, nemám čas nahadzovať všetko do kalorických tabuliek. Dnes som si to len pre ilustráciu nahodila.
@anonym_autor ak ti záleží na svojom zdraví, vyhľadaj výživového poradcu. Tu nejde len o kalórie, ale aj o kombináciu stravy, veľmi, ale veľmi zlá diéta.
@mata1988 absolútne vôbec netuším. Nepočítam si to, nemám čas nahadzovať všetko do kalorických tabuliek. Dnes som si to len pre ilustráciu nahodila.
@anonym_autor mne to ukazuje rovno v kalorickych tabulkach tak som myslela ze aj tebe. Skus si ( ked budes mat cas, chut) aspon tyzden poctivo zapisovat a budes vediet coho kolko prijmas a od toho sa odrazit.
Ja teda ešte dodám k tej strave, zeleninu surovú nejem, roztiahne mi žalúdok, brucho sa nafúkne ako balón a prdíím ako delo a hladná som po nej okamžite ešte viac ako keď nič nejem.
Ráno ovocie ako melón, nektarinka(jablko nie, to ma nafukuje tiež), obed maso najviac hovadzie, steak, na prírodno na hrášku, na mrkve atď, priloha varená červená šosovica, batát, mrkva, kaleráb, na večeru tiež maso. Medzitým jogurt, zmzlina, ryžový chlebik s bryndzou atď, protein.
Nejem salám, šunku, párky, nič spracovené 3 mesiace, nie som hladná, ani prežratá, ani unavená, pleť krajšia, cvičím, váha ide dolu, postava sa formuje, som šťastná a nastavená, že to tak mienim robiť naveky.
Jasne že si dám občas čokoládu, koláč, kúsok raz za týzdeň
Kalórie nerátam, nie je dovod.
Doplnky D,C, E, vápnik, železo, zinok, kolagén Colafit, žiadne zázračné produkty pre ženy, predražené sračky s malým obsahom účinnych látok, je to všetko biznis pre zúfalcov čo neviedia čítať.
Dáme to🫶💪🏻
@anonym_e34c68 Ja sa takto stravujem už nejaký ten rok a nie som hladná. Ani sa mi nechce byť hladná. Ja by som nemala s váhou problém, keby som nebola príííšerne maškrtná. Ja môžem mať tortu na raňajky, obed aj večeru, každý deň. Na posedenie som schopná zjesť polovicu plechu krémešu (moja výroba). Ale už som celkom disciplinovaná a váhu si držím. Keby som raz za čas (raz za dva týždne) nezlyhala, tak idem s váhou dokonca dolu.
@stvorenie a nebudú ti chýbať živiny? Lebo to nie je len o ideálnej váhe, to, čo skonzumuješ, sa prejaví na pleti, vlasoch, zuboch, kostiach
@anonym_autor autorka tyras sa strašne, musíš byt úplne podvyzivena, tvoje telo trpí a keď si náhodou doprajes trosku viac jedla, tvoje telo to uloží ako tuk lebo sa boji, ze mu zase dlho nedoprajes dostatok stravy na normálne fungovanie.
To ze priberas, si sposobujes sama týmto tvojim stravovaním. A časom to priberanie bude najmenší problém..
X žien ti to tu už píše, fakt si nedáš poradiť??? Načo potom táto téma?
@anonym_autor píšeš že máš diabetes. Hlavná otázka je, ktorý typ? Užívaš inzulín? Čím viac inzulínu, tým väčšie priberanie. Inzulín je hormón ktorý hovorí telu že má ukladať tuk. Ak musíš brať inzulín, odsleduj si stravu a jej vplyv na tvoj cukor, nauč sa jesť tak aby si mala zo stravy cukor čo najnižší (je to veľmi individuálne takže to si musíš naozaj odsledovať sama na sebe z čoho ti stúpa). Akonáhle budeš môcť znížiť inzulín tak sa spomalí priberanie. Aj ak ešte nie si na inzulíne, ti toto môže pomôcť. Najlepší je kontinuálny glukomer, je to drahšie ale naučí ťa veľa o tvojom tele.
