Čo robiť so starými jablkami?
Ahojte 🙂 V pivnici som objavila zabudnutú prepravku minuloročných jabĺk, sú také vráskavé ako ja.
Dá sa s nimi niečo spraviť? Do koláča asi nebudú dobré? Vopred ďakujem za každý nápad 🙂
Také som vyhodila do kompostu.
@andreakotesova Ani nejaký kompót? Je mi ich ľúto, lebo je toho plná bedňa. Ale ak nikto nenapíše, veru vyhodím.
@andreakotesova Ani nejaký kompót? Je mi ich ľúto, lebo je toho plná bedňa. Ale ak nikto nenapíše, veru vyhodím.
@anonym_autor vyskúšaj, uvidíš.
skus nejaky kolac, ked su vraskavejsie, budu mat menej stavy, ale chutovo mozu byt stale dobre
výživa 😎
ja pravidelne robím, potom zmiešam s makom, šup na listkove cesto a je štrudla za 5min plus pečenie, samozrejme 🍀
@anonym_autor sú výborné na výrobu domáceho jablkového octu, lebo obsahujú veľa cukru, pozri recepty na YTube
zober do zoo ako krmivo
@martinmmartin Do ZOO to máme ďaleko. Možno na nejakej farme ... pogúglim, čo je tu blízko.
@martinmmartin Do ZOO to máme ďaleko. Možno na nejakej farme ... pogúglim, čo je tu blízko.
@anonym_autor alebo do mrazaku ak mas miesto - prazdny mrazak je ekonomicke peklo, je ovela vyhodnejsie ho napechovat hoc aj vodou vo flaskach co zmrzne a vyplni miesto aby tam bolo co najmenej vzduchu ktory sa furt musi vymienat a nanovo mrazit - jablka potom v zime po jednom vytahujes a davas Drozdom na prilepsenie do snehu
@anonym_autor alebo do mrazaku ak mas miesto - prazdny mrazak je ekonomicke peklo, je ovela vyhodnejsie ho napechovat hoc aj vodou vo flaskach co zmrzne a vyplni miesto aby tam bolo co najmenej vzduchu ktory sa furt musi vymienat a nanovo mrazit - jablka potom v zime po jednom vytahujes a davas Drozdom na prilepsenie do snehu
@martinmmartin zmrznute jablka mozu zhorknut
Veľmi dobre sa sušia, pretože už nemajú v sebe toľko vody, skôr sú hotové. Nakrájať na tenké plátky a dať do sušišky ovocia.
Do koláča (alebo žemľovka) dávame úplne v pohode.
ak su chutovo dobre, uplne v pohode urob kompot, kolac.
ak su to domace jablka a mate dobru pivnicu, jablka vydrzia do aprila/maja uplne v pohode. u nas to tak je
@anonym_autor ale ved ked nie su plesnive, tak sa da z nich kompot spravit. Len osupat, na stvrtky a zavarit. Nase su uz davno v komposte teda. Ja robievam aj tak, ze nestruham, ale makke sa budu tazsie, ja to robotom robim, ked je toho vela a natlacim do poharov a vysterilizujem. Ziadny cukornedavam, ale robim to z jesene, ked maju vela stavy, neviem, ako by to bolo su suchsimi. Ale potom je to super vytiahnut do zemlovky alebo len tak zjest, po crevnych virozach to maju deti ako maskrtu namiesto vyzivy. Alebo do kolaca. Alebo teda aj vyziva, to je este menej roboty, das do hrnca, rozvarit, vymixovat, do poharikov a sterilizovat.
Vysusit v susicke ovocia, vyziva
Ja robievam takú nepecenu tortu z takých vraskavych.
Osupes, nastruhas jablká, tak kilo dve, dáš variť s vodou, škoricou, škoricovým cukrom, dva pudingy alebo zlaté klasy, ja mám najradšej nejaký kahodovy alebo malinový puding, ale aj s karamelovým to bolo dobré, zhustne to a vrstvim na piškóty. Na vrch buď čokoládu alebo biely jogurt

Také som vyhodila do kompostu.