Ako zvládnuť domácnosť a varenie popri materskej
Ahojte žienky. Idem si po radu, prípadne skúsenosti. Chcem sa opýtať ako zvládate domácnosť a varenie popri materskej lebo si občas pripadám totálne neschopná. Mám dve deti. Školáčku a ročné dieťa, ktoré sa nedá spustiť z očí. Ako pri takom bábatku robíte veci doma? Dieťa je kojené a spí iba na prsníku, čiže kým spí sa nedá. Varím buď s dieťaťom v jednej ruke, nachvíľku položím, hneď sa štverá na mňa a bojím sa, že sa udrie tak zdvihnem naspäť. V ohrádke hrozne kričí. Varím len jednoduché jedlá aj to pol dňa lebo niečo porobím a potom musím kojiť nech sa ukľudní. Upratujem tiež podobným štýlom a to máme dom tak je sa tam čo točiť, občas už padám z nôh od únavy. Som nechopná? Ako to robíte, alebo ste robili vy? Ďakujem 😉
@anjelicek26 teba mam ozaj vo vsetkej ucte ako to zvladas. Ale to mas ozaj spokojne dieta. Ci uz v nosici. V stolicke alebo lehatku a ohradke.
Treba brat ale do uvahy ze je dieta ktoremu ani tam nie je dobre. Moj jeden syn ohradku prehodil a “utiekol”. Napr. Dalsie v lehatku aj ked ma videlo revalo-nie kazdy den ale revalo az sa dogrcalo. Takze-nie ani to nepomohlo a mozes skusat a “nutit” dieta. Resp ho ucit/neucit na to alebo ono….
Okrem urevaneho a dogrcaneho decka to nepohlo nikam.
Preto aj sama vidim ze ano mozem skusat nechat na zemi. Alebo v kociku alebo neviem kde. Napr u nas len jedno zo styroch deti chce byt v kociku… zase nosic?!ten som mala len na von. Ja som v tom nevedela ani varit ani vysavat nic.
Jedno dieta potrebovalo absolutny klud a ticho(ano aj toto som si vraj naucila lebo som zbytocne nepustala telku mixer vysavac)…. Ked sme boli sami doma.
Tato najmensia sa najlepsie vyspala nadvore kedy nam bager makal 6hodin 😂😂😂😂
No nemozem poradit jedno lebo to druhe bolo presny opak.
@anjelicek26 ja práveže nemám pocit, že som ho to "učila". Mal silný reflux tak veľa času na rukách, prvé mesiace, ale potom som práveže dávala aj do ohrádky a do kočíka a tak, ale aj tak sa nezahrá sám a len plače tam, pritom inak je to slniečko. Je to veľmi kontaktné dieťa, akoby sa potreboval vkuse dotýkať, nestačí ma vidieť. Ja si to inak užívam, ale z toho, že vždy keď niečo robím tak som spotená a zničená akoby som v bani robila som už na prášky 😅.
