Ako si užiť čas s deťmi doma?
Ako sa kazdodenne prekonavate? Ja som typ, co rad cita, maluje, sedavy typ a kazdy den je pre mna utrpenim byt s dietatom vonku, nebavi ma to, nemozem ani pocuvat podcasty, lebo stale sa musim sustredit na mojho 2 rocneho aby sa nezabil. Posledne dni ho uz usadzam pred telku, nech mam chvilu kludu pre seba. Lebo inak zbura dom. Hrat sa nevie, ani ma to s nim nebavi, ked vsetko zacne rozhadzovat, domacich prac tolko nie je, aby som ho s tym zabavils. Samozrejme potom pridu mega vycitky, lebo vsak deti maju byt len vonku. Na vylety sa este neda, mame este novorodenca.
Ako sa mam nastavit, aby ma to bavilo? Byvame v malej dedine, na ihrisku sme 99% casu sami.
Ja ta chapem, tiez ma to moc nebavi. snazim sa to vybalansovat, napriklad jeden den program podla mna - doobeda ideme spolu do obchodu a vybavime povinnosti, poobede ideme uz len na dvor. Dalsi den ideme doobeda na ihrisko, poobede na prechadzku so psom. Dalsi den ideme na kruzok, po obede uz iba dvor. Tak raz do tyzdna ideme na “vylet”, raz to tyzna nejdeme vobec nikam, upratujeme, alebo prsi. Takze snazim sa tie aktivity tak striedat aby ma neporazilo ale aj aby malo dieta aktivitu. V lete sa nam aj tak nechce byt doma, budeme chodit aj na kupalisko, na zmrzlinu, uz ma 2.5 roka tak uz je to partacka, aj si pokecame aj nam je spolu dobre, uz sa daju vymyslat aj ine aktivity ako ihrisko, napriklad ideme rady do knihkupectva alebo pozerat na vlak alebo aj prejst sa vlakom, nakrmit nejake zvieratka, ist do muzea atd. Tiez sme na dedine, niekedy ked prsi ideme len tak autom do inej dediny a vymyslim jej nech nieco hlada v obchode, pomaha mi nakupit, vyklada na pas… co tym chcem povedat - musis si to ulahcit. Mas doma este novorodenca co si ja teda vobec neviem predstavit a mas moj obdiv. Pohyb nie je len ihrisko. Dvoj troj rocne sa uz aj na dvore same zabavi, trebars aj pol hodku je na trampoline, polieva kvety, atd. Ano aj telku jej pustim, rano po ranajkach a pri veceri. Mimo toho sa snazim aj s nou hrat ale nie cely den. Hodinu sa zahrame, precitame si knihu, potom uz musi sama sa zabavit. A kedy mam cas na seba? No pisem toto o jednej v noci takze asi tak. Vravim si je to iba obdobie, som zatial na RD a nikam sa neponahlam do prace, budem s nou do 3 rokov, mala je len raz.
Ahoj, no neviem presne ze v com potrebujes radu.
Ked ta ihriska nebavia, chodit ta asi moc tiez nebavi 🤷♀️
Neviem, ci soferujes, alebo ta bavi odist troska par kilometrov aby ste mali zmenu? Rozbit stereotyp.
Ja ta sudit nebudem, ked ta to nebavi, asi ani len tak same nezacne.
Napr. my sme z Ba, ja denne v 8 mes na rizikovom davam s malou 2r. 3-5 hod denne (doobeda vyse 6km pesi a 3-4 ihriska), poobede cca 3 km a ihrisko (alebo len manzel alebo spolu) - nie som trhnuta a ani bio eco neviem aka matka. Von chodime v kazdom pocasi. Mame zdrave dieta co nema hysaky ani dajake vzdory, ani choroby. O domacich aktivitach neni tato tema, to davam bokom (varime, kreslime, vodovky, presadzanie rastlin, polievanie, staranie o psa, upratujeme, hrame sa s hrackami a som vdacna ked sa hra aj sama)
ALE: boli sme s manzelom v jednej dedinke nedaleko Ba...1 rozbite malinke ihrisko, pole psenicne, inak "skapal pes", akoze tam by som to nedavala ani ja napriklad a musela by som ist prec autom/verejna doprava. To bolo hrozne, neviem si predstavit tam zit. Deti na tom ihrisku ziadne a ktore doslo, po cca 15 min odisli.
