Čo s mamičkou?
Ahojte mamicky,
potreboval by som radu, lebo som uz dost zufaly a nakolko je to moje prve dieta, nemam s tym skusenost. Vopred sa ospravedlnujem za dlhsi text. Doteraz som sa s nikym nezdoveril.
Problemom je spravanie mojej partnerky. Popisem situaciu.
Mame zdravu a zlatucku 11 mesacnu dcerku. Mamicka ma 34 rokov. Rodili sme cisarskym. Uz pocas tehotenstva mamicka stale nariekala a stazovala sa ako sa neciti dobre, aka je velka atd... Myslel som si ze to po porode prestane. Lenze po porode vecne staznosti pokracovali. Stale jej je zle, stale je nevyspata a unavena a vrsi sa na mne. Po materialnej stranke ma vsetko co potrebuje uz od zaciatku. Nanovo prerobeny byt, kompletne zariadeny, pracka, umyvacka, susicka, TV, PC. Platim ho aj vsetky vydavky domacnosti. Prve 2 mesiace po narodeni malej som vstaval v noci s nou ale potom som musel prestat, kvoli vycerpaniu a nefunkcnosti v praci. Teraz sme 11 mesiacov po porode a od 7. mesiaca sa mala v noci budi asi kazde dve hodiny. Cez tyzden vstava v noci partnerka a cez den ma mala 1-2 spanky, ktore obvykle partnerka vyuzije na dospanie. Cez tyzden do vecera pracujem, tak ked prichadzam okolo 18-19 domov, tak castom mala uz spi, alebo niekedy pomaham s uspavanim. Cez vikend pomaham s malou viac, cez sobotu a nedelu nechame zakazdym partnerku na 2-3 hodiny cez den si pospat a potom obvykle chodime spolu na prechadzky. Cez vikend obvykle k malej vstavam aj v noci. S domacimy pracami pomaham viacmenej len cez vikend, lebo cez tyzden do vecera pracujem. Povysavam, vynasam smeti, precistim sanitu a sem tam nakladam a vykladam pracu a susicku. Zvysne prace robi partnerka sama. Malej sa venujem kratko kazde rano pred pracou a kratko vecer po praci a cely vikend.
Ja mam pocit ze ako muz pomaham dost aj sa dost venujem malej. Mam pocit ze partnerka ma po materialnej stranke vsetko co potrebuje a mame dve funkcne babicky, ktore ju masovo zasobuju varenym jedlom, takze ani tam sa nemusi roztrhat.
Okrem toho ju podporujem v cviceni a vzdelavani sa ktore sama navrhuje a ponukol som jej hocikedy ist na kavu s kamoskou, alebo si ist zacvicit a ja postrazim malu.
Napriek tomu mamicka kazdy den mrnci a stazuje sa ako je na vsetko sama, ako je unavena, ako ju stale nieco boli, ako jej mala dava zabrat ako je nespokojna so mnou a so svojim zivotom, ako je nonstop nevyspata ako jej vsetko vadi atd. Toto trva uz 11 mesiacov a nervovo ma to totalne nici. Neviem co s nou. Mam narocnu a zodpovednu pracu a ked pridem vecer domov, tak ked uz nie milu a usmiatu, tak ocakavam aspon normalnu a prijemnu zenu. Toto sa zial nedeje a neviem ako dalej. Prosim poradte co robim zle.
@livi pises zetvoje deticky spali ze ste si ich naucili.....takto sa spytam. Ak by jedno z nich non stop plakalo den noc nic by mu nezistili nechala by si ho?
Kto to nezazije nepochopi ze skutocne su aj take deti a nie je to rozmaznavanim. A predsa len clovek vidi veci inak ked ma dostatok spanku.
@ukulela Nemyslím, že si buduje kariéru.....Chce rodinu len zabezpečiť 🙂 Áno, je unavená pri malom dieťati...každá mamička je unavená (ja som mala do roka dve deti a mm skoro nikdy nebol doma) ☹ A nezastávam sa chlapov, sú to mrchy, ale ustavičné nariekanie je o čom? O upútaní pozornosti? Ak to bude "mamička" robiť aj naďalej, chlap bude chodiť domov stále neskôr ....a neskôr.....až prestane chodiť úplne .....a útočisko od nariekania bude hľadať inde ☹ Chlapi rozmýšľajú ináč, ako my....takže treba načúvať, že @peterskk ? Pravdu mám?
