Ako úprimne odpovedať na otázky o materstve?
Píšem anonymne, lebo je to skôr tabu téma - pre mňa je materská ,,dovolenka" zatiaľ najhorším obdobím v živote. Stále sa ma niekto vypytuje, ako sa mám, aké musím mať príjemné dni a starosti teraz, ako deti dajú životu zmysel... vôbec to tak necítim, nechce sa mi už zakaždým klamať, že sa mám dobre, keď len odratávam týždne, aby to celé čo najskôr prešlo........ Pre zmenu som skúsila povedať pravdu a narovinu ako sa cítim aspoň rodine, šokované výrazy tváre a sklamanie ako toto môže jedna žena povedať.... Tak ako ste odpovedali na tieto otázky? Klamali ste, že ste šťastné, že si to užívate na materskej? Prosím odpovede od zien, ktoré si presli podobnymi pocitmi a nie tých, čo to nepochopia.
Mna zaraza, ze sa ma asi nikto neopyta ako sa mam, odkedy sa mi dieta narodilo. Vsetci smeruju pozornost na dieta.. a ked sa niekto uz opyta, tak odpovedam v takom rozpolozeni v akom som - raz si to uzivam a raz nie 😅
Autorka.. Aj ja mam dve rozne deti, rozne povahy, rozne pohlavia.. Rezim je o navyku, navyk vychadza z toho, ci sa dodrziava dennodenne rutina, alebo nie. My mame nastavene, ale robili sme veci rovnako od narodenia. Takze ano, ziadne dve deti nie su rovnake, ale navyk funguje uplne na vsetko. Plus spravnym pristupom a komunikaciou sa da vsetko. Nie som rada v role obete, tak som sa do nej nevkladala ani co sa materstva tyka. To musis mat v sebe. Aj mna by realita prefackala, keby som sa dala. Ja som ale velmi odolny typ cloveka, drzim nastavene pravidla dlhodobo
@maxik24 no tiež by som si rada vypočula ako si to treba nastaviť
@monsterablue
@angeli121212 ako co myslite? Nechodit denne na ihrisko? Neviem, pre mna to bolo prirodzene. Ja by som ozaj zahynula striedat ihrisko a hernicky, slak by ma trafil, ja potrebujem deti rozvijat, venovat sa im, zit s nimi, spoznavat, sportovat..
Autorka.. Aj ja mam dve rozne deti, rozne povahy, rozne pohlavia.. Rezim je o navyku, navyk vychadza z toho, ci sa dodrziava dennodenne rutina, alebo nie. My mame nastavene, ale robili sme veci rovnako od narodenia. Takze ano, ziadne dve deti nie su rovnake, ale navyk funguje uplne na vsetko. Plus spravnym pristupom a komunikaciou sa da vsetko. Nie som rada v role obete, tak som sa do nej nevkladala ani co sa materstva tyka. To musis mat v sebe. Aj mna by realita prefackala, keby som sa dala. Ja som ale velmi odolny typ cloveka, drzim nastavene pravidla dlhodobo
@maxik24 no poviem ti priklad ak napr máš dieťa s nižšou spánkovou potrebou napríklad tak ho žiadny režim nedonúti spať viac ako potrebuje t.j. ak mám napr dvojročného syna ktorý už na obed nespí tak nemam napr cez obed čas sama so sebou a mohla by som pokračovať... Ja ti zo srdca prajem ten režim a všetko
ale občas to jednoducho nevychytáš a nie všade platí ako si urobíš tak máš...
@angeli121212 môjmu keď prestali koliky (no... znížila sa frekvencia), tak som sa chodila pozerať, že či žije, keď nevrieskal na podložke 😀
@michaela329 chápem ťa mne ked dcera spi viac ako hodinu chodim ju sledovať či je ok
@maxik24 no poviem ti priklad ak napr máš dieťa s nižšou spánkovou potrebou napríklad tak ho žiadny režim nedonúti spať viac ako potrebuje t.j. ak mám napr dvojročného syna ktorý už na obed nespí tak nemam napr cez obed čas sama so sebou a mohla by som pokračovať... Ja ti zo srdca prajem ten režim a všetko
ale občas to jednoducho nevychytáš a nie všade platí ako si urobíš tak máš...
