icon

Ako nedopriat všetko deťom?

28. júl 2022

Ahojte,na úvod napíšem že ja ako dieťa som nič nemala.Nosila som týždeň do školy to isté oblečenie,vtedy len tmavé farby sivé hnedé a čierne.Saty a kraťasy žiadne,stále len pulóver tričká a tepláky.Hracky som nedostávala niekedy ani na narodeniny ani na Vianoce.Rodicia ma nebrali na výlety,na zmrzlinu,na prechádzku,nikam.Vobec sa mi nevenovali.Bola som jedináčik a dosť zle som to prežívala.Som si povedala že ja svojim deťom toto nespravím.Mam dcéru a syna,majú všetko čo potrebuju často aj viac.Pekne oblečenie,každý svoju detskú izbu,do školy peknú školskú tašku a školské pomôcky.Hracky, bicykel kolobežku, všetko možné im kúpime.Sporim im aj do budúcna aby mali na štart v dospelosti.Budem ich podporovať aby sa učili keď budú chcieť aby išli na VŠ a podobné veci.Mate to nápodobne?Alebo už je to veľa čo im doprajem?

oli18
29. júl 2022

@midori123 Tak neviem, ake spomienky ty z detstva mas. Ale ja som vtedy bola dospela, tak asi lepsie pamatam mnohe veci, ako ty. Zila som na vychode, kde dodnes "nic nie je". Takze odpust si blbu frazu, ktoru pouzivate mladi, aby ste nadavali na minulu dobu. Vy ste sa vtedy hojdali na konikovi a ja som zila aktivny zivot. Neviem si ozaj predstavit, z akych rodin ste, ak sts v 80tych rokoch hladovali. Na strednom Slovensku s budovali v 80tych tokoch dialnice, roboty bolo cez hlavu. Ak boli matky doma, tak boli na invalidnych dochodkoch. Kazdy pracoval. Ak muzi prepili celu vyplatu, chyba niekde bola. Prinajmensom aj v manzelke, ze to neriesila s jeho zamestnavatelom cez ROH. Aj take "vymozenosti" mala minula doba, ze sa riesilo sukromie zamestnancov, ak o pomoc poziadali.

jonki
29. júl 2022

@oli18 hodnotíš to neobjektívne. Robila si kde? V Inžinierskych v Kosiciach? Preco nedokážeš pripustiť, ze nie vsetci sa mali tak ako ty? Ved ISKE bol kolos, v tom case na vrchole svojej slávy. Spomienkový optimizmus nepusti? A pestuje sa aj teraz, preco by nie. Som vacsinou uplne sebestačná co sa tyka cibule, cesnaku, fazule, mrkvy, petrzlenu, zeleru. Zemiaky su samozrejmost. Chovám zajace, cize ciastocne sj domace maso.

zaba21
29. júl 2022

@oli18
No ja len toľko, že z obdobia socializmu si pamätám alkoholikov plnú riť, ale fakt neviem o jednom, ktorého by vyriešili na ROH a podobne.
Áno je pravda, že kto normálne pracoval, mohol vcelku slušne žiť. Ale naozaj verím tomu, že keď bol jeden rodič alkoholik, tak mohla mať rodina problém prežiť. Netreba zabudnúť, že ženy alkoholikov, tyranov svoju situáciu často tajili, báli sa niečo riešiť... Takže áno, ja tomu verím, že mohli byť aj také rodiny....aj keď je to veľmi smutné.

