icon

Ako zvládnuť ignorovanie staršieho súrodenca po pôrode?

31. jan 2024

Ahojte, som tri týždne po pôrode a mám staršiu 3 ročnú dcéru, muž je momentálne pracovne preč, staršia dcéra je doma lebo zo škôlky už dva krát doniesla chorobu, ktorú chytila aj mladšia. Moji rodičia ešte obaja pracujú a bývajú cca 50 km od nás ale cez víkend chodia za deťmi. Svokra býva bližšie, je doma nepracuje, sama sa stále ponúka že príde pomôcť, chce pomáhať a tak. Lenže ona chce pomáhať iba s novorodenecom, poprosila som ju či by strašiu nezobrala niekde na ihrisko, do herne alebo tak proste poriadne sa vyblázniť keďže ja už toľko a ňou teraz nechodím po ihriskách, to odmietla že ona bude s malou, aby ste si nemysleli dala som svokre mladšiu aj kočikovať aj všetko ale naozaj nepotrebujem aby ju brala na tri hodiny kočikovať ako ona chce, jasne dám jej ju ale nie stále a na tri hodiny, pritom je to jediná forma pomoci ktorú svokra ponúka, minule prišla s tým že ona bude sedieť pri bábätku a ja si môžem upratovať a starať sa o staršiu. Ja chápem že sa tešila na bábätko ale mne by naozaj pomohlo keby sa trochu venovala aj staršej, svokra akoby o ňu stratili záujem aj keď dcéra za ňou chodí tak stále ju posiela prec štýlom "teraz som s bábätkom" "tebe som sa venovala keď si bola takáto, teraz sa budem venovať jej". Nechce ju zobrať na ihrisko ani nikde, vlastne jej pomoc spočiva len v tom že ona bude sedieť a pozerať sa ako bábätko spi alebo chce kočikovať a druhé dieťa neexistuje, ani ich nechce zobrať spolu na prechádzku. Kým bola dcéra jedináčik tak svokra nemala problém s takýmito vecami, brala ju všade. Keď jej to poviem ja alebo muž tak len my to tak vidíme a vôbec to tak nieje
Máte nejaké skúsenosti? Brala to niekoho svokra/mama podobne? Ako to dopadlo?

maciatkolulu
31. jan 2024

Ja neviem,ale veď keď ti svokra postráži malé bábätko,tak ty môžeš ísť na ihrisko,do kútika,dať malej pocítiť,že si tu stále pre ju,rovnako,aj keď máte bábätko a nie hľadať problém,že predtým tak a teraz inak,aj ty teraz robíš inak. Ona je babka. Nie mama, ona ponúka pomoc,bud ju prijmes,alebo nie. Ja by som to brala všetkými 10. Alebo sa skús porozprávať a povedať a keď nie,tak akceptovať. Vedeli ste,že to bude asi ťažké,muž mimo,bábätko a malé dieťa. Tak buď s qvzcjopis a budeš smaa s deťmi,ale prijmes aj túto pomoc.

autor
31. jan 2024

@ivana11155 kde píšem že mi to vadí??? To som nenapísala ani raz ale není pre mňa pomoc keď sedí 3 hodiny pri spiacom bábätku alebo ho vezme von ja si pôsobím keď spí hovorím ale že nemám s tým problém ale vadí mi že ignoruje staršiu dcéru

dkethe
31. jan 2024

Sucitim s tebou.
Faktom je, ze si nemozme diktovat, aka forma pomoci by sa nam hodila.
A druhym faktom je, ze skoro kazdy ti ponukne staranie sa o ňuňu babatko, a ty matka chod bigľovat, gruntovať byt, edukovať starsie dieta .. pricom jedine po com matka novorodenca tuzi, je aby to bolo presne naopak. Ty si este v 6nedeli, tak je fakt skoda, ze ani teraz nemoze mat svokra tolko rozumu, zeby ti doniesla kybel jedla a vzala starsiu na poldna prec 😔

Dufam ze ja budem taka babka, ze doprajem mame vnucata trosku pohody. A nebudem len grabat novorodenca 😘
drz sa, a skus ako argument pouzit to obdobie 6n, ze co potrebujes