neboj sa, prejde to.. ja som mala takeho syna.. mala som aj hojdacku, aj kresielko, aj nosic, aj satku - aj v tej som mu musela drzat hlavu na prse, lebo inak sa odpojil a vrestal.. v satke som s nim chodila aj na zachod, lebo inak v priebehu par sekund vygradoval rev do fialova a dusil sa.. v roku uz sice nie, to sa uz na prse udrzal aj sam 😀, ale zato sa 'neudrzal' v hojdacke, kresielku, ani nicom podobnom (nie, ze by tam vydrzal ako mensi, ani nahodou) a jedine miesto, kam vzdy smeroval, bolo mne na ruky, takze sa mi pri vareni stveral po nohach a stahoval mi gate 😝 do ohradky som ho davala naozaj len vo vynimocnych situaciach, napr. ked som v zime v mraze potrebovala vybehnut k dveram, lebo zvonila postarka a nechcela som ho tahat so sebou.. vzdy sa velmi divila, co za dive zviera mi to tam hore ryci 😝 .. ale vyrastol z toho a dnes je kludny a samostatny chlapec 🙂 .. a ja som rada, ze som to zvladla a 'naucila ho', ze jeho spokojnost a dobry pocit su mi prednejsie ako to, ci som dokonala gazdina, co vsetko zvlada na sto percent.. aj ked nervy som mavala riadne, ze nezvladam niektore veci, ale nie preto, ze som chcela byt dokonala, ale ze ja som potrebovala pre svoje fungovanie mat upratane a navarene napr. .. no bolo to tazke, ale prezili sme to 🙂 ak mas koho, poziadaj o pomoc, potom je to lahsie
a teda k dcere som pristupovala rovnako, tiez som ju uspavala na prse, nosila, dojcila na poziadanie, spala s nami v posteli a 'nenaucila sa' na to, ze bezo mna by len vrestala a nevydrzala by chvilu sama.. ta kludne spala aj v kociku, aj v kresielku vydrzala aj hodinu sediet, kym ja som nieco robila.. takze to je aj o povahe dietata, nie kazde sa da na vsetko 'naucit', respektive niekedy to fakt nestoji za to
Nepomôže, že by sa mu chvíľu venovala staršia?ja mám iba jedno, ale varila som večer, pokým muž kupal, aby sme mohli ísť hneď doobeda von, obed a spat.Najviac ta nici to, že musíš byť pri ňom, keď spí ...cumel nechce?veľká chyba naučiť ho s prsom v puse spat prso je na jedenie.Vyber niečo nové neopozerané a daj ho k sebe, keď varíš...alebo som niekedy vstala skôr a varila bez nej, alebo, keď poobede spala.Malokedy som varila obed pri nej.
Už nie je bábätko, aby bol stále na prsníku.Mas aj staršiu aj tá potrebuje svoj čas aj ty.
Tak ja mám 6,5 mesačného, ale našťastie spinká sám tak buď vtedy varím, alebo keď je zle nedobre, tak sa mu venuje manžel a ja zatiaľ varím/upratujem 🙂 alebo potom ešte večer keď už spinká spravím čo som nestihla.. keď bol úplne maličký veľká pomôcka bol nosič
Btw aj môj je veľmi kontaktné dieťa a nevydrží sám ani minútu, nevie sa sám zahrať, musím sa mu stále venovat 🙂 ale teda kým spí tak sa snažím niečo urobiť
Ďakujem za povzbudenia 🙂. Nečítala som ešte všetko, ale poctivo dočítam 🙂. Ja som sa inak snažila v noci veľa vecí robiť kým malý spal, ale potom do toho prišli zuby a toľkokrát som do polnoci žehlila a potom pekne od polnoci do 4tej do rána sa hrala a o 6-7 už vstávať k staršej. No som si povedala, že nebudem po nociach robiť. Inak som čítala, že niekto manžela spomínal. On nevraví, že som neschopná 😅. To ja sa tak občas cítim. On aj pomôže, ale samozrejme veľa pracuje, má svoje povinnosti takže nedá sa aby ťahal aj domácnosť keď ja som doma. Aj keď by mi veľmi pomohlo keby aspoň občas kočíkoval. Starí rodičia už pomôcť nemôžu. Sú vo veku kedy už majú čo robiť sami so sebou nieto mne pomáhať.
@luccija staršia si skôr z neho srandu robí. Aj ho vezme na ruky, vyberie z ohrádky keď plače, ale vačšinou ho len ešte viac rozplače.
