icon

Bábätko v paneláku

limetka69
22. jan 2016

Ahojte, chcem sa opýtať panelákových mamiciek, či im deti zobudia rušní susedia (hlasna hudba, hádky) vo februári rodim, ráno ma budí pubertiacka hlasnou hudbou a minule uprostred noci sa tak vadili, ze ta mladá vrieskala akoby nacvičovala heavy metal. To nebudem pisat, že denne perú po 22.00. Byvame tu rok, nechcem sa sťažovať, mi to pripadá, že to počujeme len my. Bývame pod nimi. Myslím, že predosli majitelia sa odsťahovali kvôli nim. Neprídu mi najnormalnejsi už na pohľad. Myslim, že nie su ani chapavi, vyzeraju dosť arogantne. Joj, ja takych ludi volám je*nutý proste.... Kto bude celé noce prať? Takže k mojej otázke.... Budili vam hlucni susedia deti? Alebo spali aj pri miernom hluku? V akom veku začali vnímať ten hluk?

Strana
z5
ceresnicka1990
23. jan 2016

@jabadaba a ze dieta je nevychovane? Ano je. bohuzial je to pravda.

mihula
23. jan 2016

@jabadaba tak ja mam kvalitnu pracku a nocny program nevadi nikomu,tym nechcem povedat,ze perem iba stale v noci,ale ked potrebujem nieco surne rychlo mat rano ciste,tak veru perem aj v noci.A este sa nikto nestazoval.

katrinka8
23. jan 2016

@jabadaba - moja práčka má nočný režim - to je taký, že nežmýka. Žmýkať si máš dať dodatočne ráno 😉

Ja som panelákové dieťa. Možno preto tie ruchy v byte moc nevnímam. Zažili sme kadejakých susedov. Nad nami majú 3 deti, detskú izbu majú nad našou spálňou - hocikedy aj o 22:00 deti kričia, jašia sa, dupú, skáču... Počujem aj rodičov, že im dohovárajú, niekedy úspešne, niekedy nie. Ja to moc neriešim, zatiaľ nám to ešte nikdy nejak extrémne nevadilo. Zvuky vnímam len vtedy, keď je hrobové ticho - že vypnutá TV, rádio, nikto doma. Vtedy ozaj počujem všetko. Inak nevnímam.
Naši sa nejak naučili spávať aj pri takých zvukoch. Synček spáva cez deň v kočíku, aj u našich v dome na dvore či v záhrade - a vedľa stavali dom, robili strechu, to sú iné zvuky, klampiari a pod. Mňa zo stoličky dvíhalo a on spal 3 hodiny ako zabitý. Pes mu štekal doslova pri kočíku (susedov) a on nič. Jemu vadí hluk pri zaspávaní (ale len taký náhly hlasný hluk, bežný ruch nie), potom keď už spí, ak nie je chorý, tak mu nevadí. Plakával nám ako bábätko aj v noci, ryčal na celý panelák. Susedia sa nikdy nesťažovali, neviem, či boli ohľaduplní, ale vždy tvrdili, že nepočujú nič 😀 Dcérka prvé noci sa na ten rev budila (v izbičke máva otvorené dvere, keď už všetci spíme), neskôr nie. Keď malý ryčí (doslova) niekedy v noci, nezobudí sa. My napr. v noci niekedy aj púšťame vysávač - keď treba dieťaťu odsať soplík. Viem, že to susedom asi musí vadiť, ale tak mám si dieťa nechať zadusiť? Ale vravím, zatiaľ sa nik nesťažoval.
Pod nami býva kamoška, jej synček a náš sú rovesníci, pod nimi majú tiež rovnako staré dievčatko (prízemie), viackrát sme sa zhodli, že zvuk sa šíri zhora dole, t.z. - ja počujem horných susedov, dolných nie. Dolná suseda sa hocikedy pýtala, či sme počuli to alebo ono - nikdy nič, ani plač, ona počuje nás, ale dolnú susedu nie - pričom vraj ich dolní susedia s dievčatkom sú extrémne hluční, my sme proti nim vraj ako myšky - hoci u nás ticho rozhodne nie je. Ja napr. zdola nepočujem ozaj nikoho - len zhora. Keď chodia dolní susedia k nám, tak u nás je ozaj rošambo - hovoríme si všetci spolu, že môžme si vzájomne ďakovať, že dolní susedia sú práve u nás 😀
Keď v paneláku niekto prerába, je ťažko ho žiadať, aby práce prerušil, ak mu to robí firma. Pretože napr. práve na ten 1-2 dni môže byť na pláne firma, ktorá robí búracie práce alebo robí niečo, kde potrebuje vŕtať takmer všetko - čiže sa nedá robiť niečo iné, bez hluku. A žiadať ich, aby prerušili prácu na 2-3 hodiny kvôli susedom... A čo keď o 2 hodiny príde iná mamička, že jej dieťa spáva inokedy, aj ona potrebuje ticho... Ja som to riešila tak, že som sa šla opýtať, čo a ako majú na pláne vŕtať, búrať, a podľa toho som sa zariadila. Povedali, pani, dnes, bohužiaľ, celý deň - tak som šla von. Keď povedali, pani, za 20 minút končíme a potom ideme robiť niečo iné, tak som dieťa dala spať o 20 minút... Proste nemôžeš vyhovieť všetkým, to by nikdy nič neurobili, keby mali každému prispôsobovať pracovnú činnosť. Áno, niekedy sa dá, je fajn, keď sa dá, ale nie vždy to ide.
Inak, u nás top chuťovka, o 21:05 začal niekto vŕtať. Odkiaľ to išlo sme nikdy nezistili... Bolo to len raz, ale "potešilo" Podľa mňa veľa závisí od toho, ako je riešený panelák, rozložené izby, vnútorná dispozícia...