Píšeš musíš jesť 5x denne ale zároveň riešiš fasting. Tie dve veci nejdú dokopy. Ako je možné že časť dňa musíš jesť po 3h a zvyšok dňa zázračne nevadí že 12-16h neješ? Každopádne fasting funguje práve na princípe poklesu inzulínu. Minimum na akú - takú účinnosť je 16h ale aj počas stravovacieho okna sa potom nemá jesť často. Ak máš diabetes druhého typu, to je extrémna inzulinova rezistencia, a na to zaberá fasting s maximálne 2 jedlami denne a čo najdlhšími pôstami, často treba až niekoľkodňové alebo aspoň kombináciu s lowcarb. Ak ješ 5x, tak ti 5x stúpne inzulín takže telo dostáva strašne často impulzy na priberanie a nemá šancu sa zbaviť rezistencie na inzulín. Ak ti fasting nevyhovuje tak ho nerob ale neklam samu seba sa že to robíš lebo tak ako to robíš to nemá šancu fungovať. Ak ti fasting vyhovuje tak si ho naštuduj lepšie - napr knihy alebo youtube kanál od Jason Fung, to je kanadský lekár ktorý sa venuje práve liečbe diabetu pomocou fastingu.
Aby to nevyznelo zle, som na tom rovnako, preto toto všetko viem. Do 40tky pohodička a potom odrazu za rok 8kg. Je dokázané že pokles estrogénov má tento účinok, napr pokusy na zvieratách ukázali aj to, že odstránenie vaječníkov (čo znamená automaticky prechod a teda súvisiace hormonálne zmeny) spôsobí priberanie bez ohľadu na obmedzenie kalórií. Miera priberania je závislá na genetike, preto to nefunguje u každého rovnako. Zvieratá ktorým nedovolili prijať viac kalórií, priberali a pritom sa im zmenšovali ostatné orgány, všetky systémy trpeli, ale tuk rástol, pretože v tele je každá jedna vec riadená hormónmi a keď raz hormóny velia ukladať tuk, tak sa ten tuk uloží. Účinná je HRT ale to sa na Slovensku moc nepredpisuje a navyše je ťažko trafiť presné dávky. Dobré účinky má aj spomínaný fasting ale nie na každého a je to veľmi individuálne. Nádejne vyzerá diéta na štýl carnivore, ale málokto ju vydrží a je zatiaľ málo preskúmaná.
@anonym_autor Tu nepomôže nič jedine znížiť porcie.Len ubrať zase.Zial mám to isté. Už nezáleží vôbec či je zdravé (nezdravé ) jesť málo zaberá. Veľmi málo a vtedy to ide dole.A prestala som večerať.Ak tak skôr a len trošku bez pečiva a prílohy.
@anonym_autor Tu nepomôže nič jedine znížiť porcie.Len ubrať zase.Zial mám to isté. Už nezáleží vôbec či je zdravé (nezdravé ) jesť málo zaberá. Veľmi málo a vtedy to ide dole.A prestala som večerať.Ak tak skôr a len trošku bez pečiva a prílohy.
@anonym_1810a3 citala si, co ona (ne)je? Uberie a skonci na ARO.
@anonym_1810a3 znizit porcie? Si asi robíš srandu..čítala si co jedáva?
Strava je absolútne nedostatočná. Naopak, treba začať s reverznou diétou a to hneď.
@anonym_autor a čo tvoj diabetológ hovorí na toto stravovanie?
