Priberanie po 40. roku života
Ahojte, mám 44 rokov, hormonálny profil ešte v poriadku podľa gynekológa a priberám. Ešte pred dvomi rokmi som mala 60-61 kg a dnes mám 71 kg. Nemenila som stravovacie návyky.
Chcem podotknúť, že jem zdravo, 5x denne, a snažím sa dodržovať fasting, čiže jem medzi 9-19, prípadne medzi 10-18. Ak jem mimo toho rámca, tak je to pomaranč, alebo iné ovocie.
Nejem sladkosti, zo sacharidov iba celozrnný ražný chlieb na raňajky, maslo som vymenila za rastlinné light, ak jem mliečne výrobky, tak iba odtučnené a nízkotučné - nejem ich pravidelne každý deň. Nejem vyprážané, mastné, údeniny, z mäsa väčšinou kuracie, morčacie, občas hovädzie, ryby, jem zeleninu, ovocie bobuľovité a citrusové.
Pijem obyčajnú vodu čistú, prípadne s citrónom, nepijem alkohol, ani sladké vody, nefajčím. Hýbem sa primerane, chodím denne 10 000 krokov, cvičím doma min. 3x týždenne 30-40 min, aj s činkami, aj kardio, aj na brucho.
Napriek tomu sa zagulaťujem, každý deň mám viac a viac kíl. Bruško mám pomerne veľké na svoje pomery, celá si prídem taká objemná. Keď pred dvoma rokmi som nosila S/M, dnes nosím L/XL.
Nechcem to takto a nie som z toho happy. Ako to máte vy? Čo vám pomáha? Dajte tipy. Ďakujem 🙂
@simsalabim toto som si prichystala na zajtra do práce. Raňajky nízkotučný biely jogurt s ríbezľami a malinami. Na desiatu a na olovrant budem mať polovicu šalátovej uhorky, 2x menšia mrkva, 2 stopy zeleru. Na obed budem mať zajtra zrejme iba slepačí vývar, keďže desiata bude sýta. A na večeru si dám cottage cheese bez laktózy a ovocie.
@anonym_autor nechudneš preto, lebo hladuješ a nemáš plnohodotnú stravu. Ani chudnúť nebudeš, takýmto spôsobom určite nie. Tvoje telo toto stravovanie berie ako stav ohrozenia
@anonym_autor hod si to do kalorickych tabuliek. Nesplnis ani kcal, ani bielkoviny… nic. Akurat mozno mnozstvo cerstvej zeleniny je ok, ale vsetko ostatne chyba.
@simsalabim asi je zbytočné čokoľvek radiť ženám, ktoré hladujú. Možno sa spamätajú, keď im začnú padať vlasy a zuby, čo už. A dorazilo ma, že na KT nemá čas, trvá to pár minút denne
@simsalabim Ani náhodou. Večere sú kritické asi pre každého. A som úplne hepy, že som toto začala praktizovať. Ráno sa najem do prasknutia ovseno- ovocným šalátom (už som to napísala predtým), na obed mám mäsko (veľa mäska), ktoré mám proste rada so zeleninovo syrovým šalátom a niekedy si k tomu dám aj trošku ryže, alebo zemiakov a večera je tvaroh s orechami. Nepriberám a keď celý týždeň odolám šľahačke s čokoládou na gaštanovom piré, tak dokonca pol kila idem dolu.
@stvorenie do prasknutia sa naješ z lyžice vločiek? Dovoľ, aby som sa zasmiala. A čo by ti malo chýbať? Je problémom si vyhľadať, koľko bielkovín, sacharidov, tukov potrebuješ na svoju výšku, váhu a vek, aby tvoje telo správne fungovalo? Chceš mi povedať, že máš dostatočný príjem bielkovín? Vieš čo to časom urobí s tvojími kosťami? Veď si rob, ako chceš, je to tvoje telo, tvoj život, nám to môže byť fuk.
@anonym_autor prepáč, ale tvoja strava je strašná.
Pomaranč na olovrant je nie dobrá voľba a celkovo miska hovädzej polievky pre ženu čo cvičí a pracuje je čisté zufalstvo.Uz mi to príde, že sa rutis do PPP
Poradiť neviem, lebo som tiez pribrala, ale keď vás čítam tak som mega leniva a veľmi si doprajem🤣chyba mi sebadisciplína, ale po dovolenke idem do toho s nádejou.
@anonym_e34c68 to o tom že nemajú čas na KT som počula už od viacerých . úprimne -ja tomu nerozumiem ... buď niečo chcem dosiahnuť alebo nechcem ...
