Ako zvládať samotu s chorým dieťaťom doma?
Ženy povedzte mi, ako zvládate byt doma a chorým dieťaťom same cele dni? Muž robi po-pia, 8-16, cestuje a príde domov o 17:30 cca... Ja som už druhý týždeň sama doma s chorou dcérou, ktorá má 3 roky, je vypísaná zo škôlky pochopiteľne.. Moja imunita chorobe odolávala, posledné 2 dní ale už začínam cítiť hrdlo, mam sopel.. Ona je na ATB 4ty deň, a ja som cele dní s nou zatvorená doma v byte. Duje tu nonstop vetrisko, ani von poriadne nemôžeme ísť, snažím sa vetrat nárazovo, ale s nou ani do obchodu, ani do mesta, proste nikam sa nedá, lebo je chorá. Som tu snou zatvorená, nikto nás nenavstevuje, nemam tu žiadne kamarátky ani rodinu. Uz mi to strašne lezie na nervy, na psychiku, nečakala som ze materstvo je taka samota a izolácia. Muž po ceste ano donesie, nákupi co treba atď, ale príde ráno a zase sme tu samé so soplami, liekmi kvapkami.. Co robiť aby sa človek nebláznil už načisto?
Do tpp sa vraciam začiatkom novembra..
@tibor79 ano, ale tá generácia sa skôr venovala tej záhrade ako deťom. Deti sa starali jedno o druhé. Nehovoriac o nejakej veľkej láske, venovaním sa škole atď. Pochválil si sa. Ale realita je taká, že kedysi som trávila všetky prázdniny u mojich starých rodičov. Moji rodičia dnes prídu, len keď ich prosím. A celé leto keby som im dala deti, tak to je také sci-fi.
Autorka, vydrz ešte pár dní, chápem, že ti to ide na nervy, ale to sa zlepší.
Treba ist von aj ked sa bojis. Navrstvi oblecenie a podla potreby uber. Pri prvej dcere bol cely celucicky rok v skolke nonstop choroby, atb, doliecovanie, potom par dni v skolke a zas. Dalsí rok takisto. Ak jej stav nevyzadoval lezanie a nemala teplotu, chodila von a aj so mnou aj do prace (mala som k dispozicii malu miestnost na hranie), inak by som bola tristvrte z roka ocr a aj dovolenka v čudu hned.... Zlepsilo sa to az vyberom nosnej mandle. To u nas uťalo tuto nekonecnu chorobnost. Odporucam nesediet doma,ist sa prejst, ak fucí tak mimo stromov, inak nevadí, nakrcnik,ciapka... (ak si tiez na tom neni uplne zle ze musis lezat), lebo kolotoc chorob sa este len zacina tocit, a imunita potrebuje cerstvy vzduch a pohyb
Ja obvolávam kamošky, keď ide na mňa debka zo stereotypu a izolácie. Mám ich dosť, vždy si povieme niečo srandovné, dozviem sa novinky, kde sa čo deje, atď. A dosť často sa dozviem, že iní sa majú horšie ako ja :D, že sa vlastne nemám na čo sťažovať :D.
Dosť dlho sme mali veľký športový kočík, takže aj nie úplne zdravé dieťa som naložila a šli sme "do sveta". Nebehala, sedela, trochu chránená od vetra.
Môže sa vám stať, že keď sa vrátite do práce, budete spomínať na materskú ako vám bolo dobre :D tak si to užívajte. A užívajte si malé dieťa, kým sa chce s vami tuličkovať a pusinkovať a ste pree ňu alfa omega, lebo tento čas skončí :(
@tibor79 ja s tymto suhlasim dnesne matky maju vsetko na co si spomenu a aj tak sa stazuju moja mama vychovala 3 deti nemala auto, taxiky neboli a nestazovala sa, vzdy navarene, upratane. S dnesnymi zenami sa to neda porovnat este ze na kavicky si najdu cas. A tak malo staci si uvedomit ze sa treba pre tie deti obetovat na isty cas uz ked ich chceme. A nie tu sa stazovat na chore deti, niektore zeny podnikaju su same a maju male deti treba zapojit rozum a hladat riesenia nie sa stazovat. A kazdy si moze mysliet co chce a urazat sa ze to nie je pravda.
Ja mam uz vyse roka deti v stadiu 6tyzdnov choroba a 1tyzden ok. Muz chodi domov o 19. Kamosky nemam kedy stihat. Zijem. Je to o nervy niekedy riadne. Najhlbsie rozhovory mam s trojrocnym dietatom🤷 no ine ako vydrzat neostava. Bud rada, ze mas pracu do ktorej budes moct ist. Ja ani neviem ako mozem ist do prace ked su nonstop decka chore...kam s nimi...diagnozu nemaju ziadnu.
Buď vďačná že je chorá takto. Preboha veď sú v živote aj horšie veci?!. Maminy ktoré sa starajú o ťažko postihnuté dieťa ktoré vyžaduje 24hodinovú starostlivosť? Tie majú čo hovoriť?! vzchop sa
@lubka245 máš skúsenost starať sa o syndrómove dieťa, alebo to bola len taká bachorka,aby si si kopla ...