@peterskk
Nepáči sa mi, ako sa tu ženy obúvajú do tvojej ženy. Pripomína mi to článok, ktorý bol kedysi dávno myslím v časopise Život. Nazýval sa "INÉ ŽENY TO ZVLÁDAJÚ". Článok mal obrovské ohlasy. Niektoré ženy chápali matku, ktorá nevládze, nestíha, je unavená, iné boli strašne nad vecou a odsudzovali ženu.
Pravda je takáto - netreba sa dívať len na "mamičku" a súdiť ju. Mrkni bližšie na dieťa - na to veľa ľudí zabúda. Každé dieťa je iné, niektoré sú kľudné, spavé, prehrajú sa samé. Iné si sústavne vyžadujú pozornosť, sú nepokojné, uplakané... Viackrát som si všimla, že ľahko situáciu zvládajú matky detí, ktoré sú - povedzme - menej náročné. Takáto žena NIKDY nepochopí tú unavenú, zničenú a vždy bude do takejto matky kopať ako do neschopnej, lenivej, rozmaznanej a podobne... Smutné - v dnešnej dobe, keď toľko žien trpí popôrodnou depresiou, ktorá sa zvykne prehlbovať práve počas materskej "dovolenky", ktorá prináša stereotyp, únavu, pocit nedocenenia a podobne. Všetci o tom vieme, ale budeme kopať do žien, aj keď nič nevieme o konkrétnej situácii.
Ak Tvoje dieťa vstáva každé dve hodiny, nečudujem sa, že partnerka padá na hubu.
Aj ja som mala známu, ktorá sa čudovala, čo som stále unavená, nevyspatá atd. Haha narodila sa jej druhá dcéra, bola úplne iná ako jej prvá a moja známa veľmi rýchlo pochopila o čom sa bavíme.
Nepáči sa mi, akým štýlom si napísal túto tému. Príde mi to dosť výpovedné. Prečo používaš taký ponižujúci pojem, že je "mrnčí"? Čo je to za pojem? Nenapadlo Ťa, že to nie je mrnčanie, ale sťažnosti, snaha niečo zmeniť? Veď podľa toho čo píšeš je v týždni veľmi veľa sama. Prerušovaný spánok nerátaj za spánok. Je to na psychiku veľmi náročné nevyspať sa poriadne celé mesiace. To, že rodinu zabezpečíš nie je všetko. Ona tiež pracuje a ťažko, ba dovolím si tvrdiť, že to má určite ťažšie ako ty.
Vieš čo Ti poradím ja? Povedz partnerke, že si berieš v piatok voľno. A celý piatok, sobotu a nedeľu preberáš celú domácnosť i dieťa na seba. Prečo? Lebo ju miluješ a chceš aby si oddýchla. A nech robí čo chce. Ak chce, nech vypadne z domu (nejaký welness), ak chce nech je s vami, nech spí a je, nech ide niekam na nákup, skrátka nech prežije po 11 mesiacoch blbé 3 dni také, aké prežívala pred narodením dieťaťa. Si chlap, tri dni hádam zvládneš. Ja si myslím, že ona to strašne potrebuje. Ak ju miluješ, veríš jej, nebudeš spochybňovať jej tvrdenia, že nevládze psychicky a fyzicky, že je unavená. Nemal by si to spochybňovať. Možno po takomto predĺženom víkende zažiješ svoju ženu opäť šťastnú. Bude nielen oddýchnutá, ale bude vedieť, že ju isto miluješ, keď si toto pre ňu spravil a ten pocit, že je milovaná, bude pre ňu vzpruhou do ďalšieho obdobia.
PS: Som na takéto situácie veľmi citlivá. Mám kamarátku z detstva, vždy bola veľmi silná osobnosť, pracovala v zahraničí, vyšvihla sa, veľa zarobila a pritom začala sama v úplne cudzom svete. Ja som čakala, že oproti mne zvládne materstvo ľavou zadnou, ja som bola unavená ale snažila som sa to nejak dať aj s úsmevom, síce unaveným ale s úsmevom na perách ... Nie je to dávno čo som sa s kamoškou stretla. Rozprávala mi o sebe a bolo to fakt hrozné. Nezvládla to. Došlo to až tak ďaleko, že skončila na 2 týždne na psychiatrii. Diagnóza - popôrodná depresia, extrémna únava a niečo ako syndróm vyhorenia. Pozor na to - aby si neostal na niekoľko týždňom sám s dieťaťom ako muž tejto mojej kamarátky.
