Ako si užiť čas s deťmi doma?
Ako sa kazdodenne prekonavate? Ja som typ, co rad cita, maluje, sedavy typ a kazdy den je pre mna utrpenim byt s dietatom vonku, nebavi ma to, nemozem ani pocuvat podcasty, lebo stale sa musim sustredit na mojho 2 rocneho aby sa nezabil. Posledne dni ho uz usadzam pred telku, nech mam chvilu kludu pre seba. Lebo inak zbura dom. Hrat sa nevie, ani ma to s nim nebavi, ked vsetko zacne rozhadzovat, domacich prac tolko nie je, aby som ho s tym zabavils. Samozrejme potom pridu mega vycitky, lebo vsak deti maju byt len vonku. Na vylety sa este neda, mame este novorodenca.
Ako sa mam nastavit, aby ma to bavilo? Byvame v malej dedine, na ihrisku sme 99% casu sami.
Nerozumiem tvojmu prístupu. Že bachnem decko pred telku aby som mala pokoj 🙈 ty si zatiaľ čo? Maluješ obrázok? 😂 Nehovorím že u nás telka nejde, moja tiež pozerá ale väčšinou kým mám nejakú robotu, varenie. To väčšinou spravím hneď ráno a potom čo najskôr vypadneme von. Lebo tiež sa mi s ňou nechce doma hrať ale vonku sa zabavíme ako nič a rýchlo utečie čas. Domov napapať a spať a poobede podľa toho kedy sa zobudí. Ak skoro tak pôjdeme ešte von aby sme sa doma nezbláznili a ak pospí dlho tak sa prehráme aj doma. Stavebnice, kreslenie, starostlivosť o bábiky, knihy... Tiež ma to nebaví. Nič z toho ma nebaví, ani vonku nechcem byť. Chcela by som mať celý deň vyložené nohy a hrať playko, čítať knihu alebo pozerať seriál a o nič sa nestarať. Ale mám dieťa takže nemôžem. Taký je život.
@svokrinjazykmonika proste na chvilu vypnem, precitam si nieco tu, najdem si nejaky podcast alebo precitam par stranok, odpisem niekomu na spravu, objednam do domacnosti co treba bez prerusenia a pod, proste vypnem od nonstop dozoru. Co je na tom take cudne?
@svokrinjazykmonika Mne staci ked je vonku teplo slnko svieti 😍a mam flashback ze je rok 2009 Ja mlada dokonale telo v mexiku v ruke pinacolada vanok oceanu 🌊 single bezdetna . Sekundu si ten pocit uzivam a potom sa vratim do reality kde som spotena ovesana mama na lavicke v parku davam pozor aby som nesadla do bird 💩 co cumi na deti aby ich nikto neuniesol a som rada ze som kde som. 😁je to fuška byt mama ale je to aj to najkrajsie 😍
@reddflowerlife ano presne ta matka som ja, ktorej sa vysmievas. Obesila by som sa keby sme doma. Chodime von aj do obeda aj po obede a ked prsi tak idem osediviet lebo nema kde vybit energiu.
Ale fajn napad posadit dieta pred telku. To je isto prospesne.
@really8 no svet by bol nudny, kebyze sme vsetci rovnaky. Niekto je rad vonku, niekto je rad aj vo vnutri. Preto som sa pytala takych mamiciek, nie tie druhe, ktore si tu pojdu kopnut do opaku.
@basulaak sa smejes, ale ja som tak s nim sla😂 no raz stacill
Veď si kúp bezdrôtove sluchátka, na prechádzke si daj jedno do ucha a počúvaj audio knihy/podcasty..
