icon

Ako riešiť financie pre druhé dieťa?

8. apr 2024

V skratke zeny,mame jedneho synceka (3r) a velmi by som tuzila este po jednom dietatku..manzel ma vsak iny nazor na to,ze uz by sme to financne asi nedali..spolu mame prijem 2400€ ale mame vysoke vydavky..
Niektori ludia s tym problem nemaju a jednoducho deti si robia ako na pase a nezaujima ich ako vyziju a my ked chceme nieco dietatu do zivota dat,zaplatit mu skolku,kruzky atd.tak sa musime zriect druheho dietata? Take nefer..ale to len taky moj vylev,ani neviem co som tym chcela povedat🤷🏻‍♀️

ropucha6
9. apr 2024

Za takychto okolnosti by som tiez do druheho dietata nesla. Treba trochu aj predvidat, nie, ze nejako uz hadam bude. Ak by si sa nebodaj nemohla vratit do prace, vyzijete aspon? Ak nemate rezervu, tak nie je o com.

barbora01
9. apr 2024

Vieš čo, podľa tvojho prvého príspevku som si myslela, že druhé dieťa chceš a vtedy by ťa nič nezastavilo, lebo vieš ako, kto chce nájde spôsoby, kto nie dôvody, ale ty ho vlastne nechceš, lebo tu v diskusii každého presviedčaš, že ste vlastne chudáci, ktorí si druhé dieťa nemôžu dovoliť. Tak nechápem tento tvoj príspevok

elviku11
10. apr 2024

Keďže autorka už viackrát dostala otázku ake su to nutné výdavky za dve tisícky a vyhýba sa odpovedi, tak predpokladám, že muž narobil kedysi dlhy (alebo alimenty) a ona sa to hanbí napísať....

Tiež žijem na východe a dá sa tu pre muža zarobit viac. Tie firmy, čo dobre platia, majú pobočky a svojich ľudí kade tade. Plus šikovní remeselníci si tiež vedia zarobiť aj na východe.

zmrzlinka2021
10. apr 2024

@natalienka12 dcéru treba učiť, že má mať sebavedomie a nekupovať len niečo k Oli tomu, že to majú druhi. Nike a podobné pseudo značky nie sú reálne značky, jedine brand s dobrým marketingom,že máš niečo akože značkové.

natalienka12
10. apr 2024

@zmrzlinka2021 A Hugo Boss nie je brand s dobrym marketingom? Alebo Gucci, Prada…dcera ma 13 rokov, ty si uz nepamatas ked si mala 13?

natalienka12
10. apr 2024

@elviku11 On je lenivy sa pohnut, vyhovuje mu praca v pracovnom pomere od - do a ked padne, nic ma nezaujima. Nema vzdelanie, tak tazko zarobi viac. To je take myslenie ludi. Ale podla autorky je to “nefer”.

zmrzlinka2021
10. apr 2024

@natalienka12 ja keď som mala 13 alebo 18, vôbec sa to neriešilo. Osobné som sa nikdy nestretla s tým žeby niekto niekoho hejtoval kvôli kvazy značkám. To sa podľa mňa robí v komunite, kde ľudia nemajú čo proste ukázať a preto ukazujú balast, ktorý je vidieť. Odporúčam knižku populárna ekonómia, konkrétne príbeh Prečo černosi nosia zlaté reťaze. Tam je to pekné vysvetlené

autor
10. apr 2024

@barbora01 jasne,ze ho chcem,ale viem aj,aka je situacia a nebudem kopat nozickami ako 3r dieta lebo ja chcem a hotovo..a co mam muza znasilnit?😀

autor
10. apr 2024

@elviku11 ja tie vydavky napisem dnes vecer,zatial som nemala cas vsetko spisat sem

autor
10. apr 2024

@elviku11 a nie,manzel nema dlhy ani nic podobne🤦🏻‍♀️neviem kde si na to prisla

katka700
10. apr 2024

@natalienka12 Hugo Boss nikto normálny kto pozná históriu tejto značky nemôže kupovať. To si rovno môže objednať od Thor Steinar.

vevapeto
10. apr 2024

Ak na to nemáš našetrené, tak nesla by som s takým prijmom, na materskú.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
10. apr 2024