Treba hľadať riešenia ako to spoločne zvládnuť a nie nedôverovať žene a vyhadzovať si na oči, kto to má ťažšie!!!
@peterskk Ahoj Peto, velmi tazko radit, kedze nepozname vsetko okolo vasho zivota i ked si toho popisal dost... Skusila by som vsak riesit to cez psychologa. Vyzera to na tu poporodnu depresiu. Nenahovorila by ju na sedenie jej mama napriklad ? Alebo niekto blizky ? Je to velmi tazke pokial to sama berie nieco ako ponizujuce. Viem, ze sa velmi snazis starat sa aj o dietatko a aj o domacnost ale pokial sa neporiesi mamicka sama, tak to bude velmi tazko.....Ty do prace chodit musis - ved z niecoho zit musite.... Ak muz chodi do prace, je spravodlive ak zena sa stara o domacnost a dieta. Je to proste tak podelene. Skus sa mamicky spytat, ci by jej viac vyhovovalo, keby chodila do prace ona a ty si ostal na materskej 🙂 - aj to sa da. Viem, financne by to bolo o niecom inom ale nech nad tym zacne aspon uvazovat 🙂 A mozno zacne svoju situaciu riesit. Ak ju materstvo nenaplna a nerada sa stara o vase dieta, tak nech navrhne nieco, co by jej pomohlo....mozno sa takymto sposobom dostanes aspon k diskusii s nou. Viacere z nas su doma s detmi (dvomi, tromi mozno), ak si socializaciu nezariadis, nemas. Mnohym z nas oteckovia pracuju do 6-7 vecer a nema nam kto s detmi pomoc (lebo stari rodicia daleko atd.) a ani s domacnostou. S detmi k lekarovi, do obchodu a uvarit - len mama. Ano, je to tak. Musime to zvladat, lebo chceme. Ak to nezvlada ona a vecne sa stazuje, problem bude bud ta depresia alebo jej vnutorne nastavenie...Drzim palce nech ju coskoro presvedcis na odbornu pomoc. I ked by situaciu neriesila cez lieky, snad jej to troska pomoze inak uvazovat.
@peterskk
Myslím, že si svoju ženu pred dieťaťom poznal NEDOSTATOČNE 😒
Medzi vami nie je dôvera a vzťah stojí na hlinených nohách. Ste dvaja cudzinci, ktorí sa vzájomne obviňujú.
Ako je možné, že ty ako manžel nepoznáš podrobnosti liečby jej popôrodnej depresie ? ... že brala nejaké tabletky a ty si sa nepýtal ? hmmm....... toto čo je za záujem, dôvera, láska ?
Neviem, či je tvoja žena labilná, unavená, umrnčaná...alebo ty si macho, ktorý nikdy nie je doma a ona ti len lezie na nervy.
Ale to je vlastne jedno. Ak máš záujem o matku svojho dieťaťa, tak prekopeš svoje správanie a začneš budovať nanovo vaše manželstvo....sám , s ňou, so psychológom, babkami.....
Proste niečo urobíš... 😉 TY !!!! .... a ona sa pridá...
@katrinka8 myslim si, ze dotycna maminka to tu nebude citat zrejme,skor je to info pre zakladatela,ze aj ine zeny maju toho vyse hlavy a muzi im nepomozu ani tolko a ze teda podla mna nerobi nic zle, ak pomaha len cez vikend a podobne.
Ano,mas pravdu,to som aj ja pisala, ze treba zistit,ci ma dotycna zdravotny problem a ten riesit. No ak nejako nezacne aj ona sama od seba,napr.aj trochou spokojnosti,napr.ze sa dieta nezobudilo kazde dve hodiny, ale spalo 3,5 vkuse v noci, alebo ze moze aspon raz za tyzden vypadnut,tak sa nikam nedopracuje. Ja som mala take obdobie,brutalna unava a tiez,ked mi niekto nahodou doprial 2 hodinky spanku,tak to nepomahalo,musela by som ist prec asi na dva tyzdne. No utapanie sa v svojom ziali,hneve,unave nicomu nepomoze,ved nech mu ona navrhne ako si to predstavuje, ako zlepsit stav,aby nebola taka unavena a tiez to chce trpezlivost,za mesiac dva moze byt vsetko inak a totobude len banalny problem.