07022007
23. jan 2016

Ruch je dan,za byvanie v panelaku. Nikdy sa nikto nestazoval a ani my sme sa nestazovali... iba raz a to uz bolo neunosne. Mlady nastahovany sused prerabal pol roka a nie a nie prestat,stale neporiadok na schodisku,tak som mu raz zaklopala,ze je tu novy a ci mu nevadi ze uz ho ma cely panelak v zuboch...vydiskutovali sme si to,zacal upratovat schodisko,dokonca mi chodil klopat ze ide burat ze sa mam zariadit....

jabadaba
23. jan 2016

@ceresnicka1990 reagovala som len na ten tvoj prispevok, neber v zlom, ale nevyznelo to dobre.

jabadaba
23. jan 2016

@katrinka8 aha, dik za vysvetlenie..a to nevadi, ze do rana mas pradlo vo vode?

katrinka8
24. jan 2016

@jabadaba - no, ja som to využila zatiaľ len 1x... 😉 Nevšimla som si ale, že by to niečo s tým prádlom urobilo. Ani sa mi nezdalo, že by to napáchlo alebo tak niečo.

katrinka8
24. jan 2016

Ženy, dnes že aká sranda doobedu, o 10:10 v nedeľu niekto začal vŕtať a búchať 😀 Malý má kiahne, v noci bol asi 9x hore, tak som bola šťastná, že je nedeľa a môžem si oddýchnuť... No, oddýchla som si 😀 Ale neviem, kto cítil potrebu si zavŕtať zrovna v nedeľu doobedu (pre mňa ráno) 😀
A ešte mám jednu perličku do témy, pred rokmi naši susedia nad nami pravidelne každú nedeľu o šiestej ráno vyklepávali rezne. Ale ozaj každý týždeň, trvalo to aj vyše roka, potom sa im asi prejedli 😀 To bolo "radosti", oni si to asi dali na linku alebo na stôl, a tak vyklepávali. Môj ocino, keď vyklepáva rezne, tak si dá dosku na kolená na utierku, aby nebol taký hluk, aj mňa to tak naučil 🙂