@natalienka12 to nie je doba. To je prístup. Áno aj u nás deti skúšajú v škole, airmax tenisky, alebo jordan atď... A? Nedostanú. A ani "vsetci" ich nemaju. Keď sa mi drahá oduvala, že prečo nie tenisky za 120-... eur, tak som povedala lebo. Ak chce môže si na ne zarobiť, nadiktovala som jej pár prác aj s odmenou ( u mňa v kancli alebo u otca) a nepáčilo sa... tak smola, bez práce nie sú koláče. Ja som dala limit na tenisky, rovnako na ine oblečenie (zväčša sa zmestime s modelmi značkovými). Ja zarábam = ja rozhodujem. Nie je taká doba. Sú takí rodicia. A potom je iný druh rodičov, co povedia nie. Netreba si deti učiť, ze dostanú, lebo iní majú, alebo chcú.. ze bez značkového oblečenia/mobilu sa ide svet zrutit. No nejde. Čiže keby som nemala na výmysly "satnikove" vôbec by som ako rodič nemala výčitky.

natalienka12
10. apr 2024

@simca06022011 No ok, ale keď rodičia na to majú, prečo by sme nekúpili? My máme a doprajeme. Kto nemá, nech si to rieši ako chce.

simca06022011
10. apr 2024

@natalienka12 vieš prečo jej to nedoprajem? Aby sa naučila ze nie všetko musí mať, a aby sa naučila dosiahnuť to, ze si niečo môže dovoliť svojou prácou, naucili sa ze peniaze a handricky drahe nepadaju z neba... a pod. Tam je viac dôvodov prečo nekupovať všetko na čo si deti ukážu..
Ale jasne, kazdy si urobí ako chce a vie. Ale potom nepíš, že je taká doba. Lebo nie je = sú takí rodicia.

natalienka12
10. apr 2024

@simca06022011 Ale je taká doba, deti, ktoré nemajú značkové veci, tak sú v škole vystavené rôznym posmeškom a to nechcem. Navyše nekvalitné veci nič nevydržia, tak kupujeme kvalitné oblečenie aj topánky. Samozrejme, nekúpime jej všetko, na čo ukáže prstom, ale určite kúpu tenisiek, zimnej bundy, nohavíc, triečiek a pod nepodmieňujem tým, že si má zarobiť.

taksomtu
10. apr 2024

Nečítala som vôbec diskusiu predo mnou, ale toto je tak individuálne...fakt nechápem, že sa tu stále dookola objavujú otázky, mám príjem toľko a toľko, našetrené toľko a toľko, je to dosť? No pre niekoho áno, pre niekoho nie...je to individuálne, aké má ten človek životné náklady, životný štandard, na aký je zvyknutý, ako má zabezpečené bývanie (je sakramentsky rozdiel, či ide ešte každý mesiac pár stoviek na hypotéku alebo na nájom alebo nie, o rozdiele medzi hypo a nájmom asi tiež netreba polemizovať), koľko preje, prevezie, náklady na jedlo či domácnosť môžu byť tiež veľmi rozdielne...Autorka, však si normálne sadni, v pokoji si spíš vaše príjmy, výdavky, zarátaj naozaj všetko, aj tie nepravidelné ako napr.lieky, výlety a pod. + rezerva na prípadné dokupovanie nových vecí do domácnosti, keď sa niečo pokazí + šetrenie, zistíš, koľko vám zostáva, či vôbec zostáva. Samozrejme do budúcna musíš rátať aj s tým, že výdavky porastú (jednak životné náklady celkovo, jednak ďalšie výdavky na dieťa- škola, krúžky, jedlo...) a musíš rátať aj s možnosťou, čo ak sa niečo stane (strata zamestnania, choroba atď. ), nie je dobre, ak vám to vychádza už teraz tesne...už teraz si vieš na základe skúseností s prvým dieťaťom odhadnúť, koľko vás pri druhom budú vychádzať plienky, oblečko a ďalšie veci, neskôr škôlka, vieš si zistiť, koľko stoja krúžky, výlety... Na druhej strane zase dve deti má veľmi veľa ľudí s priemernými zárobkami a vychádza im to, veľa vecí využiješ po staršom, nemusíš kupovať nové...veľakrát je to práve len o tom, ako sa vieš v živote obracať, šetriť, hľadať možnosti zvýšenia príjmu, využívať to,čo už máš, proste o prístupe k životu, nie o konkrétnom čísle na účte...

