icon

Ako zvládnuť štvrté dieťa po dlhšej prestávke?

5. sep 2025

Ahojte, som mamou troch chlapcov. Rodila som naposledy pred 10rokmi. Trochu sa obavam, ze som uz vsetko zabudla ohladom starostlivosti o novorodenca🙈 Ako ste to zvladli, ked bol medzi detmi vacsi vekovy rozdiel? Mam synov 15,13,10, takze uz su to velkaci, pubertiaci. Pomahali vam? Alebo vobec? Nebolo to narocnejsie, ak ste rodili po niekolkych rokoch? Dakujem 🙂

Strana
z2
miadi
6. sep 2025

Ten co ti povaroval prve babo ti postrazi aj to 4 ked si das sprchu wc hocico . Asi mas z toho Nejak moc strach ked nad tym uvazujes . Ved vies dat babatko tak aby mohlo byt aj 5 minut same .v postielke playpen ci na zemi na deke ., pomahat by ti mali tak ako boli nauceni doteraz nejake svoje povinnosti v domacnosti samostatnost atd . Zaujem a dobrovolna pomoc s babom je len bonus ktory by mal byt spontanny nie vyzadovany . Moc sa nad tym nezamyslaj ked si zvladla 3 deti a stihla si ist na wc tak to zvladnes aj pri 4 tom . + Predpokladam ze maju aj otca a tu starostlivost si viete podelit .

andrejka1974
6. sep 2025

@anonym_autor malo som to podobne ako ty tiež traja synovia 15,11,8 keď sa mi narodila dcérka bolo to pre nás náročné , neviem prečo ale bola dosť uplakaná malo spala takže jej prvý rok bol veľmi náročný ale zvládli sme to a narodila sa nám ešte jedna dcérka po nej , ale tá je autistka žije si svoj život teraz sú už veľký sú vo veku 32,28,25 chalani ti sú už samostatní a dievky 17,13 a majú sa radi všetci spolu

any_soj
6. sep 2025
@thirstymonk

@anonym_bf54c5 Takáto chujovina môže napadnúť len nejakú trosku. Myslím, že nik si nerobí dieťa na to, aby sa o neho starali iní, všakže?

Už celkovo to slovné spojenie "robiť dieťa" by som nadobro zrušil, dieťa nie je výrobok, že sa robí.

@thirstymonk presne tak. A okrem toho - dieťa je súčasť spoločnosti. Nie je to vymyslené tak, že 3 roky sa má starať len matka.

any_soj
6. sep 2025
@deti95060810

rozdiel 11r. kočíkovať len so mnou, o nejakej pomoci nemohlo byť ani reči - aspoň bol samostatný v učení.
určite to zvládneš - lebo musíš.

@deti95060810 11 ročný mohol kocikovať len s tebou? Ty brďo...

anonym_8d85f1
6. sep 2025

Keby si mala dievcata v tesnom vekovom rozostupe, tak by brali malu ako babiku - pokocikovat atd … ale mas chlapcov …pomozu ti s taskami, chodom domacnosti a postrazia v ramci domu sprcha atd … ale po vonku ti s kocikom adi chodit nebudu. S hranim by som roho vel necakala … kym sa dcera bude vediet hrat budes mat min 2 na VS a posledny tazka puberta. Mala bude v podstate jedinacik, nebudu vyrastat spolu (zahraju sa s nou mozno vonku futbal ale babiky atd … skolka a kamaratky), vztah budu mat dobry ak to vy ako eodicia zvladnete. Babo zvladnes, mas 35 nie 70, budes mat 1 nie 3… predtym si zvladla 3 s malym vekovym rozdielom tak nemas problem…

autor
6. sep 2025

S manzelom vedieme chlapcov presne k tomu, ze sme rodina, mame si pomahat. Jasne, ze niekedy ofrflu, ked maju povysavat, umyt podlahu, pomoct s obedom. Ale starsi pomoze mladsiemu s ulohami, ocovi pokosit, aj mne s domacnostou. Nevidim na tom nic zle. Ak sa raz ozenia, nechcem aby za nich zeny vsetko robili. U nas je to proste normalne. 😊 Na dcerku sa velmi tesia, najmladsi jej uz chcel prenechat izbu, najstarsi bol so mnou na sone cez prazdniny. Ten stredny neriesi, ale on je taky 🙂
urcite to zvladnem, niektore kamosky len teraz cakaju prve. My sme to ani neplanovali, uz mali svoj “pokoj” preto mam trochu obavy. Uz ani neviem ako som fungovala s troma malymi detmi, ale ked som to zvladla vtedy, urcite to dam aj teraz. Dakujem za podporu a mile slova.

lauriik
6. sep 2025

Ja mam dievcata 8 a 5 rokov a k tomu teraz 3 mesacnu. Baby mi casto pomahaju. Ked sa zobudi, tak su hned pri nej. Hraju sa s nou na deke. Mladsia jej spieva a hra divadlo ☺️ Nic po nich nevyzadujem, robia to lebo chcu.
Neboj, urcite to zvladnete, aj chlapci isto pomozu.