nepic
29. júl 2022

@oli18
Nemas celkom tak pravdu. Napr v PX okrese môj svokor pracoval ako vodič,svokra ako kuchárka a moja manželka keď som si ju bral tak v 25 rokoch nebola nikdy nie že na dovolenke,ale ani v zoologickej a ani na žiadnom výlete nikdy. Stavali dom na dedine,ktorý stavali 18 rokov a oblečenie nosila po svojej tete ktorá bola vtedy už mŕtva. Len pre info bravč.stehno vtedy stalo okolo 60Kcs a keď si robila na takej pozícii tak vieš koľko sa zarábalo,že napr moja mama v odevnom závode zarobila okolo 800kcs. Normálne topánky stali aj 50Kcs. Mi sme doma chovali a sadili,takže sme mali čo jesť,ale zas to bolo na úkor času. Ako deti sme poznali záhradu a kravy a prasce,nemiesto výletov a hrania sa s kamarátmi. Takže asi také istoty a tak dobre bolo vtedy. A stačilo keď niekto fajčil a chodil do krčmy,tak verím tomu že doma nebolo čo jesť(nás sa to netýkalo). Vždy sa tak nejak rátalo,že čosi zarobím,čosi ukradnem a nejako prežijeme. A to že sa tebe nikto nebol sťažovať na manžela,neznamená že to nebolo. Ale každý sa tváril ako to je dobe a normálne. Ešte aj teraz v mnohých oblastiach na SK sa berie za normálne že muž pije a žena s deťmi trpí a čuší a tak to bolo aj vtedy.

vafinka
29. júl 2022

@oli18 však píšem že otec zomrel keď som bola fakt mala.moja mama už bude mať 70 r.ja si pamätám tak že potom aj chvíľku pracovala a od 93r +- už nie trčala doma.bolo nás 5 deti tak sme žili z všetkých prídavkov čo dostala a ver že boli aj dni kedy fakt nebolo čo zjesť.v chladničke fakt nič.vsak za socializmu by nesmela doma byť joj to by bolo ale po prevrate ja neviem ako to dokázala ale bola ,

loginexistuje
29. júl 2022

dievcata na @oli18 nereagujte je to ztrpknuty troll ktoreho jedinumnzaujmom je napadat vsetkych co sa stazuju na rodicov ci svokrovcov asi ma nejaky komplex alebo co

my sme tiez vyrastalinv chudobnejsich podmienkach (ale jest sme mali a pod) jedine take ze oblecenie obiv sme dedili prve vlastne spodne pradlo (nikym nenosene som si kupila az na vyske) brigadovali sme od 12 romov cele leta na mamin obciansky na poli a pod na strednej uz aj cez skolaky rok

jonki
29. júl 2022

@loginexistuje aha👍 Premyslam ze odkial berie take zavery ze dnes nikto nic nepestuje. Čiže vsetci od nej mladsi su lavoruki darmožráči, ok 👍
@oli18 uz len dodam. Ak si zila na vychode-tak v tom case tu bolo len to ISKE-a teda usetri ma dalsich rozprávok-tu firmu jej historiu a aj profil zsmestnancov zhodou okolnosti poznam( mozno dokonca poznam aj teba) . Ze vam manželky nechodili vyplakávať mozno pravda je. Ze zamestnanci nepili, je vsak uplny blud.

snezienkaaa82
29. júl 2022

@oli18 si predstav, my pestujeme, švagriná pestuje tiež, aj do roboty chodíme. Aj o deti sa staráme

snezienkaaa82
29. júl 2022

A prečo porovnávať minulosť s prítomnosťou. Svet je teraz už iný v mnohých veciach. Ja sa nad tým radšej snažím bepremyslat, čo bolo pred 100 rokmi

marzuz89
29. júl 2022

@d_anica krasny pristup a pekne popisany. Rozmyslala som, ako to sformulovat, a ty si to uplne vystihla - pouzijem tvoje slova - aj my sa snazime dopriat pekne detstvo. To je najviac.
@autorka, u nas doma nezdielame tuto materialnu dobu. Mame vsetko, co potrebujeme, aj pekne kvalitne drahsie veci, ale nie vsetko, co sa kde suchne. A vedieme tak aj deti, radsej ako kazdu hracku sveta a zapratanu izbicku mame hraciek zopar, univerzalnych, deti nikdy nemali/nepouzivali ani take tie rozne jednoucelnosti dnesnej konzumnej doby. Syn 3,5r nepouziva mobil ani tablet, nepotrebujeme navstevovat detske centra, kutiky. Ideme na vychadzku, za kamaratmi, sportujeme, do kniznice, na vylety, dovolenku. Aj tu preferujeme taku inu, nasu ❤️ nevyhladavame baby friendly podniky ci hotely, nepotrebujeme animatorov a podobne. Davame detom nas, nasu pozornost, zazitky. "Materialno" samozrejme zabezpecene mame, maju ciste oblecenie, krasne hracky, nove topanky a tak, nic im nechyba, nestradaju, papat maju co. Ale nemaju vsetko, co sa im paci, co by chceli, vedieme ich k striedmosti, mat radi prirodu, sportove aktivity, prechadzky. Pises, ze maju vsetko a aj viac, ze im kupite vsetko mozne. Asi by som to hodnotila podla toho, ci si hracky a veci vazia, hraju sa s nimi dlhodobo, vedia podakovat, davat si na veci pozor. Ci sa dokazu nehadzat o zem v hrackarstve a podobne. Ak je z tohoto pohladu vsetko v poriadku, idete spravnou cestou a neprehanas to mnozstvo. Ak toto nefunguje, prehanas to a deti budu mat viac zalozene materialne, ako na inych hodnotach. Toto je aj taky moj ukazovatel.