@angeli121212 kolko zien ma dieta s nizsou spankovou potrebou oproti zenam, ktorych dieta v 2r nespi? Samozrejme, ze existuju, ale ja realne nepoznam NIKOHO okolo nas, komu nech 2,5r deti spia. A preco? Lebo pre rodicov to nie je priorita. Moje deti obe zacali mat prave v 2r problem s dennym spankom, a je to prirodzene obdobie - 2r spankova regresia. Je to u kazdeho jedneho dietata takto. Plus minus 2r skokovo dozrie mozog a dieta odmieta. Kazde jedno. Preto vacsina orestane v 2r spat, ale je to len na rodicovi ako to uchopi. Pre mna je dolezity spanok, chcela som ho zachovat aj dalej, tak som si presla peklickom, bola som tam pri nich, ukladala aj 2h. Lebo som vedela. Cize fakt tie veci ovpyvnis.
Druha vec. V 15m dcera mala 2 spanky, syn v tom veku uz len 1. To mi nijako, naozaj nijako, nebranilo v tom mat rezim. Rezim nedokaze drzat 98% mamin okolo mna, 3r deti chodia na celodenne vylety a odpadaju v kociku a kde kade, na hojdacke ich vypina. To su tie, ktore nepotrebuju od 2r spanok. My uz 6 rokov vsetko podriadujeme obednemu spanku a obe deti spia.
@angeli121212 kolko zien ma dieta s nizsou spankovou potrebou oproti zenam, ktorych dieta v 2r nespi? Samozrejme, ze existuju, ale ja realne nepoznam NIKOHO okolo nas, komu nech 2,5r deti spia. A preco? Lebo pre rodicov to nie je priorita. Moje deti obe zacali mat prave v 2r problem s dennym spankom, a je to prirodzene obdobie - 2r spankova regresia. Je to u kazdeho jedneho dietata takto. Plus minus 2r skokovo dozrie mozog a dieta odmieta. Kazde jedno. Preto vacsina orestane v 2r spat, ale je to len na rodicovi ako to uchopi. Pre mna je dolezity spanok, chcela som ho zachovat aj dalej, tak som si presla peklickom, bola som tam pri nich, ukladala aj 2h. Lebo som vedela. Cize fakt tie veci ovpyvnis.
Druha vec. V 15m dcera mala 2 spanky, syn v tom veku uz len 1. To mi nijako, naozaj nijako, nebranilo v tom mat rezim. Rezim nedokaze drzat 98% mamin okolo mna, 3r deti chodia na celodenne vylety a odpadaju v kociku a kde kade, na hojdacke ich vypina. To su tie, ktore nepotrebuju od 2r spanok. My uz 6 rokov vsetko podriadujeme obednemu spanku a obe deti spia.
@maxik24 no dobre... Áno môj syn má nižšiu spánkovu potrebu.. ak sa náhodou nejakym zaahadnym spôsobom stalo, že mi malý na obed zaspal tak sa zas posunul spánok večer bolo jedno či spal alebo nespal aj tak mal počet hodín ktoré za 24 hodín spal vždy rovnaký.. ale vieš ty čo v živote mi syn neodpadával nikde .. od rána je hore a fakt sa teším, že som schopná ho každý večer uložiť spať o pol deviatej... Inak tebe sa to nezdá ale ja sama som od roka a pol nespala a nedokázala som spať ani v škôlke a nebola som unavená tak viem po kom to to dieťa má...
@earlgrey jabsi myslim, ze je to prave tym "mamicky z ihriska". Uprimne, ja by som umrela zit takyto zivot. Chodim z prace, a na ihrisku okolo ktoreho chodim su kazdy den 3 rovnake mamicky, plus teda aj dalsie, ale tieto 3 vnimam denne. Plus zo skolky spoluziaci idu s maminami tiez hned na ihrisko, vzdy aspon jedna dve. Zahynula by som nezit na materskej zivot, ale cakat kym pojdu do skoly, skolky, prec zo zivota.. Znudene zeny, inak si to neviem vysvetlit. Do diskusie sa nepridavam, lebo taketo pocity som nikdy nemala, ale toto nastavenie vnimam prave a prevazne od ihriskovych maminiek. Fakt, uprimne, ja ked si predstavim ze by som mala denne cakat kym sa doeta pohra na piesku a posmyka, pocuvat takto naladene maminy, ist spat s tym, ze zajtra zas.. Zahyniem. To velmi zalezi od povahy, kto si to ako zariadi s detmi. A vnimam teda, ze prave tie ihriskove su presne takto nastavene. Zaujimalo by ma, ak by si s detmi nastavili tie prve roky inak, ci by aj oni neboli ine.
