icon

Ťažké chudnutie po štyridsiatke. Hormóny, vek verzus pohodlnosť

6. máj 2025

Schudnúť po štyridsiatke... to je už úplne iná liga. Hormóny, spomalený metabolizmus a kilá, ktoré sa držia ako kliešť.

Niekedy mám pocit, že aj keď jem zdravo a hýbem sa, váha sa ani nepohne. Naozaj je to tak náročné alebo si to len nahovárame?

Snažím sa každý druhý deň behať a nič......potom zjem pol kg gumenných medvedíkov a tvárim sa spokojne.

Máte niekto overené tipy alebo skúsenosť? Rada si prečítam vaše názory.

Strana
z3
rootham
9. máj 2025

Skús prerušovaný pôst....16/8

rawmamka
10. máj 2025
@nyusika

@sense všetko je o zvyku a o tom, komu čo vyhovuje 🙂
Ja fakt to jedlo až tak neprežívam.

@nyusika Ahoj, pri tom 4 hodinovom okne IF považuješ za prvé jedlo napr. aj kávu ( bez cukru, bez mlieka), citrónovú vodu s chia a podobné ranné životabudiče 😁 ( teda aspoň pre mňa) ? Lebo ak by som toto počítala za prvé jedlo dňa, tak by som musela skončiť o 10:00 najneskôr......Čo nerátaš za " jedlo" pri tvojom IF, prosím ťa ?

nyusika
10. máj 2025
@rawmamka

@nyusika Ahoj, pri tom 4 hodinovom okne IF považuješ za prvé jedlo napr. aj kávu ( bez cukru, bez mlieka), citrónovú vodu s chia a podobné ranné životabudiče 😁 ( teda aspoň pre mňa) ? Lebo ak by som toto počítala za prvé jedlo dňa, tak by som musela skončiť o 10:00 najneskôr......Čo nerátaš za " jedlo" pri tvojom IF, prosím ťa ?

@rawmamka nie, normálne jedlo.
Káva bez cukru a mlieka je tekutina, ma cca tri kalórie, to netreba ani tráviť.

sense
10. máj 2025
@rawmamka

@rawmamka káva bez cukru a bez mlieka sa do toho nepočíta...ak si dáš cukor alebo mlieko tak už áno

salije
10. máj 2025

U mna vyhrava 16/8 alebo skor 18/6 . Pracujem na smeny. Je to o zvyku. Jedlo milujem. Je pre mna uplne pozitok akoby som si kompenzovala vsetko co mi chyba. Ale pri mojej vyske 158cm bojujem s vahou pol zivota. Necvicim, ma to viac dovodou, nezaujem lenivost, ale nechcem zaroven vyzerat ako som velakrat vyzerala. Tak sa mi nsviac osvedcil ten sposob a spokojna som. Uz som zvyknuta. A aj v tom okne nejem viac ako 1az 2 krat viac mi sni nejde. U mna je vzdy najhorsie ked varim detom, tam sa mi tazko odolava. Raz ked nubudem mat komu varit to pojde omnoho lahsie. Co nie je doma nezjem. Do roboty si beriem iba vodu ( iba ranna jedlo )

rawmamka
10. máj 2025
@sense

@rawmamka káva bez cukru a bez mlieka sa do toho nepočíta...ak si dáš cukor alebo mlieko tak už áno

@nyusika @sense Obom vďaka za reakciu, ja som pri ortodoxných vyznávačoch IF čítala, že aj káva bez mlieka, citrónová voda a pod. sú považované za prvé jedlo. Vlastne čokoľvek okrem čistej vody. Tí zhovievavejší omilostili aspoň čistú kávu. U nich nešlo ani tak o počet kalórií ( nerobili to kvôli chudnutiu), ale kvôli zdravotným benefitom a tam to zdvôvodňovali obsahom látok (aj čistá káva obsahuje viacero zložiek, práve vďaka nim je zdravá), ale už jednoducho nespĺňala kritérium ako čistá voda. Takže už ani nehovoriac o citrónovej vode a spol.

nyusika
10. máj 2025
@rawmamka

@nyusika @sense Obom vďaka za reakciu, ja som pri ortodoxných vyznávačoch IF čítala, že aj káva bez mlieka, citrónová voda a pod. sú považované za prvé jedlo. Vlastne čokoľvek okrem čistej vody. Tí zhovievavejší omilostili aspoň čistú kávu. U nich nešlo ani tak o počet kalórií ( nerobili to kvôli chudnutiu), ale kvôli zdravotným benefitom a tam to zdvôvodňovali obsahom látok (aj čistá káva obsahuje viacero zložiek, práve vďaka nim je zdravá), ale už jednoducho nespĺňala kritérium ako čistá voda. Takže už ani nehovoriac o citrónovej vode a spol.

@rawmamka píšem vyššie - ja stravovanie zase nejak extra neprežívam.
Neznášam posadnutosť čímkoľvek

rawmamka
10. máj 2025
@nyusika

@rawmamka píšem vyššie - ja stravovanie zase nejak extra neprežívam.
Neznášam posadnutosť čímkoľvek

@nyusika Mňa zdravá strava baví, dokonca aj rada varím 😁, na IF ma odradzovala práve tá striktnosť v čase, ja som skôr pôžitkár.

nyusika
10. máj 2025
@rawmamka

@nyusika Mňa zdravá strava baví, dokonca aj rada varím 😁, na IF ma odradzovala práve tá striktnosť v čase, ja som skôr pôžitkár.

