Zlé tipy na chudnutie, povery a časté výhovorky
Baby, skusim tak, aby som nikoho neurazila, viem, ze sa tu vela z vas snazi schudnut a neuspesne, sme na rovnakej lodi. Tiez som sa snazila, tiez vela veci nevychadzalo, tiez sa mi to nakoniec podarilo a dala som dole 14 kil. Teraz skusim adresovat niekolko castych, uplne zlych rad, ktore vidim tu na MK.
"Priberas preto, lebo nejes dost, musis jest viac." - Nie, cele zle. Este nikdy nikto neschudol s jedenia viac, ani nepriberal z jedenia prilis malo. V takom pripade by Afrika a chudobna Azia mali najvyssie cisla obezity na svete. Ano, nedostatocny prijem kalorii dokaze sposobit kratkodobe zadrziavanie vody a ano, aj spomaleny metabolizmus, ale neda sa konzistentne a dlhodobo priberat, ked clovek je malo. Nie je totiz z coho.
"Priberas zo stresu." - Zas, uplne zle pochopene. Stres je velky zadrziavac vody v tele, to je pravda, lenze voda nie je tuk a jej objem, na rozdiel od tuku, v tele nebude konzistentne rast. Zadrzana voda nemoze sposobit narast o 2-3 konfekcne velkosti, iba tuk. A tuk zo stresu nerastie.
"Malo cvicis." - Toto je taka polopravda. Pretoze pri chudnuti je cvicenie dost relativny pojem, k pomeru skonzumovaneho jedla. Mozeme cvicit 7 dni v tyzdni 2 hodiny tazkeho kardia, lenze ked vyrazne neobmedzime prijate kalorie, vaha sa nezmeni, pripadne bude rast. Naopak, pri dobre nastavenej strave staci cvicit minimalne, pripadne vobec. Nehovorim o inych benefitoch cvicenia, iba o chudnuti ako takom. Cvicenie navyse zvysuje chut do jedla, preto je o to dolezitejsie, nastavit si jedalnicek, ak clovek sportuje.
"Musis vyradit toto a tamto, a viac tohto a tamtoho." - Jasne, existuju zdravsie a menej zdravsie potraviny. Potraviny, ktore nasmu telu daju dostatok zivin a potraviny, ktore len naplnia zaludok a okrem dobrej chuti z nich telo nijak neprofituje. Toto vsetko je pravda. Avsak zdrave =/= dobre na chudnutie. Tie najzdravsie potraviny ako napriklad olivovy olej, avokado, banany, zemiaky, morske plody, ovocie alebo orechy maju kvanta kalorii pri relativne nizkom objeme proteinu (okrem ryb), teda nezasytia na dlhu dobu. Preto pri chudnuti vobec nie su prospesne a urcite ich netreba jest este viac.
"Nemas v poriadku hormony." - Ano, existuju pripady, kedy poruchy predovsetkym stitnej zlazy stazuju udrzanie zdravej vahy a urcite by som odporucala navstevu lekara, ak existuje podozrenie na hormonalne problemy. Ale toto su velmi zriedkave priciny priberania, plus v takychto pripadoch sa chudne mozno tazsie, ale urcite to nie je nemozne. Ludia s nadvahou, ktori maju zaroven endokrinologicke diagnozy, maju takmer vzdy aj zle nastavenu stravu.
Toto su take tie najcastejsie povery o chudnuti. Zhrnula by som to tak, ze vzdy a za kazdych okolnosti je to o rovnici: prijate kalorie vs. spotrebovane kalorie. Kazdy typ tela to ma rovnako. Problem je, ze toto je faktor, ktory je tazky si priznat, pretoze ak vieme, ze prijimame viac kalorii, ako nam treba, musime akceptovat, ze mame problem so sebakontrolou a disciplinou. Neda sa priberanie uz "zvalit" na nic ine, iba na samu seba. V nasich koncinach je jedlo a jedenie sucastou kultury a spolocenskeho zivota. Sme nauceni chciet ovela viac jedla, ako nase telo potrebuje, preto ked si niekto seriozne vyrata svoj objem kalorii na chudnutie, a tieto kalorie prekonvertuje do jedla, ostane zhrozeny, kolko malo to vychadza na kazdy den. Ja som si tym presla a mozem povedat, ze kaloricky objem jedla je vec zvyku. Pred chudnutim bola moja porcia cestovin 150g, po nastaveni kalorickeho planu som to zredukovala na 90g. Dnes uz po takejto porcii nie som vobec hladna.
Da sa to, len sa treba akceptovat a prijat tvrdu realitu bez sebaobvinovania. Treba si odpustit, strata kontroly a kompenzacia inych problemov jedlom, su normalne ludske zlyhania. Ale kto uprimne chce zmenu, ten uz takmer vyhral. Prajem vela stastia ❤️

@viestta Ja neviem, preco tu nachadzam komentare, ktore bud uplne alebo ciastocne potvrdzuju presne to, co som napisala a su v konfrontacnom tone. Ved si protirecis.
