3 deti v tejto dobe
Mamičky aký máte názor na 3 deti v dnešnej dobe. Mam 3 rocnu dveru a 5 mesačnú a som tehotna. Tešíme sa aj bojíme keďže je malý vekový rozdiel. Dá sa to zvládnuť je podľa vás veľa 3 deti?
@markus1 niekto musi uberat aj pri jednom tak ako iny pri troch, preto je to velmi individualne. A nejde len o financie, ja sa napriklad psychicky na viac deti necitim, mam dceru aspergerku, ktora si vyzaduje pozornosti za 3 deti, o inak diagnozach z toho vyplyvajucich a chodeni po lekaroch ani nehovorim. Takze tej slobody a komfortu a casu pre seba naozaj nemame nazvys ani pri jednom dietati.
Spomedzi spolužiačok zo základky je nás viacero, ktoré majú 3 - 4 deti už dospelé, všetky doštudované - a na nedávnej stretávke sme sa takmer všetky zhodli, že sme rady, že deti máme, ale v dnešnej dobe by sme si už na taký počet netrúfli. Je nepodstatné, že niektoré maminy s 3 malými 3deťmi majú pocit, že to nie je príliš zaťažujúce - nepreskákali celú dobu po osamostatnenie sa detí. Časom uvidia, ešte takmer nič nepreskákali...
Relevantný názor v tomto je pre mňa ten, ktorý je podložený osobnou skúsenosťou , čiže až po osamostatneni všetkých potomkov . A asi všetky baby, s ktorými sme sa o tom rozprávali, sme sa zhodli, že síce to bolo častokrát veľmi vyčerpávajúce - ale dalo sa, bez väčších problémov.
Dnešná doba je však skutočne iná - z mesiaca na mesiac neporovnateľne náročnejšia na financie . Taktiež by som neporovnávala súčasnosť s vojnovými časmi. Doba je podstatne iná, životné podmienky tiež, potreby tiež, neporovnateľne drahšia je i tá najzákladnejšia existencia. Ani tí, ktorí majú nejakú pôdu, by plnú sebestačnosť rodiny nedokázali zabezpečiť
Samozrejme že sa dá, pokiaľ je človek schopny hospodáriť, vychovávať aspoň trocha, tak sa dá mať aj 5deti.. je to vysoko individuálne kto zvládne koľko detí..
Ja mám tri deti a myslím že to celkom zvládame, snáď aj naďalej budeme..
Tak ty už si len musíš povedať že "dáko bolo, dáko bude...."My máme jedno, dlho som chcela aj druhé ale bohužiaľ....Ale nakoniec som aj rada že máme len jedno. Bude mať všetko čo bude potrebovať aj po materiálnej stránke, bude môcť študovať. Ja mám troch súrodencov, keď som chcela ísť na VŠ, musela som externe popri robote na tri smeny vo fabrike. Takže pre mňa je aj tá materiálna stránka dôležitá. Jednému dieťaťu dokážeme dať viac ako 3 🤷
@miruska198 ahoj ja mam 3 dcery - 18, 15 a 11. Pre mna to bolo maximum, viac by som nedala lebo som sa chcela venovat aj svojej profesii, ktora si tiez vyzaduje cas a energiu. Za mna 3 deti + vlastna profesia= maximum co som mohla dať
Wtf? Vsak je to dnesny trend mat 3 deti. Nie je to vela. Je to akurat. Aj 4. 5 a viac je za mna vela..
@miruska198 bude to pre teba zo začiatku zaberal ale neboj všetko sa dá zvládnuť ja mám 5 deti tri sú už mimo domu a dve mám ešte doma a všetko sme to zvládli
no iba z pohladu toho, že svet skončí, že je to tu zamorené plastami, mikroplastami, že sa dviha teplota, že všetci sa budu sťahovať na sever atď atď... že vojna na spadnutie... iba z toho hladiska je to zly napad.
Ale inak kludne aj 50 detí... Veď dnes už možnosti sú. Ale treba sa vedieť zariadiť. A mať financie hlavne. ...
@miruska198 už dosť zbytočná otázka, keďže už je o chvíľu na svete. Zvládnete to, lebo jednoducho budete musieť.
Este stale zijeme v dobrej dobe. Porovnaj tuto dobu a dobu v ktorej vyrastali napr nasi starí rodicia. Mame sa super.

U nás v dedine majú jedni 5 deti po sebe. Najstarší má 7r najmladšie asi rok. Oni sú ale veľmi veriaci a inak veľmi múdri milí vzdelaní zodpovední ľudia. Myslím že aj celkom zabezpečení. Ale hlavne určite to tak chceli a sú tak nastavení že je to OK.