My s manzelom si potreby naplname ked mala zaspi a pochopitelne, kedze sa venujeme aj fyzickym aktivitam v tomto rozahu, sme asi pravom radi a stastni, ked vecer zaspi a mame cas aj na seba. A preto mi hlaska od viessty prisla vtipna a trefna 😁
Ja som s drobcom chodila Von Vela, lebo ked sa nevybehal, tak isiel zdemolovat byt. Aj teraz je od nedele doma, mal zapalene spojivky, a k tomu bez hlasu, dnes sme boli len na prechadzke, no aj tak skace.po byte ako na spagatiku. Takze von musime ist kolko sa da, ak to chceme prezit😀 ale zase mam vyhodu, byvame v BA, takze ihriska a aktivity na vyber. Kludove aktivity su na 5 min a koniec, musi sa hybat.
Ak ta nebavia ihriska, skúšala by som iné veci, ktoré by ti vyhovovali viac, napr. ísť ku rieke pozorovať kačky, hádzať kamienky atd., do detskej kniznice (chodíme od 2 r.), ísť na luku zbierať kvietky, do lesa, deka a piknik kdesi na tráve..
Ono na tých ihriskách si dieťa i tak vyzaduje vela tvojej pozornosti, treba na neho dávať pozor, vela stretov s ostatnými deťmi, vela mu asistovať atd. V prírode je to celkom iné, pokojne, menej stresu, naháňania, dohľadu a deti si vedia samé nájsť nejaku zábavku.
@autor Toho novorodenca mas len teraz, takto to ako dovod neobstoji
Ja som presne opacny typ, vzdy sme boli stale vonku. Byt vonku neznamena ihriska, treba byt kreativny. Doma by som sa zblaznila, ja zase neznasam byt doma, nebavi ma daco vyrabat a podobne veci. Cele detstvo sme stravili vonku, malo to uzasny vplyv na imunitu.
Najdi si kamosku s detmi, bude to jednoduchsie a zabavnejsie spolu.
Mozem ta utesit, ked si deti vacsie, je to uz viac zabavne, mozete podnikat aj vylety.
Novorodenca posadíš pred telku ???
A dvor/zahradu nemate? Tiez mam 2rocneho aktualne a najradsej som s nim na zahrade, v uzavretom priestore kde si viem aj oddychnut a on ma kadeco na hranie a nedemoluje mi vnutro domu. S rovnako malymi detmi moc nema zaujem o hranie, skor ho to vyrusuje.... kocikovat ho nebavi, jedine bicykel, to davame niekolko km s malymi zastavkami pri vode a kamienkoch. V tomto veku 2-4r som bola aj so starsimi detmi najradsej u nas na zahrade, mame tu vsetko, bazen, trampolinu, hracky.... neoblubovala som ani vtedy ihriská, to boli len nervy, tahanice o hracky, hupacku, smyklavku ... no to prenecham panelakovym detom.
