icon

Čo robiť, keď máte náročné dieťa?

30. máj 2024

Ahojte, idem sa trochu posťažovať lebo už nevládzem, dcéra má rok...od narodenia bola veľmi uplakané dieťa a tiež veľmi zle spávala, cca v novembri sa to však zlomilo úplne, noci zostali úplne zlé a denne spánky boli dva 15 minútové.. a vlastne odvtedy zo dňa na deň mám úplne vymenené dieťa, spánok je úplne zlý, za deň má jeden 20 minútový a v noci sme aj 5 hodín vkuse hore.... stále je nervózna a uplakaná, posledný mesiac chce byť nonstop na rukách aj cez deň aj v noci, zobudí sa a treba ju natriasať aj 4 hodiny inak plače a neprestane... dá sa uspať len na rukách, skúšali sme všetky možné spôsoby ale len plače aj dve hodiny. Od 8 mesiacov chodí, posledný mesiace nechce, keď ju dám na zem plače až sa zachádza...občas začne chodiť ale aj to len 10 minút a už sa ťahá na ruky....boli sme aj na všelijakých vyšetreniach neurológia, genetika atď no ževraj je to zdravé a šikovné dieťa a má nízku spánkovu potrebu. Prečo je potom taká? Už nevládzeme, v okolí není nikto blízky, nemám ju komu dať, dokonca už aj keď ju začne natriasať muž tak plače len pri mne nie....a to doteraz nemala s tým problém. Takže sa pri nej striedame, ja v noci spím cca 3-5 hodín, muž vstáva ráno do roboty a tiež je v noci hore lebo by som to nezvládla...už sme obaja unavený a nevládzeme, cez deň tiež si ju len striedame na rukách a ona aj tak väčšinu dňa preplače, aj jedlo je slabe všetko len hodí o zem, čo to môže byť? Máte niekto skúsenosť? Blbé reči že sme ju tak naučili ani písať nemusíte keďže to tak není, zo dňa na deň zostala takáto... už som hotová, bolia kríže, ruky a vždy aj hlava keďže stále kričí. Skúsili sme už skoro všetko. Nemáte niekto skúsenosť a možno niečo overené čo vám pomohlo? Ďakujem

chovancova27
3. jún 2024

akoby si o mojom staršom synovi písala, teraz má 13🙂 do 2 rokov spal uplne že otrasne, už som bola v koncoch, tiež mi nikto nepomohol a ani manžel, lebo ten ráno vstával do práce, takže som ho nechcela zaťažovať..bola som ako chodiaci zombie... trochu sa to zlepšilo ked sme si ho dali do postele, resp ja som sním spávala do 5 rokov a pottom prišiel mladšý a tak si ho zobral na dalšie 2 roky manžel. No, a teda , je brutálne šikovný, nadpriemerne inteligentný, čoho s chytí to mu ide, má umelecké nadanie, teraz končí ZUŠ výtvarný odbor, má mega hlavu na jazyky, chce ich aj študovať, už teraz v siedmej triede vie na ako SŠ a VŠ chce ísť, športovo je nadaný snáď na všetko, proste čoho sa chytí to mu ide. ALE je teda riadne tvrdohlavý a tá komunikácia sním je ohromne ťažká. musela som sa na neho nastaviť, hlavne teraz v puberte. a poteším Ťa - cca od 10 rokov konečne začal spávať do 9 rána v kuse🙂🙂🙂 ale do 10 rokov býval hore o 5, o 6... na porazenie dieťa🙂 ale je úžasný. I ked si pamatám, že mal rok a vrieskal a vrieskal celú noc, mala som nutkanie na neho položiť vankúš... bolo to fakt čisté zúfalstvo. trochu pomohlo na denný spánok že som si sním ľahla do spálne a spolu sme spávali poobede. ale ako náhle som sa pohla, už bol hore🙂 obedy som si nosila zo školskej jedálne, nech sa nezdržiavam varením, najedli sme sa z toho obaja a išli sme rovno spať. začala som k spánku využívať každý jeden jeho spánok, kašlala som na poriadok, nevarila som, a dala som to ... sama... držím palce, to dáte, teraz je to ťažké, v puberte to bude ešte ťažšie🙂

silvia2013
3. jún 2024

@mathob moje zase v kuse spali a IQ maju cez 140 .Takze to nie je o bdení.

