Ako riešiť financie pre druhé dieťa?
V skratke zeny,mame jedneho synceka (3r) a velmi by som tuzila este po jednom dietatku..manzel ma vsak iny nazor na to,ze uz by sme to financne asi nedali..spolu mame prijem 2400€ ale mame vysoke vydavky..
Niektori ludia s tym problem nemaju a jednoducho deti si robia ako na pase a nezaujima ich ako vyziju a my ked chceme nieco dietatu do zivota dat,zaplatit mu skolku,kruzky atd.tak sa musime zriect druheho dietata? Take nefer..ale to len taky moj vylev,ani neviem co som tym chcela povedat🤷🏻♀️
@andrejka1974 jeden vylet do aquaparku stoji tolko co tri noci pri mori...vylet vlakom pre viac osob je drahsi ako autom, kamoska chcela ist do Ciech naspat vlakom s detmi a zistila ze ich vyjde lacnejsie ked ich muz pride vziat autom, ako ich aj doviezol, myslim 40 € bol rozdiel, ze vlak bol drahsi pre troch.
Ja znackove handry zasadne nekupujem, aspon teda tie viditelne loga a nevkusne kabelky, nie kvoli peniazom ale su velmi nekvalitne, neviem preco.
To, co sa tu casto pise ze veci z Kik alebo Pepca sa zmenia po prvom oprani na handru, som v zivote nezazila a to mam chlapcov, vsetko periem po 1 pouziti lebo je to bud spotene alebo viditelne spinave a vydrzi im vsetko kym z toho vyrastiu, co je teda rychlo. A to periem normal dlhe programy.
Nakupim za naruc teplakov, rifli, triciek hocikde a nosia. Jasne ze aj slavnostne, na oslavy, vystupka, plus topanky.
Ale aj tak je vsetko je neskutocne drahe, strava otras, ale ani, dbame na kvalitu a pestrost.
Ked som sa spytala kamosky, co jedia ked tak usetria, tak vysvitlo ze v podstate samu muku...na rozne sposoby.
@petik22 Veľký súhlas, ak človek chce žiť a nie len prežívať tak každé ďalšie dieťa je proste finančná záťaž.
Podla mna uvazuje manzel velmi triezvo. A divim sa zenam,co pisu, ze su to len vyhovorky a ze vsak druhe dieta sa "zvezie". Na jednej strane taketo reakcie,na druhej strane v temach, kde sa zeny stazuju, ze im nevychadza, same osocovanie, ze si to mali najskor preratat a potom sa mnozit. A ked si to niekto prerata a nemnozi sa, zase nazory, ze su to vyhovorky a je to zbytocne a bla bla bla
@aaadkaaa tiež suhlasim...ten prijem ktory pise, maju teraz, ale odchodom ma matersku a neskor na rodicovsku sa znizi
@letfenixa no, to je neskutočné "utrpenie". Neviem teda, ale ja ako dieťa som chodila na klavír a ostatné deti skôr ľutovali mňa ako seba, že nechodia 😀 Tiež som jedináčik a práveže teraz v dospelosti to neskutočne ľutujem.
A to, že dieťa nebude od 3rokov chodiť na angličtinu, futbal, balet, tenis, spev a klavír mu nijako do budúcna neublíži, ale to, že svojich rodičov vidí možno len 2 hodiny denne,to mu môže ublížiť poriadne.
Teraz je taký trend, že celý týždeň krúžky, práca, rodina sa vidí len večer....cez víkend ich mrle žerú, čo už nevedia spolu fungovať, tak rýchlo nejaké výlety, zážitky, len aby nejaké stimuly boli, lebo inak nuda. Neustála hektika, naháňanie sa za niečím a čo to tomu dieťaťu vlastne dá? Nebolo by pre neho lepšie mať poblizku rodičov, ktorých vidí v normálnych bežných situáciách doma,od ktorých sa môže učiť zvládať aj problémy, aj možno sa naučiť, že nie všetko musí mať a že peniaze bankomat nevydáva na požiadanie? Nebolo by pre neho lepšie mať súrodenca, s ktorým sa musí naučiť aj podeliť, ustúpiť, ale naopak už nikdy nebude sám, bude tu parťák na hranie, aj na "sťažovanie sa na rodičov"?
My máme 5 detí, školáci chodia na hudobnú akurát. Kedysi mali viac krúžkov (všetky v rámci školy, nič sme neplatili) a nebolo to dobré, boli unavení, nervózni. Ponechali sme tu hudobnú,lebo na tom nám záleží, ale aj tak mám niekedy pocit, že večer sme všetci "uštvaní".