@maxik24 presne preto som prestala chodit na ihriska, vidiet tie strhane tvare bez duse, ktore sa kvoli nizkej energii nevedeli ani venovat dietatu a len ho tam vypustili… depresia sama o sebe 🫣 mne to obdobie aj chyba, mat cely den volno a vylety kadetade… ale presne je to o nastaveni, a celkovom rezime
@earlgrey jabsi myslim, ze je to prave tym "mamicky z ihriska". Uprimne, ja by som umrela zit takyto zivot. Chodim z prace, a na ihrisku okolo ktoreho chodim su kazdy den 3 rovnake mamicky, plus teda aj dalsie, ale tieto 3 vnimam denne. Plus zo skolky spoluziaci idu s maminami tiez hned na ihrisko, vzdy aspon jedna dve. Zahynula by som nezit na materskej zivot, ale cakat kym pojdu do skoly, skolky, prec zo zivota.. Znudene zeny, inak si to neviem vysvetlit. Do diskusie sa nepridavam, lebo taketo pocity som nikdy nemala, ale toto nastavenie vnimam prave a prevazne od ihriskovych maminiek. Fakt, uprimne, ja ked si predstavim ze by som mala denne cakat kym sa doeta pohra na piesku a posmyka, pocuvat takto naladene maminy, ist spat s tym, ze zajtra zas.. Zahyniem. To velmi zalezi od povahy, kto si to ako zariadi s detmi. A vnimam teda, ze prave tie ihriskove su presne takto nastavene. Zaujimalo by ma, ak by si s detmi nastavili tie prve roky inak, ci by aj oni neboli ine.
@maxik24 nikdy som ihrisko nemala rada, keď boli deti malé veľmi rada som chodila kdekoľvek inde ako sedela na ihrisku a kecala. Ako mám deti väčšie na to ihrisko idem, ale pre svoje deti. Lebo vidím, že im komunita a deti neskutočne pomáhajú. Budujú si kamarátstva a učia sa vychádzať s detmi aj inak ako len v škôlke/škole. Podľa mňa si nepochopila co to ihrisko znamená pre dieťa.
Uprimme. Je to krasne ale fakt narocne.
Hovorím pravdu všetkým. Že je to na prd, strašné, stále niečo chce, nemáme minútu ticha. Že som unavená, na nervy a čakám len na večer kedy mám hodinu kľud a pre seba. Nech si myslí kto chce čo chce. Nebudem míňať ešte energiu na nejaké vymýšlance, aby som niekoho nepobúrila.
@maxik24 nikdy som ihrisko nemala rada, keď boli deti malé veľmi rada som chodila kdekoľvek inde ako sedela na ihrisku a kecala. Ako mám deti väčšie na to ihrisko idem, ale pre svoje deti. Lebo vidím, že im komunita a deti neskutočne pomáhajú. Budujú si kamarátstva a učia sa vychádzať s detmi aj inak ako len v škôlke/škole. Podľa mňa si nepochopila co to ihrisko znamená pre dieťa.
