icon

Aké sú vaše dôvody mať deti?

12. nov 2023

Resp. ako ste dosli na to ze chcete dieta? Mali ste tento pocit vzdy alebo prisiel urcity vek kedy ste si povedali ze tak teraz by sa patrilo?

pytam sa ako bezdetna vydata zena vo "fertilnom" veku, nikdy som deti nechcela a nechapala som preco vsetky ostatne zeny snivaju len o tom kedy budu matkami.

Strana
z3
neviditelnypes
13. nov 2023

Pre ohľaduplného človeka by otázka nemala byť len o "ja chcem" a hotovo. Bude tu chcieť byť to dieťa? Aká je zhruba šanca že sa na tejto planéte bude dať spokojne žiť?

Evolúcia to ale zariadila že položiť si takéto otázky nikomu nenapadne, lebo láska a tak.

ceresnicka111
13. nov 2023

Možno len práve teraz to tak necítiš ze by si nechcela dieťa, možno tá túžba príde neskor a možno vôbec. Nemusís nikomu nič vysvetľovať, je to tvoje rozhodnutie. Len z mojej skúsenosti, čo poznám už staršie páry na dôchodku ktoré nechceli deti tak im to je teraz ľúto ako sa rozhodli lebo sa nemajú z koho tešiť, neprídu ich pozrieť deti, vnúčatá. Len smutne pozerajú na tie cudzie.

tiezjedna
13. nov 2023

@neviditelnypes tak akože sorry, ale zamýšľať sa nad budúcnosťou planéty je už trocha paranoidné. Všetci vieme, že nejaká koniec raz nastane, ľudstvo sa k nemu dopracuje. Ale riešiť to hľadisko či mať dieťa/deti je úlet.

autor
13. nov 2023

@tiezjedna paranoidne? ja si myslim ze
@neviditelnypes nemyslela nejaky sci-fi zanik planety meteoritmi o milion rokov ale veci co sa deju teraz. Je dost opodstatnene sa nad tym zamyslat a je to asi najvacsi faktor preco deti nechcem. Prinesiem dieta na svet aby malo mozno pekne detsvo ked mu ho ja budem mat priestor a financie spravit a potom po dospelosti bude od rana do vecera zarabat aby vobec prezilo a topit sa v dlhoch, problemoch...Co ked moje dieta si bude priat aby nikdy nezilo? Aka mentalita nasilnicka je v ludoch teraz? A ako sa to mozno znasobi o neviem kolko rokov? Aby sa moje dieta nedabjoze to bude zena kazdodenne balo znasilnenia, prepadnutia neviem coho? Sme par minut pred dalsou vojnou a ekonimickou krizou, do toho mam chciet priniest dieta?
Trocha som sa opustila mozno len mi pride strasne povrchne neuvazovat o tychto skutocnostiach ked premyslam nad tym priniest dalsi zivot do tohto sveta.

tiezjedna
13. nov 2023

@autorka toto je hrozne pesimistiké premýšľanie. My sme ako deti mali pekný život vďaka našim rodičom. Teraz ako dospelí máme pekný život vlastnou zásluhou. Nehákujeme od rána do večera, netopíme sa v dlhoch.... Aké si to urobíš, také to máš. Apokalyptické predstavy budúcnosti sú fakt mimo.

rorino
13. nov 2023

Nesnívala som len o Tom,že budem matkou,ale dieťa som chcela vždy,aj že to bude syn a ako sa bude volať.A splnilo sa.Ja sa zas snažím pochopiť ženy,ktoré dieťa nechcú,v minulosti som to nechápala vôbec,teraz si poviem,že chvalabohu pre tie deti😂.A myslím,že netreba žiadny dôvod na to mať deti,jednoduchá túžba stačí,ja zas nechápem ženy,ktoré sa ženu za kariérou,svetska sláva,poľná tráva.Tak nech si každý robí,ako si myslí,že mu bude dobré,a nech je šťastný.

lucilaines
13. nov 2023

Taketo “co ak” uvahy su uplne od veci. Tak isto si mozes polozit sto uplne opacnych “co ak”. Co ak by tu to dieta chcelo byt, co ak vynajde liek na rakovinu, zachrani niekoho z horiaceho domu, bude lekarom a bude pomahat ludom kazdy den, adoptuje opustene dieta, spravi tento svet krajsim miestom. Je v poriadku nechciet deti, pretoze proste nechces. Ale ty si mi skor pripadas ako keby si nasilu hladala argumenty sama pre seba a presviedcala nas vsetky a seba samu, ze mas naozaj pravdu. Je ok deti chciet aj deti nechciet. A je ok aj zmenit nazor. Nie je ok potlacat samu seba a svoje vnutorne pocity.

tululu
13. nov 2023

Tak co sa tyka sance na prezite,nase "mladata" su na tom z historickeho hladiska urcite najlepsie,aj ked to tak mozno na prvy pohlad nevyzera. Kazde dieta,ktore na svet privedies,vychovas v laske a tolerancii, s respektom a charakterom je viac,ako si vieme predstavit,lebo len takyto ludia v podstate drzia svet pokope.
Ak sa na to pozries z genetickeho hladiska,kazdy organizmus sa snazi prezit a rozmnozit,odovzdat informacie,ktore ziskal a su pre jeho druh konkurencnou vyhodou dalsej generacii.
A ak sa na to pozries z obycajneho ludskeho hladiska,tak deti su neuveritelna skola zivota.Nehovorim,ze jedina,vobec nie,ale ten vztah,aky si vytvoris ku tomu nevinnemu cloviecikovi,tie dilemy a problemy,ktore musis riesit, tie veci,ktore casto len reflektuju tvoje vlastne zranenia a obavy a ty sa vdaka nim vies posunut dalej a dokazaes dat dietatu aj nieco,co si nikdy nedostala, to je proste uzasne, aj ked tazke dobrodruzstvo.A nakoniec, ta detska uprimna radost a laska,ta mi kazdy den pripomina,aky by svet mohol a mal spravne byt.
Ale to su vsetko samozrejme subjektivne hladiska,ak dieta nechces mat a si plnohodnotne spokojna,nie je co riesit, dieta nie je zaruka vlastneho stastia.

Strana
z3