Jedine, co nie je pravda je, ze treba na chudnutie jest viac. To proste nebude pravda zo ziadneho uhlu, z ktoreho sa na to pozries. Vo zvysku si len inou formulaciou napisala presne to, co ja, az na tie svaly. Kazdemu je uplne jasne, ze z cvicenia rastu svaly a tie vazia viac, ako tuk, ale ja tu hovorim o tukovom priberani.
Autorka, viac co sa tyka objemu a poctu porcii. Kaloricka a vyzivova hodnota ma byt taka aby telo malo menej energie na spalovanie ale dostalo vsetky esencialne ziviny. Ked si pozries vyzivove plany na redukciu hmotnosti vypracovane dietologmi s patricnym vzdelanim, nie nejakymi rychlokvasenymi "vyzivovymi poradcami", tak je tam vzdy vacsi pocet porcii, vacsie objemy jedal s nizsou kalorickou hodnotou (aby clovek mal pocit sytosti) ale s vyvazenymi vyzivovymi hodnotami.
@viestta Ano, ale stale sa bavime o kaloriach, nie o vahe porcie. 250g kuracieho masa bude kaloricky niekde inde, ako 250g hranoliek. Ale potom to treba komunikovat takto z hladiska nutricnych hodnot, nie proste len "jedz viac tejto potraviny".
Jasne, chudnutie je také strašné jednoduché, ze sa ľudia dobrovolne vyzeru a potom kapu na choroby, lebo je to jednoduchsie ako sa neprezierat. Prepac impertinentnu otazku, ale si sa s koňom zrazila???? Toto je skutočne ta najstupidnejsia teória, aku som tu citala. Takze ľudia chudnú mesiace a roky pod dohľadom lekárov, lebo neprišli na prevratnu pravdu, že sa nemaju prezierat? A diety, ktoré viac či menej úspešne držia, sú tiež len tak z pasie, aby sa potom prezierali? Evidentne ti tých tvojich 14 schudnutych kíl riadne udrelo na mozog. Nie, nestačí sa prestať "prezierat", ani držať kaloricky deficit. Preto je obezita celosvetovým problémom. A nie, hladovka nie je jeho riešením. To už skúšal jeden malo sympaticky pan pred tebou. Dejiny a milióny mŕtvych ho za to v dobrom nespomínajú.
Dobre, mas pravdu (tu svoju)
@vroni Neviem, preco mas potrebu urazat, ale skutocne je to tak ako pises - ludia sa prezieraju a kapu na infarkty, aj preto, lebo zdielaju tvoj nazor, ze za ich problem moze 1500 inych faktorov, len nie ich stravovacie navyky.
Ano, budes prekvapena, kolko ludi trapi psychika, ktora ich nuti sa prezierat, kolko ludi odide od doktora alebo dietologa a nezvladne situaciu, podlahne nutkaniu a vyzerie chladnicku.
Obezita je celosvetovy problem preto, lebo kvalitne potraviny su coraz drahsie a menej dostupne, zatial co spracovane masa a ine kaloricke bomby nasytia velke mnozstvo ludi a vdaka masovej produkcii stoja malo.
Neviem, co si chcela povedat tym malo sympatickym panom predo mnou, ale nemyslim, ze jeho agenda bola znizit hmotnost istych skupin ludi.
Diety si netreba mylit so vseobecnym a dlhodobym prenastavenim zivotneho stylu.
Autorka, nechaj radšej teórie na vyštudovaných odborníkov, ktorí vedia svoje teórie zdôvodniť na molekulovej úrovni.. toto sú absolútne nepodložené žvásty, ktoré možno zabrali u teba. Ale každý má inú genetickú výbavu, stačí, že niekomu chýba xy enzým, ktorý riadi xy proces a zrazu je všetko inak 🙂 Nechaj to na chemikov, biológov, lekárov prosím 😉 lebo narobíš viac škody ako úžitku.
Bolo to súčasťou jeho "vyskumov". A nie, taras uplne koniny. Celu dietologiu si zuzila na kalorické tabuľky a obdivujes tu vlastnú imaginarnu genialitu. Mýliš sa takmer v každom bode. Medzičasom skutocne existujú výskumy, ze az 70% obéznych ľudí "kultúrne hladuje", tj. veria kadejakých posukom, ze nejedenim schudnú a postupne dostávajú svoje telo do trvalého deficitu. Postupom času aj bazalny prijem kalórií spôsobí ich priberanie a nové diety (ideálne zazracne), kde jedia len jeden salat do dňa, každý tretí deň - vobec nefunguju a oni nechudnu. Teórie o "neprezierani sa" môžu byť doslova a do písmena životu nebezpečné, nehovoriac o tom, že sú vycucane z prsta.
Jaj dobre, kazda rada zbytocna. Ked sa pozriem na fotky niektorych z vas a vasich deti, tak si vravim, ze neviem, kto tu ma v hlave nespravne informacie o stravovani. Hadzte to nadalej na cely svet, ja si idem dat nejaku zdravi nizkokaloricku veceru 😂
S nikým si sa nezhodla. Niekde bude problém 🤷

Strašne nezmyselne odpisujes...
