icon

Ako to psychicky zvládate s viacerými deťmi?

15. jún 2023

Zeny, neviem, ci ja som nejaky slaby jedinec, ale vzdy vecer som uplne K.O., chce sa mi plakat od unavy a prestimulovania z celeho dna. A to mam len dve deti, este male (novorodenca a 1,5rocneho). Mozem povedat, ze su bezproblemovi ale po celodennej starostlivosti o nich a domacnost ma ide uj*bat do vesmiru a aj si viem poplakat, ze naco sme sa to dali a ze zasa zajtra znova to iste…
Ked mam energiu, vzdy chcem velku rodinu (ale racionalne uz urcite nejdeme do dalsieho dietata).
Na youtube sledujem vela zien, co ma 4+ deti a nechapem ako to psychicky zvladaju…tu unavu (vtedy je vsetko 100x horsie), ze nevyhoria, ze ich to nonstop bavi a pod. Zavidim im ale obcas mam pocit, ci nie su nejake psycho😂 (alebo ja som)…
Ako to davate zienky, co mate tolko deti? Ako sa vam moze chciet ist do dalsieho a zazivat to novorodenecke obdobie? Obdobia vzdoru a pod. Povzbudte ma nejako

Strana
z2
otazka1
15. jún 2023

Ja mám teraz druhe a nastupuje obdobie vzdoru,kokos ja som úplne zabudla aký to je zahul 😂😂😂úplne tie situácie sa deju znova a ja nechápem kde som bola mysľou keď som kývla na druhe 😂ale☝️berem to pozitivne,tak ako som zabudla na tieto veci po prvom,zabudnem aj po druhom,takze to neni koniec koncov až take vážne 😅

andrejka1974
15. jún 2023

Jednoducho som išla bez prestávky a veľakrát sa nad tím teraz zamýšľam ako som dala troch aktívnych chalanov v priebehu siedmych rokov ,ale to som netušila čo má ešte čaká ,keď po 8,5 roku od najmladšieho syna príde dcéra,ktorá doteraz neviem prečo spávala prvého polroka cez deň len 2x 20 minut a celé poobedie preplakala a ja som tu stále a to do toho najmenšia teraz už 11 ročná od 2 rokov autistka a ja som ešte není na psychiatrii ani neuzivam lieky a fungujem neviem,kde beriem energiu,proste idem nikdy neviem čo má ďalší deň prekvapí ale fungujem večer ľahnem o 23.00 a ráno od 7.00 fungujem každý jeden deň a to ešte aj pracujem a muž robí od 6.00 do 17.00 a ideme a to ešte počas víkendov robíme na dome ,kde čo to rekonstrujeme takže voľná veľmi nie je ale všetko sa dá zvládnuť neboj časom bude lepšie pošťastu zahrajú sa sami a ty budeš mať trošku času na seba

luccija
15. jún 2023

Tak ty si si nestihla vydýchnuť po prvom resp.este, keď si bola tehotná prvé nevystrajalo🙂na YouTube to pozlátko nepozeraj to nie je realita.Je to zahul aj pri 2 bezproblemovych takých malých.. únava, aj plač je normálny.Nic len ísť deň za dňom jeden problém odíde príde druhý.Ale buď rada, že sú zdraví neriešis nejaké diagnózy, koliky, nočné desy a podobne problemy

kveova
15. jún 2023

bude lepsie🙏… mala som deti rovnako ako ty… zahul je teraz ked riesim hadky a toto ma nenormalne vycerpava 🤦‍♀️🤦‍♀️😂 ale uz sa vyhraju 🙂

nika898
15. jún 2023

Neboj to prejde tak za 2,5 až 3 roky 😉. Mne pomáhalo chodievať do detského centra aj 2x týždenne. A keď sa ti chce tak si poplac. Ja ako som večer ľahla tak som spala 😂😂😂😂. A v podstate som bola celé dni doma. Lebo najprv chodil muž po robote dokončovať dom a potom doháňal robotu.