interneta
3. jún 2024

Ako ste uspavali? To uplne nepisete, nieco v komentaroch. Casom sa to u niektorych deti vie zmenit a zrazu vedia tolerovat to co predtym nie. Skusali ste s odstupom casu znova? Nosic ste skusili jednu znacku? Lebo je v nich rozdiel. Sama som to citila na sebe, ked som vyskusala tri. Aj spravne nastavenie moze pomoct. Skusali ste aj satku? Hacku? Dudlik? Uspavanie dojcenim ak dojcite? Verim, ze ste dieta nic neucili..u nas sa to tiez menilo.

nina296
3. jún 2024

Ahoj, presne sme mali toto iste. Už v pôrodnici bola jediná,ktorá revala cele dni aj noci. Hlad to nebol, všelijaké vyšetrenia sme pochodili aj na druhu stranu Slovenska, vkuse plac, nervy, nespala poriadne cez den, ani v noci. Nikto v okoli take dieta nemal, stratila som mlieko, do toho sme potom um menili, kvapky všelijaké skúšali, ale po case sme sa zmierili,že je proste taka. Skoro stvornozkovala, sedela aj chodila-ako aj vaše dieta. Zevraj takéto sú viac sikovne, tie dobre sa nikde neponáhľajú😁 Sama doktorka povedala,že je jednoducho taka a z toho vyrastie. Dnes ma 2,5 roka. Je nervacka, ale už sa s ňou da všetko. Je sikovna a úžasná❤️ ale prvý rok a pol by som nikdy nechcela vratit.
A nie napomáhal ani nosič-jednoducho skúšali sme všetko a nic nefungovalo. Kto nezažije, nepochopí…ale prejde to, držím palce

modra_kolobezka
3. jún 2024

Cez den opatrovatelku urcite. Ja som mala na 4h denne a bola to pomoc na nezaplatenie. Aj ked som casto len spala a ona kocikovala. Drzim palce!

nika_23
3. jún 2024

Keď sa tu spomínajú zdrav.problemy,synček je od 2,5roka atopik a predpokladám že ho bolievalo bruško hoci nám vylúčili alergiu na mlieko,laktózu.Uspaval sa jedine v kidvaku,a to celé hodiny.Pripadne v kočíku ale to bolo tiež hodinové kocikovanie kým zdriemol 20-30min.

any_soj
3. jún 2024

Ahoj. Melatonín ste dávali?

janage
3. jún 2024

@nika_23 ja mam obe deti atopikov a to druhé bolo "normálne" normálne spalo, papalo, dalo sa ísť von, nakúpiť atď.
Ťažko povedať a z toho aj ta frustrácia, že tá mama nevie príčinu toho čo sa deje.

liliana8
3. jún 2024

@girko a aka bola v puberte? Ako s dospelej jej tiez ostala ta narocnost?

liliana8
3. jún 2024

@majla87 kolko ma teraz rokov? Aka je dnes povaha?

liliana8
3. jún 2024

@zuzula777 mate niekto aj tip na konkretneho detskeho osteopata, ktory je dobry?

majla87
3. jún 2024

@liliana8 nepotesim ta, teraz ma 4 a je to strasne narocne dieta stale.

lujza123
3. jún 2024

Píšeš ze dcérka ma rok a problémy začali v novembri, to je zhruba ked mala 6 mesiacov a začala pomaly ochutnávať tuhú stravu.
Či tam naozaj nieje nejaký problem s trávením, tak malé dieťatko nevie popísať ze mu je ťažko. Nemusí mať ani alergiu, stačí citlivejší žalúdok, zastavené vetry, hocičo. Kým je cez deň v pohybe je to ok, no akonahle si ľahne môže jej prísť zle. Hlavne ak večeriava také tie z hľadiska trávenia problémové potraviny - laktóza, lepok, surové ovocie
Skúste trochu pozmeniť stravu, možno to čiastočne pomôže

lujza123
3. jún 2024

Ale je aj možné ze máte len ukricane dieťa.
Moja tiež taká bola, vrieskala za každú blbost, od narodenia až po 4-5 rokov, a občas samu seba tak vynervovala ze sa ani nadýchnuť nevedela.
(ináč ak sa naozaj dusí pomôže namočit rúčky do studenej vody, pripadne oplachnut tvar vodou ).