@peterskk peterskk
a) preco sa mala vo veku, kedy by prakticky mala prespat celu noc budi kazde dve hodiny? hladali ste pricinu? skusali ste ju odstranit? ( myslim, ze tym ba sa straaaasne vela vyriesilo )
b) aky je zdravotny stav maminky? nie je chora? ( aj skryta choroba moze byt pricinou neustalej unavy )
c) maminka dojci?
d) vek maminky hovori za vela ( nechcem sa dotknut ziadnej mamicky vo vyssom veku.....ale predsa len standartdne je kondicka v inom stave v 18tke ako tesne pred 40tkou )
e) depresia? psychicke problemy? ( mozu suvisiet s unavou, alebo unava moze suvisiet s nimi )
@katarinamarkova 11mesacne dieta by malo prespat celu noc? No dobre som sa pobavila. Moje deti su asi tym padom z Marsu,lebo starsie mi prespalo noc prvykrat v 4,5 roku a mladsie ma 14m a este sa nam to nepodarilo nikdy 😆
@alicka850 presne tak s tym spanim. Ak je kojene,tak sa.proste budi,moj sa prestal az teraz,v dvoch rokoch,aj to som.uz.musela zasiahnut. Takze to,ze sa budi 11m,je podla mna uplne normalne,nechapem tie naby co tu.pisu niektore 😮
@alicka850 fyzicky je dieta schopné prespať v roku celu noc...nejdem ,,draždiť,, ze aj od 6 mes. ostatne je povaha dietata, zvyky...ani moja stale nespi v 8. mes. celu noc a mam toho uz po krk. V 4,5 roku no pána beka...mna by piclo, do 2 r. spali všetci..max. voda v noci.
Ja zakladatela temy svojim sposobom chapem, ale pre zenu je to nova situácia, rola - materstvo, nove povinnosti a novy druh unavy...zena ma 1 zdrave dieta, nevari, babky ma k dispozicii a je veeelmi uvanena...asi je to skor o psychike. Ja zase povazujem za normalne a prirodzene, ze ked so doma, tak väčšia čast domacich prác je na mne...a nebudem čakat na muža kym pride večer z prace aby začal upratovať, ved to je chore. Treba o tom komunikovat, aby mala pocit, ze ma v muzovi oporu, mozno zistiť čo jej konkretne vadi, čo ju tak vyčerpava a čo si myslí, ze by jej pomohlo. Pre niektore je materska hotova ponorka a furt len bedakaju...a ked si ,,niečo najdu,, kludne aj na par hodin napr. nejaku pracu z domu, koniček, tak sa to zlepší.
@alicka850 kludne sa bav 🙂 áno takmer ročné dieťa bežne prespí celú noc. ( samozrejme choré dietatko, nespokojné, hladné, ci naopak prejedené, ale casto aj také deti co im mamicka aj v roku kazdu chvílku v noci núka cicík ci flasku, alebo sa tlacia celú noc spolu s rodicmi v jednej posteli, tak áno takéto deti jednoducho spat celú noc nebudú).
samozrejme obcasné noci, ked sa dietatko prebudí a treba ho utísit sú uplne ok. ale ak dieta nespí celú noc uz pomaly v predskolskom veku, tam je niekde chyba. chápem aj to, ze su rodicia, co to proste neriesia.....ale ja som z tých co by prícinu hladali a ten pokojný nocný spánok, tak ako celej rodine, tak hlavne dietatku dopriali.