yoxinka
15. jún 2023

Dokonalé a šťastné mamičky na Youtube sú bullshit, nekukaj to, len ťa to zbytočne zneisťuje. Máš veľmi maličké deti s malým vekovým rozdielom. Mňa osobne by švihlo a obdivujem ťa. Ja mám deti tri. 11, 7 a 4 roky, trochu popri nich aj pracujem, ale je to brutálny záhul. Poobedia sú len a len o deťoch. Každý má iné záujmy, iné krúžky, má iných kamošov. Najstarší chalan je viac menej samostatný, on ide sám MHD kam treba alebo na bicykli a tak, ale s babami stále niečo. Buď mám doma nasačkovaných kamošov alebo niekde sme, no niekedy mám dosť. Mna už ten večný kolotoč doma s malými deckami strašne ubíjal, som rada, že sú väčší. Je to stále kolotoč, ale je to už iné. Bude to lepšie, keď ti podrastú 💪😉.

silvike
15. jún 2023

Ja neviem, co kazdy ma s tym novorodeneckym obdobim alebo obdobim vzdoru. Za mna to boli najjednoduchsie obdobia. Podla mna obdobia, kedy vies dieta este zobrat pod pazuchu a preniest podla potreby kam treba su najjednoduchsie. Narocnejsie su tieto obdobia asi hlavne z hladiska nevyspatia, nedostatku spanku a ze komplet obsluha dietata je na rodicovi. Inak ? Neviem. Sak tie malicke deticky, to su uplni zlatusikovia. Na takych sa neda realne hnevat. Podla mna je ovela narocnejsie mat potom premudrelych odutych upistanych pubertakov, ktori uz poriadne vedia zvysit decibely, nonstop na mobiloch, ktori sa argumentacne cvicia na rodicoch, nekonciace hadky surodencov za vsetko a v izbe to vyzera jak po bombardovani.

svetlonos
15. jún 2023

Tak po prve, internet a papier toho znesie ajaj. Aj si obcas pozriem jednu so 4 detmi. Vzdy dokonale nalicena, usmiata, posobi vyrovnane... Ma vzdy pekne upratané, Kvety vo vazazach. Minule sa zmienila, ze ma milu vypomoc v domacnosti, ktora jej pravidelne vypomaha. Detim nerobivanimatorku, skolka je super vec a po porode su mrazene polotovary tiez uplne ok!
Je to tiez ok, aj jed nie pidla mojich predstav - ale uprimne, tie polotovary vedia zivot zjednodusit 😁
O zdravej strave a pestrej v tom prípade radsej pomlcim...
Styl akym to ona riesi, vie poskytnut urcitu ulavu a bezstresovost.
No pokial mas na seba vysoke naroky, jasne ze ta ide na konci dna vykotit z nervou unavy a kolotoca.
Aj ja by som chcela byt dokonala mama, manzelka a vytaca ma ze nie som. Vytaca mavextremne, ked nereagujem vzdy milujuci a vybuchnem pri prkotinach. Ani za to maly nemoze ale unava robi svoje. Potom mi je luto ako zle som zareagovala a viem teoreticky ako by to nolo inak spravne. Je mi to luto voči malému.
A u teba je 1,5 rocny rozdiel, co znamena, ze si otehotnela druhy jrat dost skoro. Ani si riadne nemala klud uzit si to prve a sup hned druhe.
Viem ze mbohe to zvladaju s prehladom, ja by som nie. Sice som chcela 2 doctrich rokov ale momentalne som rada, ze to nevyslo. Prve som si užila, mala som cas.
Ak s ti da, zmierni naroky na seba. Porozmyslaj, co by ti pomohlo aby ti bolo lepsie a mozno sa nieco z toho bude dat realnecaj urobit.

autor
15. jún 2023

@andrejka1974 fakt ta obdivujem. Ja by som naozaj chcela viac deti, ale viem, ze by som to nedala.
Baby, ako ja milujem tie moje deti, len sa chcem vyspat, neprerusovane, aspon 4 hodiny😂 ked este nebol na svete druhy, tak som uplne v pohode davala prveho, aj ked cely den vrestal, proste pohoda…
Ale teraz? Chce sa mi umriet🤦🏼‍♀️ vtedy by som si aspon pospala.

autor
15. jún 2023

@silvike uplne suhlasim, lenze na pubertiakov si vyspata a ja mam dobry vztah s mladymi, nebojim sa toho obdobia (chapem, este som nezazila svojich pubertiakov).

silvike
15. jún 2023

To je uplne ine, riesit vlastne deti v puberte a mat dobry vztah s inymi mladymi. Ale zas ano, vtedy uz clovek ma kedy zregenerovat spankom.

autor
15. jún 2023

@svetlonos ano, mas pravdu. Vzdy ked je kuchyna rozbombardovana, poviem ze uz v zivote nevarim a ideme zit z mrazenych jedal😂😂 uz sa mi manzel aj smeje, ale ja vtedy mam chut podpalit tu kuchynu a ze FURT je spinava (ano, stale varim, neda mi to)
Aky je to prosim ta channel?