Takže za mňa ak by som mala vybrať investíciu - do krúžkov alebo do súrodenca, voľba je istá!
@babulkomale máš vo všetkom pravdu a vermi ja pre seba si kúpim oblečenie len vtedy keď to už treba mám jedny tenisky , jedny topánky ak by veľmi pršalo jedny čižmy a jedny teple topánky nosím bežne rifle a trička a mikiny a mám jedny šaty proste stačí mi toto jednu kabelku aj tu nosím výnimočne a deti majú veci po sebe a najmladšej nakupujem len výnimočne a to v pepco a veľa veci som dostala po deťoch a nikomu to nevadilo a všetky deti mali krúžky a hlavne sa deťom venujeme cez víkendy výlety cez týždeň som ja doma už o 14.30 takže prechádzky pobyt vonku podrobenie si o deti sa postarám a večer mám kľud
2400€? Luxus? Tak teda ja to tiez nepovazujem za luxus ale ani zdaleka a ani preto, ze su na vychode
Ono nie je ani tak podstatne aka je vyska prijmu ako to, kolko ostane na ucte po vyplateni "sekov".
Ja kedze nie som zastanca "spolocneho majetku deti" ale skor obaja narovnako, tak manzelove obavy chapem.
Dcere som kupila pocitac za 2,500€. To by som musela kupit dva. Alebo kupim dva o nicom? Bicykel tiez. A takto do nekonecna. Dovolenka? Dalsie navyse vydavky...
Jedno dieta staci v mojom pripade uplne dostatocne
Hlavne si treba uvdedomit , že každá z nás má na životný štandard úplne iný pohľad . Ja by som pri 2400€ , plus potom by som išla na rodicak , ktorý netuším koľko teraz je , ani neuvažovala . Jednoducho my potrebujeme ísť každý víkend na výlet , chodiť do reštaurácii , deťom dopriať krúžky , už sú deti väčšie , čiže áno , aj značkové oblečenie, lebo čo si budeme klamať , taká je doba . Tento rok staršia dcéra iba zo školy bola na výmennom pobyte v Španieldki za 1000€ + vreckové , potom v Prahe na 4 dni za 350€ + vreckové a ešte id ide Švajcu za 500€ + vreckové . Ako áno , nie je to povinne , ale toto je napríklad pre mna samozrejmosťou že to deťom doprajem . Mladšia ide našťastie iba do ŠvP za 300 😂, ale o dva tri toky to bude niečo podobne ako staršia dcéra . Takze manžel autorky podľa mna uvažuje dosť triezvo .
@lenka.25 No áno, ale veď autorka nebude na rodicaku 20 rokov, po 3 rokoch alebo možno aj skôr môže ísť predsa do práce, takže sa im príjem zase zvýši. Si myslím, že 2 deti by mohli dať pri takomto príjme, aj keď teda nevieme, prečo majú tak vysoké výdavky, či tam sa dá niečo ušetriť. Prípadne by si mohli urobiť pred materskou rezervu, ako už vyššie niekto spomínal.
Dobre, ze rozmyslate aj nad financiami. Skus si spisat vydavky, aspon 3 mesiace. A uvidis, ci viete niekde usetrit, ak bude treba. Ci si vobec ochotna niekde setrit. Zalezi aj od vysky fixnych poloziek. Ci teda tych 400 eur realne odlozite, alebo ich o 2 mesiace miniete, lebo nevydalo. My si vedieme evidenciu. Presne viem, kde kolko ide penazi. Teraz som zosekala nekaje veci. Ak budem potrebovat skrtit tak presne viem kde. Su polozky kde vsak nie som ochotna sestrit vobec. A teda mam predstavu na aku minimalnu sumu sa viem dostat.
Prijem 2400 a nemáte na druhé dieťa? Škoda.slov na toto...len aby ste raz neľutovali že ste dali.prednost majetkom
My máme vyšší príjem, výdavky o čosi nižšie, ale tiež preratavame ci si dieťa vieme dovoliť. Dieťa je drahé a nestojí len pár rokov ale minimálne do 25 rokov. A každým rokom je drahšie. Podľa mňa muž rozmýšľa správne. Skúste počkať možno rok dva, že aká bude situácia vtedy. Nemyslím si, že ste financne negramotni, skôr rozmýšľate ci to utiahnete. Pri tých výdavkoch je 2400 plat akurát pre 3.
@hopsas ale no😀 a ked budem mat druhe dieta a nam to nahodou nevyjde,tak co pojdem zobrat?
