Ako správne skladovať jablká z vlastnej úrody?
Tento rok sa nám urodilo fakt veľa jabĺk a časť by som chcela odložiť na neskôr. Doteraz sme ich vždy len dali do debničiek do pivnice, ale dosť z nich postupne zmäklo alebo začalo hniť.
Máte nejaký osvedčený spôsob, ako ich ukladať? Po jednom, prekladať papierom, kontrolovať ich priebežne...? Ďakujem.
v pivnici ale mame v nej chladnejsie ako vo zvysku domu, takze v nej vzdrzia dlhsie. Ak v pivnici je izbova teplota tak to co najskor spotrebovat, zavarit, urobit vyzivu, vysusit alebo predat darovat, inak to zhnije
Pri skladovani jablk je dolezita hlavne odroda, na skladovanie su vhodne neskore odrody, bezne oznacovane zimne. Jesenne odrody dlho skladovat nemozes, dozrievaju rychlo. Skladujeme n debnickach v jednej vrstve, nakupili sme plytke debnicky, kde sa v jednej vrstve poukladat daju a aj sa dobre kontroluju ak sa nejake pokazi rychlo sa najde. Skladujeme ich na nevykurovanej chate, kde ani v najvacsich mrazoch nemrzne.
Ak mate uz dozrete jablka, tak to su jesenne a tie mozes uskladnovat len kratko, treba ich spracovat aj postupne ako dozrievaju. Ked uz je jasne, ze dlhsie nevydrzia tak ich susimealebo robime must.
Zo zaciatku sme ich skladovali, a priebezne som ich kontrolovala a postupne hnile vyhadzovala. Dalsie roky mi ich bolo luto vyhadzovat, tak som ich hned spracovala. Vacsiu cast postruhala a dala do poharov, sterilizovala. Z niecoho som urobila presnidavku, nieco som zavarila, a nieco nasušila. Zvysok sme potom jedli. 😊 Vyhadzovalo sa o dost menej ako predtym a mali sme vela zasob.
@anonym_autor nizke bednicky s vyssimi drzadlami, vystlane novinami, kde das len jednu vrstvu. A ked ich nastavas na seba (vrchna stoji na drzadlach spodnej), cirkuluje tam vzduch.
Pred uskladnenim jablka nechat osusit volne rozlozene, ak su mokre, vlhke, alebo velmi jemne osusit (vyberte si, co je lahsie). Neutierat, netriet, neumyvat. Nech maju svoju prirodnu voskovu vrstvu na supke.
Maximalne oplachnut od hliny a prachu, ak treba a tiez nechat uschnut volne polozene s medzerami (nie pri sebe). Potom dat do bednicky suche.
V nizkej bednicke mas prehlad, vidis kazde jedno, mozes ich poskusat hmatom, ktore makknu, nech idu hned na zjedenie, do kolaca, cerstveho kompotu k obedu (alebo dezertu), atd.
Navyse od jedneho hnijuceho sa ti tak rychlo nechyti plesen na ostatne, lebo ho hned najdes a vyhodis.
Ale ako ti pisali, trvanlivost celu zimu zalezi na odrode.

@anonym_autor áno kontrolujem priebežne(raz za mesiac), ale nie je pivnica ako pivnica. Navyše takto skoro ešte ,, zimné,, jablká ešte ani nie sú zrelé. Možno bude problém aj s odrodou