Za mna tiez zle navyky, rocne dieta nema co spat na prsniku... aj pri mladsich je to otazne, ci je to nutne. Proste by som nechala dieta otcovi/babke na pol den/den, viac dni za sebou a od tohto nacucnutia by som dieta oducila. ALEBO robila by som teda domace prace len ked je niekto doma, kto ho nosi na rukach. Ja ale som napriklad nevyhrala krize v sportke, stale nosit taketo velke dieta /aj mensie/ vobec nie je sranda...
ja som napr. mala ohradku v obyvacke s hrackami, to bol stred bytu v podstate, odhrala sa tam dcera = stihla som zatial pracku, spratat veci, dat varit (jasne nie vsetko naraz), doobeda/poobede von, na obed riadne spat v postielke = proste ako skolkarksy rezim :DD HUba ma bolela, lebo cely cas som sa s n ou hrala a rozpravala popri tom ako som lietala po byte... zase bezne veci sa daju v byte urobit raz dva... Rocne dieta fakt nemusi byt na mame nalepene cely den. A ani by nemalo byt, to nie je batola co vrieska vpostielke, lebo reflux, lebo bolave brucho, lebo proste ... hocico.
@reanda aj ja som všetko možné nakúpila 😀. Mám dve ohrádky, hojdacie kresielka aj to elektrické, ale z toho už vyrástol. Nosič, ale ja s tým neviem vysávať a keď aj, tak mám po jednej izbe pocit, že som povysávala dva domy lebo malý je ťažký a nesedí zrovna nehybne 😅
@simca06022011 toto, že byt by som možno zvládla, ale máme väčší dom a aj keď napríklad to také "srdce" domu ako je kuchyňa, jedáleň, obývačka udržiavam stále čisté tak to nestačí lebo ak ostane prach v iných miestnostiach domu tak sa to nanosí všade čiže vlastne vždy musím celý dom vrátane schodov a povysávať a pozmývať a ešte malý vkuse na zemi, dobreže ju neolizuje. Vlastne sem tam aj hej 🤣. A tiež mám tak ohrádku, len on v nej hrozne jačí, spotený, uplakaný až je celý mokrý. Ale to kojenie som nedobre nastavila, to je veru pravda, len neviem ako odučím lebo nemám ho komu takto dať. Tato nemá čas a babka už nevládze.
tiez mi prislo jednoduchsie robit cokolvek radsej v pokluse a s prestavkami na ukludnenie dietata, ako mat ho pri praci v nosici 😀 bolo to aj tak v konecnom dosledku rychlejsie a menej unavne aj pre mna, aj pre neho 🙂
no ked nikto nema cas, tak si budes musiet poradit. ja mam velky dom, ale neriadim vsetko naraz. NEMA tato cas? tak treba vam roboticky vysavac = povysava vsetko aj 2x denne ak ho nastavis. Izby zatvarat. Ja robim tak, ze is rano upracem spalen = zavriem, dcera izbu si sprace primerane = zavrie.. a tak. Cely den cez skolu tam nik nie je = nie je bordel. Pravidlo u nas je = nik nic na zem nedava, cize ja otvorim dvere a pustim robota... umyjem dlazku 1-2x do tyzdna. Koniec.
Ja osobne by som dieta ucila ze prste je same, chvilu, rozpravala sa s nim, prisla, potom zase o chvilu dlhsie a takto postupne. Ako inak sa odnauci? nijak...
a davala by som ho teda na zem iba v urcitych priestoroch a nie hocikde. Zvysok by som zavrela.
Mam 2r a 1r a veci v domacnosti som zminimalizovala, takze upratane je rychlo. Kuchynu upratujem vecer, kym deti jedia alebo uz spia, hlbsi poriadok robim velmi velmi postupne alebo vobec a uz ma to netankuje. Proste teraz na to nie je cas, niekedy sa to spravi. Ale zaklad stiham v pohode.
Veza pri linke by ho nebavila?
Nikdy nezehli a neupratuj do noci.Vecer je čas pre teba na oddych.Jednoducho sa nedá všetko dve deti, mať upratany veľký dom, navarené, chodiť von, venovať sa detom..robotický vysávač je veľký pomocník.
Veža a krpec varí so mnou. Aj ked dnes mi rozlial olej, ale aspon je klud. Zapajam ho do vsetkeho. Handricka, hubka, prachovka, metlicka.