@alicka850 moj spava celu noc az od dvoch rokov.raz za noc pytal mlieko.ale zase dcera ta spavala celu noc od 8 mesiacov.ja si myslim,ze je to kojenim.syna kojim a dceru som nemohla dojcit,takze tak....inak maly so mnou spava v posteli a nemam pocit,ze by sa budil.spi pokojne celu noc
@katarinamarkova kym nezazijes nepochopis, mam 16mes. syna, kt. sa v noci budi do polnoci akzdych 40min. od polnoci kazdych 10min. ......nie je dojceny, nespi pri mne, (skussala som aj ekd bol pri mne)......vysledok uplne rovnaky......som vycerpana, unavena, ymslis, ze mna to bavi?....tiez chcem, aby moje dieta spalo, a ja tiez.......a riesila som to vsetkymi moznymi sposobmi ako sa dalo (nakolko je to moje 2.dieta, cize nie som zaciatocnik)......bolo mi povedane, ze mam proste len vnimavejsie dieta ako ej bezne a nevie spracovat to, co cez den zazilo......a ono to tak skutocne vyzera, lebo je to o nekludne, mrncani..........akurat, ze je to casto.......velmi rada by som mala tabulkove deita, co v roku prespi noc.......fakt....ale prepac, nepochopim taketo bohapuste reci, ze dieta musi....no nie, nemusi,....fakt, kto nezazije, nepochopi......
Mne pride, ze robis na chlapa dost 😉, kolko je takych, ktori to maju na salame aj ked su doma? ...ja nemam svokru, nasi mi nepridu pomoct len ked by som prisla ja k nim (a mali by volno), priatel sa tiez snazi, ale tym, ze je v praci od rana do vecera (cca 22,00) tak som sama na malu, a ked mame horsie dni s malou tak veru by som prijala akukolvek pomoc alebo odlahcenie...a v podstate by mi stacilo, keby mi niekto navaril juuj to by bol super luxus, lebo niekedy je s nou tazko varit a polovicka chce mat navarene 😀
AACH jaaaj ..ja mam v rodine tiez dokonaly priklad toho ze ked ma zena pred 40 a ma prve dieta tak sa ide z toho posrat pretoze nic nie je podla jej predstav a manzel co robi 12 hodin tak este moze za to ze ona nie je schopna sa postarat o jedno dieta 🙂 ja som mala po roku dve deti a zijem 🙂zjavne je to o tom ze mamicka prisla o svoj stereotyp a zistila ze uz nemoze to co predtym dlho ste boli sami a potom sa tazsie niekomu zvyka menit svoje zvyky ako ked mate 20 🙂 ale urcite by si sa mal opytat zeny co presne si predstavuje inak ,ak to vobec vie ,aby si jej to ulahcil ...
@kefrinky ja som sa casom naucila,ze idealne je nakrajaz si vsetko,co sa len da vecer a rano len hodit do hrncov. Co sa da,robit v trube.
A ocenujem,ze ma nahovorili na tlakove hrnce. Netreba pri tom.stat.
Staci len nastavit cas (to aj pri peceni), lebo ja bysbom.hned zabudla,ked sa zazeriem do niecoho ineho (napr.do hry s detmi).
@marcela305 aale,to je tak individualne,ze az.. Niekedy skor vadi mladej zabe,ze nema taky zivot volny ako jej rovesnicky..
Ako ok,aj my mame v rodine priklad,kedy materstvo v 33r.asi nebolo dobre,ale obavam sa,ze tam by to tak bolo aj tesne po 20tke.
Ja som mala deti neskoro - prve v 35,druhe v 37 a ano byva to dakedy unavne,ak maju deti zlu naladu,nebodaj aj ja.. Ale to je normalne.. Ja mam deti temperamentne,zivo sa do vsetkeho zapajajuce,cize vacsinou aj "pomahali" a aj pomahaju,navyse maly nie je velky spac a muz tiez zsneprazdneny sviatky-piatky.
Je fajn mat pomoc starych rodicov. No zvacsa som.tie chvile vyuzivala na navstevu lekara ci pokojne upratovanie.. Aneskor aj na cvicenie. Ale mne bolo fajn,ja na tie chvile spominam.s nostalgiou, to objavovanie sveta detskymi ocami..
Lenze u manzelky zakladatela ide asi o nieco vaznejsie,kazdy si pofrfle obcas,ale ked to pretrvava,nie je to ok. Ak je teda pravda,co pisal,nemal.by to brat na lahku vahu.
@siska53 ved hej asi by to mali riesit v ambulancii lekara ako na MK ak mala zdravotne problemy uz predtym asi nie su vyriesene..