@jaond19 Presne tak záhrada je naj
@dominikamacakova moja chodi do jaslí a toto som teda ešte nezažila..vždy keď prídem tak ma vítajú usmiate deti pri dverách vrátane tej mojej😀asi fakt záleží od jaslí a od dieťaťa..napr keď je dieťa velmi sociálne založené a má rado ľudí a iné deti tak si myslim že je to skôr prospešné a je to obohatenie pre to dieťa.Mojej sa tam hneď páčilo od prvého dňa bola úplne nadšená z nových ludi,detí, hračiek.Ale keby mám dieťa ktoré má záchvat plaču každé rano pri tom ako ho nechávam v jasliach tak by som to asi nezvládla a tiež by som obetovala svoje “pohodlie” (keďže nie som zrovna tá matka čo by si užila byť 3 roky doma)
Ja mam 2.5 ročného a teda neviem si predstaviť byť s ním doma... Tiež sa mi veľa krát nechce lebo sme v malej dedine kde nič nie je len 1 ihrisko a dedinu mame ibehnutu za pol hodku, ale kvôli malému spravím aj to co ma práve nebaví... O 7 vstanem a od 9 do pol 12 sme vonku.. Niekedy len tak na ihrisku niekedy iba kreslíme kriedami pred barakom... Alebo hľadáme chrobáčiky...hocico... Potom sa naje a ide spať a poobede okolo 16 zasa vyrážame von aj s mužom a prichádzame o 19 cca... Jedlo bravam so sebou, ako rožok, ovocie atď... Keby ho nevezmem von tak nám zbura byť. A to čakáme 2he... Podľa mňa by si si to mala nastaviť v hlave... Na jednej strane ti malý vymýšľa doma ale nechce sa ti von... Tak potom čo je lepšie... My chodíme napr aj hádzať kamene do potoka... Dá sa vymyslieť toľko veci ze nemusíš byť na ihrisku. Skus to vybalansovat že nejaké dní doma aktivity nejaké dní vonku... Keď si potrebujem porobiť veci doma tak mu vytiahnem plastelínu a pri mne si robí, maľuje si, skvelé sú aj také pracovné zošity od 2 rokov kde sú všelijaké úlohy, drevené pexeso, síce sa nehráme pexeso ale sú tam obrázky tak vymýšľam co ma napadne... Co budeš robiť keď budu obe deti väčšie... Budu vyvádzat obe... Mňa by doma šľak trafil, račej budem sním vonku ako doma. Držím. Palce na správne nastavenie, lebo z detí budú doma sedi, alebo závisláci na počítačoch ako to v dnešnej dobe vidím dosť často... 🍀
Ja v zime, neznášam chodiť von, tak chodím minimálne. Zato od jari do jesene som radšej von, ale na našom dvore. Tiež nechodím na ihriská na dennej báze, skôr to majú deti ako výnimku. Ale deti majú doma dosť, trampolínu, hojdačka, hry na vonku. Najradšej sa hrajú s vodou, polievaju všetko a všade. Výnimočne k nám príde niekto iný s malými deťmi. Píšeš, že mm robí okolo domu, tak ak sa dá, urobte im vonku priestor, kde ich to bude baviť...pocity môžeš mať všelijaké, je to pochopiteľné, raz to bude ok, raz na nervy...skús sa na to pozrieť ako na obdobie, ktoré je potrebné hlavne pre tak malé deti a mysli na to, že to prejde...
Je vobec nieco co ta bavi robit s tym 2 rocnym?
Pises ze rada malujes a citas. Ked malujes a citas s nim, tak ta to bavi, alebo skor mas na mysli malovanie a citanie osamore ako formu relaxu?
Lebo ak to chces mat ako formu osobneho relaxu pocas dna, tak to je podla mna dost nerealne pri 2 malinkych detoch. Na to si musis pockat na vecer kym zaspia, alebo ich davat muzovi castejsie.
Mna tiez nudi vela detskych aktivit, ale nerobi mi problem sa premoct. Ved ako pises vsetko trva maximalne 10 minut. Mam castu pomoc od muza ze syna vecer uspava. A casto robime nieco co mna bavi - ist do obchodu, IKEA, renovacie okolo domu, pecenie, varenie, vylet MHD autobusom, rucne prace.
Skus sa niekedy zahrat na ihrisku s nim namiesto toho aby si robila dozor. Zaves sa dolu hlavou na preliezkach, suchni sa na suchalke, urob hrad z piesku, hrajte nahanacku, zahrab ho pod kopu napadaneho listia.
Jemine, niektore ste tu vykonstruovali veci, ani sa mi nechce na to odpisovat.
To ze ma nieco nebavi, neznamena, ze to nerobim a sedime doma. A ano, som aktualne extremne unavena a telka u nas ide viac ako zvycajne.