"Z napchavania sa sladkosťami nikto neschudol je fakt "- niekde som ti napísala opak? Ja som o sladkostiach pol slova nenapísala,pretože to pre mna nie je POTRAVA
Napíšem ti len jedno- ty píšeš o chudnutí ako cieľ - tak samozrejme,odburaj všetky carb,dosiahni cieľ a po čase zistíš,že takto sa stravovať ti už pôjde krkom.
Vratis sa aj ku carb a hádaj čo bude? Jojo
Ty píšeš o chudnutí ,o diéte o odopierani
Ja opak- píšem o jedle a nie diéte, píšem o životnom štýle
Len to,čo vieš udrzat na celý život je správna cesta
Po pravde, tie tvoje "rady" narobia viac skody ako uzitku. Ale kludne sa tym riad. Tvoje sadlo, tvoje rozhodnutie
treba sa viac hybat a menej jest. Cize ak pohyb si doteraz nemala, zacni s prechadzkami, alebo rychlou chodzou. Viac vydrzis s pohybom a výsledky sa dostavia. Pri makani vo fitku sice viac spalis ale aj sa viac unavis a potom si zas doprajes v jedle. Chodenie je setrne ku klbom, je zadarmo a vyformujes si pekne pás. Treba aj vediet ako "chodit". Cize stredne rýchlo a mat pocas chôdze spevnene brucho a zadok. Výborny je to pohyb. Aj sa zo začiatku zapotis. Najlepšie ak ides s kamoškou a najlepšie spaluje rano.
Jedlo: ak chceš schudnúť, proste musis menej jest. Davaj si spočiatku vsetko, ale menej. A častejšie. Ked ta zachvati hlad, tak voda, zelenina. Ovocie nie, len rano. Dalej- kalorocke tabuľky, to je úplná bomba. Ked si zvyknuta primat cca 1500 tak si z bežného príjmu musis ubrať 500 kcal. To je ako príklad. Cize bežný príjem mínus 500. Kasli na šport typu fitko to neschudnes ale ries jedlo (nie pecivo a nie prilohy) a zacni chodiť peso. Najlepsi recept na chudnutie podla mna.
@barborachors vo fitku sa nechudne?
@gubcikova nie, nechudne. 80 percent je strava a 20 pohyb. To ti povie kazdy tréner v tom fitku 😉
@barborachors tiež to nieje pravidlo 🙂) ja so dovolím povedat že človek si môže aj vyhodit z kopytka keď dokáže riadne makat predsa to že niekde makas vidiet bude či si potom dáš kebab alebo si ho nedas. Je to diskutabilné ale tak rázne by som toto netrvdila
@viestta Ako ja nechcem byt zla, ale pri pohlade na tvoje fotky - celkom objektivne - mas ty tak 4x viac sadla, ako ja. Ked si so sebou spokojna tak super, tvoja vec, ja len tolko, ze potom logicky skor moje rady, ako tvoje. Iba za tvojho syna ma to mrzi, ak to s nim pojde dalej tak ako na fotkach, tak bude mat raz velke zdravotne problemy. Hovorim to len ako objektivny fakt, nie za ucelom ta urazit, o co sa naopak snazis ty svojimi povyseneckymi “vsetko viem lepsie ako ty” komentarmi. No podla vlastneho zivotneho stylu zrejme nevies.
Ano, mas pravdu. Tu svoju
Autorke: prepáč ,ale musím
Že sa nehanbíš také slová písať ! Ty píšeš anonymne,jednoznačne nejdeš s kožou na trh,ale hnusne písať o sadle ostatným vyhľadávaním si ich fotiek je dno...teda ale tebe nestačilo,vytiahla si aj kartu opisovať dieťa .
Je mi z teba zle
Haha, no ale u mňa to fungovalo. K svojmu bežnému jedálničku som pridala viac ryže a začala viac jesť a schudla som. Dovtedy kilá nešli vobec dole, ani každým dňom vo fitku, nič.
Všetko je také jednoduché však? Len menej žrať a je to. Akoby neexistovala psychika, všetci sa okamžite dokážu vzdať svojich neresti ze? Ved aj fajciarovi stačí len prestať, prečo vôbec existujú alkoholici? Závislí na drogách, gambleri, ...? Ved nech len prestanú. Plus pri ostatných závislostiach sa im človek môže vyhnúť, zmeniť prostredie, jest ale bude musieť tak ci tak. Dokonca som počula legendu, že niekto dokáže chudnut bez toho aby si musel zvyšovať ego na ostatných na modrom koniku. 🤔
Všetkým koho téma chudnutia, príjmu, vydajú kalórií, obezity a ako z toho von zaujima, odporúčam prečítať si knihu Kód štíhlosti. Dozviete sa tam toho podstatne viac, ako bolo napísané tu, a aj čo zo spomenutého je pravda a čo blud.