@marcela305 vies co,niekedy pri niektorych problemoch by som najradsej k tym ludom prisla sa presvedcit,ako to je a pokecat s nimi. Ale to je nerealne.
Pani!ja mat zivot Vasej manzelky!Brala by som Vas vswtkymi desiatimi☺☺☺
@peterskk nechcem sa zastavat ani Teba,ani jej,a ak to tak vyznie v mojom prispevku, tak vopred sorry...tiez som len "mama" 🙂
Viem,ze sa to nedá,ale staci mi ak si to len predstavis takuto situaciu,ze by sa tieto vase dve role otocili.
Ty otecko si doma s dietatom,nepracujes,staras sa "len o dieta" + nejake tie domace nepodstatne prace.
Ona pracuje od rana do vecera, vecer pride domov ,dietatko uz spinka a je o nho postarane.Veceru si jej ale pri tom vsetkom nejako ani nestihol nachystat alebo si si asi v navale povinnosti na to ani nespomenul. Polovicka sa osprchuje ,naje-spravi si sama veceru,medzitym najde Teba unaveneho,neusmiateho,vobec Ti neni do reci, lebo vsak cely den si bol s dietatom a tiez mas toho vsetkeho dost a to Ta caka este celonocne vstavanie k babatku .Ona si ide lahnut vsak je unavena z prace.Okrem toho Ty len frfles aky si unaveny z dietata a uz nevladzes...Na druhy den ona opat odchadza rano do pace,a Ty opat sam s dietatom nevyspaty,nervozny a opat s domacimi povinnostami.No co bral by si???aspon na tyzden by som Ti to rada dopriala,lebo takto netusim ci si to muz uvedomí
Ako prepáčte dámy, ale pri jednom dieťati tvrdiť, ze pracujem ,,od rána do večera,,...tak pred 50 rokmi mozno...mamička ma umyvačku, pračku, nema rolu za domom kde treba kravu podojiť a sliepkam usypať. Ale asi by to niektorým bolo treba aby rano museli o 5:00 vstavať, vodu nanosit, drevo narubať a v peci zakuriť, hydinu obriadiť...aby zistili čo je to ,,práca od rána do večera,,. Prevolené a rozmaznane ste zienky moje...To nie je o kvante povinnosti, ale o pristupe k veci. Dnes maju zeny všetko možné, polotovary a x spotrebičov...mnohým ešte aj ta babka pomoze a furt su nespokojne.
@sardinka335 perfektna odpoved 🙂 a absolutny suhlas. Vsetko je o pristupe. Myslim si, ze to mame ovela jednoduchsie nez nase mamy, babky...je vela moznosti, ako si zivot zjednodusit a tiez tie niektore prispevky, ze nech si otecko predstavi, ako je ceeeely den matka s dietatom...no a??? Niektore tak pisete, ako keby bola snad zamknuta v byte a nik a nic len dieta. Ta zena ma podporu muza, rodiny, babky jej urcite rady pomozu s cimkolvek, dokonca jej varia! Mamicka ma takmer rocne dieta, s takymi detmi sa bezne chodi do materskych centier, ist von, stretnut sa s kamoskami a ich detmi, spoznavat ine mamicky, ved nemusi depkarcit doma a vsetkym naokolo stazovat zivot svojim fnukanim, aka je unavena. Budme uprimne...ktora mama nie je??? Kazda jedna z nas urcite. Ale asi nie je normalne, ak cele dni, tyzdne, mesiace niekto fnuka a vycita dookola. Sama uz musi vediet, ze to nie je v poriadku, ak ich lubi, preco nejde a nevyhlada odbornu pomoc? Mozno by stacili len nejake vitaminy, mozno viac...a mozno si len povedat, ake ma stastie ze ma zdravu krasnu rodinu a vediet hladat radost aj v malickostiach. Moj maly ma 2,5 roka, celu noc prespal len 2x! V noci sa stale budi, teraz uz sice menej, ale stale cosi, pit, cikat, "mami kde siiii?".Spava so mnou, hoci ho vzdy uspim v izbicke v jeho postielke, pricupita po polnoci ku mne.Takze o kvalitnom spanku tiez mozem len snivat. Ale mne to vobec nevadi, vzdy si poviem, ze moje deti su mojim najlepsim a najkrajsim rozhodnutim v zivote a chcem si ich uzit naplno, kym su male. Preco mi ma nicit zivot unava, alebo ze mi nevysiel nejaky den? A navyse, sama mamicka si sposobuje to co ma, ked odmieta dat dieta hoci len babickam. Preco?ved jedna vychovala ju, druha jej muza. Dokazu sa na dve tri hodinky postarat. A muz...no pracuje, ved treba. Nerobi to pre seba, ale