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu haló, opakujem sa sto krát a je to písané aj hore v príspevku ja s dcérou travim čas aj osamote aj na ihrisku aj všade
Ale babka s ňou chodila na výlety všade a zrazu ju ignoruje
Ja som pomoc nechcela ona sa núka stále
Neviem ako by ti pomohlo že niekto ti sedí v spálni a pozerá na dieťa ktoré spi

autor
31. jan 2024

@dkethe ďakujem som rada že aspoň niekto chápe ako to myslím

ivana11155
31. jan 2024

Autorka: kopirujem kde pises ze ti vadi 3hod.kocikovania:

" ale naozaj nepotrebujem aby ju brala na tri hodiny kočikovať ako ona chce"

maciatkolulu
31. jan 2024

Pomohlo by mi to,že môžem späť,že môžem byť sama so starším dieťaťom,že môžem navariť,čo chcem ja,že môžem ísť v kľude na záchod,do sprchy,do obchodu,na kávu, urobiť niečo a nebyt v strehu... Som mama troch detí,prvé dve mám s takým rozdielom ako ty. Takže viem o čom píšem. Plieskaju s tebou hormóny.... O pár mesiacov to uvidíš inak.

autor
31. jan 2024

@ivana11155 áno píšem že mi to vadí?? Nepotrebujem to nie že mi to vadí

maciatkolulu
31. jan 2024

@dkethe ani,ona ako matka má edukovať svoje vlastné dieťa,biglovat,gruntovat a myslím,že je to celkom normálne. A veľa žien by s a potešilo,že im niekto pôjde na tri hodiny von s bábätkom...prípadne je pri ňom a robí nunu....trošku zvláštny uhol pohľadu máš.

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu ja toto zvládam keď dieťa spí, skôr by mi pomohlo zobrať dieťa ktoré okolo mňa pobehuje a nudí sa kým musím navariť ako to čo vtedy spi

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu ja to ako matka robím keď dieťa spí už som sem písala chce s ňou byť len keď spí a vtedy fakt nepotrebujem aby niekto sedel a pozeral na ňu zatiaľ čo staršie dieťa sa dožaduje pozornosti

cervenaruza123
31. jan 2024

Ja by som osobne v tomto pripade zrusila jej pomahanie. Je to uplne zbytocne, len tym zabija volny cas a starsie dieta tym da sa povedat zbytocne trpi, ze ju babka zrazu ignoruje. Pokial je to zvladnutelne, radsej by som nejak zladila cinnosti a s oboma detmi, aby sa starsia necitila byt na vedlajsej kolaji a napriklad ju zahrnala do starostlivosti o babatko, nakolko to jej schopnosti umoznuju (mamka stale spomina, ze som vobec neziarlila na mladsieho brata, ale ako 2-3 rocnej mi davala plienky jeho, nech ich vyhodim do kosa a podobne malickosti a ja som bola cela stastna, ako sa tiez staram o babatko spolu s mamkou a mamke to predsa len aspon trochu pomohlo, aj ked to dlhsie trvalo vsetko). 3-rocne dieta uz vie aj celkom pomoct pri niektorych cinnostiach, aj ked sa to nezda. A casto to berie ako prijemny cas straveny s mamkou, spolocnu cinnost a nie ako nutnu neprijemnu robotu, ako to berieme my, dospelaci. A babka nech chodi na navstevy radsej menej, lebo takato pomoc je niekedy viac na ostaru ako na osoh.

maciatkolulu
31. jan 2024

Tak sa jej venuj.... Však kde je problém? Ja ho nevidím. Môžeš ísť s ňou do toho kútika,nech ma aktivity ako predtým a pocit,že má maminku len pre seba,babka zatiaľ dá pozor. Problém?