@777januska777 prosim 🙏 bavime sa o materskej a rodicovskej. O bababatkach, o rocnych, 2 rocnych detoch. Ja som nereagovala na matersku, pretoze ja som s detmi stastna a nemam ku teme ako reagovat. Reagovala som na ihriskove maminky, ze su zrutene, zhnusene, ledva cakaju, a presne takto aj ja vnimam presne maminky dennodenne na ihrisku, s ktorymi som kedy prisla do kontaktu osobne alebo na socialnych sietach. Potom to doplnila @nepamatam si meno. Ako to myslela. A ja som vyjadrila svoj nazor, ze ja prezit matersku a rodicovsku postavanim na ihrisku, zhnijem, zdepresivniem, zomriem. Cize tu vnimam obrovsku paralelu. Mam ine kamaratky, take, ktore maju na materstvo pohlad ako ja, uzivaju si ho. Raz som sa rozpravala s maminou na ihrisku, otravena zo zivota, zduta, presne tento narativ - uz nech ide do skolky, lebo mna toto nebavi.a pamatam si jednu mamu na IG, ze CO robite s rocakmi, lebo mna tie denne ihriska nebavia. Necudujem sa. Ale to musi mat zrna v sebe. Ja by som fakt sa zblaznila zit takto. A nie, rocne ani 2r dieta ihrisko nepotrebuje. Nezije v jaskyni, ze by nikde nikoho nestretalo, to potrebuju len presne tie mamicky, prezit den a najlahsie na ihrisku. Tomu dietatku staci budovat kamaratstva od 2,5r ci 3r v skolke, naozaj rocne kamaratstva nebuduje. A na bezny kontakt ma deti v rodine ak su, vzdy vonku niekoho sme stretli, ci v parku, ci na namesti, ci pri piti napenenho mlieka. Nikdy sme na to nepotrebovali ihriska a hernicky, o tom zivot s batolatom nie je.
Pravdu, ak je to na 💩 nebudem rozpravat slniecka. A ak mi niekto povie ako.toto mozes povedat deti su radost... nech sa paci zbalim ti ich na tyzdene prazdniny a uzivaj si 😘
Tak už vieš asi odhadnúť čo chce dotyčná osoba počuť. Ak ti sama povie, že ako sa určite dobre máš to nie je otázka ale odpoveď. Taký človek nečaká pravdu.
Väčšine budeš zbytočne vešať na nos čo prežívaš. Ja som sa posťažovala a poradila v skupinke na MK a potom už len skutočne blízkym, ktorí o to stali.
Ak máš depresiu, treba to riešiť, nie je to sranda. Namiesto ich sklamania by ti mali pomôcť, čo je to za rodinu? A ty musíš riešiť tie veci, ktoré ťa do takého stavu dostávajú, nenapísala si nič, prečo sa tak cítiš....
Ved a kolko rokov ma dieta?nemas depresiu? Ved to zase nemozes vidiet tak cierne. Akoze tiez ma to moc nebavilo citila som sa taka opustena. Ale zase najhoršie obdobie života?…..
Chápem že sú náročné obdobia pri deťoch, mám ich tri tak poznám náročnosť.. ale že píšeš že si vyslovene nešťastná, to mi príde že by si potrebovala pomoc odborníka.. nie je to o Tom, či sa niekto našiel v roli matky alebo nie - ale byť vyslovene nešťastná - niečo nie je ok.. a to netreba podceňovať.. alebo myslíš, že ked sa vrátis do práce, tak budeš viac oddýchnutá?
Staci povedat "je to pre mna dost narocne obdobie." Nevidim dovod vykladat detaily.Zachrannu siet by ti mal vytvorit v prvom rade MANZEL.Potom stari rodicia.Piziadaj o pomoc.
Ja som jedna z tých, čo si to naozaj užívajú. Cítila som sa ready na dieťa, na všetko, čo to obnáša a zvládam to super (myslím si). Prvý mesiac bol pre mňa ťažký, lebo sme sa trápili veľmi s kojením, ale povedala som si, že moja psychika je dôležitejšia a prešli sme na umelé. A potom som už naozaj mala krásne obdobie. Ale mám dieťa parťáka, pohoďáka. Jasné, sem tam je deň blbec, ale viac je tých lepších.
No teraz čakám druhé, plánované, ale moje pocity sú iné. Viem, že to dám, ale bojím sa, keďže budú dvaja, nebudem mať toľko času, čo ak nebude druhé pohoďak,...
Ale nikdy by som matku neodsudzovala, ak by povedala, že je to pre ňu náročné, zlé, že nevládze. Naopak, keď mi toto kamošky alebo v rodine hovoria, vždy sa pýtam, ako vieme pomôcť (buď som zobrala kočíkovať, kým si urobí, čo treba; jednej som prišla na noc k novorodencovi, aby sa ona vyspala a ja som jej ho postrážila; ak mám cestou, urobím nákup, nech má o starosť menej; ak sa nedá, aspoň psychická podpora;...)
