icon

Ako prekonať pocit úpadku na materskej?

12. feb 2024

Zienky posledné dni ma chytá smútok. Som na druhej materskej za sebou, dve veľmi malé deti po sebe. O tom, že som unavena a 2,5roka som nespala sa ani nemusíme baviť.
Čo ma trápi, je pocit, že som nič v živote nedosiahla. Keď pozerám na svojich spolužiakov z vysokej, sú úplne inde ako ja. Oni úspešní, a ja cely deň len plienky, prikrmy, grcky, kojenie…… Už som z toho unavena. Do toho sa mi nedarí zhodiť kg po dvoch pôrodoch. Cítim sa strašne aj psychicky aj fyzicky. Mám pocit že som nič nedosiahla a vyzerám hrozne. Keď si pozriem fotky spred 3 rokov je mi do plaču zo seba. Deti sú ešte malé na skolku, staršiu dúfam zoberú do skolky, ale pochybujem že sa to z kapacitných dôvodov podari, keďže nebude mat ešte ani 3roky. Dvojo súkromných jaslí by sme nezaplatili a štátne tu prakticky neexistujú. Ako takto prezit další rok? :(

beata_k
14. feb 2024

@fefka Si precitaj, co znamena vyhoriet a potom nepis hluposti.

nurielka
14. feb 2024

@beata_k možno skúsenosti mnohých žien tu jej to hovorili, práca nie je všetko. To zistí však až keď nastúpi do roboty. Mňa síce práva baví, ale hneď by som sa vrátila naspäť tam kde som bola. Na rodičák ktorý je tu umožnený v tejto republike do 3 rokov.. tento svet nie je o tom že ty na výplatnej páske vidíš 2000 eur ak nie viac.. ale o inom.. o láske.

beata_k
14. feb 2024

@nurielka Ale to si ty. Su aj ludia, ktori to citia inak. A nie je spravne autorku zadupat do zeme lebo to citi inak. Nikde, ale nikde nepise, ze smuti za karietou tak neviem co s tym vsetky mate. Jednoducho ju nenaplna menit plienky.

aafrika
14. feb 2024

Ber zivot tak ako ide... s vdacnostou za zdrave deti,za to,ze mas rodinu,ze mas vzdelanie a ta postava je pochopitelne ,ze este nie je top tak chod aspon na prechadzky uzivaj si co mas..niekto moze len snivat...a tu karieru by som nezavidela kazdy ma v sebe veci co ho stvu.

nurielka
14. feb 2024

@beata_k ale veď ja jej rozumiem, ja som bola tam kde ona, mala som pocit nicoty , chápeš??? Nastúpila som do práce keď menšia mala ledva 2 roky a teraz behám hore dole, zo škôlky do škôlky, z práce na krúžky, do obchodu hore dole.. toto je ten čas na doma, ani mňa nebavilo meniť plienky, a riešiť či sa dá do úst konečne tu večeru alebo nie.. len jedno vravím, ten čas nevráti späť NIKDY. To moje dieťa vidia viac vyrastať učiteľky v škôlke ako ja. A preto ti hovorím toto je nenahraditeľné a za tým si stojím. V robote si nahraditelna vždy a presne aj v tej robote môžeš zažiť pocit vyhorenia a možno horší ako pri deťoch. Preto tu píšem nech sa zobudí, lebo toto je poklad ktorý nezažije za celý život už Nikdy. Robotu bude mať každý deň. A ver tomu, veľmi skoro ju to omrzí.

beata_k
14. feb 2024

@nurielka Dam ti dobru radu. Nevrav ludom, co maju citit a ktory pocit je podla teba ten spravny. Este raz. To, ze ty nieco citis tak alebo onak este neznamena, ze ten tvoj pocit je jediny spravny. Tak ju prosim nepresviedcaj o svojej pravde ako to bude ked nastupi do prace len preto, ze ty si to citila tak.

To, ze ty si dala dieta do jasli a teraz banujes si ries sama so sebou.

juliet86
14. feb 2024

@ahhola mas nejake lieky vyskusane? myslis ze ich mozu dojciace?

nurielka
14. feb 2024

@beata_k no.. to pochopí sama, ja mám úžasnú robotu, len ten pocit že som len ja a svoje deti už nevrátim späť a nepresviedcam ju o ničom len jej hovorím o tom čo som ja prežila a zažila, a keď sme už pri tých radách tak ja ti dám tiež dobrú radu, neznehodnocuj rady druhých ľudí len preto že ty si myslíš, že tvoja rada je správna. Ja rozprávam len zo svojej skúsenosti a to, čo si z toho vezme je len na nej, nie na tebe, takže papá a pekný večer.

beata_k
14. feb 2024

@nurielka Mna nemusis presviedcat o nicom. Ja autorka nie som. Radu si jej a dala a ja nepytam tvoju. Pekny vecer.

izabel33
Autor odpoveď zmazal
ahhola
14. feb 2024

@juliet86 pisem, ze ju obvodny nasmeruje. A nemusi jej decko visiet na cecku 2 rokov, ked ma prioritu dat seba do poriadku.