pre nich, aby sa mali dobre a pomaha aspon cez vikend, kolko zvlada. Ci ma teraz prist do prace za sefom a "hej sefe, sorry, moja zena je unavena, mozem chodit domov o tretej? Vsak viete,nech upracem, vyperiem, pozehlim, postaram sa o celu domacnost, dieta aj zenu, aby nebola unavena a nervna na mna, ze nic nerobim"??? Deti a domacnost daju zabrat, musela s tym ratat. A ma pomoci viac nez hociktora ina. Alebo mozno caka, ze jej zabezpeci muz domacu pani a bude mat cas na kavicky, nechtiky...fakt neviem. Cista rozmaznanost, alebo diagnoza. A ak sa co najskor nezmeni, muz utecie. Ja by som tiez nedokazala cele mesiace pocuvat, ako ma niekto dookola obvinuje, ze nic nerobim, aky je unaveny, ze ja nic nerobim a pod. Uplne by ma to nicilo. A ako sa ma chudak tesit domov, ked vie, ze ho toto caka?
@luvika perfektna odpoved presne tak.. .nie kazda moze dat deti babke ked este aj ona ma materske povinnosti a chodi do roboty ako napr moja mama🙂 ale nikdy som nevidela matersku tak hroznu este s jednym dietatom ved to bola pecka 🙂 mohli sme aj chodit na vylety aj same dve ked manzel robil a ked mam deti dve tak je to tiez v niecom dobre lebo sa same zahraju ked potrebujem upratat alebo navarit takze taketo zeny co sa stazuju moc nechapem🙂
Nehovorím, že je to pripad manzelky zakladatela temy, ale je to tak...na niektoreé ženy platí doslova a do pismena, ze od dobroty sa aj psy besnia...
Ja by som to povedala asi tak... moje dieťa bolo ako maličké veľmi dobré dieťa... od babätka spal dobre, nezažila som, aby som k nemu musela 10x a ani 4x vstávať.... nebol uvrešťaný ani nič podobne.... samozrejme , niekedy boli aj horšie dni, to je samozrejme..... lenže proste 😀 mne sa v tehotenstve niečo stalo... neviem čo, 😀 a asi od 3 mesiaca som proste nemohla spať, nespala som celé noci, bez príčiny, a dokonca ani tabletky, čo mi gynekolog predpísal, neškodné nezaberali.... a po pôrode, hoci moje dieťa spalo, ja nie, asi po 3 rokoch sa to ako tak upravilo, aj keď ešte stále to nieje ok.... A za mńa môžem povedať, že síce až tak strašne roboty som ja pri ňom nemala, ale mňa strašne ubíjal, a ešte stále ubíja ten stereotyp, umývanie ( nemám umývačku), prach, varenie, vysávanie, pranie, upratovanie, ... proste veci, ktoré sa denno - denne robiť musia, ale nikto si ich nevšimne.... áno , chodila som von, dlhé prechádzky denno denne, lenže nie každá žena je vyslúžila matka, ktorú úplne naplna starostlivosť len o rodinu a domácnosť.... a hoci svoje dieťa milujem najviac na svete, proste mi chýbalo niekedy len tak vypadnúť sama von, (áno, niekedy som bola) , ... mne pomohlo, ked som nastúpila do práce, kde boli konečne aj iní ľudia, ktorí nehovorili len o plienkach, grcaní a kakaní... , a hoci si milý otecko myslí, že robí veľa (hoci cez týžden ani doma není), žena príchodom dieťaťa sa musí zmeniť lebo to inak nejde, chlap až toľko obmedzení nemá, a to je fakt... a ešte k tomu pmáhaniu, áno môj chlap mi tiež pomáha, môžem povedať, že lepšieho som nájsť nemohla v mojích očiach.... lenže on ani len netuší, že aj vana a umývadlo sa umývajú, že aj parapety treba utrieť, a že postelné prádlo treba meniť... u neho je upratovanie utretie stola a povýsavanie... takže u vás neviem... možno potrebuje fakt reset, možno necíti žiadnu sebarealizáciu, tu nejde o to, že ženy sa tu budú predbehovať že ktorá toho viac zvládne a nemá depky a pod. , áno kopu takých poznám, čo všetko akože stíhajú a pod. , nikdy nezabudem na jedno posedenie s kamoškou, ktorá všetko akože stíhala a aj muž jej akože pomáhal, aj ju pustil von, ale nezabudol jej 10x volať, kde je, že je matka a nemá čo chodiť po vonku, a milá ,,mamička sa ožrala tak,, že nevedela od šťastia čo robiť, že je konečne von, medzi ľudmi, a nemusí riesiť plienky a pod. veci.
