Ako zapojiť manžela do starostlivosti o dieťa?
Ahojte,chcem dá iba opýtať ako to máte vy. Mame 8mesacne bábätko, som na MD prakticky celý moc aj deň do pol 4som s ním sama a o 8vcwe už spinkava. Robím všetko, plis starám sa o celú domácnosť varím periem upratujem. Môj manžel sa stara o malú tak že sa s ňou chvíľku pohra, napustí vaničku na kúpanie alebo spraví mlieko. Nič viac. Keď mu poviem že potrebujem pomoc začne zúri že on je unavený z práce (vstáva o 4).venujem sa malej alo len dokážem. Ale niekedy potrebujem aj ja oddych. Potrebujem aby ma vystriedal v nejakých aktivitách. Ale on nič nevie upratať, nevie variť nič. Všetko riešim j aj nákupy. A keď a ozvem tak len on jw unavený on vstáva on robi … lebo ja tu asi celý deň sedím na riti. Ach strašná ma to štve lenže debaty na túto tému končiacej hádkou a urážkami. Ako zo zmeniť??peosim zle a nenávistne komentáre si nechajte ďakujem
@mamaaja82 no chudak chlap 🙄 zena nepotrebuje oddychovat? Ona v noci nevstava k dietatu? On pride domov a chce oddychovat…ona si ma oddychnut akoze kedy?
@michaelam2 môj švagor chodí na turnusy, keď mali malé deti, často sa smial, že on chodí k lešeniu oddychovať a vyspať sa po týždni s malým dieťaťom doma. Že on by to stále nedával.
@kaca222 ved ked sa jej nepaci nech ide do prace a on bude doma s dietatom.Ano vstavat o stvrtej a makat vracat sa po 12hod.domov je narocnejsie ako byt doma s dietatom a zrejme s jednym.Maju sa dohodnut to je cele a ked nie mozno maju babky tety,ktore by vedeli s drobcom ist na prechadzku a ona si moze oddychnut.Ja sa ospravedlnujem,ze nechapem ake narocne je jedno dieta asi moj autista bol slaba skola.(ironia)Ja mam aktualne doma styri deti a dame to s prehladom aj ked dvom idu zuby.Takze pre mna ten,ktory pracuje si ma narok oddychnut.Moj vstaval tak isto este nedavno chodil domov omnoho neskor ako jej a ano priorita bola aby sa on vyspal kedze mal kazde rano pred sebou x km s kamionom.
@michaelam2 neprehanajte uz zeny vazne.
@mamaaja82 Môže mať muž fyzicky náročnejšiu prácu, tak ho potom nenaženiem robiť okolo domu, nech si teda pekne sadne s deťmi do izby a nech sa hrajú.
By som chcela vidieť autorkinho muža full-time s dieťaťom, keď doma nič neurobí a ešte hundre. A je úplne jedno, koľko majú detí, pointa je, že ona je sama na dieťa aj domácnosť, on neuvarí, neuprace a ešte sa ani o dieťa nestará.
@kaca222 keby bol doma mal by na starosti dieta a domacnost,tam uz by nepreslo,ze je unaveny z prace.Moj robi na baraku na zahrade lebo deti chcu ihrisko a bazen a predsa ma tato len dve ruky.Ked pride domov nech ho necha hodinku,hodinku a pol vydychnut a potom nech pomoze aspon kolko vie.Ale uprimne dvaja dospeli a jedno dieta doma este v byte tam nie je velmi co.A do kocika mu ho moze dat a odbehnut si na kozmetiku alebo kam chce,to prezije kazdy chlap🙂
@mamaaja82 ze on bude doma s dietatom… nevie zakladne veci spravit ale urcite by bol ochotne doma s dietatom 🙄 fakt niektore z nich robbite uplnych chudacikov co musia chodit do prace a oddychovat …vdaka bohu za normalnych chlapov co sa okrem prace vedia aj o dieta postarat
Ja som sa hadala s chlapom zas o tom ze furt upratuje.Ma trochu OCD a ja po celom dni chcem chvilku pauzu ale on ide vysavat vsetky izby do hlbky. Ja som mu sice vdacna ale idem robit veceru a necha mi maleho a ide vysavat. Chcem pauzu= uvarit veceru a v klude si nieco odlozit alebo vyvesat pradlo dvoma rokami, nic pre seba. Par krat sme sa o tom pohadali a dohodli sme sa ze ja skusim viac upratat cez den a on bude vecer s malym. Uz asi 2 dni to funguje kym maly nechce papat. To zial ocko nezastupi kedze nema prso. Ale musim povedat ze robi vsetko vramci domacnosti. Uprace, aj varit zacal ked ja nemozem a podobne. Prve tyzdne po porode hovoril ze sa citi ako zienka domaca. 🤣 Uz chodi do prace tak len vecer potrebujem aby bol chvilu s malym, nic ine. Mna az tak neporiadok neirituje a nepozadujem to po nom, to on stale chce upratovat.