Islo mi len o to ako sa na to pozerat inak.
Ja len tolko k tomu,ze aj na ihrisku sa da citat,aj pri kocikovani,ja by som bez knihy na ihrisko ani nesla 😀
@top_manazerka ja a ihriska chodim a v zivote som nevidela niekoho hulit nad kocikom. Prosim ta to kde byvas, ze na ihriskach matky fajcia????
Na take by som asi ani ja veru nesla.
Ale pochopila som, ze teda pocas dna nemam cas pre seba, mozno vecer, ale to padam unavou. Prijimam, ideme dalej
@colanna neda, kedze ma stale nieco vyrusuje
A hovorim o celkovom chodeni von, neviem preco sa to tu strhlo o ihriskach. Prepacte, fakt ma nebavi hadzat hodinu kamienky do vody. Ale chapem, takyto je zivot s detmi, lahsie sa mi to uz znasa.
Tak skus najs nieco co by vonku bavilo aj teba. Deti sa vedia vela prisposobit a najst zabavu vo vselicom. Ak mate zahradu, tak zober platno tam a maluj a nech si maly otlaca ruky nohy na platno tiez ( samoska detske farby).
@basulaak neuveríš, mám tri deti a fakt sme chodili (q s najmenšou stále chodíme) za každého počasia. V niektorých témach som už dávala aj dôkazový materiál vo.forme fotiek 😀. Mňa ihriská tiež neberú, ale som rada vonku, aj deti.
Bývalí sme v meste a musím povedať že stále sme boli vonku ,inak by som sa zbláznila lenže ja som poznala veľa mamičiek čiže stále som nikoho stretla,pokecala,bolo to super.Mam 2 deti s necelým 2r.rozdielom.Ked bola korona kúpili sme dom na dedine a to sme im spravili pieskovisko, šmykľavku, trampolínu, hojdačky, bazén v lete, štvorkolka.Mame veľký pozemok tak majú sa kde vybehať,syn tu spoznal veľa kamarátov tak sú taká banda.Dcera tu nemá kamošky lebo je tu malo dievčat ale úprimne nechce sa mi tu chodiť po dedine a na ihrisko aj keď tu je.Dnes sme boli napríklad pozrieť v lese,minule na bazu,a tak podobne ,stále niečo sadime s dcérou a staráme o záhradu ,no stále sme vonku aj v zime sánky atď atď.Deti majú 8 a 6r
Ja ti rozumiem. Som podobny typ ako ty. Rocne precitam cca 100 knih. Ale nejako som sa nastavila tak, ze chcela som deti, toto je dan za to. Chodila som na ihriska, do detskych centier, nasla som si kamosku zo susedstva. Som mobilna, takze som hocikedy sadla do auta a vybehla 400 km za rodicmi na vikend napr. Ver mi, ze casom to lepsie, proste to musis teraz vydrzat.
"nemozem ani pocuvat podcasty, lebo stale sa musim sustredit na mojho 2 rocneho aby sa nezabil" toto ma dostalo. Mozno preto je taky "besny", lebo nema tvoju plnu sustredenu pozornost. To ako ked matky dojcia a v druhej ruke mobil. Uplne odveci. Inak, ked rada malujes, zoberte kriedy vonku a kreslite si.
Daj ho do jasle. Dvojročné decko kľudne tam môže byť. Ja tiež neznášam detské ihriská a podobné miesta kde sú veľa detí a vrieskaju 😅 my sme veľa robili všelijaké aktivity doma, aspoň lepšie sa vyvíja mozog, než by behal vonku hore dole celé dni.

Ženy , matky sú rôzne . Žiadny spôsob nie je dobrý a druhý ten zly . Ja sa radim k tym , čo vedia byt aj 6 hodín vonku s detmi , obehávať ihriska , parky , lesy, proste hrať sa spolu a tešiť sa z toho . VsetkM to takto vyhovuje. Naopak mi nevyhovuje sedieť doma a travit čas zavreta . Ale to zo mna lepšiu matku nerobí , len to proste mám inak.