svetlonos
15. jún 2023

Myslis ako sa vola ta zena z youtubu?

autor
15. jún 2023
svetlonos
15. jún 2023

Laila Maria Witt sa vola, je Nemka. Ale tym dikonalym mamulam z youtube neverim ;)
Su zeny, ktore su pokojne a vzdy usmiate, skutocne vedia vzdy ovladnut svoje emocie. Tie su fakt uzasne a maju moj uprimny obdiv. Ale tych je realne malo 🙂

autor
15. jún 2023

@silvike a prave preto som zalozila tuto diskusiu, ze ako to zvladaju, ked maju stale male a male deti, ked musia byt aj unavene

svetlonos
15. jún 2023

Staci ked si pozries ako dokonale a pokjne hovori.Ma podkasty o tehotenstve, detoch a tak. Mne sa na jej prejave paci, ze to neprehana s ňuňkanim a ma aj orijemny hlas. Vacsinou hovori k veci a bez omacok. Nepotrebuje spomenut kazdy prd s pred štyroch tyzdnov ako mnohe ine. Tie maju upistany hlas a potrebu hovorit o zbytocnostiach, uplne mimo temy.

mia2906
15. jún 2023

Ja mam jedno náročné batoľa a teda nedávam to tiež. Sme obaja s mužom úplne zničení, nevyspati... Podľa mňa toto obdobie je najhoršie.

amelia89
15. jún 2023

Ja mam skoro 3 a 1 rocnych. Takto pred rokom som bola na tom tak ako ty… U mna je najvacsi “trigger” ta unava a prestimulovanie. Nonstop mrkanie a mrncanie, natahovanie,kriky, oblapavanie mna😂 Mladsieho celu noc kojim a ja realne nechcem aby sa ma uz nikto chytal 😂😂😂 Strasne chcem ist niekam si sadnut na luku a len sa v tichosti divat na stromy 😂😂😂😅😅 Uplna psychiatria toto. Dve deti je podla mna nie ze 2x tak tazke ale exponencialna rovnica. A 2under2 je take male kamikadze. Lebo ides tehotenstvo-nevyspatie (+kto koji kojenie)-tehotenstvo-este vacsia unava a vacsie nevyspatie a starostlivost o 2 deti nonstop- a uz nie taka miera trpezlivosti a pohody ako pri prvom lebo uz to trva dlho proste... Ked bol len 1 a muz si ho vzal tak bud som si oddychla alebo robila nieco doma, ale teraz uz nie je cas na nič. Bude to lepsie,len toto obdobie mi bere vela energie,ktoru neviem kedy realne ziskam spat.

lenkike
15. jún 2023

Ja mám deti 6, 4, 2r a 1m a teda, je to dosť náročné, ale stále si vravím, že to rýchlo ubehne a budú väčšie a bude lepšie 😊 a keď mi je fakt ťažko, spomeniem si na kamošku, ktorá má najstaršiu dcérku rovnako starú ako ja, ale ona má nie 4 ale 5 detí a poviem si, že keď to zvláda ona, musím aj ja 😅 A ona je pre mňa fakt povzbudením a príkladom, veľmi pekne sa o deti stará a asi som ju ešte nepočula hundrať, že to má ťažké a ľahké to teda určite nemá 🙈
inak prvé dve deti som mala cca ako ty, rozdiel rok a sedem mesiacov a keď mladšia trochu vyrástla, stali sa z nich super partacky a pekne sa spolu vyhrali a to platí aj doteraz. Ak cítiš, že je toho na teba veľa, skús si nájsť niečo, pri čom zrelaxujes a venuj sa tomu pravidelne, nakoľko sa dá. A druhá vec, uber z nárokov na seba, nemusí byť domácnosť stále v top stave a každý deň iné jedlo navarené. A neboj, je v poriadku, že si unavená a bude to časom lepšie 😊

yoxinka
15. jún 2023

@mia2906
Keď sme mali jedno dieťa vo veku tvojho, tiež som bola na 100% presvedčená, že nič horšie neexistuje a toto je najhoršie obdobie dieťaťa aké môže byť. Potom k nám prišiel známy, ten mal vtedy deti dve a staršie a len sa tak škeril a konštatoval “malé deti, malé problémy, veľké deti, veľké problémy”. Dnes mám deti 3, škôlkarku a dvoch školákov a poviem ti, chlap mal pravdu. Ja viem, že sa tomu ťažko verí, tiež som neverila, ale je to tak.

