Aké sú to podľa vás náročné deti?

26. júl 2022

Aké sú to podľa vás náročné deti? Čo vás vedie k tomu tak dieťa označiť? Za mňa, vždy som si toto pomenovanie spájala s chorými deťmi, väčšinou PAS alebo s deťmi “náročnými” na lieky, terapie. Ale čo čítam na MK, tak dieťa nechce požičať hračky - je náročné, dieťa bije iné deti - je náročné, dieťa dostáva v škole poznámky - je náročné, dieťa sa musí nažgávať rožkami v obchode aby sa nehádzalo o zem - je náročné. Nie je náhodou náročné len iné pomenovanie pre zlé a nevychované?

snezienkaaa82
26. júl 2022

Náročné dieťa je podľa mňa dieťa zdravotné znevyhoidnene, teda, s postihom.
Ostatné, čo si vymenovala, je normálne ( aj m y, sme sa bili o hračky, aj my sme vrestali, keď nám nedovolili hračku, občas sne sa pobili, atď.....)
Dnešné ženy by chceli deti tip top, slušne, čisté, bez vzdoru a hnevu.
Píšu na MK, mam náročné dieťa, nechce spať, nechce jest to a to..... Úplne normálne je to.

tanyan
26. júl 2022

Niekedy takto matka označuje dieťa aj v prípade, že je pre ňu aktuálne fyzicky alebo psychicky náročná starostlivosť oň. Často to súvisí skôr s pocitmi a psychickým nastavením matky a nie so samotnou osobou či osobnosťou dieťaťa. Každý má hranice nastavené individuálne a hodnotenie býva situačne podmienené.
Pre mňa je napríklad náročné, keď prídem unavená z práce a dieťa mi venuje svoju pozornosť a očakáva interakciu, pričom ja nemám dostatok energie ani na základné funkcie. V takých situáciách poviem, že mám náročné dieťa, hoci si vnútri uvedomujem, že dieťa je zdravé a normálne.

mamamasama
26. júl 2022

Pre niektoré maminky je možno aj môj syn "náročný". Sú deti, ktoré sú pokojné a sú deti, ktoré sú aktívnejšie, alebo robia niečo inak ako ostatné. Môj napríklad nerád je a takmer neustále je v pohybe. Inak je to dieťatko s perfektným spánkom a skvelým správaním. Deti iných mamičiek možno zle spia, sú uplakané. Pre každú ženu je náročné dieťa iné.

orangiiina
26. júl 2022

Je neviem, ale do cca. 3 rokov sa ako môže hovoriť o výchove? Pouč ma. Lebo zväčša su tu diskusie o náročných deťoch mladších ako 3 roky. Ak nazve náročným dieťaťom pediater, ktorý ma 8 deti, asi nie je hodny svojho povolania. Ty vieš asi lepšie.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/246466/milo...

zuzitko74
26. júl 2022

Myslím si, že za náročné deti sa zvyknú označovať detičky s vyššou dráždivosťou a temperamentom, pretože starostlivosť o nich a ich výchova je náročná a výsledky dosahuješ s vyššou námahou, než pri pokojnejších detičkách.

kuko55
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika128
26. júl 2022

Náročné deti sú podľa mňa také odmalička uvrieskané, aktívne... Už od bábätka sa dajú takto označiť, ťažké dni, ešte ťažšie noci, väčšinou do tých 3 rokov, pokiaľ sa bavíme o zdravých deťoch. 🤷‍♀️ ja našťastie také nemám, mám iba umrnčané, aktívne deti a tiež je to pre mňa občas náročné 😂

daniela1911
26. júl 2022

Ja poznám strašne veľa náročných dospelých…. 😀
Teda “zlých a nevychovaných”

jana_eyre_2
26. júl 2022

Svojho posledného, tretieho syna som považovala za náročné dieťa.. celé jeho babatkovske casy odplakal, doslova odnervacil, nemohla som ani sedieť prvé tri mesiace keď som ho mala v nosiči.. takmer nespal, len keď som sa špeciálne pohupovala.. od dvoch mesiacov mával obštrukcne bronchytidy, zápaly uši, oči, vysoké teploty, bral každú chvíľu ATB, lebo iné sa už robiť nedalo.. takto sa to ťahalo do 3rokov, najhoršie boli jeho nervové výpady keď nevedel prestať revat, bez príčiny, valal.sa po zemi, vrieskal nevedel sa nijako ukľudniť, veľmi veľa pil obyčajnej vody, nedokázal späť poriadne ani v noci.. boli to náročné roky.. ked sme sa dostali k správnej imunolalergologicke, ktorá mu nasadila liečbu ktorá mu konečne zlepšila neustále choroby, tak potom sa mierne zlepšila aj nálada.. dnes má takmer 6rokov, má zrejme astmu čo by vysvetľovalo jeho chorobnosť, ktorá je stále veľká ale lepšia ako kedysi, lebo ma liečbu.. keď ma dobrú náladu, je to úžasné rozumné dieťa.. ale akonáhle ho chytí amok, ťažko ho ukľudniť.. ani po dobrom, ani po zlom.. proste to musí prejsť.. ale pozitívne je, že je to stále menej a menej..