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu jaj takže je úplne okej že babka ignoruje jedno vnúča???Ja sa jej venujem a chodíme spolu von aj všetko len babka ju ledva pozdraví to je problém
@cervenaruza123 áno pomáha mi aj všetko tu není problém vzťah ja a dcéra ale vnučka a babka

dkethe
31. jan 2024

@maciatkolulu no a podla mna ho mas zly ty 🙃

Podla tvojej logiky je aj vylucne matkinou povinnostou kocikovat novorodenca. Ci? To preco babka moze? Ale biglovat ne?

tu sa bavime o zene v 6nedeli. O obdobi novorodenca, ked zvieracia matka nedovoli siahnut na svoje mlada nikomu. Ale v ludskej risi je to tak, ze kazdy chce grabat novorodenca od matky prec aby si oddychla. Od novorodenca pri hrnci. Cista hlupost.

maciatkolulu
31. jan 2024

niekde na ihrisko, do herne alebo tak proste poriadne sa vyblázniť keďže ja už toľko a ňou teraz nechodím po ihriskách,
Si sama písala. Tak využi situácii a skús sama robiť ,tak ako predtým. Môžete byť hodinu v kútiku a babka s bábätkom vonku. Ale kľudne môžeš hľadať problémy a rozbroje. Ideál snáď bolo,aby muž ostal prvé týždne doma,či? V zahraničí dávajú otcovske dovolenky po narodení. Mohli ste plánovať A nie riešiť čo a ako robí babka. A hneď vidieť iba zle.

mima1608
31. jan 2024

Bože, vy ženy aj čítate, čo autorka píše, alebo ste sa sem prišli po nej povoziť? Ja som prečítala len prvú stranu komentárov a mám dosť.
Autorka, skús svokre vysvetliť, že keď takýmto spôsobom odstrkuje staršie dieťa, to už si to bude pamätať a môže sa ľahko stať, že si zničí s vnučkou takýmto spôsobom vzťah na dobro. A či si uvedomuje, ako to reálne môže staršiu zraňovať, keď ju stále tak okato odsúva ja druhú koľaj. Mne by sa takéto správanie od svokry nepáčilo.

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu A čítala si aj ďalej??? Sama chodila doteraz s babkou všade a pýta sa kedy pôjde s babkou ktorá ju zrazu ignoruje
Tak ja hľadám problémy a robím rozbroje keď ona mi začala ignorovať dieťa

autor
31. jan 2024

@mima1608 ďakujem zatiaľ na to nereaguje len vždy povie že teraz je prvoradé bábätko... mi príde akoby to nechapala

maciatkolulu
31. jan 2024

@dkethe prosím? Babka má čo? Povinnosti? Nie náhodou matka a otec,ako to rodičia? Neviem,čo to je grabat,ale tak nech si ho grabe mama a tata teda. Ten je kde? Akože má ženu po pôrode a nie je doma... To by mňa trápilo oveľa ,ale oveľa viac. Ako to,že babka chce strážiť novorodenca. Škoda,že sa nemôže vyjadriť ona spomínaná krkavcia babka,že ako to je. Že prečo nezdravi vnučku. Tak keď je to zle,tak nech starú bosorky nepustí do domu a hotovo. Však to chce asi autorka počuť. Že je to zla žena. Ja neviem,ale moje pudy materinske v pohode nechali novorodenca na strazenie,kým som si edukovala staršia,prípadne sa starala o svoju domácnosť. Nemyslím,že by prišla autorka o mlieko počas tejto činnosti. Ale pokiaľ to tak beire,má možnosť poslať svokru,aj s jej pomocou dofrasa👍

mima1608
31. jan 2024

Ešte mi napadlo, keď ona ignoruje staršiu, tak ty skús ignorovať ju 🤔 proste, s bábom v tomto štádiu pomoc nepotrebuješ, tak nech sa neunúva ani, keď len prišla sedieť nad kolískou ako buchta... Možno časom pochopí 🤷 akože, ja by som toto svokre v žiadnom prípade nedovolila. Mala nápady, keď sme došli z pôrodnice, že malú bude chodiť kúpať a podobne, ale zatrhla som jej všetko 😅 treba skúsiť aj vymedziť hranice - Bábo spí, tak sa milá svokra postav a opusti láskavo izbu, nech má pokoj a trvaj na tom, aj keď si pôjde svoje.

ivana11155
31. jan 2024

Cize ked nepotrebujes, tak ti jej navrh tejto pomoci vadi/nevyhovuje. Toto je len zbytocne tahanie o slovicka, ale natahuj sa. Nechapem co tu riesis, lebo ked neprecitas odpoved co chces pocut, si agresivna. Ved sa staraj o svoje deti sama a hotovo. A ked chces len aby ti starsiu zobrala von a ona nechce, nedonutis ju nijako.

dkethe
31. jan 2024

@maciatkolulu ty uz si mala rannu kavu?? 🙈🙈 Porozumenie textu 0. (Moj syn akurat dostal prve vysvedcenie v zivote, a ma tam ze vyborne chape citany text). Tot moja posledna reakcia k tebe.