Ja som bola časom dosť vreskuvzdorna, neriešila som každý plač. Tak plače, čo už.
Niekedy si pri takomto dieťatku musíš vedieť nastaviť vlastne hranice aby si sa nezbláznila. Nedá sa byt na 100% k dispozícii a utišovat krik, pripadne musíte robit niektoré činnosti aj ked hučí. Napríklad to spanie, proste to je neudržateľné natriasat sa niekoľko hodín s 10 - 15 - 20 kg na rukách, chrbát mas len jeden. Radšej si vedľa nej ľahni, možno si pustite nejakú tichu hudbu, biely šum, tikanie hodín … áno, bude plakať ale to bude plakať tak či tak…. Proste niekedy toto naozaj nema ziadne riešenie, len vydrzat

Ako tu viaceré maminy ukricanych deti spomínali aj z mojej vyrástlo veľmi inteligentne dieťa. Možno ta vysoká dráždivost môže byt znakom rýchlo sa vyvíjajúceho mozgu, proste spracováva viac podnetov a rýchlejšie ako by mal a jednoducho sa nedokáže vypnúť, ukľudniť.

sun_shine_2020
3. jún 2024

Vstava dost skoro....uz ma iba jeden spanok?

lydiasabolova
3. jún 2024

Vyskúšaj ešte toto: Buď ju ráno o 5:30. Na obedný spánok ju ulož o 10:30, uspi ju na rukách najlepšie niekde v chodbe, kde je tma a málo podnetov. Ulož si ju niekde pri sebe, napr v obývačke na gauč alebo do postieľky, len hlavne nech je to pri tebe aby si mohla hneď reagovať na zobudenie. Keď sa zobudí, nijak na ňu nereáguj (nerozprávaj, neusmievaj sa) len ju zober na ruky, šepni jej ,,haja" a skús ešte raz uspať. Ak ti nezaspí do 10 min, nechaj to tak, pokračujte v dni. Večer ju vychystaj na spanie tak, aby ste o 19:00 obe spolu zaľahli do postele (nie postielky!) Ak ti bude utekať, upozorni ju slovne, krátko ,,Janka, haja, spinkaj" a pritiahni ju k sebe. Pred spaním cca o 17:30 jej daj na večeru nejakú kašu, klasickú krupicu alebo nejaké tie instatné sunar, zarobenú aspoň do 1,5dcl mlieka, nie vody. Keď o 19:00 zaľahnete, nakoj ju ak kojíš alebo jej daj mlieko. V noci sa zobuď cca o 23:00 a jemne ju zobuď na kojenie alebo mlieko. Ak by sa zvyšok noci budila, ponúkaj jej cumeľ a tvár sa, že spíš, nereáguj na ňu. Ráno potom budík o 5:30. Ak vstane skôr, odrátaj si presne 5 hodín a vtedy bude mať ísť spať na obed.
Všimla som si, že máš zlý režim a malá je z toho preunavená, ale toto by ti mohlo pomôcť 🙂 Je to trocha komplikovanejšia veda, je tam viac detailov, ktorými sa dá pomôcť alebo pokaziť, ale na začiatok by si to mohla takto skúsiť a potom ma prípadne kontaktovať, aby sme doriešili tie detaily.. a aby som nezabudla, nečakaj rýchle zázraky, režim sa stabilizuje najskôr tak po týždni, dvoch..

lydiasabolova
4. jún 2024

a uplakaná a nervózna je z tej preúnavy ale okolo roka to je aj také ,,mamka obdobie" a na to treba ísť tak, že jej pár minúť dať, čo ona potrebuje..ponosenie na rukách, povenovať pozornosť, pošaliť sa a potom ju zobrať trebárs do kuchyne, vytiahnuť hrniec s pokrievkou, nejakú varešku, plastový pohárik, niečo do tých vecí hodiť, kocky napr a ukázať jej, že sa to dá nabrať, preložiť, zatvoriť.. chvíľu postáť pri nej a potom si ísť robiť svoje, napr umyť riad a spratať kuchyňu.. ja mám vyčlenený jeden najnižší šuflík v kuchyni, kde mám plastové kuchynské veci, ktoré deti môžu, tak ten som zvykla otvoriť a nech si povyberajú, čo sa im páči 🙂 a pomôž si pokojne aj rozprávkami, ale nie len tak ledabolo, ale vrámci denného režimu, že napríklad pozerať bude vždy 8:00 - 8:30 a poobede 15:00 - 15:30.. čo mám skúsenosť, tak v tom veku deti zaujme fíha tralala, cocomelon.. napr moje teraz na tomto fičia