Ale baby, ved ona nikde nepise ze takto jedava( od 9.00'-17.00) cely rok. Hned na uvode pise ze pribrala 10kg, jedava 5x medzi 9.00-19.00 a potom ovocie..a tymto sposobom neschudla ale nadalej pribera...ja som to pochopila tak, ze teraz sa rozhodla to casove okno zmensit ..to co dnes zjedla neznamena ze bude jest cely rok kazdy den..a dat si takyto odlahceny den kludne aj 2x do tyzdna nie je na skodu..ja to tiez praktizujem dlhodobo a som fit. Su ludia ktori maju raz do tyzdna post-ze nejedia vobec nic
@stvorenie a nebudú ti chýbať živiny? Lebo to nie je len o ideálnej váhe, to, čo skonzumuješ, sa prejaví na pleti, vlasoch, zuboch, kostiach
@anonym_e34c68 A čo by mi mohlo chýbať? Jem všetko. Hromadu ovocia, zeleniny, jogurt, mäsko, syr, ryby, vajíčka, máličko zemiakov a máličko ryže, jeden - dva krajce chleba za týždeň a keď neodolám, tak aj čokoládu😂
@stvorenie to je velmi smutny zivot 😢
@simsalabim Ani náhodou. Večere sú kritické asi pre každého. A som úplne hepy, že som toto začala praktizovať. Ráno sa najem do prasknutia ovseno- ovocným šalátom (už som to napísala predtým), na obed mám mäsko (veľa mäska), ktoré mám proste rada so zeleninovo syrovým šalátom a niekedy si k tomu dám aj trošku ryže, alebo zemiakov a večera je tvaroh s orechami. Nepriberám a keď celý týždeň odolám šľahačke s čokoládou na gaštanovom piré, tak dokonca pol kila idem dolu.
@simsalabim Ani náhodou. Večere sú kritické asi pre každého. A som úplne hepy, že som toto začala praktizovať. Ráno sa najem do prasknutia ovseno- ovocným šalátom (už som to napísala predtým), na obed mám mäsko (veľa mäska), ktoré mám proste rada so zeleninovo syrovým šalátom a niekedy si k tomu dám aj trošku ryže, alebo zemiakov a večera je tvaroh s orechami. Nepriberám a keď celý týždeň odolám šľahačke s čokoládou na gaštanovom piré, tak dokonca pol kila idem dolu.
@stvorenie paneboze, ved napis normalne maso, nie masko -ako v skolke🙄, ibaze by si si dala toho masa nejaky mini-kusok, ako ked si pisala o troch orechoch a lyzicke tvarohu ako o veceri🙄
@anonym_autor píšeš že máš diabetes. Hlavná otázka je, ktorý typ? Užívaš inzulín? Čím viac inzulínu, tým väčšie priberanie. Inzulín je hormón ktorý hovorí telu že má ukladať tuk. Ak musíš brať inzulín, odsleduj si stravu a jej vplyv na tvoj cukor, nauč sa jesť tak aby si mala zo stravy cukor čo najnižší (je to veľmi individuálne takže to si musíš naozaj odsledovať sama na sebe z čoho ti stúpa). Akonáhle budeš môcť znížiť inzulín tak sa spomalí priberanie. Aj ak ešte nie si na inzulíne, ti toto môže pomôcť. Najlepší je kontinuálny glukomer, je to drahšie ale naučí ťa veľa o tvojom tele.
Píšeš musíš jesť 5x denne ale zároveň riešiš fasting. Tie dve veci nejdú dokopy. Ako je možné že časť dňa musíš jesť po 3h a zvyšok dňa zázračne nevadí že 12-16h neješ? Každopádne fasting funguje práve na princípe poklesu inzulínu. Minimum na akú - takú účinnosť je 16h ale aj počas stravovacieho okna sa potom nemá jesť často. Ak máš diabetes druhého typu, to je extrémna inzulinova rezistencia, a na to zaberá fasting s maximálne 2 jedlami denne a čo najdlhšími pôstami, často treba až niekoľkodňové alebo aspoň kombináciu s lowcarb. Ak ješ 5x, tak ti 5x stúpne inzulín takže telo dostáva strašne často impulzy na priberanie a nemá šancu sa zbaviť rezistencie na inzulín. Ak ti fasting nevyhovuje tak ho nerob ale neklam samu seba sa že to robíš lebo tak ako to robíš to nemá šancu fungovať. Ak ti fasting vyhovuje tak si ho naštuduj lepšie - napr knihy alebo youtube kanál od Jason Fung, to je kanadský lekár ktorý sa venuje práve liečbe diabetu pomocou fastingu.