Nauc ho hrat sa sameho. Su vselijake play dough aktivity hracky . Kde si moze tvorit z plasteliny. Mozes dat malu hracku zmrazit v myske a potom mu dat nieco na dlabanie Moj tak zachranoval Dino 🦕 mozes to dat do balonu ktory napustis vodou a mas “ vajce.” Zmrazene. Alebo kolobezku odrazadla to moze aj doma. Alebo malovat ty mu len otvoris farby a moze malovat ( to sa sice 15min zabavi a dalsich 15budes cistit 😆)
Tak ten dozor budeš robiť ešte dlho, len sa zmení z fyzického na psychicky dozor...mám 14 a 16 ročných, a o samostatných ale ten psychický dozor a výchova je potrebná stále, skús zmeniť myslenie, deti sú malé len chvíľu aj keď sa ti to teraz nezdá, možno potrebujes čas pre seba (aspoň 1x za týždeň byť sama so sebou niekde, alebo s manželom)
Autorka, ja mám skôr pocit že sa tu ženy vysmievajú tým, ktoré sú vonku denne ako naopak 😉
ano, ja som si skolaka kupila v Tuzexe, nikdy maly nebol 🙄
Alebo len potrebujes kamosku co mà tiez male deti a bude ta to viac bavit ist von . Ja idem radsej sama s detmi oni si vzdy kamosou vonku najdu a sme partaci. Ale mam znamu co nevie ist sama nikam s jednym dietatom a stale by sa chcela nalepit na mna .( Ja som z nej unavena nesedi mi) ale mozes vzdy najst nejaku s ktorou si fajn pokecas a budete si vyhovovat.
Vies co, ani mna to nebavi a mam 4 deti. Len nas 3,5 rocny uz je samostatna jednotka, sadne do piesku a zabava sa aj hodinu, kym mu ine deti neberu hracky. To je inak boj. 😅
Detake ihriska neznasam, a poznam aspon 2 dalsie mamy, co to maju rovnako. Riesim to prechadzkami, teraz chodime na trh jahodky kupit, na jesen sme chodili zbierat oriesky. Proste nieco, co je ine, ako ihrisko a je to vonku 🤣. Este ma to caka s najmladsou, ten vek 2 roky je este takyyy, no...Starsi sa uz chodia "zabijat" sami, na take velke preliezky.
MAS DVE ZDRAVE DETI!
Na co ti je to druhe ked ta to nebavi a muz sa utrhne na hodinu? Na zahrade nemate piesok, domcek? Ja som tiez hnila ako hrudka, ale s deckom sme vobku doobeda aj poobede na ihriskach s MHD lebo nemame ten "luxus" domceka.
Pohladaj si pribeh mamicky, ktora sa starala o synceka s DMO, tam by dala neviem vo za to, aby mohla so synom santit na dvore ci prazdnim ihrisku. Zamysli sa!
Mne veľmi pomohli kamošky, susedy (aj babičky v dôchodkovom veku 🙂 ), aspoň pár minút sa porozprávať s niekým dospelým počas dňa, zmeniť stereotyp - to sa dá zladiť aj vonku popri deťoch. Myslím si, že to pomáhalo nielen mne, ale aj im. Možno sa časom s niekým zoznámite tak dobre, že si budete vedieť aj deti navzájom postrážiť.
Keď mladšie bábo podrastie, budete to kus lepšie a za pár mesiacov už budú parťáci.
Držím palce !
Nijako sa neprinutis, resp. prinutis, ale bavit Ta to proste nebude...mna to tiez nikdy nebavilo trajdat sa s kocikom xy hodin...som proste doma aj s dietatom. Obcas niekde zajdeme, ale vacsinou sme na dvore, ked uz. Taktiez mu pustim telku, ked ho potrebujem zabavit a nieco si porobit...a je mi u prdele ci som alebo nie som matka roka...robim tak, aby som to mentalne prezila. 😉 Neporovnavaj sa s tym, co by malo alebo nemalo byt...rob tak, ako citis a zvladas. Kamka na kocikovanie by Ti mozno bodla, aby Ta to viacej bavilo.
Skud poriesit nejaku opatrovatelku, ja mam tiez tak male deti a riesili sme to takto 2x do tyzdna na par hodin a nasledne skolka. A je normalne, ze ta ihriska nebavia, ani mne sa tam nechce, robim to len pre deti. Hlavne mas vyhodu a to je dvor, ked byvas na dedine, viete byt stale na cerstvom vzduchu a ziadne ihriska nepotrebujes.
Zapajat do chodu domacnosti. Do kychyne uciaca veza, obsluha pracky mycky. Pratanie veci na miesto formou hry. Doobedu mas vystarane, na obedny spanok mas vsetko porovmbene a mas veget. Poobede 2h snad zvladnes.