@michaelam2 moj sa o deti vie postarat rovnako ako ja,ALE a toto si treba uvedomit,ze nie kazdy chlap to vie.A treba to respektovat.A uvedom si,ze nie je praca ako praca,autorka stale nenapisala,kde jej manzel pracuje.A za druhe ona vedela aky je tak co cakala,ze sa zmeni ako smahnutim carovneho prutika lebo dieta?
Pracuje 8hodin a vôbec nie náročne
Ďakujem babám ktoré ma pochopili a nezastávali si mužov … nechem od neho veľa len nech občas pozrie na to že aj ja môžem byt unavená a nie len on
@mamaaja82 nie, netreba to respektovat. Je rovnaky rodic ako aj matka. Ked sa jej nieco stane tak co s tym dietatom? Pojde k babke lebo treba respektovat ze sa nevie postarat o vlastne dieta? Teraz autorka pise ze robi 8 hodin denne. Kedze vstava o stvrtej, predpokladam ze z prace doma moze byt okolo druhej mozno. A nevie jej pomoct? Tak to je fakt hanba
@mamaaja82 aké rešpektovať? To myslíš naozaj? To nie je ako hudobný sluch že máš alebo nemáš. Proste zdvihnem prdel a prebalím dieťa, prezlečiem, vezmem ho von. Aj uvariť vie každý, lebo ak nie, len je lenivý sa to naučiť. Nemusí to byť ako z michelinskej reštaurácie, len tu chýba ochota.
Každopádne s poslednou vetou súhlasím, určite bol taký už aj predtým. V prvom rade by som si s takým chlapom ani nezačala a hlavne si s ním nerobila dieťa
@michaelam2 je z domu 12 hodin uz to pisala,postarat by sa urcite vedel,to si len ona mysli ze nie.
@kaca222 ano myslim to naozaj,ze to treba respektovat ked je dieta male vela chlapov sa ich boji,to je cele.Mne to moze byt jedno,ked ju bavi sa s nim hadat nech sa hada,dieta bude mat rok a uz to bude lepsie pre vsetkych,hodinku dve by sa o dieta postaral.V domacnosti jedno dieta a vsetci sa z toho rutia,tak asi je chyba na obidvoch stranach.
Daj mu zoznam do obchodu a nevar, pokým nenakúpi? :D Zabuchni dvere a chod von. S malou si poradí, ma už 8m a nie 8 dni..
So mnou by tvoj muž neprežil. Vážne. Ja mávam migrény a silné, sú čoraz horšie a častejšie, čiže polovička sa aktívne zapája do výchovy svojho dieťaťa. Lebo príde z prace, ja mu ho strcim do rúk, dám si silnejšie lieky a som odhalená do druhého dňa. Niekedy mam aj dva tri dni migrénu. Plus cestujem aspoň raz za 2 mesiace k mame sama aspon na jednu noc si oddýchnuť. Lebo psychika nepusti. Väčšinou to spojím s niečím. Naposledy som bola 5 dní preč. A keďže polovička žije v tom byte so mnou, upratuje aj on, rovnako vari a rovnako ak perie, teda 90% praní zaobstara on.
Nerieš hlúposti. Normálne si s dieťaťom pospi cez deň, keď si unavená. Hneď budeš mať lepšiu náladu.
Na vysávanie nech manžel kúpi robotický vysávač. Na riad umývačku. Ostane ti to zapnúť, vypnúť, naložiť vyložiť. Jedlo si navar na dva dni alebo kúp mrazené pirohy a oddychuj. Zbytočne riešiš a hrotis to a potom sa len hádate. V dnešnej dobe sa dá toľko veci uľahčiť si že až. Tak premýšľajú ako sa to dá. Muža nechaj nech zarába a poplati to. Uvidíš že obaja budete spokojnesi 🙂
Jedine sa porozpravat...mozno sklzne tema o tom, ze by mohol ist na tu matersku on...
Neviem ci sa da zmenit dospeleho chlapa. Ja by som sa ho spytala, ze na co mi on vlastne vobec je...lebo vyzivne sa da poslat na dialku, male dat do jasliciek...ale je aj vela inych moznosti ako sa vie zena bez takeho lenocha urcite zaobist.