https://www.youtube.com/watch?v=3stxVFei6PE

🙂

autor
4. jún 2024

Trochu sa mi to tu nakopilo lebo som nemala čas ale skúsim odpovedať každému ak niekoho vynechám ospravedlňujem sa
@duppka13 režim máme, spať pri plači sa nedá aj keď som unavena a okrem toho ako som spomínala, zachádza sa prestáva dýchať, bolo by to nebezpečné
@janage k dýchaniu sa sama nevráti už keď vidím že len ma otvorene ústa dlhšie a žiadny zvuk tak jej fuknem do tváre, dva krát sa stalo že odpadla (podľa neurológ 2 nezávislých od seba všetko v poriadku aj toto odpadnutie a deťom sa to stáva keď takto plaču. Takže je nebezpečné len tak ju nechávať plakať na to ma upozornili hneď.
@jablkovastrudla vieš mi napísať kde presne ste boli? Ďakujem
@jks27 ďakujem, viem že deti toto vnímajú aj sa snažím byť pri nej kľudná a tak ale nie vždy to ide
@drahomirrra ďakujem, poradenstvo nepomohlo
@lubiady vyšetrenia máme spravené a všetko je v poriadku, snažím sa byť kľudná no nie vždy to ide
@maruska.s všetky vyšetrenia sú v poriadku
@lullu86 pozriem si ďakujem
@30katrusa40 nemá problémy, tak ako píšem ak v príspevku celkovo toho veľa nezje a je skôr kojena, zo všetkého dva krát odhryzne a hotovo.
@cibinka18 asi som to blbo napísala ale niesme obaja hore, striedame sa
@majla87 ďakujem a tiež prajem veľa sil
@kikiballa ďakujem a tiež prajem veľa sil
@alisaela spánkové laboratórium vyskúšam, ale máme všetky alergie vyšetrené, neurológiu, genetiku, fyzio všetko a dieťa v poriadku podľa doktorov.
@322sima123 nie
@chovancova27 ďakujem, takže ešte 9 rokov a hádam sa vyspím 😃
@interneta systém uspávania si dcéra sama mení, niekedy zaspí pri kojeni, niekedy treba natriasať, také že lahneme si spolu, mojkanie, hladkanie nehrozí, skúšala som aj šatku aj nosič aj hacku, aj viac značiek a nastavovali mi ju v nosiacom centre, dudel odmieta od narodenia.
@nina296 ďakujem
@any_soj áno
@lujza123 začalo to ešte pred prikrmovanim, a ako píšem je slabý jedák zje toho veľmi málo, dva kúsky a hotovo. Neriešim každý plač ide o tie zástavy dychu, to by som ju musela preberať x krát denne lebo neplače len tak trochu.
@sun_shine_2020 áno jeden
@lydiasabolova na obedný spánok mi 10:30 nezaspí, nieje unavená takže uspavala by som ju zbytočne dve hodiny, skúšala som ju dávať takto skoro nezaspí. Douspavanie tiež absolútne nefunguje, to sa podarí raz za mesiac možno. Ako píšem, nezje toho veľa, zo všetkého maximálne dva kúsky a kaše nezje vôbec, cumel nemá, ak sa v noci zobudí a nechám ju tak začne znovu plač zo stratou dychu. Jaj táto preunava, presne toto riešili aj keď som si kúpila spánkové poradenstvo ale preunavena nebude, od troch mesiacov mala dva spánky, dokopy spala za deň, 1,5h, všetci má presviedčala že je preunavena, lenže jej to stačilo a zbytočne som sa len trápila a uspavala ju na viac spánkov a aj tak nikdy nezaspala. Sama sa hrať nebude, znovu príde plač, aj keď ju položím a išla by som jej to ukazovať, niekedy sa zahrá ale nie veľa, veľmi podobné ako ty mi radili v tom poradenstve a nič nepomohlo.

drahomirrra
4. jún 2024

Autorka, možno cumlík by bol fajn riešenie, skús. Minimálne by tak strašne nerevala.

autor
4. jún 2024

@drahomirrra od narodenia ho nechcela takže teraz by som ju už na to neučila a keď som jej aj dala neskôr len sa s ním hrá

jablkovastrudla
4. jún 2024

Prepac ale neporadim, zijeme v Irsku.
Ked si pozries moj profil tak som tam o osteopatovi pisala 17 Maja a baby si tam pisali kontakty co maju na slovensku. Drz sa a dufam ze vam pomozu

autor
4. jún 2024

@jablkovastrudla ďakujem pekne aj tak

bororka
4. jún 2024

Ja sa prikláňam k osteopatovi. Moja nebola až tak náročná ako tvoja, ale na mňa to bolo dosť. Nám pomohol veľmi. Kamoške tiež. Jedno stretnutie a bolo po probléme.
Využili sme ho aj vo vyššom veku a opäť spokojnosť. Za mňa najlepších 40€. Zbehnite tam a budete múdrejší. Budete hneď vedieť čo jej vadí a ako jej môžete pomôcť. Držím palce