Tak vidis, neschopnych tu je viac 😅 ako si zena nauci tak ma; neexistuje zdrave narocne dieta, je len matka, ktora neprisla na to ako jej dieta funguje a co nan plati.
Ak ti uz chodi/stoji, kup si vezu a bude ti pomahat npr. umyvat zemiaky v umyvadle 😅
absolútne nie si neschopná. nemusíš všetko stihnúť v jeden deň. ja síce nemám bábo čo by vyžadovalo aby som ju mala stále na rukách, ale je to prieskumníčka a musím na ňu dohliadať, kresielko, stolička, ohrádka nula bodov, pochoduje po byte rýchlosťou blesku a samozrejme vždy tam kde nemá, resp. nájde si vždy niečo potenciálne nebezpečné. jeden deň periem, iný deň skladám, iný žehlím, iný varím (vždy na 2-3 dni) a upratujem keď ju venčí manžel. ak niečo nestihnem, kašlem na to, lebo by ma porazilo, tiež si potrebujem oddýchnuť. prácu podeľ na viac dní. lepšie neumytá dlážka ako nespokojné uplakané dieťatko.
Pár krat som sa vrátila na prvotný príspevok, či fakt tu píšeme o ročnom (12 mesačnom) dieťati. Lebo mi príde, že je reč o novorodencovi, či pár mesačnom dieťati. Mám dve deti a nemyslím si, že ročné dieťa musí byť na prsníku, či rukách 24/7 a ešte tak aj spať. Ročné dieťa už musí prinajmenšom loziť, ak nie chodiť, musí mať priestor samo objavovať, konzumuje už tuhú stravu….Fakt si neviem predstaviť mať ročné dieťa neustále na sebe, takže s tým treba niečo robiť a nie sa ukludňovať, že aj iné ženy si tak deti naučili.
Taktiež nechápem tomu žehleniu do polnoci. Čo preboha žehliš? Ty si doma, deťom predpokladam nie je čo a muž ak nerobí v kancelárii, tak tiež nevidím dôvod. Ak robí v kancelárii, tých 5 košieľ je hádam za pár minút ožehlenych, ak teda manžel nezvláda ožehliť si sám.
A k otázke, ako som to robila ja. Dieťa malo od narodenia cumeľ, aby som sa ním nestala ja, dojčený bol na požiadanie a to do 2 rokov, keď bol mimino zaspaval na mne, ale potom som ho vždy preložila, ale mala som kresielko, hojdačku, hraciu deku s hrazdičkou… v roku už behal, takže zväčša sa hrával na koberčeku pri mne, kým som varila, lozil, behal kadetade, jedával normálne v jeho stoličke s pultíkom…
@sisaka naozaj je rec o rocnom dietati...respektive ma 11mesiacov. Lozi, chodit este uplne nechodi, len popri nabytku. Samozrejme nieje vzdy na rukach, lozi kade tade, hrame sa, ale to som vzdy za nim. Ked varim velmi ho lozit nenecham lebo my mame otvoreny dom...rozumej takmer cele spodne poschodie je otvoreny priestor...kuchyna, jedalen, obyvacka a nie uplne vsade je to bezpecne. Respektive ked varim ani velmi nelozi lebo len pride ku mne a postavi sa drziac sa mojich noh a radsej ho beriem na ruky nech sa netresne niekde. Nevie a nechce sa hrat sam. Cumel som chcela aby mal, ale nikdy nechcel, napinalo ho. A co sa zehlenia tyka, ano manzel nosi kazdy den kosele 🙂 a vlastne zehlim aj detom, ako nemusi byt vsetko tip top vyzehlene, ale zehlim vsetkym plus postelne...no neviem, mne sa to proste vkuse tak nazbiera, ze je toho kopec 😅
@sisaka a mne sa napriklad prave zda, ze odkedy lozi je to tazsie. Je to ine ked vies, ze dieta kde polozis tam ho najdes a ine ked ho polozis, mrknes a je dobreze nie u susedov 🤣