Aby to nevyznelo zle, som na tom rovnako, preto toto všetko viem. Do 40tky pohodička a potom odrazu za rok 8kg. Je dokázané že pokles estrogénov má tento účinok, napr pokusy na zvieratách ukázali aj to, že odstránenie vaječníkov (čo znamená automaticky prechod a teda súvisiace hormonálne zmeny) spôsobí priberanie bez ohľadu na obmedzenie kalórií. Miera priberania je závislá na genetike, preto to nefunguje u každého rovnako. Zvieratá ktorým nedovolili prijať viac kalórií, priberali a pritom sa im zmenšovali ostatné orgány, všetky systémy trpeli, ale tuk rástol, pretože v tele je každá jedna vec riadená hormónmi a keď raz hormóny velia ukladať tuk, tak sa ten tuk uloží. Účinná je HRT ale to sa na Slovensku moc nepredpisuje a navyše je ťažko trafiť presné dávky. Dobré účinky má aj spomínaný fasting ale nie na každého a je to veľmi individuálne. Nádejne vyzerá diéta na štýl carnivore, ale málokto ju vydrží a je zatiaľ málo preskúmaná.
@anonym_5dd014 toto ma zaujalo, že fasting na inzulínovu rezistenciu. Ja to mám podobne ako autorka, že musím jesť častejšie. Keď dlho nejem, cítim sa pod psa, začne ma bolieť hlava. Takže mne najviac vyhovuje v kancelárii celý deň postupne si dať trochu džúsu, malý back atď, proste stále niečo malé do seba. Fasting znie pre mňa ako nočná mora. S váhou ale problém nemám, čítam to tu pre zaujímavosť. Moja glukóza v krvných testoch je vždy úplne na spodnej hranici.
@stvorenie z jednej slahacky s gastanovym pyre zarucene nepriberies pol kila. Ale ak si ty spokojna... mne by bolo luto, ze si sem tam vecer nemozem vyjst von a dat si s manzelom napoly pizzu, napriklad.
@stvorenie z jednej slahacky s gastanovym pyre zarucene nepriberies pol kila. Ale ak si ty spokojna... mne by bolo luto, ze si sem tam vecer nemozem vyjst von a dat si s manzelom napoly pizzu, napriklad.
@simsalabim Ide o váhu. Chcela som tým napísať len to, že presne viem, kedy si spôsobujem dvíhanie váhy a kedy nie, pretože sa tu niektoré dievčatá vyjadrujú, akoby to nevedeli. Ale fyzika nepustí. Keď raz naberieš viac energie ako vydáš, tak sa to niekde musí uložiť. Ja osobne sa s tým až tak nepáram, ale rozhodla som sa, že nebudem tlstá, hoci nie som ani náhodou vychdnutá (sem tam tým chúťkam podľahnem).
@simsalabim Ide o váhu. Chcela som tým napísať len to, že presne viem, kedy si spôsobujem dvíhanie váhy a kedy nie, pretože sa tu niektoré dievčatá vyjadrujú, akoby to nevedeli. Ale fyzika nepustí. Keď raz naberieš viac energie ako vydáš, tak sa to niekde musí uložiť. Ja osobne sa s tým až tak nepáram, ale rozhodla som sa, že nebudem tlstá, hoci nie som ani náhodou vychdnutá (sem tam tým chúťkam podľahnem).