elviku11
10. apr 2024

@katka700
@natalienka12
Ja teda neviem ženy, mám niečo po 30tke, dobre si pamätám na pubertu, mala som veľa kamošiek, riešili sme oblečenie v tom zmysle či nám sadne, či je obtiahnuté či nie, či príliš krátka sukňa, hlboký výstrih, aké farby nám pristanú atď., ale fakt nikdy sme neriešili kto má aké drahé to oblečenie alebo akej značky. To je blbosť.
Doteraz neviem, akej značky nosia oblečenie moje kamarátky. Len komentujeme či sa nám to hodí, pasuje alebo nie... To je všetko. Zbytočne by som šetrila deťom na pubertu, že "musia mať značkové handry" ... to je fakt pomýlené celé

natalienka12
10. apr 2024

@elviku11 Ci je to pomylene, neriesim…je doba tik toku, instagramu, vsade sa tlacia znacky…a ci ma decko Nike Air force za 140 eur alebo obycajne trampky z decatlonu za 25 eur je proste vidiet. Decka sa predbiehaju, kto bol kde nam dovolenke a kto bol len na Slovensku je out. Nehovorim, ze je to spravne, ale je to tak.

katka700
10. apr 2024

@elviku11 Súhlasím s tebou, dôležitý je materiál, strih, kvalita šitia nie nejaké logo. Tu sa často pohorsuju nad nákupmi v pepcu a Kik, ale každý čo sa trochu vyzná v konštrukcii strihov a šití vidí že aj tie akože kvalitnejšie značky odzubavaju kde sa dá. Keď je raz mikina v zložení 60-80%bavlna 40-20% pes tak je jasné že je to nekvalitná bavlna spevnená umelinou a po 3-5 praniach ozmolkuje či stojí 10 eur alebo 100.

katka700
10. apr 2024

@natalienka12 Decká len opakujú čo vidia u rodičov. Keď tatko povýšene tliacha o sockach čo nemajú na riadnu dovcu v Dubaji a mamka postuje na ig s prepáčením z každej r*ti ťažko čakať že vychovaju tolerantné dieťa čo rešpektuje ostatných.

zmrzlinka2021
10. apr 2024

@natalienka12
Ale práve uvedomelý rodič má dieťa vychovávať tak, aby si nezakladalo na nepodstatných veciach ako nejaké pseudoznačky, či to, aby sa mu niekto neposmieval a neposudzoval ho. Dieta ma mat podporu rodiny, aby z neho vyrastol sebavedomi človek, ktorý, ked si kúpi aj drahšiu vec, kúpi si ju nie kvoli iným ludom, ale preto, ze v tom vidí určitý význam, má ta vec specifické vlastnosti. Všetky tie haraburdy typu adidas, nike atd... žiadne extra špecifické kvality nemajú a neplatí tam cena zodpovedá kvalite. Plus na mnohé produkty davaju brutalne velké názvy znaciek, aby si to "chudobní" kupovali a mali pocit, ze konecne su niekto. Takto funguju aj mnohé dizajnejrske znacky. Veci, na ktorých brutalne vidno nazov znacky, sú lacnejsie - aby bola chodiaca reklama. Drahe veci - tam neraz nevidis nazov danej znacky.

Hodnota cloveka nie je v tom, co ma na sebe, ci na aku dovolenku chodí - v tomto hodnotu vacsinou hladaju ludia, ktorí sa citia v zivote prázdni a potrebuju ocenenie. Sebavedomi clovek nehlada ocenenie iných, jeho kvality sú vnutorne.

tiezjedna
10. apr 2024

@natalienka12 nemyslím si, že dnes značky ešte niekto takto prežíva... Skôr nie. Máme jedno dieťa na VŠ a dve na ZŠ a nezaznamenala som, že by riešili, že niekto má tenisky lacnejšie ako oni, alebo že na telocvik majú no name tepláky... Naši sú na značkách odchovaní od bábätiek, možno preto im to je úplne jedno. Je to proste oblečenie, my sme nikdy nevypichovali, že je to drahé, alebo "značkové". Proste sa to kúpi a hotovo. Máme, tak dáme. To je celé. Ale nikdy neboli vychovaní tak, že kto značkové nemá je horší. Práve naopak. A som rada, že berú za dôležité iné veci, ktoré im od malička vštepujeme. Napríklad sa ma náš piatak niekedy v novembri spýtal, či by sme nemohli platiť obedy jeho spolužiakovi, pretože otec mu zomrel a mamina nestíha uživiť tri deti, že mu zatiaľ dáva aspoň svoje desiate... Zahrialo ma na duši, že je všímavý voči týmto veciam a nie voči tomu, či má niekto najnovší iPhone! Tie obedy mu samozrejme platíme. S radosťou. Ako si deti vychováš, také budú. A je jedno, či budú vyrastať v handrách z Pepca, alebo v Lacoste.