Ak 2000 sú všetky výdavky komplet a400 šetrite, tak rok posetrite, to budete mať rezervu. Aj s materskou budete v pluse a rodičia potom vykryjete z ústredného. Podľa mňa sa to dá. Prípadne môžeš skúsiť popri RD doučovať a pod.
@janickacrazy ved jasne , ja nehovorím že nie . Ja len na margo ako tu ženy píšu , že majú zárobky oveľa nižšie a ešte koľko ušetria mesačne . Naozaj každá máme ten svoj životný štandard a hlavne priority nastavené niekde inde . Takže keď oni teraz robia obidvaja a a po výdavkoch im ostane 400€ , myslím si , že je na mieste , keď uvažujú , ako to financne bude vychádzať . Ja napríklad vôbec nechápem tým rečiam , že pri jednom sa “zvezie “ aj druhé dieťa .
@matkamirko a myslis ze na vychode kolko muzi zarabaju? 3000€ v cistom? Tu ti ledva daju 1000€..a nie,nepojde nikde na tyzdnovky alebo nejake mesacne turnusy..nevydavala som sa na to,aby som bola na vsetko sama a aby sme sa o par rokov rozvadzali lebo si nemame co povedat,hlavne,ze mame peniaze
2000€vydavky tak to je naozaj vela... My mame dve deti, z toho jedno ztp kde mame kopu lekarov co je plus dalsie vydavky(nafta,liecenia) atd prijem dokopy s rodicakom aj s bonusom na dieta je 2100€, z toho mame vydavky 850€ je to slabsie ale da sa vyzit, popritom este prerabame a danove odkladam na horsie casy...niekedy aj carujem 😜🤷.. v pohode by ste vysli no len znizit tie vydavky,neda sa nijako ?
@walentina7 a aké máte výdavky? Ak to prepočítam na nás: 600 hypo (panelák, trojizbový byt v KE, štandard), 200 naklady, osobitne 40 na elektriku plus plyn, synova škôlka (opäť mestská, žiadna súkromná) stojí 50 plus 10 zrps plus strava cca do 60 mesačne. Životná poistka 70. Len To je spolu 1030 eur len na úplný základ, ktory sa nám strhne automaticky z platu. Ešte sme nejedli, nekúpili oblečenie, topánky, drogériu, nenatankovali auto, neboli chorí. Plus tie väčšie jednorazovky raz do roka ako Poistka na byt a auto, parkovné, dane, odpad, internet a telka. O nejakej dovolenke, káve, zmrzline, reštaurácii nehovorím. Základné výdavky jednej rodiny na východe. Nič extra. Z 1500 by sme nedali. Žiadne vyskakovacky, alebo že nevieme, čo od dobroty. Je úplne irelevantné, aké sú príjmy, dôležité sú totiž výdavky. Neviem, či zakladateľka špecifikovala výdavky ich rodiny, tu som ti dala názorný príklad, že niekedy sa nedá, objektívne nedá
Autorka, nuz ano, aj na vychode muzi zarabaju bezne 4-5000 a aj viac. Lekari, pravnici, architekti, stavebni inzinieri, automobilovi dizajneri, IT, programatori, geodeti, atd atd atd nehovorim uz o podnikateloch. Lenze bez vzdelania, ak vie robit len tymi rukami je to tazsie. Ale aj to sa da, zrucni msjstri zarobia velmi velmi vela, avsak treba chciet a nie sa vyhovarat, ze sa neda. Ale ak robi niekde v zavode, odbije 8 hodin a ide domov, nema vzdelanie ani chut pracovat sam na seba, tak viac nezarobi.
@petra5333 Ked viac nemate, nemozte viac ani minut. Pre svoju psychicku pohodu si musis povedat, ze ti to staci, nic ine nemozes. Dieta nie su len oblecenie, jedlo, lieky a spominane kruzky. S rastom dietata brutalne rastu vydavky…a hlavne vzdelanie ako najvacsia hodnota bude velmi drahe (uz aj je). Nie kazdy berie vychovu len ako nasytenie a oblecenie dietata. Ak uvazujes, ze by dieta islo studovat vysoku skolu len do susednych Ciech, tak das mimimalne 1500 eur len tomu jednemu vysokoskolakovi. Ked mas vysokoskolakov 2-3 tak radsej nepocitaj.