Ja mám syndromove dieťa,aj zdravé dieťa a nie každý deň je slnečný.a predsa sa snažím mať pochoeonie pre iných..
Tiež sa neviem pozerať na dieťa kazdy deň 24/7 roztopena,rozcitena , tancovať oslavný tanec okolo ohňa,keď sa mi dieťa pokadi....
Proste sú dni horšie a lepšie a snažím sa mať pochopenie,aj keď to vyzerá možno kadejako ...
Vzchopiť by si sa mala ty,svojim prístupom k iným,aj keď sa ti zdá autorka prehnane rozmaznana....
No držím palce, zima je ešte dlhá, nechcem strašiť ale u nás po nástupe do škôlky to bol kolobeh chorôb. Mame 3deti takže postupne kým sa všetci vystriedajú tak ten prvý co bol chorý už stihol priniesť niečo ďalšie aj takéto roky sme mali🤪rodičovstvo je veľká obeta na jednej strane, ale všetko sa časom.zlepsi. a pokiaľ nemajú chalani horúčky chodíme aj von
@tibor79 hej a stavím sa, že bola tvoja mama aj "šťastím bez seba", že to mala také náročné. Keď nemáš nejakú radu pre Autorku, tak tu aspoň nevypisuj takéto veci, ktoré ani nepomôžu, ani nepovzbudia...
Tu sa podpory nedočkáš, väčšina matiek sa potrebuje potlapkat po pleci, ako to ony zvládajú, hoci majú horšie podmienky atď. Porovnávanie s generáciou našich rodičov je scestné, čo vy viete, či vaša mamka, hoci mala "navarené vyzehlene, upratané a nikdy sa nesťažovala" nemala pocity samoty alebo izolácie? Myslíte si, že si materstvo vždy užívala? Veď je to generácia, čo nevie poriadne hovoriť o svojich pocitoch, často žijú v nefunkčných vzťahoch, úplne inak vychovávali deti, často im pomáhala rodina, lebo žili s rodičmi a svokrovcami atd. To sú neporovnateľné prípady.
Ale k veci, nechce sa mi marnit čas na komentovanie takýchto názorov... Ja mám dve deti, našťastie nebývajú vážne choré a keďže sú dve, tak sa nejako spolu zabavia. Keď som mala len jedno a celú chorobu na mne prelezalo, počúvala som podcasty - finančné a spravodajské. Aj vďaka tomu som sa dovzdelala v oblasti osobných financii. Ak ovládas jazyky a baví ťa to, môžeš počúvať zahraničné podcasty. Kniha, čítačka tiež vedeli zachrániť, keď dieťa zdriemlo. Môžeš si pri nej skúsiť zacvičiť. Skús nejaké aktivity typu nalepovanie. Audioknihy. Spoločné pecenie. A na prechádzku by som šla, hoci na krátku - zabiješ čas obliekaním a vyzliekanim 😀 Aj teba to mentálne vzpruzi, vytrhne z ubijajucej rutiny. Držím palce, každý deň ste blizsie k uzdraveniu a návratu do "normálu" ❤️
No ja neviem . Mám tri deti a v živote má nenapadlo toto riešiť. 🤷
@fantaghiro21 prosim, aké to je syndrómove dieťa? Ešte som také slovne spojenie nepočula.
Lepsie doma s jednym a zdrava ako s dvoma a chora ako ja..dookola..riadne mi sibalo, neprajem nikomu. Len skusit to brat z tej lepsej stranky a vidiet svetielko na konci tunela, ze bude dobre ❤️
Úplne ťa chápem, ak si spoločenská tak ti toto robí problém. Už asi aj práca ti chýba, počasie tiež nepridáva na pohode,zatni zuby, bude to lepšie keď bude dcérka chorá staršia a prebaví sa trochu sama. Ty si vtedy aspoň trochu oddýchneš od práce, teraz ti to nieje vzácne byť doma. Skús nakúpiť tie rôzne časopisy s aktivitami, plastelínu...taká trojročná by už sa mohla s tým zabaviť, lepiť nálepky...alebo taká magnetická bábika s oblečením, moja ju vydržala "prezliekať" celé hodiny, prípadne lego je fajn..každé dieťa je iné musíš vyskúšať. Držím ti palce a negatívne komentáre si nevšímaj, dokonalé mamičky , ktoré nemali nikdy s ničím problém sú všade. Áno je pravda,že sú horšie situácie , ktoré ešte prídu ale na to prídeš aj sama ako bolo super s malým dieťaťom 🥰
Autorka, ked nebude mat teplotu, tak by som sla aspon na pol hodinku von ak fakt nebude liat ako z krhle a nebude nejaky tajfun, hurikan. Ak prilis vymysla tak skusit sa len poprechadzat.
Ja ti rozmumiem ako sa citis, vacsinu chorob pracujem popri malej a je to teda na palicu. Uz som dufala ze o bude lepsie ale teda o vela sa to nezlepsilo.
