Ako pomôcť manželovi na pokraji zrútenia?
Ahojte, prosim o radu, co by som mohla robit v mojej situacii. Mame 8 mesacne dieta, malo narocny start do zivota, ktoremu prechadzalo problemove tehotenstvo. Manzel ho moc lubi, avsak stale sa citi strasne zniceny, ma nervy na pokraji a hocico ho rozhodi, prakticky odkedy som mala problemy v tehotenstve, tak to vnima tak, ze je stale v napati, ze si nemoze oddychnut a je toho nanho vela. Akoze objektivne sme to tie prve mesiace po narodeni mali fakt narocne, ale mne pride, ze uz je to omnoho lepsie, hlavne teda prenho, kedze starostlivost o babo je hlavne na mne, v noci vstaval za cely cas asi 3x (a to sa drobec hlavne v poslednom case zacal v noci ovela castejsie budit, ale ja spim s nim sama v izbe, je kojene, takze muz sa nerusene vyspi), lenze on sa akoby nevie preprogramovat, ze uz sa to trochu zvolnilo, a stale ma pocit, ze je toho strasne vela a nema si kedy vydychnut. A to uz bol aj na tyzdnovej dovolenke s jednym kamaratom a ja mu stale hovorim, aby si spravil den volna, ale on ma pocit, ze to nejde. Je pravda, ze je doma stale co robit, ze je na nom prisposobovanie bytu pre drobca, tak aj teraz doma napriklad pripevnoval nabytok o stenu a stravil tym dost z vikendu. Ale pritom ma aj cas si oddychnut a teda keby chcel, kludne si moze spravit aj cely vikend volny, len on ma nejaky prehnany pocit zodpovednosti, ze tie veci musi spraviit a strasne ho to tazi, pricom by kludne tie veci doma pockali. Problem je, ze on psychicky nevie vypnut, takze aj ked ma ten volny cas, tak sa nevie realne zrelaxovat a vlastne aj kazdy vecer skonci tak, ze po veceri hned zaspi, takze ma stale taky pocit, ze ide v jednom kole a ze nema na nic cas. A potom je vlastne stale podrazdeny, casto ked ho o nieco poprosim, aby mi s dietatom pomohl...
Ano donut ho, prve stretnutie (ale s nejakym inym psychologom, hladajte na doporucenie, skusenosti inych ludi, nie kazdy psycholog moze sadnut cloveku), tak na to prve sedenie chod sama, aby lepsie pochopila o co ide, co sa deje. Potom mu bude vediet lepsie pomoct. Lebo moze sa stat ze on tam hovorit nebude chciet. Ale ako hovorim, tu je aj psychiater treba. Mozno da len docasne nejake lieky na ukludnenie na preklenutie nejakeho obdobia, mozno neda nic. Ale tak to je, psychiater dava len lieky, psycholog riesi problemy cielenou terapiou.
@liv1 Nie naozaj nic sme nemali pripevnene. TV mame vo výške kam deti nedociahli. Vstavanú skriňu na seba tiež nestiahnu predsa, ani pracku ani stol..atd. Neviem naozaj nemáme doma nič také co by sme museli pripevnovat. Viem si predstaviť zopár veci, ale až tak ze by mi to zabralo cely deň?
Možno je skôr vyhorený z toho, že toto nie je život, ktorý si predstavoval. Keďže autorka spomínaš, že potom už dieťa nechcel. A ani sa mu počas dňa až toľko nevenuje.
Nechodíte spolu kočíkovať?
@liv1 ani my sme nikdy nemali nič pripevnené o stenu.
Nie každý chlap je alfa samec.Tak ako sú ženy, ktoré nezvládajú tlak, stresy,na antidepresívach sú aj chlapi.A možno je asperger, astenik, podľa mňa ho nebaví práca a stále sa motá doma.Prechadzka so psom je málo.Dieta vie byť poriadny stresom žena k tomu pristupuje lepšie.Tvoj muž má možno rád všetko naplánované, režim ako autista a teraz má vo všetkom chaos
Nadávať mu do lenivých nie je na mieste on možno reálne psychicky trpí treba ho dostať k psychiatrovi
@unicornlady ja si tiež myslím, že proste dieťa nechcel a teraz jednoducho žije to čo nechce.
Je super,že to ponímaš a aj sama registrujes,že to neni ok.Čo by som ja dala zato ,keby môj manžel už oveľa,oveľa skôr niečo na mne zbadal.Ale on doteraz nevidí na mne problém😅.On celý čas neregistruje žiadne veľké zmeny🙄.Neviem,on celkovo to berie ináč.Ale poďme k tvojmu.Ano,áno určite áno je podľa mňa problém s psychikou.Podla toho ako si to opísala ,vidím seba na začiatku kedy mi to začalo a takto som sa nejako podobne cítila a správala.Podla mňa ideš správnym smerom.Naozaj pohladaj si na nete príznaky depresie,vyhorenia ...ja ti môžem aj poslať link na jeden článok.Ja som ani tušenie nemala čo sa so mnou deje ...a dlho som to potláčala,naťahovala až ma to zložilo.Príznaky poviem len zopár,zhoršený spánok,nižší prah dráždivosti,to znamená,skôr sa človek rozčúli,nechce sa mu rozmýšľať,všetko mu vadí,pocit preťaženia,že je toho veľa,že sa nič nestíha,menej radosti a xy....je toho až až.Ale ak sa to nepodchytí bude za to nabaľovat😣.U mňa to skončilo tak,že som nedokázala spat veľký strach,úzkosti,prestala som jesť,a už som sa dostala do depresie 🫤.Už som nedokázala ani ráno vstať.Mam antidepresíva 🙃.Ale to sa nabaľovalo pomaly,každým mesiacom to bolo horšie.Jednoducho telo prestalo mať endorfíny, serotonín.Je to rovnaká choroba ako iné.To neznamená,že sme blázni🙃.Len chýbajú nám určite látky v tele.
Dakujem vam, tak skusim najst nejakeho dobreho psychologa, aby sa veci pohli, snad sa podari
Ale ty choď tomu psychológovi najprv sama. A popýtaj sa.
Partnera nemôžeš donútiť ísť tam, ale môže ťa psychológ nasmerovať, možno čo sa presne spýtať manžela atd.. Lebo čím viac budeš na manžela tlačiť, o to väčší odpor bude klásť. Takže ani nesúhlasím s tým, že "donúť" ho tam ísť. Dospelého človeka nedonútiš a mohlo by to skôr vyzerať, že ho nerešpektuješ. Takže opatrne.
@unicornlady Dakujem, ano, uz som si pozerala nejakych psychologov a chcela by som urcite najprv ja sa poradit

@biibiana nepripevnovali nabytok? To je prva vec, nielen pri detoch, aj dospelym sa moze stat. Uz nie jedna skrina dieta zranila, alebo aj zabila. Takze to urcite neprehanaju