mimir22
14. feb 2024

Komentáre som nečítala ale pokiaľ máš cca 30 rokov tak ta caka este ďalších približne toľko,aby si sa rozvijala karierne a budeš mat priestoru dost.
Čas nevratis takze si užívaj deti. Uz je mala pravdepodobnosť,ze budeš mat na ne tolko casu ked budes pracovať a na dôchodku uz budu celkom veľké 🤣
Materská neni väzenie. Preco si s nimi nerobíš program?
Ja síce mam len jedného syna ale som nanho sama od jeho narodenia. Predtym som žila uplne inac. Chodila do prace a vo voľnom čase na dlhé treky. Co teraz neni možné ale chodíme plávať 2krat v týždni,raz týždenne cvičíme,vela času trávime kocikovanim a venčenim psa. Každý týždeň ideme na kavu s kamoskou co ma tiež diefa. K druhej kamoške chodíme domov nech sa deti hrajú. Pravidelne sa stretávame s rodinou. Raz za čas sa dohodneme s exkolegynami a ideme na večeru. S bezdetnymi, nech neriesim len dieta. Syn ide so mnou vsade.
Nenudime sa a to je základ.
Ked mal malý sople a boli sme par dni doma bolo to hrozne lebo som nic fakt nerobila iba menila plienky,varila, dookola upratovala. Treba zmenu a byt mimo domu a snáď ti to pomoze...

palla12
14. feb 2024

Začni si to užívať. Práve materská je čas pre seba. Začni cvičiť. Úprav jedálniček. Ja som počas materskej cvičila stále. A vtedy som si mohla prispôsobiť čas pre mňa. Niekedy som v noci navarila, aby som si mohla doobeda zacvičiť, keď niektoré dieťa spalo 😄 A tiež som sa cítila sprostá. Potom som sa začala sama doma učiť anglický cez YouTube a knihy a trocha viesť k tomu najstaršie dieťa. Ja mám 3 deti do 5 rokov 😄 takže malý vekový rozdiel. Uvidíš, že keď nastúpiš do práce a deti budú školopovinné, je to komplikovanejšie (najmä časovo). A že si nič nedosiahla? Možno máš viac ako oni s VŠ. Teraz oni chcú deti a nedarí sa im. Školu si môžeš dorobiť, ak budeš strašne chcieť (jasné, že to bude náročné ale nie nemožné) Užívaj si to. Toto je obdobie, kedy Ty si pre nich stredom vesmíru a ten najväčší vzor. Musíš len vystúpiť z komfortnej zóny. Musíš sa začať mať rada 😊.

natalipor
14. feb 2024

Pozri, ja ti rozumiem. Mat dve male deti, takto po sebe to je nekonecny kolotoc a ako pises ziadny hmatatelny vysledok. Nie kazda sme stavana byt "len" matkou a ak si mala v zivote ine ambicie momentalna situacia ta moze deptat. Ja by som aspon to starsie dieta dala na pol dna do sukromnej ( nevesaj hlavu mozno aj do statnej sa dostane), aby sa kusok uvolnili ruky, pripadne sa mohla venovat mladsiemu ... A ako prezit rok? Ach, bude to tazke, mozno ti spia a vecer aspon nieco pozriet na nete, vzdelavacieho charakteru - su webinare aj zadarmo, neviem akej oblasti sa venujes. Mne pomahali aj podcasty, su rozne temy a mozno najdes nieco, co nakopne tvoju motivaciu/fantaziu na materskej.... Drzim palce, aby ti mohol aj viac manzel alebo rodina pomoct, aby si sa aspon na chvilku dostala z toho kola von....

silviaeli
14. feb 2024

Áno je to o povahe..ja by som menila hneď..sú to najkrajsie roky🥰kariéra pocka, ale deti už male nebudú..raz ti ten kolotoč bude chýbať, teda ak máš aspoň trocha materského citu..možno aj zrelosti, aby si prehodnotila priority..

drakvak
14. feb 2024

@silviaeli S týmto súhlasím, po rokoch si hovorím, zlatá materská 😀 Medzi mojimi 21 mesiacov rozdiel, obe plánované, už sú puberťáci a ja s láskou spomínam na tých 5 rokov s nimi doma, často upachtená, s kilami naviac, unavená, ale milovaná, milujúca a pre svoju rodinu nenahraditeľná. Vtedy som to tak nevnímala, ale s odstupom času - krásne nezabudnuteľné obdobie ❤️

nurielka
15. feb 2024

@beata_k napodobne

ivetz
15. feb 2024

Ja ti celkom dobre rozumiem. Keby som bola na tvojom mieste, zvažovala by som jasle - aj keby môj plat išiel iba na ne... Nie každá žena je "zaslúžilá matka". Ja som mala iba jedno dieťa a mala som také isté pocity ako ty - išiel do jaslí. Teraz je dospelý mladý muž - v žiadnej oblasti života to na ňom nezanechalo "následky". Môj muž vždy hovoril "spokojná mama, spokojné dieťa". Je to svätá pravda!

kikuska_wedge
15. feb 2024

Je to iba o vnutornom nastaveni. Ja som zanechala uspesnu katieru, ktoru som mala rada a budovala ju 20 rokov, aby som sa mohla byt mamou na plny uvazok. Momentalne vychovavam 5 deti a nikdy v zivote som nebola stastnejsia. A to napriek socialnej separacii a zhorsenym financnym podmienkam. Tie deti su to najlepsie, co som v zivote dostala a dosiahla. Vychutnavaj si s nimi kazdy jeden den.