andrejka1974
15. jún 2023

Prosím ťa never tomu že tie youtuberky sú také ako to natočia ha ha ha oni to točia niekoľko dní a zostrihaný si to aby to vyzeralo že sú stále ok

hladamematku
15. jún 2023

kazda matka je ina.....kazde dieta je ine....

marianarem
15. jún 2023

Vobec sa neporovnavaj s inymi zenami. Niekto proste dokaze vyliezt na Everest, niekto dokaze vedecky robit teoriu strun a niekto ma supertalent na materstvo a zvladne vela deti s usmevom.
Mne ide dobre matematika, jazyky, ucenie, pisanie textu, medziludske vztahy. Materstvo nieze by mi neslo, ale moj limit je jedno dieta s vyplazenym jazykom. No ale najlepsie, co mozem pre seba urobit, je prijat sa takato, aka som. Kto toho s detmi zvlada viac, tomu to prajem, bolo mu v tomto smere proste viac nadelene. Ja zostanem pri tomto svojom jednom, do toho dam svoje maximum a popri tom budem rozvijat a uplatnovat tie svoje silnejsie stranky.

netti87
15. jún 2023

Ahoj, ja mam 7 r.syna a 2 tyzdn.dcerku. Tak sme ,uz odzvykli co je to batola, co je nevyspatie a cely den behat, ze predvcerou som musela volat zachranarov ,lebo manzel odpadol a nevedela som s nim co robit.
Takze je to narocne obdobie asi kazdemu 🥺

deti95060810
15. jún 2023

my 3 dievčatá do 4 rokov.... zachránila ma až mš prvej slečny, potom išla ďalšia a tak postupne... ja nemám na škôlu jedno jedinkaté zlé slovo - mne to pomohlo a dokonca dcéra tam chodila rada....
Teraz sú slečny pubertiačky a to tiež nie je med lízať...

85miska
15. jún 2023

Ja mám 1,5r syna a dcéra ma 4 mesiace. Manžel pracuje v Nemecku. Chodí domov síce na víkendy ale celý týždeň slm sama. Máme aj horšie dni ale viac je tých lepších. Ono to aj od deti závisí aké sú. Môj starší spi celú noc od 11 mesiacov. Keď sa mala narodila čo mal rok 3 mesiace sme prešli na jeden spánok na obed ktorý ma od 12:00-15:30. Vtedy aj moja mala pospi trošku a aj ja. Ja nevarim keď deti spia. Varím ráno keď vstaneme starší to berie ako hru všetko mu opisujem čo robíme a jeho to baví. Tak neviem ako to máte so spankami vy ale aj 4 mesačná od narodenia spi celú noc nebudí sa vôbec. Takže necítim sa až taká vyčerpaná keďže spím aj ja celú noc. Od 21:00-5:30 kým vstane mala na kojenie. Tiež sa ma pýtajú ako tl zvládam sama bez muža s malými deťmi ale oni sú dobrí spáči. To je ich zásluha nie ze ja mám všetko super zorganizované lebo to teda nemám.

luccija
15. jún 2023

@85miska najdôležitejšie je dobre sa vyspa vtedy človek aj záťaž znasa lepsie.

janickacrazy
15. jún 2023

Máš 2 ozaj malé deti rýchlo po sebe, to je náročné. Keď podrastu, bude to lepšie, neboj. Ono veľa záleží ake je dieťa. Ja som mala prvé dobrucke a dobre spalo, tak som bola v pohode. Druhý nespal vôbec a vrestal celé dni, bola som zrelá na psychiatra. Tretí zase dobre spinkal a cez deň neplakal, tak som bola zase v pohode.

sasesoe
15. jún 2023

Ahoj, mas novorodena, este si plna hormonov, moja rada znie - pytaj so pomoc od kazdeho - manzel, mama, svokra, sestra, kamoska,... a nerob, co nehori... momentalne ste v najhorsom obdobi - lebo je to nove, musite si na seba vsetci zvyknut, najst si system a postupne to pojde...nieco robi i vekovy odstup, ale neexistuje nic ako ideal, vsetko ma vyhody i nevyhody... ber to tak, ze je to len teraz, toto obdobie a potom sa to zmeni a bude lepsie.

Strana
z2