Neviem či má nejakú diagnózu, zatiaľ som to neriešila, keďže sa to zlepšuje a v škôlke je aj učiteľkami obľúbený.. stále je to moje najnarocnejsie dieťa zo všetkých troch, ale asi o 80% sa to oproti minulosti zlepšilo..

Moje prvé dve deti majú tiež svoje náročné prvky v povahe, hlavne najstarší syn.. každý má niečo, avšak myslím že moje deti sa dajú celkom zvládnuť, hoci pri najmladšom som ostarla o 5rokov.. možno iná mama by ho dala ako nič, ktovie, cudzie deti sa vždy vychovaju najľahšie.. premna to bolo ťažké..

marca12
26. júl 2022

Narocne deti su deti aktivne,neposedne. Ten,kto ma pokojne dieta,ktore posluchne a nema tak velku osobnost,tazko pochopi,co je to narocne dieta. Ked sa ti hadze o zem a ty musis ostat pokojna a riesit to s kludom,ked ta neposluchne,ked neobsedi ani chvilu.

moniikka
26. júl 2022

Ja by som aj môjho syna nazvala ze bol náročne dieťa,ale to iba preto, ze 2roky sme nikde neboli, nakoľko v kočíku nechcel byť, čakať niekde pri lekárovi bolo neskutočne, lebo nikdy nevydržal. V aute plač , v autobuse plač, keď som niekde chcela ísť, hoc iba na nákup najprv uspať a tak sme mohli ísť v kočíku. Do toho este mával nočné desy. Chvála Bohu, je všetko za nami.Teraz je to neskutočne lubezny chlapček

heleninamama
26. júl 2022

Všetky deti sú svojom spôsobom náročné a v istých situáciách nezvládnuteľné, mnohé sú doslova odporné. Je to zvýraznené dobou, tlakom na výkon, stresom, životným štýlom, stravou, modernými technológiami... Mnohí však žijú v tom, že deti sú nevinné bytosti, akurát zložené z obláčika v nebi a šíria tento blud z generácie na generáciu.
Náročné na výchove je práve to, že matka musí znášať okrem decka, ktoré má práve svoj exces ešte aj zazeranie iných ľudí, sprosté komentáre alebo pohoršené anonymné frflanie, ako to s vlastným deckom nezvláda.

babulkomale
26. júl 2022

Myslim ze ti je to nanic, ocividne narocne dieta nemas. Keby si mala, vedela by si to a nemala by si potrebu uvazovat, ci to nahodou nie su nevychovane deti.
U malych deti nemozes pouzit dokonavy vid - vychovane ci nevychovane. Ved vychova este stale prebieha. Ano, ja by som oznacila moje mladsie dieta za narocne. Zivy, ukricany, panovacny, vymyselnik, rychly, utekavy, musim byt stale v pozore, v strese...ono je to stale normalne dieta, ide o frekvenciu tychto udalosti, vystrajania, vrieskania, nespania, budenia sa do styroch rokov... atd. Ze nemas kedy vydychnut, vyspat sa, riesit ine veci, normalny zivot, nezaplatis v klude cez IB, neporozpravas sa s muzom, lebo dieta vresti, dohovarat nepomaha, na zadok nepomaha, poznaci to aj vztah medzi manzelmi lebo nie vzdy je zhoda vo vychove...toto nepoznaju matky tichych deti co si vsade len kreslia, to sa neda vysvetlit, to sa da len zazit.

redana
26. júl 2022

Tak napr. ja si tiez myslim, ze mam narocne deti..alebo kludne poviem, ze su zle jak certi..nie stale, ale lahke to s nimi teda nebolo a nie je..vychovane su myslim si dobre, ale su narocne na pozornost, zli jedaci, vymyslaju neskutocne, vkuse poziadavky. Ocakavaju zakazdym interakciu a ja nato nemam stale energiu a chut..tu to silne osobnosti vsetci 3 a neustale superia medzi sebou..ziadna nasa poziadavka na nich sa nezaobide bez komentara..takze je to pre nas psychicky narocne..su to velki spolocenski extroverti, ku nim tak minimalne 3 animatorov 24/7 na hry a diskusie a boli by spokojni..