Jasne ze ti bura byt, ked nema rozumne aktivity.
A nepismi ze to je nerealne 😅 s takym vekovym rozdielom som presne takto fungovala. + Velky pes, panelak. A tiez som radsej sla s detmi a psom na prechadzku nezna ihrisko 🙈
Ked musim aj telku zapneme jasne. Ale povacsine su to knihy. Hracky. Prechadzky.
Milujem ist von. Ja uz som teraz oplena ako niekto na konci leta. Proste ked sa da sme na dvore.
Starsie deti nechceli byt v kociku a to bolo strasne lebo kym som ich dala do nosica-az neskor-tak sme ozaj boli skoro doma a to bola ponorka a nuda pre vsetkych.
Dietatu sa treba aj venovat. Zoberte kocky, chvíľu stavajte spolu, potom bude sam. Stavaj auta z lega, bude aj on..jasne, ze sa nevie hrat, ked nema napady od teba
Ja tiež moc nemusím ihriská, ale staršieho to tam baví, chce sa pohrať s deťmi.. takže ten čas “pretrpím”, veď práve na ihrisku si môžeš zapnúť nejaký podcast alebo čo.
Mňa najviac zarazilo, keď si v komente nižšie napísala, že ťa nebaví robiť dozor. No ale pri malých deťoch sa toto zmeniť nedá, oni ten dozor proste potrebujú.
A podľa mňa máš veľkú výhodu že máte dvor, čo by som ja dala za to keby som mohla deti len tak vypustiť na záhradu 😅 pieskovisko, hojdačka, môže si kopať loptu, hľadať kamienky, kvietočky.. teraz cez leto už aj nejaký bazénik.. ale ten dozor budeš musieť tak či tak robiť, o tom to je
Ja by som si tiež vedela predstaviť tráviť čas čo najviac doma, ale časom som zistila, že ubehane dieťa je unavené a ja mam viac času na seba a druhu vec co som zistila, že sa snažím s detmi vyhľadávať ďalšie deti, lebo ďalšie deti znamená väčší pokoj pre mňa. Ísť na ihrisko pri mojich deťoch je pre mna nuda, ale už majú kamarátov a ja nemusím za nimi toľko behať. Takže najlepšie bude ho systematicky zapojiť medzi deti, aby si našiel kamaratov. A keď deti v okolí nie sú, kúpiť bicykel ci odrazadlo, novorodenca položiť do kočíka a vacsie dieta unavit na nejakej dlhšej ceste.
@miadi tvoj 4-rocny nechodi vobec do skolky? Od akeho veku chodia deti u vas?
@namornicka pojde v septembri. Skolka zacina ked mà dieta v ten rok 4r. Ani Moja dcera nechodila do 4r do skolky .to neznamena ze ked bude chciet v 20 zit v australii ze ju nieco zastavi. Chodili sme do detskeho centra s nou aj s malym ale viac v zime ked je pekne nema zmysel ist indoor . Vacsina deti je v jasliach a platenych daycare. Ja som si svoje deti uzila. Program a zabavu maju dost aj socializacie . Skolka je iny system ako na Svk . Ucia sa tam aj hraju nespia poobede. Je to v tej istej budove ako skola je to sucast zsky. Len vonku ich oddeluju od skolakov. Maju svoje separatne ihrisko.
@namornicka keby sa narodil v decembri mohol ist do skolky minuly rok. Kedze sa narodil v january tak ide tento rok. Dieta musi mat do konca roka 4r aby mohlo zacat skolku. Mà to uz byt samostatna jednotka co sa vie sama obliect obut najest nema plienky ( niektore deti maju v 3r plienky) malo by vediet abecedu a ratat . Vediet napisat svoje meno.

Hlavne sa netrap s tak malymi detmi co ti este cez den spia sa zas este neda tolko behat po vonku. Je uplne ok ze ta to nebavi 🤣je to ako cistit si zuby alebo cesat vlasy nikoho to nebavi ( cest vynimkam) ale robit to treba , my budeme mat dnes relax den dam kiddy pool na travnik a take spliechadlo co sa len hadica zapoji a mà program na poobedie maly, stvrtok piatok budeme mat akcny .