autor
4. jún 2024

@bororka vieš mi aj povedať kde ste boli? Ďakujem

girko
4. jún 2024

@liliana8 Dcéra je v pohode, v puberte bola trochu precitlivená, ale výbuchy a scény neboli. Zato syn,ktorý bol pokojné bábätko, neskôr dal riadne zabrať…

janage
4. jún 2024

Idem ta už len utešiť, až na to prerušenie dýchania úplne popisujes moje dieťa. Za chvíľu bude dospelá a naozaj toto treba prežiť s pomocou druhých a bude to lepšie.
Možno ešte neskôr skúste klinického psychológa lebo možno bude nejaká odchýlka od normálu. To je tiež častý príznak ten nepokoj. Nejedia, nespia....

bororka
4. jún 2024
srnka79
4. jún 2024

Presne, moj syncek spaval obcas len 6 hodin z 24, sice nereval nonstop, ale nespavec, nejedlik, vymyselnik, k tomu od pol roka uz zuby a dookola respiracne choroby, nadchy. Ja k tomu praca z domu, otrasni susedia, co mi ho zobudili, ked som ho konecne uspala, takze prve dva roky si pamatam minimalne, su akoby v hmle, fungovala som ako zombie. Kiez by mal vtedy kto pomoct, kiez by sme mohli byvat v dome v klude, kiez by sme boli zdravi, nuz ale nie vzdy to ide. Co mi ale doslo neskor - mala som sa vykaslat na vsetko, co najviac oddychovat a davat sa do kludu. Z nevyspatia som bola nervozna, zo mna bolo nervozne dieta, na zajom sme sa (aj pod vplyvom okolnosti) "stresovali". Nikdy som nevedela spat cez den a dietatko po mne, ani potom v skolke nevedelo spat, aj teraz ako skolak mi pred pol desiatou nezaspi, ani ked sa pototo, ani ked sme od osmej uz v kludovom rezime a o pol deviatej v posteli. Ale uz som to akceptovala, snazime sa dodrziavat akotak pravidelny vecerny rezim, hlavne bez nervov a je to ok. Neporovnavat s inymi detmi, to len ubija a nema to zmysel. Bude sa to postupne zlepsovat, je to prechodne obdobie. Treba oddychovat vzdy, ked sa da a nech drobec citi pokojnych rodicov, upokoji sa a lahsie zaspi. Pozor na obrazovky a displeje vecer, deticky to stimuluje. Nam pomohlo, ked som spojila postielku s postelou, takze som maleho vedela drzat rukou, bol spokojnejsi. Nasmu dalej pomahal v takom veku aj cumlik, po zaspati ho vzdy vyplul, alebo som ho vybrala a odlozila bokom. Teraz ma 8 a konecne uz prespi sam vo svojej izbe celu noc, ale obcas sa veru este presmykne ku nam uprostred noci🙂) nepomaha nejaka oblubena hracka - plysacik? Nam to zaberalo, ze plysacik ho bude strazit a ochranovat... tazko takto radit. Ale ak nema zdravotny problem, nejdu zuby, tak asi ta prechodna zavislost na mame, vtedy zvyknu deticky aj odstrkovat oteckov, akoby ziarlili (nas to robi niekedy aj teraz, ze moja maminka!🙂) a tiez prenavenost - cim menej spi, tym menej spi (my sme to tak mali, ked som po 2 rokoch dokojila, postupne sa to zlepsovalo, viac spanku, menej stresu a nasledne viac spanku...) drzim papce. Este nocne mory zvyknu potrapit deticky, s tym tiez len v klude, ja som to nepoznala, nevedela reagovat, dieta revalo ako najate, ani zobudit sa nedalo, ani upokojit, ani krik nezabral (ja zrela na psychu, nemal kto poradit), potom som si to pozistovala, ze jedine klud, klud a klud, potichu a jemne dietatko upokojovat, po par tyzdnoch to preslo samo... drzim palce, aby ste prisli na to, co zaberie na vase dietatko.

zuzula777
4. jún 2024

@liliana8 Levoča - Milota Mihalikova

summer_103
4. jún 2024

Nebudem pisat, co sme si vsetko prezili my, ale pomohol nam osteopat - kraniosakralna terapia a uplna zmena pristupu k uspavaniu a spanku s pomocou spankovej poradkyne z lepsi spanok babatiek. Teraz ma maly 2 roky a prespi celu noc sam v izbe a 1,5-2 hodiny cez den. Drzim ti palce a zelam vela sily. Je to velmi narocne obdobie, ale mysli na to, ze to nebude trvat navzdy. Bude lepsie ❤