Každé dieťa, každé materstvo je iné. Musíme držať spolu a pomáhať si.
Držím palce, nech sa to zlepší ❤️
A ak máš také pocity, popros o pomoc. Manžel, rodičia/svokrovci, kľudne odbornú u psychológa. Ako sa vraví, šťastná matka, šťastné dieťa.
@777januska777 prosim 🙏 bavime sa o materskej a rodicovskej. O bababatkach, o rocnych, 2 rocnych detoch. Ja som nereagovala na matersku, pretoze ja som s detmi stastna a nemam ku teme ako reagovat. Reagovala som na ihriskove maminky, ze su zrutene, zhnusene, ledva cakaju, a presne takto aj ja vnimam presne maminky dennodenne na ihrisku, s ktorymi som kedy prisla do kontaktu osobne alebo na socialnych sietach. Potom to doplnila @nepamatam si meno. Ako to myslela. A ja som vyjadrila svoj nazor, ze ja prezit matersku a rodicovsku postavanim na ihrisku, zhnijem, zdepresivniem, zomriem. Cize tu vnimam obrovsku paralelu. Mam ine kamaratky, take, ktore maju na materstvo pohlad ako ja, uzivaju si ho. Raz som sa rozpravala s maminou na ihrisku, otravena zo zivota, zduta, presne tento narativ - uz nech ide do skolky, lebo mna toto nebavi.a pamatam si jednu mamu na IG, ze CO robite s rocakmi, lebo mna tie denne ihriska nebavia. Necudujem sa. Ale to musi mat zrna v sebe. Ja by som fakt sa zblaznila zit takto. A nie, rocne ani 2r dieta ihrisko nepotrebuje. Nezije v jaskyni, ze by nikde nikoho nestretalo, to potrebuju len presne tie mamicky, prezit den a najlahsie na ihrisku. Tomu dietatku staci budovat kamaratstva od 2,5r ci 3r v skolke, naozaj rocne kamaratstva nebuduje. A na bezny kontakt ma deti v rodine ak su, vzdy vonku niekoho sme stretli, ci v parku, ci na namesti, ci pri piti napenenho mlieka. Nikdy sme na to nepotrebovali ihriska a hernicky, o tom zivot s batolatom nie je.
@maxik24 ja asi nechápem tvoje príspevky a už sa ťa to niekoľkokrát ženy pýtali. Čo si teda robila každý deň s deťmi na MD/ RD? Ihriská fuj, herničky fuj, tak čo teda? Aké zmysluplné rozvíjajúce aktvity? Akože babyplávanie, babybalance a pod. krúžky? Alebo len poflakovanie po meste, v kaviarňach, v parkoch obzeranie kvietkov? Fakt neviem, čo si mám predstaviť pod tvojimi komentármi a úprimne ma to zaujíma. Obzvlášť, ak si každý deň podriaďovala obednému spánku, čiže si mohla ísť doobeda von tak na 2-3 hodiny, a potom poobede von (ok, to je už možno aj na 4 hodiny) v závislosti od toho, kedy chodia večer spať. Čo si robila s tými deťmi každý deň? Ja chodím s deťmi bežne von na klasickú prechádzku, keď ideme okolo ihriska, tak sa zastavíme, potom odchádzame ďalej, medzitým bežné nákupy, kde idú so mnou. Prechádzky v parku, kŕmenie labutí/ kačiek a behajú na odrážadlách a toto má podľa mňa väčšina žien.
Tak ja som sa napríklad nevidela dočkať kedy dieťa zaspí, keď spalo priala som si aby už vstalo a takto dokola ;).
A do práce som išla po 6.mes, takže ja ani neviem co je to materská ;)
@maxik24 Kriste...pane....Prosím ťa. prečítaj si to po sebe ešte raz🙈

@maxik24 žiaľ každé dieťa je iné a toto záleží veľmi od toho aké dieťa je.... toto o správnom nastavení som si myslela počas tehotenstva, predstavy čo všetko bude, ako si naučím skôr dieťa prispôsobiť sa tomu ako ja chcem režim.... realita ma prefackala riadne....