ivetkab.
24. jan 2016

@limetka69 moji vnímali hluk od narodenia. dieťa sa narodí a hneď aj počuje. Len každé dieťa si uvedomuje ten zvuk inak. Od narodenia všetci traja mali ľahký spánok. Ten kto má dieťa, že ho ani bomba nezobudí, Ti bude radiť, že dieťa si máš naučiť na hluk a ruch. Ver tomu, že sa to nedá. Buď to dieťa v sebe má, alebo nedá. Podobných susedov sme mali aj my. Len naši mali aj tri mačky v byte. Ver tomu, že je to horšie ako dvaja psy. Poriešili sme to ... odsťahovali sme sa. Urobili sme veľmi dobre. najprv sme si mysleli, že to my sme vadní. No po presťahovaní sme zistili, že s manželom sme v úplnom poriadku.

katrinka8
24. jan 2016

@ivetkab. - isteže, niečo sa ovplyvniť nedá, ale zase niečo dokáže aj rodič ovplyvniť. Napr. moja švagriná bývajú v byte, také tenulinké steny, že počuješ aj to, čo sa v druhej izbe normálne hovorí, žiaden zvýšený hlas. Proste naozaj tenké steny. Keď sa im narodil syn, tak on bol také rušivé dieťa, absolútne všetko mu vadilo. Ale je pravda, že u nich, keď malý spal, bolo hrobové ticho - susedia v robote, a švagriná sama doma, neprala, nevysávala, ani telku nepozerala, proste bola doma totálne ticho, lebo bola celá šťastná, že malý konečne neplače a spí, tak nechcela riskovať, že ho niečo zobudí. Lenže jemu potom pri tom spaní vadilo naozaj všetko, aj to, že moja mama v kuchyni na prízemí domu mixovala ponorným mixérom 2 minúty, kým on spal na hornom poschodí (ani nie nad kuchyňou). Mama potom ako cicina chodila mixovať do pivnice! Keď tam neboli, tak sme to skúšali, bolo počuť nejaký šum, keby si nevedela, čo sa deje, nezistíš, že je to mixér, dokonca keby nebolo hrobové ticho, tak to ani nepočuť. Doteraz má problém s tým tichom, resp. celé jeho okolie a rodina, pretože nemôžu pomaly nikam s ním ísť, keď potrebuje spať. Také opatrebia, čo robia, keď spí, neprajem nikomu. Švagriná tvrdí, že je to aj tým, že bol navyknutý od narodenia na to ticho, ale hovorí zase, že či mala naschvál robiť hrmot, aby si zvykol? Neviem, chápem ju, ale na druhej strane si ušili na seba búdu (a aj na všetkých, koho sa to týka). Druhá dcérka už je na hluk zvyknutá, tá spí normálne. Takže je fakt, že mnohé sa ovplyvniť dá. Nie všetko, jasné, ale niečo áno.

ivetkab.
24. jan 2016

@katrinka8 Viem, že vieš o čom hovoríš, ale napríklad konkrétne naše deti nikdy hrobové ticho nemali ... 😀 mala som tri deti do troch rokov. A to boli všetky také nespavé a budili sa aj na to, že si zachrapkali a už sa na to zobudili. Utešovala som sa tým, že tým, že majú viac aktivity cez deň, tak počas spania to prežívajú nanovo. Sme už "za vodou", tak sa vytešujem a kto si prechádza podobným, tak proste to musí celé prejsť a bude dobre ... 😀

stanno
25. jan 2016

@luciannka83 odhlučňovať polystyrenom sú vyhodené peniaze. Polystyren neizoluje hluk. Odhlučniť izbu v panelaku je veľmi obťiažné až nemožné, lebo sa zvuk šíri celou konštrukciou. Hluk od suseda nad tebou sa nešíri iba stropom ale aj bočnými stenami napr.