Nie si neschopná, len každý to ma inak. Ani ja som to s detmi nedavala. Varila a upratovala som vecer, keď deti spali. Inak k tomu vareniu s dietatom, nikdy som ho nenechala pobehovat mi medzi nohy. Do dnešného dňa som poznačená tragédiou v našej terminovke, kedy si mamicka zalievala caj, rozletela sa jej sklenená nadoba s vriacou vodou a samozrejme dieťa skončilo obarene. Dieťa treba držať mimo kuchyne
Och 😅😅 na MD som robila denne trojchodove menucka, doobedu obehala 3 obchody kvoli akciam (vsak rozpocet napnuty, to nebolo skoro 500 rodicak) k tomu dve deti s rozdielom 2,5r, kojene obe do 1.5r, montessori, poobedne vyletiky, chata furt balit a prenasat.. aach, to boli casy 😍
Ked nastupis do prace, a nechces detom hodit len tablet a parok do ruky, to budes kmitat a cudovat sa 🙈🙈
@tramtada31 fuha tak toto sa az zle cita nieto este zazije. Ja som veeelmi opatrna a zvyknem predvidat, ale ano jednoznacne mas pravdu. Mozes davat akykolvek pozor, ale su veci, ktore neovplyvnis jedine tym, ze sa dieta v kuchyni nemota. Teoreticky viem varit skoro rano kym este spi. Spi do cca 8rana. Ja ani nevarim kazdy den, tak kazdy druhy, alebo treti. Obcas navari aj manzel. Len akurat dnes som varila a uz uplne zufala som bola co sa nedalo a trvalo mi to hodiny co normalne by bolo na polhodinku. Tak som zalozila diskusiu, ze kde prepanakrala robim chybu 🙈. Ale naozaj je kazde dieta ine. Pri niektorom sa v pohode da, zahra sa same a niektore nie.
Tolko k spomienkam a teraz rada: montessori v praxi. Vsetky tieto ukony rob za asistencie deti. Uciaca veza top vec. Kedzaspia, nakopni vrtulu na 10 minut a mas hotovo. Ked mi zacali spat naraz na obed, mala som vzdy 1h na seba, to bol uz cisty veget 😍
@dkethe ja som popri starsej uz do roboty chodila a v pohode 🙂. Podla mna uz pri takom dietati co ma stabilitu a vies, ze nespadne na nos kazdych 10sekund sa v pohode da 😀. To zas az taka hrozna niesom 😀. To vyslovene len teraz toto obdobie ked este ani chodit nevie, len sa postavit popri nabytku a pada este na zadok a stvornozky lieta tak, ze obcas aj na nos spadne tak mam pocit, ze musim mat oci aj na chrbte a, ze akosi malo ruk mi narastlo 😀
Ano, kazde dieta je ine, ale aj my matky sme kazda ina, kazda ma inu zivotnu energiu, neratam do toho este nas cyklus, kedy tiez mame rozne energie pocas mesiaca. Neda sa to pausalizovat.
Ja som uplna lemra oproti tomu co tu v diskusiach napr pise Anjelicek26, proste aj ked kmitam od rana do vecera, moj den je asi kratsi ako jej😂 ale ja si uvedomujem, ze ja som ten pomalsi typ, potrebujem byt chvilu sama a nabrat psychicku energiu, lebo sa rucam, ked to nemam, uplne sa mi prepali (prestimuluje) mozog a ja vypinam, niekto to ma inak. Ale kazda sme super matka, lebo sa snazime robit ako najlepsie vieme. Chapes co chcem povedat.
@hederamonstera joj uplne presne chapem, myslim si, ze som taka ista 😀

@ina2405 neschopna matka snáď ani neexistuje.. ona je proste unavená. Ale určite budú veci,co ešte neskusila a pomoct môžu.