Aké sú podľa teba dôvody na to, aby žena mala len jedno dieťa?
V prvom rade je to otázka, ktorá nasmeruje moju optiku...
Prídem buďte úprimne, čo su podla vás faktory, motivácie, životné situácie, kedy si myslíte že by žena mala mať len jedno dieťa
Som zvedavá na Vaše názory.
Ja by som chcela iba 1 dieťa, ak by ma ďalšie ohrozovalo na živote.
Ale mám kamosku, ktorá deti nikdy nechcela a nechce - a aj takú, čo chce 4 deti (3 už ma) a aj to je v poriadku. 🤷🏻♀️ Ja napríklad nechápem ľudí, ktorí majú namiesto deti psa a správajú sa k nemu ako k dieťaťu 😅 - ale rešpektujem. 🍷
Napr u nás dôvod,že máme jedno dieťa a pri ňom asi aj skončíme je vek. Pred 40tkou sa už na ďalšie necítime.
Zdravotne dovody. Skratka to nejde. My mame iba 1 zial. chvalabohu aspon za neho
Hlavný faktor je to, že jedno dieťa je presne toľko, koľko tá žena a jej muž chcú mať.
Nie každý má nervy na viac deti. Je obdivuhidne, keď rodicia vedia odhadnúť svoje možnosti aj schopnosti. Nemusí byť na to žiaden dôvod. Chcú jedno, aby sa mu venovali na 100%.
Sú ženy, ktoré chcú mať len jedno dieťa a žiaden dôvod to nemá. Proste to tak cítia. Moja sestra medzi ne patrí. Má jedno dieťa, viac nechcela a je takto spokojná.
Podla mna je vela takych zien co za detstva boli uplne zmagorene rodinou, od malicka 3x za rok babika, kocik, kuchynka.... cely zivot kecy ze budu musiet mat raz dieta, ze to bude to najkrajsie najlepsie co sa jej v zivote stane, ze to bude vrchol blaha a pod. Proste doktrina ze tvoj zivot smeruje iba za jednym jedinym cielom byt matkou a ziadna alternativa neexistuje.....
A potom bum, zena ma dieta a zisti ze az take terno to nieje
@martinmmartin neviem ci si muz alebo zena, ale dobre napisane.
Mna este len napadlo k tym karieristkam, ktore sa tu nejakym sposobom spomenuli, ked sa slovo karieristka pouzije v spojeni so zenou, hned naberie negativnu konotaciu, aspon to tak casto vnimam, ale muz ked si vybuduje karieru, tak si ho treba vazit.
Vidim aj v mojom okoli, ze prexou je, ze vacsinova starostlivost o dieta/deti pripada na zenu, cim logicky musi niekde uberat a casto je to v pracovnej sfere. Ak je s tym zena stotoznena a chce to tak ok, ale pokial sa chce venovat aj praci aj to je ok a pokial uvazia, ze jedno dieta tak jedno dieta.
Jeden z dovodov moze byt, ze nechce viac, nebavia ju materske veci, chce sa realizovat a je to uplne v poriadku.
Zena je spokojna, dieta je spokojne, manzel je spokojny.
Zena nema byt chodiaca maternica, zena je v prvom rade clovek so svojimi tuzbami, potrebami, predstavami a nemala by podvolovat svoj zivot socialnym konstruktom - a to v nicom.
@zuzubb007
A je pohodlnost zla?
Preco sa menit na obraz "niekoho" kym nie som?
Pohodlnost, ani kariera nie su zle veci. Sudenie vacsinou praktizuju ludia, ktori sami nemaju to v zivote upratane a namiesto seba riesia inych.
Zena, aj ked moze byt po tejto stranke leniva, moze byt z inych hladisk topka, moze byt manzelom nesmierne milovana, moze byt velmi stastna a po ludskej stranke ovela kvalitativnejsi cloveka ako niekto s x detmi, co teraz napiekol 20 druhov kolacikov...
a co je zlé na jednom dietati? ci mame mat desat deti a nevychovat poriadne ani jedno? radsej jedno decko a dat mu poriadnu výchovu a vzdelanie, lásku, ako viac deciek a na starobu ta supnu do domova...