@anonym_5dd014 toto ma zaujalo, že fasting na inzulínovu rezistenciu. Ja to mám podobne ako autorka, že musím jesť častejšie. Keď dlho nejem, cítim sa pod psa, začne ma bolieť hlava. Takže mne najviac vyhovuje v kancelárii celý deň postupne si dať trochu džúsu, malý back atď, proste stále niečo malé do seba. Fasting znie pre mňa ako nočná mora. S váhou ale problém nemám, čítam to tu pre zaujímavosť. Moja glukóza v krvných testoch je vždy úplne na spodnej hranici.
@anonym_17457e precitaj si Glukozovu revolúciu. Mala som podobný problém, teraz vydržím oveľa dlhšie sýta a bez výkyvov cukru.
Myslím že aj autorke by to prospelo. Nie je všetko len o kaloriach, dôležité je zloženie stravy a to máš dosť biedne.
@anonym_e34c68 to o tom že nemajú čas na KT som počula už od viacerých . úprimne -ja tomu nerozumiem ... buď niečo chcem dosiahnuť alebo nechcem ...
@biba_18 prosím ťa, môžeš mi napísať, aký kolagén berieš na kĺby? ďakujem
@anonym_e34c68 moj ortoped povedal “ktorý sa vám bude páčiť v poličke, ten si kúpte” 🤷♀️ tak to striedam… ale synovi odporúčal iný ortoped keď vyrástol v puberte veľmi že mu mám kúpiť kolafit…
@stvorenie do prasknutia sa naješ z lyžice vločiek? Dovoľ, aby som sa zasmiala. A čo by ti malo chýbať? Je problémom si vyhľadať, koľko bielkovín, sacharidov, tukov potrebuješ na svoju výšku, váhu a vek, aby tvoje telo správne fungovalo? Chceš mi povedať, že máš dostatočný príjem bielkovín? Vieš čo to časom urobí s tvojími kosťami? Veď si rob, ako chceš, je to tvoje telo, tvoj život, nám to môže byť fuk.
@anonym_e34c68 k tej lyžici vločiek pridaj pokrájané veľké jablko, banán, veľkú broskyňu, tri lyžice smotanového jogurtu, hrsť brusníc v čokoláde, dve kl kakaa, môžeš pridať za hrsť strúhaných mandlí alebo pmleté ľanové semeno (na to som v prvom príspevku zabudla) pomiešaj a skús zjesť a potom napíš, či toho nebolo do prasknutia.
@anonym_e34c68 k tej lyžici vločiek pridaj pokrájané veľké jablko, banán, veľkú broskyňu, tri lyžice smotanového jogurtu, hrsť brusníc v čokoláde, dve kl kakaa, môžeš pridať za hrsť strúhaných mandlí alebo pmleté ľanové semeno (na to som v prvom príspevku zabudla) pomiešaj a skús zjesť a potom napíš, či toho nebolo do prasknutia.
@stvorenie nemusíš to opakovať, ja som to čítala. Možno sa do prasknutia naješ, ja by som z toho bola do hodiny hladná. Tak či tak je tvoj denný príjem nízky a určite ti chýbajú bielkoviny. Je to tvoje rozhodnutie sa takto stravovať, každá sme si hľadali svoju cestu. U mňa je aj bolo v prvom rade zdravie, tie kg dolu ma samozrejme tešia, aj keď iná žena by ich dala dolu za podstatne kratší čas, u mňa to nebolo prioritou. Dokážem si ich udržať za podstatne vyššieho príjmu a najmä viem, že môjmu telu nič nechýba
@stvorenie a to sa dá? Naraz zjesť veľké jablko, banán a broskyňu? Zbytočne si rozťahuješ žalúdok, ja by som to naraz nedala.
@stvorenie nemusíš to opakovať, ja som to čítala. Možno sa do prasknutia naješ, ja by som z toho bola do hodiny hladná. Tak či tak je tvoj denný príjem nízky a určite ti chýbajú bielkoviny. Je to tvoje rozhodnutie sa takto stravovať, každá sme si hľadali svoju cestu. U mňa je aj bolo v prvom rade zdravie, tie kg dolu ma samozrejme tešia, aj keď iná žena by ich dala dolu za podstatne kratší čas, u mňa to nebolo prioritou. Dokážem si ich udržať za podstatne vyššieho príjmu a najmä viem, že môjmu telu nič nechýba
@anonym_e34c68 oed ám normálny, len s nižším množstvom prílohy.
@stvorenie a to sa dá? Naraz zjesť veľké jablko, banán a broskyňu? Zbytočne si rozťahuješ žalúdok, ja by som to naraz nedala.
@anonym_c806b3 súhlas, nikedy to ani nedojem, ale mne to fakt chutí a vydržím s tým do 14:00 bez problémov a obedujem väčšinou o 15:00 a potom sa tie biedne večere ľahšie znášajú.
@anonym_e34c68 oed ám normálny, len s nižším množstvom prílohy.