jane1987
26. júl 2022

Tak isto pomenovanie ,,zle a nevychovane" je trosku mimo level. Su deti, ktore posadis a budu na mieste sediet dve hodiny bez zamrncania a su deti, ktore prekypuju hyperaktivitou a teda vedia dat slusne rodicom zabrat, take dieta je samozrejme narocnejsie na starostlivost, ci na zvladanie vlastnych emocii. Uprimne mi je jedno, ci si rodic dieta nazve tak alebo tak, ale pokial riesi niekto cudzi tie ,,pomenovania", to mi pride hlupe a mevychovane...

horalka1986
26. júl 2022

Podla mna vseobecne vychova dietata je narocna. Niektore slapu ako hodinky, pri niektorych sa zapotite.😁 Mam dieta ZTP a ver mi, ze je pre mna rovnako narocne pasovat sa s jej chorobami, ako s vychovou mojho puboša. 😂

jazula
26. júl 2022

Každý má svoje kritériá na toto označenie. Mňa minule šokovala “svokra” vyhlásením, že aké to máme náročné a hyperaktivne dieťa. Skoro mi oči vypadli, lebo naša 14m dcérka je bábo za odmenu, usmievavá, dobručká, priateľská, všetci ju obdivujú že aké kľudné a dobré dieťa (jasné, že občas mrnčí lebo zuby, nechce spať a tak podobne, ale v norme). Akurát teda začala vnímať svet okolo seba, seba samu a štvornožkovať..a tým pádom je tak trochu všade a vyhľadáva interakciu. Ja si hovorím chvalabohu, aktívne zdravé čulé dieťa, ktoré objavuje svet. A jej babka, že “hyperaktivna” 🤣🤣

horalka1986
26. júl 2022

@jazula aj ja toto mam, ale s mamou. Stredny syn je od narodenia totalny pohodak. Spal, vzdy posluchal, ci v skolke aj teraz v skole uplne bez problemov a moja mama sa na neho furt stazuje aky je nevychovany. 😂😂😂

ruzasipova
26. júl 2022

Kym to nemas, nemozes to chapat. A ak si myslis, ze narocne je len zle a nevychovane, tak si pekne mimo. Niektore deti su za odmenu, vsetko ich bavi, posluchaju. A aj ked su zive, ta radost zo zivota je krasna. A potom mozu mat ti isti rodicia ine dieta, ktore s nimi cele dni, vsetkych 365 dni v kazdom roku jeho zivota bojuje. Nechce toto a tamto, nechce ist pesi/autom/jest/spat… bojuje voci vsetkym navrhom, nakoniec aj tym, co si sam zvolil. Aj rodicia mozu mat tazky den a potom, ked maju dotoho aj taketo dieta…vtedy je to naozaj narocne.

babulkomale
26. júl 2022

@horalka1986 toto su tie paradoxy 🤦 moj je expert ako pisem vyssie a ked ho niekto varuje, hotovy anjelik! Moja 80 rocna mama si ho chvali aky je zlaty, ze u nich nevrieska ani nic 😃 vsetko si zlizneme my rodicia 🙈

20erika07
26. júl 2022

Autorka asi nemas deti , ze?

thoughtfulweirdo
26. júl 2022

Ja za náročného označujem svojho syna, lebo už 15 mesiacov stále len hučí, vresti a reve, také nespokojné dieťa som ešte nevidela, ani o takom nepočula 🤷🏻‍♂️ je s ním od narodenia boj úplne so všetkým, spánok, jedenie, kojenie, vylučovanie, kočík, nosenie, kúpanie, prebaľovanie, iní ľudia, neznáme prostredie, strihanie nechtov, no čo si predstavíš, to je krik a plač. Ale racionálne som si vedomá, že z tohoto všetkého vyrastie, i keď asi neskôr 😅 ale je to len dočasné. To, čo je naozaj náročné, je dieťa doživotne odkázané na opateru. To si neviem a ani nechcem predstaviť a vďaka Bohu za môjho zdravého uvrieskanca 🙏

andrejka1974
26. júl 2022

Vieš aké deti sú náročné tie ktoré sú stále v pohybe alebo majú nejaký zdravotný problém ale vermi zo všetkými sa dá všetko zvládnuť len musíš sa im prispôsobiť mám doma dieťa s ktorým som musela od 2 mesiacov rehabilitovať druhé dieťa ,ktoré volali Simi sem Simi tam hyperaktívny od jedného roku všade vyliezol všetko zvládol nevydržal päť minút v kľude,ďalšia dcéra uplakaná od narodenia proste revala skoro pol dňa asi do jedného roku a posledná autistka ,ktorá je aktívna od 7.00 do 23.00 v kuse ale ja spolu s mužom to z vládame všetko už 29 rokov od narodenia najstaršieho