andula1961
10. apr 2024

vsetko sa da len treba chciet ,,,vzdy sa najde cesta aj peniaze sa daju najst

lenka.25
10. apr 2024

Bože ženy , sa tu tvárite , akoby peniaze v živote neboli dôležité . Opýtajte sa svojich deti , či im nie je ľúto že nemaju Jordan tenisky ,že neboli v lete na dovolenke pri mori ( nemyslím Chorvátsko s patekou v kufri auta ) . A tým že to deťom nekúpite , aj keď na to máte , tak ste akože automaticky lepší rodičia 🫣 . Otras . Ani moje decka si nikdy v živote nič nevydupavali , ale keby mali tenisky no name značky , verím , že by veľmi túžili mat tenisky ako ich spolužiačky , že by chceli ísť na dovolenku atd …
@tiezjedna presne tak , ale u tvojich deti je to štandard , ale keby to nemali , tak by tiež po takých veciach túžili

magimi
10. apr 2024

@lenka.25 samozrejme, že každé jedno dieťa si povzdychne, aké by to bolo super napríklad ísť k moru, ale tie moje sa snažím vychovať tak, aby ich psychicky nezlozilo, aj keď tam nepôjdu.
Lebo vidíme to v dnešnej dobe, ako deti ľahko upadajú do depresií pre také hovadiny...mám im preto všetko dať? Aby sa necítili chudatka zle? Alebo je lepšie vychovať ich tak, aby ich nejaký neúspech nezložil na kolená?

natalienka12
10. apr 2024

@lenka.25 Samozrejme, ale tu ta skritizuju za to, ze svojim detom doprajes, ony nedopraju, lebo ich lepsie vychovavaju. To sa neda ani citat. Skoda slov. Peniaze su v zivote velmi dolezite, lebo bez nich nie je nic, ani zdravie.

aurora33
10. apr 2024

@lenka.25 tiez sa cudujem z niektorých odpovedi. Jasne že to deti chcú, ale proste ak vedia že na to nemajú a nechcú trapit rodičov tak zrejme povedia že nie, netreba im značkové veci, nie nepotrebujú ísť k moru a podobne.

vkatush
10. apr 2024

Myslím, že úplne zle na to ženy niektoré pozerajú,.že táto debata išla blbým smerom.

Nie, ja som v detstve nemala žiadne značkové veci.
Nechodili sme po Dubaji alebo BoraBora.
Dokonca ani na nejaké veľké výlety, tábory, lyžovačky alebo čo tu niektoré spomínate, že je to vlastne nič extra.
A nie, nezložila som sa z toho, aj keď niektorí chodili alebo mali. Vôbec to nie je pointa tejto diskusie.

Pointa? Často sme vychádzali len tak tak, napriek tomu, že obaja rodičia mali skvelú prácu, že otec chodil po fuškach, brigádach, snažil sa ako sa dalo. Že sme mali obrovskú pomoc a podporu od rodiny a priateľov.
Ale peňazí stále nevychádzalo, lebo brat bol chorý, operácie, liečby, chemo, pobyty v nemocniciach a liečeniach, samotné lieky,... Všetko to bolo pekelne drahé a aj tak to bolo všetko k ničomu, nepomohlo nič.
Lenže naši dali aj posledný cent (halier), čo mali, na svoje deti, dieťa a urobili by to znova. Lebo na to našťastie mali, aj keď na tesno.

Kolegyňa má bohužiaľ obe deti s diagnózami a lieky, liečenia, terapie len na jedného sú v stovkách mesačne. Vedia, že ďalšie dieťa nechcú, lebo by to neutiahli finančne (aj keď veľmi chceli viac detí).

Človek nikdy nevie, čo sa môže stať, jemu alebo rodine, aké dieťa sa narodí, čo bude v živote potrebovať.
Ak autorka vie, že jej to teraz nevychádza, nepôjde do dieťaťa len aby bolo. Božechráň bude choré? Stane sa niečo manželovi, ktorý ťahá domácnosť, kým je ona s menším? Vypadne im príjem? Stane sa niečo závažnejšie, drahšie na dome, potrebné opravy?

Áno, sú to "what if" veci, ale ak nemám rezervu, niečo nasporené, ak mi vychádza na doraz peňazí,... Je podľa mňa sebecké ísť do dieťaťa.
Niekedy rozum musí byť hlasnejší ako srdce.