vafinka
29. júl 2022

@snezienkaaa82 baby aj ja pestujeme a fakt vo veľkom.tiez veru ako aj ty aj sa o syna starám je ztp ale som na opatrovateľský pri ňom.a veru makám doma na záhrade ale tiež chcem aby mal náš syn pekne detstvo a hlavne že sa máme rady ľúbime sa a aj iné materiálne veci ma.

midori123
29. júl 2022

@oli18 uz prosim ta prestan trepat tieto sprostosti o tom, ako najsamfasa sa zilo za sociku, lebo kazdy musel pracovat!
Neviem kde si sa zasekla, ale tak kludne si tam ostan, no nesnaz sa obhajovat nieco, co kopec ludi zazilo a vnima uplne inak🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

zuziiiii
29. júl 2022

Si predstavte ze sa ešte pestuje a deti či chcú ci nie hajde na záhradu makať
Toť fotka syn ráno so mnou o 5h na záhradu autobusom a potom 4km peši
Kto si ako zariadi tak má, aneb co je doma to se počíta pánové, a ešte lepšie ohýbaj ma mamko, pokým som ja Janko.... 😉

laila22
29. júl 2022

@zuziiiii sikovníci. 🙂

jonki
29. júl 2022

@zuziiiii krásna cibula, ja mam toho roku mozno desatinu toho co predminulý. To som sj vo velkom rozdávala rodine a kamaratkam.

zuziiiii
29. júl 2022

@jonki my sme vlani mali ešte viac, tento rok pomenej...

zuziiiii
29. júl 2022

Vlani sme ale zemiaky nemali len také prdky a teraz krásne

jonki
29. júl 2022
vafinka
29. júl 2022

@jonki teda krásna úroda fakt.ja som zrovna včera tiež čistila cibuľu a vybrala mrkvu zo zeme čo som sadila na jar a teda krásna bola fakt

zuziiiii
29. júl 2022

@jonki wau krásna, ako to zapletas ako vrkoc?

jonki
29. júl 2022

@zuziiiii to je na šnúrke. Prva sa zahakne do ocka a vsetky dalsie sa potom vpletaju medzi jednotlive vlakna. Dobre to drzi a mozes vybrat ktorukolvek z radu. Pohladam ti video na YT.

zuziiiii
29. júl 2022

@jonki aha okí ďakujem, posli potom link

jonki
29. júl 2022

@zuziiiii

https://www.youtube.com/watch?v=fneYzGlAC3o

napr toto je velmi podobne
No musis použiť ozaj pevnu snuru, lebo je zo vaha. Ak mas miesto na vesanie-je to fajn skladovanie, lebo mas prehlad o stave jednotlivych hlavok.