@stvorenie ale celkom iste z 1 gastanoveho pyre nepriberies na druhy den pol kila. Fyzika nepusti. Dokonca je prospesne taz za cas ist nad. No a u zien vaha velmi kolise v zavislosti do cyklu, u mna aj 1-1,5 kg. Aj bez gastanoveho pyre 🤣
Ale baby, ved ona nikde nepise ze takto jedava( od 9.00'-17.00) cely rok. Hned na uvode pise ze pribrala 10kg, jedava 5x medzi 9.00-19.00 a potom ovocie..a tymto sposobom neschudla ale nadalej pribera...ja som to pochopila tak, ze teraz sa rozhodla to casove okno zmensit ..to co dnes zjedla neznamena ze bude jest cely rok kazdy den..a dat si takyto odlahceny den kludne aj 2x do tyzdna nie je na skodu..ja to tiez praktizujem dlhodobo a som fit. Su ludia ktori maju raz do tyzdna post-ze nejedia vobec nic
@mata1988 jedávam v oknách medzi 09-19, cize bud mam 09-17, alebo 10-18, alebo 11-19, moje posledne jedlo je iba ovocie. Takto jedavam stale. A uz dnes prijmem menej ako kcal denne, ak je potrebne na bazalny metabolizmus. Moja porcia jedla je 150g varene kuracieho masa a k tomu 150mg varenej zeleniny. Alebo humus 100g s polkou uhorky. Alebo iba mrkva, uhorka a zeler na desiatu a na olovrant. Co mi chces uberat?
nemáš uberať - máš naopak PRIDAŤ
@mata1988 jedávam v oknách medzi 09-19, cize bud mam 09-17, alebo 10-18, alebo 11-19, moje posledne jedlo je iba ovocie. Takto jedavam stale. A uz dnes prijmem menej ako kcal denne, ak je potrebne na bazalny metabolizmus. Moja porcia jedla je 150g varene kuracieho masa a k tomu 150mg varenej zeleniny. Alebo humus 100g s polkou uhorky. Alebo iba mrkva, uhorka a zeler na desiatu a na olovrant. Co mi chces uberat?
@anonym_autor neblazni! Pod bazalny metabolizmus nechod. Bazal je na udrzanie leziaka pri zivote. Ty si navodis sialene zdravotne problemy. Spamataj sa!
@anonym_autor neblazni! Pod bazalny metabolizmus nechod. Bazal je na udrzanie leziaka pri zivote. Ty si navodis sialene zdravotne problemy. Spamataj sa!
@simsalabim tiež som o tom presvedčená, lebo to mám vyskúšané na sebe.
Zeleninka, jogurtík, polievka telu energiu nedá, telo hladovie a uloži si ešte viac a keď nemá čo spalovať metabolizmus zaspí.
pre všetky ženy v perimenopauze - VŠETKY BODY, nie iba niektoré:
1. fasting
2. pridať bielkoviny, znížiť hlúposti
3. kalorický deficit - ale nie hladovanie
4. ubrať kardio
5. pridať chôdzu 5-6 km/ hod najlepšie denne
6. začať posilňovať
7. viac spať
8. dbať na regeneráciu - teda necvičiť každý deň jak besná
9. doplnky stravy
10. NELÁMAŤ NAD SEBOU PALICU - a teda zabudnúť na vyhlásenia že sa mi nechce niečo z hore uvedeného
@biba_18 zaujal ma bod “doplnky stravy”, mas prosim ta tip na nieco konkretne? Dakujem
@anonym_c06025 ja beriem déčko, ginko, wild yam, kolagen na klby, samozrejme multivitamíny a na menopauzu - ale pozerám aké majú zloženie, lebo nie všetko každému sadne - podľa nedostatku alebo nadbytku
urob si test na https://tatianabencekova.sk/test-hormonalnej-ro...
niektoré ženy už potrebujú aj vápnik (ale to môže byť aj v tých menopauzových prípravkoch)
celkovo odporúčam prejsť blogy od benčekovej - aspoň základné veci tam naštudovať...

@anonym_autor kolko gramov bielkovin , tukov,sacharidov mas napr.za dnes a vcera?