@walentina7 A sebe aj nieco kupujes? Kadernicka, kozmetika, licis sa? Neobliekas sa do prace? Ja som len teraz za lodicky a novu prechodnu bundu dala 350 eur a to nebolo nic extra. Dcere ideme v sobotu kupit tiez, potrebuje. Nechce tenisky z Decatlonu ale Nike lebo vsetci v skole nosia. Taka je doba.
Mate moznosti:
-zvysit prijem
-znizit vydavky (menej aut,mensi dom,ozeliet nejake hobby, prehodnotit financne produkty...)
-nemat dalsie dieta
Podľa mňa uvažujete rozumno. Máme jedno dieťa, a finančne nám to vychádza pri našich príjmoch a výdavkoch (do výdavkov rátam aj výdaje na darčeky pri rôznych sviatkoch, občasné výlety, skrášľovanie záhrady a pod ),že tiež odkladáme mesačne cca 400e, ktorých sa nechytáme. Tie peniaze slúžia na nečakané výdavky, buď ak si chceme niečo dopriať a kúpiť väčšie do domácnosti, (pred dvoma rokmi sme napríklad odkúpili od mesta záhradu k nášmu pozemku, to bolo okolo 8000), tento rok v lete budeme meniť kotol, to je medzi 3000-4000... Takže si nedokážem predstaviť, že by som minimálne takýto obnos peňazí neodkladala, "pre strýčka náhodu". Nejazdíme každý víkend na výlety, ale keď chceme ísť, zoberieme sa a ideme. Nemíňame na značkové oblečenie, ale napríklad mužove hobby je astronómia, tak si občas vrazí peniaze do toho. Ja nechodím po kávičkách, ale doprajem si každý mesiac kozmetičku a depiláciu, to je jednoducho čas pre mňa. Ak by sme chceli, zvládli by sme ďalšie dieťa finančne bez problémov, ale nemienim šetriť menej ani neísť na výlet, prípadne občas na večeru. A čo sa dcérky týka, tu nejde o rozmaznávanie, drahé krúžky a podobne. Ale sú veci, na ktorých šetriť nemienim. Oblečenie kupujem bežne v KIKu alebo v pepcu. Ale napríklad topánky jej chcem dopriať kvalitné (nie také, kde platíš len za fajku, lebo veď NIKE 🙈), ale proste kvalitné, takže za jeden pár dám okolo 35-65 e, podľa toho či zimné alebo letné, a ani by ma nenapadlo na tom šetriť. Ja hlavne v žiadnom prípade nemienim byť v pozícii, že by dcérka potrebovala strojček alebo niečo podobné, a ja by som na to jednoducho nemala. Tú sprostosť čo som čítala v komentári vyššie, že páry s jedným dieťaťom možno majú problémy vo vzťahu, a že muž ľahko opustí vzťah s jedným dieťaťom.. to je taká kravina že až 🙈 plný koník je prípadov, kedy muž opustil ženu s viacerými deťmi. Ak deti majú byť to jediné, čo majú držať vzťah pokope, v tom prípade veľa šťastia keď deti dospejú a odídu z domu 😂 Ale hlavne... Všetky čo tu radia, ako nie je problém mať viac detí... Jasné že nie je, spraviť si dieťa je to najmenej. A potom sa spoliehať na ostatných, a prosiť na facebooku a kade tade, aby darovali oblečenie, mlieko, kočík, plienky 🙈 samozrejme nič proti tomu, tu nejde o to, že deti potrebujú veci nové, ale treba si uvedomiť tú zodpovednosť za dieťa, že ja ako rodič by som mu to mala vedieť poskytnúť, a nie sa spoliehať na pomoc iných. Možno takto uvažujem preto, že manžel zostal pred pár rokmi dlhodobo zo dňa na deň PN, a z dvoch rokov sme rok a pol fungovali len z môjho platu a jeho dávok. Samozrejme zvládli sme to, aj sme niečo šetrili, proste sa utiahli opasky a dalo sa. Ale teraz, keď mám dieťa, je zodpovednosť byť pripravená na takéto situácie o to väčšia. Vždy je to na vašom zvážení, ale za mňa je rozumné, že si riešite takéto veci skôr, ako si dieťa spravíte, a potom bude zrazu problém vyjsť. Verím, že ak naozaj dalšie bábo budete chcieť, nejak to aj s manželom vymyslíte, a možno o dva-tri roky sa budete cítiť pripravení 🙂 držím päste ♥️

Ked ti to nevychadza tak nevychadza
Nebudem ochudobnovat prve dieta seba alebo manzela o nejaky standard ked jednoducho na no nemam , potom su z toho len hadky, nezhody, nespokojne manzelstvo