@rawmamka aj mňa baví, aj varím rada a často...ale IF funguje aj bez stopercentnosti 😁
Mne proste vyhovuje začínať jesť čo najneskôr

rawmamka
10. máj 2025
@nyusika

@rawmamka aj mňa baví, aj varím rada a často...ale IF funguje aj bez stopercentnosti 😁
Mne proste vyhovuje začínať jesť čo najneskôr

@nyusika Chápem 😁, ja mám zasa rada, keď si veci naštudujem do podrobna a môžem sledovať nejaké zdravotné benefity. Mala som to tak aj pri otužovaní, dýchaní, meditácii....😁, je to taká moja úchylka. A piješ do toho prvého a asi aj posledného jedla len čistú kávu, vodu a nesladený čaj alebo aj niečo iné ?

nyusika
10. máj 2025
@rawmamka

@nyusika Chápem 😁, ja mám zasa rada, keď si veci naštudujem do podrobna a môžem sledovať nejaké zdravotné benefity. Mala som to tak aj pri otužovaní, dýchaní, meditácii....😁, je to taká moja úchylka. A piješ do toho prvého a asi aj posledného jedla len čistú kávu, vodu a nesladený čaj alebo aj niečo iné ?

@rawmamka niekoľko ristrett,, minerálku, bylinný čaj

katica78
12. máj 2025
@zuzanockamt

@katica78 Žiaľ spánok a stres ovplyvniť neviem.

@zuzanockamt ale ano,vsetko.sa da,treba nastavit hlavne hlavu,ci je to tazke ci nie.inak vela veci nepojde,pretoze stres,nespavost vedie k tomu comu vedie....ci zdraviu,okoliu,praca ,cely clovek.treba sa to chciet len naucit to je cele.tak do tohoo🙏💯

katica78
18. máj 2025
@chiccco

@katica78 a aké máš prosím okno na jedenie ? A koľko máš rokov chcem to aj ja vyskúšať prerušovaný pôst a hneď oddnes .

@chiccco ja mam 47 rokov,tazko v menopauze,post drzim 4ty rok,a dozivotne😁mam dole 25 a idem dalej,zacala som pomali 16/8 cca pol roka,potom pomali na 18 /6asi rok a pol a od vtedy az doteraz 20/4😁🙏💯,treba pocuvat telo,vela vody,vela spanku,l.......

zuzanockamt
18. máj 2025
@katica78

@zuzanockamt ale ano,vsetko.sa da,treba nastavit hlavne hlavu,ci je to tazke ci nie.inak vela veci nepojde,pretoze stres,nespavost vedie k tomu comu vedie....ci zdraviu,okoliu,praca ,cely clovek.treba sa to chciet len naucit to je cele.tak do tohoo🙏💯

@katica78 Len stres a nespavosť/zlú kvalitu spánku ja teraz ovplyvniť nedokážem.

katica78
22. máj 2025
@zuzanockamt

@nyusika Ja by som sa zložila, mám toľko povinností a stresu, že takýto štýl by som nezvládla.

@zuzanockamt vsetko sa da veru!!a na seba si berte len tolko,kolko znesiete,aj vy ste len clovek a nie robot!!!no a o zdravy ani nehovoriim,preto ja spravim maximum a veru ked je treba a to skoro stale ,venujem sa iba sebe a svojim potrebam,ale preco?lebo to tak chcem,predsa aj ja potrebujem zit a starat sa o seba.tak to skuste nic nieje prvorade ako najprv jasne deti,potom my!💯🙏ostatne moze ist bokom a hneď!

biba_18
29. máj 2025
@katica78

@japredavam nic netreba vynechat,jem vsetko aj celu cokoladu ak mam chut a mam dole 25 kg,ale,kaloricky deficit proste nepustí a vzdy dodrzujem kalorie a aj z cokoladou ci inymi jedlami sa to da a preto mi nic nechyba !!!!lebo pocuvam svoje telo a davam mu vsetky ziviny a to je zaklad a ano hlavne vela vody a spanku!!!

@katica78 ak si v deficite pri celej čokoláde, máš aj deficit potrebných látok…

diaamax
29. máj 2025

No ja budem mat cochvila 42r viz foto, bola robena rok dozadu, mozem pridat aj zo minulej nedele. Chapem aj zavislost na gumikoch. Moj syn vravi, ze ma MAOAM-ky dostanu do hrobu… ale kks pol kg? To ja mam davku tak na mesiac az 6-tyzdnov a to som si myslela, ze som zavisla!!! Obmedz sladke na sladke s vlakninou ako müsli napr. Po cviceni do seba hod bielkoviny napr fajna bielkova omeletka so zeleninou je velka mnamka. Lebo toto co robis (ak ta teda cvicenie psychicky nenaplna) je ale ze uplne zbytocne.

Strana
z3