Ja som napríklad chcela viac detí, ale rozhodnutie som zmenila, keď som si uvedomila, že ex stojí ako otec za...dve veci. S ním som viac detí nechcela a nikoho ďalšieho, kto by stál za to, aby som to ešte aspoň raz riskla, som nestretla. Pre samoživiteľku je aj jedno dosť, aby malo všetko čo potrebuje, tým nemyslím len materiálne veci, ale aj napríklad čas a pozornosť.
Ja skôr nechápem, prečo má niekto, kto sa už pri jednom-dvoch deťoch sťažuje a bum... spraví si ďalšie 🤷 A takých rodiniek mám v okolí viac. Skôr toto nech mi niekto vysvetlí..
@zuzubb007 ale tebe moze byt fuk ci nejaka matka je pohodlnejšia alebo nie.. Budes ty za nu rodiť, vychovávať? Nie nebudes. Ja mam jedno a viac nechcem. Jednoducho ma zivot s plienkami nenapĺňa a to syna lubim najviac na svete a dala by som aj zivot za meho. Ale mam aj iny dôvod preco viac nechcem.. Ale rozpisovať nebudem.
@zuzubb007 možno že veľa ľudí to pochopilo tak ze pohodlnosť = lenivosť. Co je samozrejme úplná blbosť.
Ja ako matka 1 dieťaťa kľudne poviem nahlas ze je to aj moja pohodlnosť. Rovnako koli pohodlnosti mam auto a nechodím autobusom, koli pohodlnosti mam na záhrade trávnik a okrasné stromy namiesto role a hospodárskych zvierat.
@morgane1975 v dnesnom svete? Taketo vyhlasenie mi vzdy pride usmevne.. 🙂 Ano, situacia je na figu, avsak momentalne stale lepsia Ako v minulosti - a cim dalej do minulosti ides, tym bola situacia horsia.
@zuzubb007 zaujímalo by ma ako vieš o Tom,že daná žena môže mať dieťa. Moja kamarátka, keď potratila cítila takú stratu a bolesť, že si povedala, že to druhý krát už nechce zažiť. A práve preto povedala, že to uz
neskúsi a každému na okolí, vždy povie,že deti nechce mať. A všetci to vždy odsúdia,aj keď nevedia aký krutý príbeh je za tým.
Ja som sa rozhodla,že tiež ostanem pri jednom dieťati. Mám dobré zázemie,skvelého manžela, deti by sme vedeli vychovať aj 3. Ale načo? Prečo mám zažiť zas ten príšerný strach? Celé tehotenstvo som sa modlila aby syn prežil, krvácala som asi 4 mesiace v kuse, odtrhavala sa mi placenta od maternice. Celý ten čas som len ležala, nič neurobila, pravidelne chodila na injekcie. Pre mňa to bolo najhoršie obdobie v živote plne strachu a som rada, že už mám za tým. A že mám zdravého synčeka, aj keď bude jedináčik.
Ja som sama na sebe nacitala,aj ked si uvedomujem, ze to nie je spravne,ze matky s 1 dietatom respektujem menej ako mamy s viacerymi detmi.Samozrejme pokial je dietatko zdrave.Stale mi to tak pride,ze jej moja,co ty o tom vias,ved to je "s prstom v zadku"vychovavat 1 dieta,mat na vsetko cas.Nemenila by som ani za nic,ja mam 2,ale tak to vnimam.A dovody?Financia,nechut zopakovat si matersku,porod,pohodlie ze uz to mam za sebou...
@elbartoslava Kludne ano,ja to beriem.Podla tejto mojej logiky urcite ano.Skratka ja to tak vnimam.Je diametralny rozdiel skratka v tom mat jedno dieta a viac,to uzna kazda ktora ma viac ako jedno.
@maminkadeticiek Ja mám tri deti. Nekomplikované bytosti, ktoré vždy dobre jedli a spali, mali mierne obdobie vzdoru a teraz prechádzajú pomerne pohodovou pubertou.
Niektoré matky sa viac natrápia so svojim jedináčikom, než ja s tromi a dieťatko ani nemusí mať diagnózu.
@maminkadeticiek si nejaká povysenecka, nezda sa ti?
@anickaaa6aaa Nie,nezda.
@elbartoslava Nuz,co ti poviem,vuac casu by som pre seba prijala.Ale to sa vyriesi ked kusok odrastu.

Ak by ju ďalšie tehotenstvo mohlo ohroziť na živote, tak by mala mať len jedno dieťa.