rebekabeka14
6. sep 2025

Je úplne normálne, že deti pomáhajú. Nehovorím aby teraz jeden navaril,druhý sa o dieťa postaral a tretí upratal. Ale presne tá pomoc tvorí v rodine súdržnosť. Určite sa chalanom nič nestane ,keď sa pohraju neskôr ,postrážia kým sa mama osprchuje ,alebo urobí nejakú činnosť ,ktorú sa s dieťaťom na rukách nedá . Ja mám troch chalanov 12,10,4 ,keď bol najmenší ešte bábätko najstarší ho veľmi rad prebaľoval. Doteraz aj keď už majú iné záujmy sa s ním dokážu pohrať. Ja som tak tiež naučená mala som 9,keď sa mi sestranarodila a 13 ,keď sa mi narodila druha. Starala som sa o ne s láskou a nedám na ani jednu dopustiť a vedia,že s čímkoľvek môžu prieť za mnou.

anonym_d96137
6. sep 2025

@anonym_autor Ja som rodila po desiatich rokoch a ono to je na parádu (za odmenu) s takým rozdielom. Aj keď dvaja jedináčkovia.Teda u nás to bolo menej náročné a nezabudla som nič.Ba naopak druhé si viac užila a predĺžili sme si kus mladosť. Aj keď som rodila krátko po tridsiatke druhé

autor
7. sep 2025
@anonym_d96137

@anonym_autor Ja som rodila po desiatich rokoch a ono to je na parádu (za odmenu) s takým rozdielom. Aj keď dvaja jedináčkovia.Teda u nás to bolo menej náročné a nezabudla som nič.Ba naopak druhé si viac užila a predĺžili sme si kus mladosť. Aj keď som rodila krátko po tridsiatke druhé

@anonym_d96137 manzel mi to tiez hovori, ze chalani zachvilu odidu a mala bude ako jedinacik. Ja budem mat 35 v oktobri, aj mam vtedy termin. Takze asi darcek na 35tku🤣❤️

anonym_d96137
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_d96137 manzel mi to tiez hovori, ze chalani zachvilu odidu a mala bude ako jedinacik. Ja budem mat 35 v oktobri, aj mam vtedy termin. Takze asi darcek na 35tku🤣❤️

@anonym_autor Pekný darček, gratulujem a nech všetko dobre dopadne ♥️🙏

vladuska20
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neboj to zvladnes,a vsetcia to zvladnete spolu.Ked ti uvidia ako ti to male kope,a brusko nadskakuje,hned bude ucho na brusku.Jaj tak to bolo u nas,vsetcia sa velmi tesili na maleho a dnes ma maly vyse 2 a pol roka a je milacik vsetkych,aj ho ucia dobre aj koniny a velka zabava a maly opakuje,cely stastny,ze sa oni smeju.A tiez najstarsi 17,15,13,9 a tento uzlicek.Takze bude jedinacik dlhe,dlhe roky.Uz teram mi 3ti hovori ako maleho zoberie k sebe na prazdniny.Najstarsi ho zobral zase na kolotoce,na vlacik.Taki boli podareni,alebo ho aj uspi a on s nim.Neboj,ked je pevna rodina,zvladne vsetko.

autor
7. sep 2025
@vladuska20

@anonym_autor neboj to zvladnes,a vsetcia to zvladnete spolu.Ked ti uvidia ako ti to male kope,a brusko nadskakuje,hned bude ucho na brusku.Jaj tak to bolo u nas,vsetcia sa velmi tesili na maleho a dnes ma maly vyse 2 a pol roka a je milacik vsetkych,aj ho ucia dobre aj koniny a velka zabava a maly opakuje,cely stastny,ze sa oni smeju.A tiez najstarsi 17,15,13,9 a tento uzlicek.Takze bude jedinacik dlhe,dlhe roky.Uz teram mi 3ti hovori ako maleho zoberie k sebe na prazdniny.Najstarsi ho zobral zase na kolotoce,na vlacik.Taki boli podareni,alebo ho aj uspi a on s nim.Neboj,ked je pevna rodina,zvladne vsetko.

@vladuska20 ❤️krasne, dakujem 🙂
Ja mam o mesiac termin, takze je tu ani sa nenazdam,
aj jej vlastne chlapci vybrali meno🙂