@stvorenie pozri, stačí, ak si pár dni nahádžeš do KT a budeš vedieť, či tvoje telo dostáva všetko to, čo potrebuje
Uplne ta chapem. U mna viacmenej presne to iste. V 35 ked som mala pocit, ze som trosku pribrala, nahodila som delenu stravu na 2-3 mesiace a vsetko slo dole, zas som ficala...po 40 som skusila delenu stravu a nic...znova a nic...zdrave stravovanie a cvicenie je samozrejmost..ked nic nezaberalo, dala som si vypracovat jedalnicek vyzivovym poradcom a varila som podla receptov, vazila kazde jedlo - manzel schudol 12 kg za 2 mesiace..ja presne 0...aspon som nepribrala, ale neschudla som..pokracovala som dalej a nic...dostala som aj covid a 2 tyzdne som v horuckach lezala...pila len caj, po tyzdni zjedla jablko denne...a potom co rodinni prislusnici schudli a 10 kg zial za tie 2 tyzdne s covidom, ja absolutne nic...! zacala som chodit na lymfodrenaz. pravidelne kazdy tyzden masaze lymfatickych uzlin a stiahla som si kaloricke tabulky...tam som zistila nieco podobne ako mas asi ty - ze moj denny prijem ktory mi podla tabuliek vysiel na 1400 kalorii bol zhruba na 700-800.. lebo tiez len vsetko nizkotucne, len zelenina a ovocie, ziadne sladkosti, ziaden alkohol, ziadne tucne vyrobky...len kuracie a morcacie maso...atd atd..tak som si povedala, ze to bude teda asi tym, co ti tu pisali tiez dievcata, ze jem velmi malo...tak som zacala jest tak, aby som splnila tych 1400 kalorii..bolo to tazke- pretoze, ja som jedla nasilu a jedla som aj sladke aj pecivo - cokolvek mi prihodilo tie kalorie na ten den a zaroven zapadalo do vyvazenej stravy ( bielkoviny, sacharidy, vlaknina atd)..naucila som sa uz potom sama co mi treba kedy pridat...kazdopadne, po 4 mesiacoch vysledok presne 0...kazdy pisal aj tu v skupine o kalorickych tabulkach ako po 2 tyzdnoch uz vidia ze chudnu, po mesiaci tolko dole a tolko..ja 4 mesiace na KT, presne vazenie, scanovanie bar kodov...presvedcenie vlastnej hlavy, ze musim jest viac vlastne -- a nic...tak som s tym prestala aj ked stale viacmenej mi sposob toho stravovania ostal...tak som isla skusit fasting...po mesiaci fastingu 8/16 s vysledkom opat 0 som dostala prvy zlcnikovy zachvat..ani som nevedela co to je..ale ta bolest bola sialena..kedze som myslela, ze to mozno bude jednorazove, neriesila som to hned.ale mozno 3 dni som nejedla hadam nic, pretoze mi to zovrety zaludok a bolest nedovolili...po asi 3 tyzdnoch prisiel dalsi zachvat..a tie zachvaty boli vzdy take, ze take 2-3 dni som mala akoby kamen v zaludku..ziadne travenie, nedalo sa mi jest vobec nic...doktorka, sono, operacia..to bolo 5 mesiacov po prvom zachvate...vtedy som uz mala dole 8 kg..po vybrati zlcnika dieta zlcnikova..kazdopadne, schudla som skoro 15 kg...ale to bolo tym, ze pri tych zachvatoch som take 3 dni nejedla vobec nic..potom dalsi tyzden suchare s dietnou sunkou tak 2x za den...potom troska viac, ale veeeeelmi malo..jablcko osupane, mrkvicka..tie co ste zazili zlcnik viete co sa tam jedava...takze ja som schudla len preto, ze som permanetne hladovala..stiahol sa mi zaludok tak, ze porcie uz boli len ako na malom tenieriku co sa dava pod salku na caj...od operacie presiel rok...pribrala som asi 3 kg...nie je to nic strasne...ale strasne sa kontrolujem...kazdy ako skvele vyzeram, ze som schudla..ale to, ze to bolo kvoli zdravotnemu problemu uz nik nevidi..ja sa len strasne desim, ze zas priberiem. bojim sa aj na vahu postavit a bojim sa doslova jest...ked vidim, ze schudnut som vedela len tym, ze som uplne nic nejedla ☹ akonahle si zvacsim porciu bojim sa, ze sa to nalepi a zas sa nezbavim...proste nedokazem normalne jest, pretoze budem zas ako gula...
Tak ja som si pred chvilou spomenula na tuto diskusiu, ako sa niektore tyraju, ked som na olovrant zjedla 120g domaceho slivkoveho kolaca z kysnuteho cesta s mrvenickou 😋 Nevedela by som sa vzdat tolkych chutnych veci….