Neviem preco s porovnavackami chodime do strsich generacii, take deti v Afrike chodia do skolky hadam aj niekolko km a tu sa casto dieta rozvaza vramci jedneho mesta, kde MHD funguje a ak nie je zhustena, tak kde je problem, ja ked som nestihala bus tak som mohla cakat hodinu dve na dalsi a ani jeden z rodicov ma neriesil.
Porovnavat je fajn, aby sa videl posun pozitivny/ negativny ale “opovrhovat” sucasnostou len preto ze mame nejake info o minulosti nienje fer, nie je to ani fer, lebo v minulosti sme my boli detmi a vnimanie sveta, problemov, starosti je uplne ine ako mal vzedajsi dospely clovek, ktory bol rodicom.
Kokos to sú príspevky, fakt sa nehnevaj.
Čo robíme my s viacerými deťmi. Mne napríklad nepomôže muž absolútne, chodí domov o pol ôsmej. Od siedmej je preč.
Veď choďte pred barak alebo tak, Veď hádam nefuka nonstop. Veď je okolo obeda veľmi pekne počasie.
@1angelika viem ze moja mama mi rozpravala kolko toho postihala ked sme boli male deti, lenze byvali sme so starymi rodicmi a ked mama nieco robila tak sme sa motali okolo starkej, tety, starkeho.
Ale take porovnavacky vselikaje ma dojimaju. Vidim sama na sebe ze ked som mal 25 nevedela som pochopit a ani si predstavit, co je to mat dieta. Mam viac rokov, mam dieta a zas si nedovolim sudit rodicov, ked som videla ze v zoo im ubehli nervy na deti.
Tiez si myslim, ze nevieme pochopit ako to mali kedysi, bolo treba robit, robilo sa, neriesilo sa ci sa ki chce alebo nechce, ale ci by si to spatne ludia vybrali dobrovolne znova je otazka.
@erika237 ja viem kadečo pochopit aj keď máš nervy aj keď si zúfalá ako rodič aj rodičov v minulosti lebo ozaj väčšina mala toho menej aj keď viac detí a napr aj starí rodičia boli často k dispozícii. Jedine čo neviem pochopiť je ,že sa polka matiek tvári už z príchodom dieťaťa na svet ako hrdinka a že by aj metal za to mala dostať. Áno, náročné je mať deti a najmä v tejto dobe a aj si treba poplatok alebo sa vystavovať ak to človeku pomôže. Ale netvarme sa ,že toto je niečo extra náročné a potrebujeme uznanie. Resp. myslím všeobecné uznanie. Mám tri deti a keď mi jedna z dcér povie ,že "mamy ľúbim ťa..mamy si najlepšia" to je uznanie aké mne nieže stačí,ale úplne ma to nakopne a zmaže všetky trápenia. Preto sme tu. Pre tie deti. Oni sa samé nepýtali na svet.
Daj dieťa do kočíka pokiaľ nehoruckuje a choď sa prejsť.
Rozmaznaná si. Všetci muži pracujú a všetke sme mali choré deti. Nemáš koníčky?
@silvia2013 preco by mala byt rozmaznana? Akoze tie komentare co tu nakladaju autorke uprimne nechapem. Tu sa porovnava neporovnatelne. Podla mna ta depka z izolacie je uplne validna vec. Ano, ludia maju horsie problemy, su vojny, hladomor tak potom zrusme cele forum lebo nema zmysel kedze vzdy sa najde niekto kto je na tom horsie
Akoze fakt nechapem tie komentare. A co ze to mal niekto tazsie? A to sa nemoze postazovat?? Ved to je vsetko individualne. Mne napriklad prislo lahsie tahat 2 tyzdne 12ky v stresovej praci bez vikendu, deadliny, meetingy...ako byt doma tie 2 tyzdne zavreta s dietatom. Ten cas uplne inak ubieha. Poznam xy matiek, co nastupili do prace a sice teraz nic nestihaju a maju toho vela ale su v ovela vacsej psychickej pohode ako pocas materskej. Mozog potrebuje byt zamestnany, paradoxne lepsie zvlada riesenie problemov ako nudu. To je jedno kolko panakov z plasteliny si vyrobite
Ahoj,kým nie si chorá aj ty a nemáš tých chorých detí naraz viac,tak je to vlastne ešte pohoda:D pokiaľ nemá dieťa 39 teploty,že musíš dávať obklady,tak cvič,poskypuj s kamarátkami,ktoré sú tiež na materskej a sú na tom podobne,môžete vyrábať nejaké vianočné dekorácie a pod...neostáva ti nič iné než vydržať...nechcem strašiť,ale deti,keď nastúpia do škôlky, tak sú vkuse choré,takže si budeš musieť zvyknúť na túto izoláciu..keď je už lepšie počasie aspoň ísť von na prechádzku,pokiaľ sa dá

Bohuzial, casto je to tak. Mozno ti pomoze navrat do prace, ale to budes potom spominat, ako si sa mohla sama doma nudit. Pre mna boli casy, ked sme boli doma, hoci aj chori, stastne. Na nete je x napadov na tvorenie, kreslili sme, plastelinovali, pozerali rozpravky, citali si. Ked chodis do prace, nemas na nic poriadne cas ani chut.