824775
15. feb 2024

Aj ja som bola doma 6 rokov doma na materskej dve deti po sebe a neľutujem to ,keď som sa vrátila do prace tak som už nestíhala ani doma ani v robote bolo to ťažké obdobie ale vtedy mi už manžel začal viac pomáhať z deťmi a keď bolo treba tak povyšovania,teraz som zas doma ,kvoli zdravotnym dôvodom zistili mi skrelozu multiplex,mávala som v závraty a zle som videla a tým chcem povedať že nevešaj hlavu vydrž to na materskej lebo keď pôjdeš do roboty nebudeš stíhať nič kým nevyrastú deti

petkazamborska
15. feb 2024

ked ti mozem povedat zmen uhol pohladu , tes sa z toho ze mas dve deti , ze si vobec otehotnela , bratova ex robila len karieru a teraz 10 rokov nemohla otehotniet co by dala za to zeby mohla prat ogrcane bodicka svojich deti , adoptovali die babatko ,
toto obdobie sa uz nikdy nevrati , ja mam tiez po sebe dve deti , a su ako dvojcata vsetko robime spolu , a je to SUPER, teraz si v obdobi frustracie, lebo si nevyspata , a unavena sama zo seba z deti ale neboj sa je to len obdobie si mladucka a vsetko das....!!! som si ista ...clovek ked idu deto do skoly akoby musi zase sa nastartovat na iny rezim a budes uplne inak rzmyslat ...aj do rpace sa zase dostanes...
moja kamoska nemohla mat deti , kariera super , 15 rokov sa trapili po vysetreniach chodili , a nakoniec 2 potraty na umele tehotenstva a tretie otehotnenie a je z toho nadherny 6 rocny zdravy chlapcek a 3 rocne dievcatko tiez na umele , bud rada ze u vas to slo tak rychlo, lebo tie procesy by si nechcela postupovat , ani ja ...ma zdrave deti a je stastna uzasna mamka, ktora ma brutalnu trpezlivost a miluje ich...uziva si a vazi si ze ich ma .--tes sa z toho co mas a nepozeraj do buducna aj tamto sa vysklada nobojaj vsetko....

824775
15. feb 2024

@824775 povysaval som myslela manzel

snowflakenel
15. feb 2024

Opakuj si, ze to len docasné obdobie. Kolko mas rokov? Ja som otehotnela neplakpvane.v.40( vraj sme neplodni 🙂)
A to ti poviem, to uz je iny sok,,ked sme.zvyknuti mat svoje,pohodlie,,zahradu,,zabehnitu pracu atd.....
Mas,pocit vyhorenia, nemas cas pre seba, viem. No skus,aspon na chvilu vecer ist na.prechadzku, zacvicit si. Skludni sa,,lebo sestra.si,takto uhnala.akurat tak,tetaniu...

ibatanecnica
15. feb 2024

@walentina7 každý človek je iný, nebudem súdiť druhého len preto, že jemu vyhovuje žiť inak ako mne. A autorka nepíše nič o peniazoch. Ona je skôr unavená z toho stereotypu. Nie každému stačí byť doma roky a chodiť iba okolo detí. Človek sa potrebuje aj inde realizovať, zmeniť prostredie, byť s inými ľuďmi, porozprávať sa.

cafelatte
15. feb 2024

Počas 2 materských som si spravila vš a otvorila 2 prevádzky. Chudnúť som nemusela, lebo tým ze som bola aktívna mama v pohybe, som nepribrala. Stačí sa začať niečomu venovať, ja som chodila s deťmi von na 2 hodiny doobeda a 2 poobede aj toto všetko som pri tom stíhala úplne normálne. A to mam dom 240 m2 a záhradu kde pestujem.

hederamonstera
15. feb 2024

@cafelatte super, si dokonala🙌🏻

mofa
15. feb 2024

@cafelatte no to iste😂😂😂

dasenka26
15. feb 2024

Ahoj, poznám ten úpadok, s dvojcatami na materskej 🤦🙏

juliet86
15. feb 2024

@cafelatte ako ti spali deti v noci a cez den?

katastrofan
15. feb 2024

Pre mňa bola materská dovolenka najkrajšie roky života a to som bola pri dvoch deťoch len spolu 3 roky buď šťastná že máš dve krásne zdravé deti nie je samozrejmosť a veľa žien by rado s Tebou menilo....