A inac...Moj manzel je na materskej uz 2.po sebe iduci turnus, cca 7 mesiacov. Najskor armagedon (hadal sa s 2.5 rocnou starsou), zvykli si na seba. Su super partaci. Mladsia ho tiez zboznuje. Vraj nikdy by s nimi nemohol mat tak vrucny vztah, keby na MD nesiel a ze vidi veci inak. Uz mi nehovori ako kedysi, ze oproti zamestnaniu je toto "LEN iny druh stresu" 😂
On nepride sam od seba. Aj otcom sa treba stať. Žena sa stane matkou len tym ze porodi. A uz musi robit vsetko. Musis ho do tej situacie dostat. Napr. sa prihlas na jumping, jogu, anglictinu. Alebo plesni dverami ze idem s kamoskami na kavu, idem na prechadzku do lesa, ku kadernikovi... a uz bude musiet si poradit. Ja sa smejem, ze ja mam wellness len v zubarskom kresle 😃 tam som.bez deti. Ale uz ich dam muzovi na zahradu, ked daco robi... a cuduj sa svete, vzdy to zvladne nejako
Tak to dopadne ked maju dieta dvaja ludia ktory na to neboli pripraveni.Takehonsi si vzala,darmonsa teraz stazujes.
Kto takého muža nemá nepochopí. Pri staršom som to tak mala .muž chodil do práce doma umyl riad a vysaval ale so synom nič nula bodov a potom sa narodil druhý malý a to je riadny certisko . Tomu nepomôže povedať nechcem otravuje kým nejde tak s naučil a teraz chodia spolu von na bike na prechádzky ... Nemá na výber . Za mňa nedaj sa keď nepočúva zariad sa bez neho . Choď na nákup sama prejsť sa dohodni sa s kamošku mamu to je fuk nechávaj ich samých nech sa stará . On má tiež voľno keď dopracuje . Každý potrebuje nejakú psychohygienu inak mu časom dr...e
Musela si vedieť čo je zas, keď si si s ním robila dieťa. Nechcela by som takého chlapa ani zadarmo. 😊
Som s manželom na MD s dvojičkami. Citujem manžela 'každý muž mal by si vyskúšať byť na MD. V robote som nebol takýto unavený ako teraz.' manžel robil na stavbe za každého počasie, 12h smeny, 7dnove turnusy.
@autorka ďalšia. Omg 🙈.... ja neviem, kde na takéto exempláre chlapov chodíte 🤦♀️
Mm mi pomáhal od začiatku, sam chcel, absolútne som sa nemusela prosit. Keď šli malej zuby, celu noc ju nosil na rukách, aby som si ja aspon trochu oddýchla a ráno šiel do prace. Ty nie si unavená? Jaj, vsak ty predsa nie si v praci🤔 ty sedíš doma cely deň s vyloženými nohami, ze? Od mala som obe zvykala na "okolie", žiadne vysenie na mne... muž vedel obe prebalit, nakŕmiť, plnohodnotné sa postarať. So staršou bol aj na materskej, a to pekne sam žiadne, ze si "vyberie matersku" a leží doma hore pupkom a v skutočnosti beha ďalej žena..s druhou už nechcel🤣🤣🤣. Je to iba o chceni, o nicom inom.
Dieta nakrm a prebal, odovzdaj muzovi a pvoedz ze ides von 🙂 vybavene
Asi neporadím mne sa to nepodarilo za deväť rokov, akože teraz ju odvezie dovezie aj úlohy spravia keď musí, zohreje jesť, variť odmieta, nechce sa s ňou hrať, stále výhovorky ako on to nevie tú a tú hru, proste nechce vedieť, keď bola bábo nula bodov, ani jedno mlieko nespravil, ani raz ju neprebalil ani nevozil, max postrážil keď som sa išla osprchovať, bolo mi to ľúto a aj je keď vidím iných ako sa venujú.
Ja môjmu poviem, že odchádzam. Nechávam mu štyri deti.
My ženy sa vždy snažíme robiť všetko tak, aby to bolo tip top podľa nás. No nechaj aj jeho. Daj mu priestor a pozoruj. Ja to robím tak, že tvrdím, že niektoré veci neviem, alebo mu poviem, že on to aj tak robí lepšie ako ja. I keď vieme ako je.😁😁😁 Nemám potrebu byť dokonalá.
Skús nenavariť, nenakúpiť, neupratať, ale nie v štýle vyhrážania sa. Musíš byť doslova trocha nešikovná t.z. rafinovaná, potom sa on začne "báť" o svojho potomka a ani nebudeš vedieť ako a priloží ruku k dielu.
Dúfam, že môj chlap toto nikdy nenájde 😁😁😁
On je stará škola nezmeníš ho nikdy ,mám doma to isté.Jeho práca je robota ,nie deti a ty si žena máš sa starať tak to má nastavené v hlave .Tiež mi nič nepomohol stratil sa vonku,hrať futbal ,alebo k rodičom. Musíš sa naučiť fungovať sama nezmeníš to nikdy.Oddychni si, keď malý spí a odporúčam ti odísť na nákup a nechať ho s malým nech si zvyká. Musí sa naučiť ,že je otec nie iba robotnícka trieda.Držim palce a želám pevné nervy budeš ich potrebovať!