Autorka, nuz kedze ignor druheho dietata je az tak silny, tak aj to pouzi ako argument - takato "pomoc" je nie len zbytocna, ale aj ublizuje prvorodenej. Vedz, ze je to ale uuuplne bezne v mnohych rodinach. Aspon v zarodku stopnes dvojaky pristup, ak sa babka neuvedomi, moze sa to casom zhorsovat.

cacianka
31. jan 2024

@maciatkolulu tebe a tebe podobným fakt chýba schopnosť čítať s porozumením.
Babka úplne ignoruje staršiu vnučku, sedí a čumí na novorodenca. Nič viac. A ešte čaká že jej nevesta navarí obed, naserviruje na stôl, umyje riady, uvarí kávu. 3r vnučka len nechápavo pozera, prečo babka s ňou netravi čas, nezoberie ju na malý výlet, do herne, na prespanie k nej, keď doteraz ,celé mesiace to robila. Venovala sa jej a odrazu zo dňa na deň 🗡️. Vnučku ignoruje. ! Vnučku to trápi a nechápe čo sa deje. Že babka sedi a čumí .
Ja by som babku už do bytu nepustila, keď nepochopila ani normálne slušne vysvetlenie, nebude mi cumiet v mojej spálni ( veď to je miesto môjho naj súkromia) a nebudem sa pozerať na utrapenu dcérku ako ju babka ignoruje .
Veď autorka všetko normálne zvláda, bábätko, domácnosť, aj dcérku, tak takúto "pomoc atrapu " naozaj v byte nepotrebuje.

maciatkolulu
31. jan 2024

@cacianka aha,ďakujem za vysvetlenie.... Bábo má tri mesiace a babka koľko x spravila také niečo? Hmmm,tak nech nepustí,cumiet na novorodenca. Ja som to pochopila tak,že pomáha,keď to niekto berie ako cumenie,tak fajn. Koľko autorka doma? Hmmm,pomáhať mat hlavne otec. Čítame tu akurát pohľad matky,s ktorou hrajú hormóny.... Ale kľudne môže vyraziť babku. Jej život.

maciatkolulu
31. jan 2024

@dkethe no,čítam a dosť rozumiem.... Kľudne sa môže autorka rozkomotrit...jej život,jej šťastie. Ak mám pocit,že naozaj babka prestala ľúbiť staršiu,tak fajn,nech s tým sekne. Ale keď opadnu tehotenské,popôrodné hormóny,bude možno sama prekvapená.

autor
31. jan 2024

@maciatkolulu kde je otec? V robote čo je na tom divné?
@mima1608 vyskúšam ďakujem
@ivana11155 není som agresívna ale 90% žien nepochopilo čo je problém
@cacianka ďakujem konečne
@maciatkolulu ako pomáha prosím ťa? Asi to nechápeš

gab1sol
31. jan 2024

@maciatkolulu dá spať dieťa do postieľky v spálni. Čo je to za pomoc, keď pri ňom niekto sedí a pozerá naň? Však, keď spí, tak spí… Keď sa zobudí, podľa autorky už pri bábätku babka nechce sedieť.

lili1313
31. jan 2024

Babka tymi komentármi pripravuje sestrám podmienky pre "super" vztah. K ostatnému sa nevyjadrujem ale reči typu "bábätko je prvoradé" a že si staršia musí zvykať by som zatrhla. Čo svokra nemá vsetkych pat pokope?

mima1608
31. jan 2024

@lili1313 presne som sa sem vrátila toto napísať. Medzi deťmi bude týmto spôsobom len brutálna nevraživosť vybudovaná. Už len to je dôvod na to, aby svokra buď zmenila postoj, alebo obmedziť stretávanie na minimum.