Cena účinného odhlučenia ťa bude stáť za material min. 20Eur/m2 a s robotou aj do 40Eur/m2. Ako som povedal, iba strop nebude pravdopodobne dostatočne stačiť.

my sme investovali do jednej izby v starom byte 1000Eur.. na stropy a tri bočné steny šla minerálna vlna a sadrokartón. BEZ EFEKTU :( Fakt. Ak sadrokarton, musi isť na špecialne protihlukove hmoždinky, konštrukcia musí byť podlepená špecialnou protihlukovou páskou. Robota jak sviňa, efekt žiadny.

Zvažoval som použitie akustickej peny..robí to jedna firma v čechách. m2 stojí okolo 20Eur. Hrúbka tuším 10cm. dá sa to lepiť na strop a steny. Postranný efekt je dosť značné oteplenie v izbe.. Do izieb, kde máte už teraz teplo by som to nedával.

Ďalšou alternatívou sú tzv. zvukovoizolačné dosky (názov nemôžem asi dať). Skladá sa to z kartonu, potom nejaký piesok v tom je a pod. Je dobré keď to robí špeci firma.. Či to funguje neviem. Cena materialu 20Eur/m2 plus robota..

V skratke..kto nájde lacný spôsob ako odhlučniť byt v paneláku má biznis do konca života zaručený.

stanno
25. jan 2016

@katrinka8 veľkú rolu v tom, koho je počuť a koho nie hrá to, ako je daná izba, v ktorej vzniká hluk, zaprataná, aký typ podlahy tam je a pod.

Ak dieťa plače v izbe kde sú koberce, závesy od roha po roh, záclony, dosť nábytku, vankúše a iné materiály, ktoré zvuk prirodzene tlmia, susedia nemusia taký plač skoro vôbec počuť.

Ak však dieťa plače v poloprázdnej izbe, kde sú podlahy, rohy miestnosti sú voľné (zvuk sa v nich poodráža a znásobí!), nie je tam skoro žiaden nábytok (opäť odrazy zvuku), tak to bude počuť celý panelák.

luciannka83
25. jan 2016

@mihula Vytrhla si to z kontextu. Ja som to myslela zo strany suseda, že majú byť ticho, či majú pod sebou dieťa alebo nie. To že dieťa plače s tým nič neurobíš 🙂 a každý normálny človek to pochopí, hoc to tiež musí byť náročné.

philipha22
25. jan 2016

Ja ked toto citam...tak mam dost...a som v celku rada, ze zijem v Nemecku.... tu to funguje tak ze v bytovkach v 80% su pracovne a vsetci maju pracky a sucicky v pracovni... takze to nepocut vobec a je jedno ci niekto perie, rano, alebo v noci,.nerusi to absolutne nikoho... taktiez po 20:00 nehrozi aby niekto niekoho rusil hlukom.... taktiez je to obmedzene v obednajsich hodinach cez tyzden ... v nedelu sa nesmie robit hluk vobec, pocas celeho dna a v sobotu ak sa nemylim az po 15:00.... a opat len do 20:00 takze ak niekto preraba treba to vsetko prisposobit casovo... takze jedine co pocujem je ked si suseda napusta vanu vodou... nic viac nic menej...a ak decka nevedia co so sebou tak ich vyzenie von, maju tu zahradu a aspon sa nadychaju cerstveho vzduchu....

katrinka8
25. jan 2016

@stanno - áno, súhlasím. Ja som to skôr myslela tak, že napr. taká práčka, keď je teda taká hlučná a je v kúpeľni, ktorá je tak umiestnená v byte, že hluk z nej nepočuješ v spálni ani Ty ani susedia 😉 Niektoré byty majú už samotnú dispozíciu riešenú dosť blbo, niektoré lepšie 🙂

Strana
z5