zuziiiii
29. júl 2022

@jonki jasne super ďakujem

vetthy
29. júl 2022

Zial, mnohi rodicia maju skreslene predstavy, co je to vsetko.asi zijes v normalnom vztahu, takze moj pribeh pisem len ako ponaucenie, mozno, aj pre inych.
Zaciatky podobne, ako u Teba. Chladni, nestarajuci sa rodicia, mne nic, bratovi vsetko, aj v puberte mu dovolili ma zbit, ked mal nervy, pre nich to bolo uplne ok.Samozrejme, ze som utekala Z domu.Otehotnela som sa, vydala som sa.az predvecer svadby som vyplakavala mojej najlepsej kamaratke, (podobny osud),
ze sa nespoznavam, ze co vlastne robim, ze ho nechcem. Takze vztah od zaciatku odsudeny na zanik. Rozviedla som sa, ked sme uz mali dve deti, byvali neprestaval byt zakerny, ani na mna, ani na deti, vyzivne skoro nikdy, spolocny byt som musela prenechat jemu, aby som mala aky -taky klud.tu si naviazem na tvoj pribeh.
Boli sme S detmi neskutocne chudobni, ale prekvapivo stastni, lebo sa nam ulavilo.saty zo sekaca, hracky a sportove potreby z bazara ci z druhej ruky, na dovolenky sme nemohli ani mysliet, ony obcas do táborov, inac lepenak do ruksaku a hor sa na tury, k jazeru...na co som neskutocne dbala, aby sportovali, dobre sa ucili, aj jazyky, aj na klaviri, rozne umelecke aktivity, na to som furt volajako poskriabala.
Prisla prilezitost, a ja som sa zacala podnikat.starsia na strednej, mala este na zakladke.a vtedy sa vsetko posr.... lo.obidve ATM karty, limitovane na 20eur denne, handry Z poprednych butikov, najdrahsie notbooky, telefony.ale varit a prat chodila byvala svagrina, ucili sa so susedkou, byvalou ucitelkou a nase vztahy sa neskutocne pokazili.
Teraz uz su obidve dospele, niekolko VS, stastne zadane, vztahy normalizovane.ale ked sme spolu, furt spominaju tie zaciatky, ked sme boli chudobni, ze pamatas sa na tu opekacku...ked sme isli na tu farmu pozriet tie zvlastne kozy..O tom, ze urcite obdobie mali vsetko od vymyslu sveta, ze boli prve, kto mali v triede notebook,sa nepamataju.clovek totiz na dobre sa lahko zvyka.ked uz to más, uz to nie je zaujimave, ale bezne.
Tak, aby som zhrnula: nie materialove veci su hodnotne.pozornost a spolu traveny cas, jedine to ma hodnotu

oli18
29. júl 2022

@vafinka verim ti, lebo po revolucii sa situacia rapidne zmenila. Ja som pisala o zivote za sociku.

oli18
29. júl 2022

@snezienkaaa82 verim ti, dobre robite. Aj myame zahradku pri dome. Po revolucii, ked zacali davat dotacie na neobrabanu podu, vela ludi to zlakalo. . Prestali pestovat, lebo sa neoplatilo. Po rokoch sa znovu k tomu vracaju, lebo je dopyt.

diankadop
29. júl 2022

Jasne, ze detom a svojej rodine clovek dopraje, to je samozrejme, ale zase vsetko treba s mierou, aj deti aby si na to nezvykli, aby si nemysleli, ze vsetko v zivote dostanu na zlatom podnose, lebo potom na to mozu doplatit a to myslim, ze nas ako matky bude boliet ovela viac.

autor
29. júl 2022

@marzuz89 Vychovávam deti tak aby si všetko vážili čo majú keďže nič není samozrejmosť.Vedia sa poďakovať aj si sanuju veci hračky.Ked ich už omrzí neaka hračky tak to predáme a z peňazí im kúpim niečo iné,buď hračku knižku alebo barsco.V obchode mi nerobia scény že niečo chcú ,dá sa s nimi dohodnúť.

mikadooo
29. júl 2022

Nie nemám. Dokonca sa to v čase mení, niekedy im doprajem viac, niekedy menej😄. Na výlety chodíme, lebo ja mám výlety rada a keď som už moc dlho len práca a dom, tak začínam sa meniť na ufrfľanú hádavú ženskú. Zariaď sa tak, ako to ty cítiš, tak aby ty si bola vnútorne spokojná, že si si to zariadila tak ako si si to zariadila. Ja napríklad na výletoch nešetrím, ale neznášam nákupy oblečenie plus obuv. Takže moje deti stále striedajú to isté oblečenie, ideálne z pepca, lebo to je najbližšie k nášmu domu, obuv už som naučila muža, že má ísť s nimi na nákup, keď nechcú mať aj topánky z pepca 🤪🤪🤪.