Tak ja som si pred chvilou spomenula na tuto diskusiu, ako sa niektore tyraju, ked som na olovrant zjedla 120g domaceho slivkoveho kolaca z kysnuteho cesta s mrvenickou 😋 Nevedela by som sa vzdat tolkych chutnych veci….
@simsalabim Aj ja som si spomenula, ked som docvicila a dala som si normalne jedlo, ze jogurt a uhorka+mrkva+zeler by mi malo stacit
@simsalabim len 120? Ja som dala 187!!! 😃 Milujem slivkový koláč
@simsalabim len 120? Ja som dala 187!!! 😃 Milujem slivkový koláč
@hopsas ano, iba 120, aby mi to sedelo v tabulkach 😅
Bol uuuzasny, cerstvy, vonavy, stavnaty, iba jemne sladky 😋
@anonym_autor ja som zmenila stravu a mensie porcie. Iba varene jedlo ziadne restiky. Ak robis to co popisujes, musi byt daco prexo nechudnes. Zapisuj si co jes s kaloriami. V uk bola reality show secret eaters kde ludia tiez len zeleninu jedli a priberali. Ale si neuvedomovali ze jedli pomimo hlavne sladkosti alebo len tak do ruky jedlo. Velmi to bolo zaujimave.
Aj mne sa po 40-tke spomalil metabolizmus, tiež som nabrala hoc som jedla to, čo predtým ... ale postupne som zmenila jedálniček, jem menšie porcie, dala som dole 14 kg a už rok si váhu držím, veľa chodím, necvičím takmer vôbec (mám pár cvikov, presne na partie, ktoré potrebujem "držať pod kontrolou", ktoré cvičím denne pri televíznych novinách).
@dzulli1980 a aký máš jedálniček?
@anonym_autor ahoj, neviem, či je to tu pre Teba ešte aktuálne, ale skúsim 🙂 cca po 40-tke sa nám mení bez ohlásenia takmer všetko. aj keď máš hormonálny profil v poriadku, môžeš už byť v perimenopauze a teda pohlavné hormóny sa nesprávajú úplne podľa plánu. Čo sa týka stravy, ja by som to skúsila takto:
1. každé jedlo začni zeleninou - tmavé šaláty sú ideálnym zdrojom vlákniny a kyseliny listovej + pokvapkaj kvalitným olivovým olejom
2. každé hlavné jedlo aspoň 25-30g bielkovín - zameraj sa na rôznorodosť, od mäsa cez mliečne výrobky po strukoviny, semená, orechy, tofu, ryby
3. prvé jedlo dňa jedz najneskôr do 2 hodín od prebudenia
4. posledné jedlo za denného svetla
5. nepodceň sacharidy - vo forme zeleniny ako tekvica, sladký zemiak, cvikla, mrkva, ... + ovocie (s mierou)
6. ak máš chuť na sladké, uprednostni kvalitnú horkú čokoládu (70% a viac), datle
7. doplnky stravy - vit. C, vit. D, omega 3, kolagén, zinok, magnézium glycinát, kreatín
Čo sa týka fastingu
Pokiaľ nevieš ako fasting mapovať podľa svojho cyklu, rob radšej miernejšie intervaly, teda napr. 13/11 alebo 12/12. Príliš dlhé pôstne okná Ti môžu spôsobovať hormonálnu rovnováhu, čo znamená vplyv nielen na pohlavné hormóny, ale aj hormóny štítnej žľazy, inzulín, ... Ak chceš o nastavení fastingu vedieť viac, pýtaj sa 🙂
Pohyb - uprednostni silový tréning (ok, ak nie si fanúšik fitka, je to ok, ani ja 🙂 môžeš začať s odporovými gumami, alebo HIIT tréningy doma) 2-3x týždenne + kombinuj denne s chôdzou. Keď sa Ti podarí ísť von na 10 minút, ok, keď na 20 paráda, všetko naviac sa počíta. Každopádne skús si nastaviť denný rytmus. Ak máš rada plávanie, bicyklovanie, turistika, všetko je vítané.
A spánok, to je veľký hráč v tomto našom ženskom kolotoči, kvalitný a dostatočne dlhý spánok na regeneráciu. Ak Ťa/vás zaujíma čokoľvek viac, kľudne sa pýtaj/te 🙂 prajem pekný deň

@anonym_c06025 ja beriem déčko, ginko, wild yam, kolagen na klby, samozrejme multivitamíny a na menopauzu - ale pozerám aké majú zloženie, lebo nie všetko každému sadne - podľa nedostatku alebo nadbytku
urob si test na https://tatianabencekova.sk/test-hormonalnej-ro...
niektoré ženy už potrebujú aj vápnik (ale to môže byť aj v tých menopauzových prípravkoch)
celkovo odporúčam prejsť blogy od benčekovej - aspoň základné veci tam naštudovať...
@biba_18 super, popozeram. Dakujem