matkahelka
8. sep 2025

@anonym_autor starsia dcera mala 13, ked sa mladsia narodila. v zime bude mat starsia 17, mladsia 4 a starsia je ako plnohodnotny rodic. uplne vo vsetkom sa na nu mozeme ako rodicia spolahnut- mladsej da najest, postrazi ju, ulozi spat. nikdy ju vsak nikto do nicoho ohladne mladsej sestry nenutil a netlacil. ja zdielam nazor, ze o dieta sa maju starat rodicia, nie starsi surodenci. u nas to vsak prislo samo, uplne prirodzene a zdoraznujem, ze vzdy z vole starsej dcery - od narodenia sestry ju chcela kocikovat, prebalovat, hrat sa. neskor ju strasne bavilo ju cesat. paradoxne, surodenca vobec nechcela, takmer cele moje tehotenstvo prezivala zle, vsetci okolo nas nam hovorili, ze po porode s nou budeme chodit k psychologovi. a dopadlo to uplne naopak. dievcata maju medzi sebou fantasticky vztah, casto som az dojata, ked ich spolu vidim pri nejakej cinnosti. mladsia k starsej neskutocne vzhliada, je pre nu velkym vzorom, vsetko po nej vzdy opakovala a opakuje. starsia dcera ma skvelu povahu, je empaticka, prisposobiva a trpezliva, navyse taky mentorsky typ, takze ju bavi sestru akoby ucit a velmi sa tesi, ked ju nieco nauci. ked rano ide starsia dcera skor do skoly a nevidia sa s mladsou, mala rano sa hned pyta, kde je sestra. po obede, cestou zo skolky, detto, ci je uz sestra doma. starsia dcera rovnako, bola v lete tyzden na dovolenke so svokrovcami a 3x denne viedli dlhe videohovory s malou, okrem siahodlhych diskusii si 10x povedali, ako si navzajom chybaju a ked sa po tyzdni starsia vratila, to bolo objimania a pusiniek snad pol hodinu vkuse. my sme takyto velky vekovy rozdiel neplanovali, ale keby si mozem este raz vybrat, vybrala by som si uplne rovnako ako to mame. aj tebe zo srdca prajem, aby to u vas bolo rovnako.

vilma7
11. sep 2025

...že k malej sadne, kym pôjdem na WC??? Ako si robíš srandu? Ved polozim na zem na deku alebo nejaké bezpečné miesto a idem na WC alebo?

autor
11. sep 2025
@vilma7

...že k malej sadne, kym pôjdem na WC??? Ako si robíš srandu? Ved polozim na zem na deku alebo nejaké bezpečné miesto a idem na WC alebo?

@vilma7 ano, chytajme sa kazdeho slovka. Moze byt na podlozke, moze byt so mnou na rukach, moze ju postrazit. Vyznam tohto komentara?

danieli
11. sep 2025

Prajem hlavne vela zdravia a uzivajte si princeznu, ja tu pomoc chapem, to nie je ako davno pradavno, ze sli rodicia na pole a najstarsie dieta v rodine malo na starost vsetko, to je pomoc v zmysle pritomnosti a zivota v rodine, hoci len cumlik priniest cestou z inej izby…

zuzi0911
14. sep 2025

Doma mám 16 ,14 a 2 ..
Super ..zabudnúť sa nedá nič...práveže budeš ešte viac milovať 😊
Zabavia,postrázia keď treba .

danielahamar
5. okt 2025

Ja mám medzi stredným a najmladším rozdiel 14r, a áno pomáhajú aj /už/ dospeláci. A áno, som brutál unavená, keďže už nemám 20

diablikovci
5. okt 2025

Gratulujem!! Neboj zvládneš to. Len sa nezľakni keď to bude dievčatko ❤️.
Budú ti pomáhať deti určite. A keď sa čosi stane a budú to zvaľovať na to babo tak to bude stranda. Nevie to chodiť, rozprávať ale on/ona to bol/a 😂😂😂🤷‍♀️

autor
5. okt 2025
@diablikovci

Gratulujem!! Neboj zvládneš to. Len sa nezľakni keď to bude dievčatko ❤️.
Budú ti pomáhať deti určite. A keď sa čosi stane a budú to zvaľovať na to babo tak to bude stranda. Nevie to chodiť, rozprávať ale on/ona to bol/a 😂😂😂🤷‍♀️

@diablikovci ďakujem🫶
už mame malu princeznicku doma.❤️ Chalani sa predbiehaju, ktori ju bude mat na rukach, aj prebalovat chcu, aj kupat. Najmladsi povedal, ze aspon bude vsetko vediet, ked bude otec🤣

anonym_7723bd
5. okt 2025
@anonym_bf54c5

Robit si dieta na to, aby sa starsie starali ? Je to tvoje dieta ty si matka, tak sa staraj

@anonym_bf54c5 bože toto sú také trápne komentáre, ze až.
A co staršie deti co teraz si myslia, ze nepomôžu? Raz by mi to povedali a mali by po vtákoch. Nikto tu netvrdí, ze maju dieta vychovávať. Ale aby nepomohli, keď je treba, tak ti v žiadnej normalnej rodine nepoznám.

autor
5. okt 2025
@anonym_7723bd

@anonym_bf54c5 bože toto sú také trápne komentáre, ze až.
A co staršie deti co teraz si myslia, ze nepomôžu? Raz by mi to povedali a mali by po vtákoch. Nikto tu netvrdí, ze maju dieta vychovávať. Ale aby nepomohli, keď je treba, tak ti v žiadnej normalnej rodine nepoznám.

@anonym_7723bd asi svoje deti k tomu nevedie, bohvie🤷🏻‍♀️ ak jej to pride take poburujuce a divne, aby deti po sebe upratali, pomohli si medzi sebou, pomohli vlastnej matke s babatkom, samozrejme veku primerane. Nemyslela som starat sa v pravom slova zmysle, to je ulohou matky a otca. Ale pomoct je u nas normalne a bezne. Alebo si len chcela rypnut a nevyslo

Strana
z2