a hlavne ju nevolaj aj ty doma mamička, ona nieje tvoja mamička, ale tvoja partnerka... OK?
@calais samozrejme, ak si mala zdravotný problém - čo neschopnost spať je, tak je jasne, ze ta vyčerpavalo uplne všetko.
Ten muž asi neni mimo domov koli tomu ze sa vrta v nose a zabava - aspon normalny chlap. Mnohí platia hypoteky, chcu ziť ako tako na urovni, ze nemusia počitať každy cent...a na to treba zarobiť. Aj moj muz tuší ze vana ,,sa umyva,, atd....nakupil do domacnosti stroje ako je umyvačka, irobot roomba aby som ani vysavať nemusela furt. Normálny chlap to tuší čo všetko domacnost obnaša len zvyčajne nema potrebu vstupiť do kupelne a skriknut ,,jeeeej, umyvadlo je umyte,,,...nehovorim ze si to z času na čas nevšimne, ale chapem ho ze to nerieši. Mne to pride tak, ze ved ,,pochopte ma, kolko toho mam,, ok...ale muz nema? cely den zodpovednost za ludi a za, to aby mali na konci mesiaca vyplatu pre svoje rodiny a odvedene odvody do poistovni - to je málo? ...to uz mnohe nevidia čo ten chlap za cely den ma v robote. Ako nehovorím, ze kazdy, ale tak z mojho okolia ako veduci pracovnici, majitelia firiem, lekari, zivnostnici..A ja uplne chapem toho mojho ze pride domov a chce si chvilu oddychnut, sadnut a vypnut od telefonov a jednaní a radšej si sadne s deťmi, porobi mi s nimi ulohy zahra sa s nimi lebo to mu ide najlepšie. A nie ze on pride domov a ja ofučana mu hodim kybel s handrou. To ze na RD to nebude jednoduche - to by mali asi mamičkám dopredu povedať, aby neboli take vyšokovane ked zrazu sa ,,musia,, starať o dieťa a domacnost. A podotykam je to na cca 3 roky..

@peterskk ja si myslim, ze tu maju pravdu vsetky zienky, aj tie co si vyslovene protirecia.
Nezda sa z Tvojho popisu, ze by toho bolo na Tvoju zenu az tak strasne vela, ale presne ako to tu spominalo mnozstvo zien, strasne zavisi od dietata, od jeho veku aj od veku matky aj od jej povahy. Prave to, ze je to prve dieta, moze byt kamen urazu, vtedy vsetky vsetko riesime a trapime sa nad kazduckou somarinou, ktora uz cloveka pri druhom a tretom dietati ani nenapadne. 11 mesacne dieta je ozaj dost narocne, zacina chodit, clovek musi mat oci aj na stopkach, nemyslim, ze si moze pri nom az tak cez den oddychnut. Niektore deti sa uz aj v tomto veku vedia celkom pekne zahrat aj same, ale u vacsiny to pride az ovela neskor. Napr. ja mam doma 4rocnu dcerku a to uz je uplna pohoda. Tvoja zena to zvlada, ved nepises, ze by bolo nieco zanedbane a ver mi, ze by zvladla aj dve deti aj tri, keby musela. Len to nezvlada s usmevom. Nemusi byt ani vecna stazovatelka, to by si uz videl na nej skor, ked ste dieta este nemali. Proste dve zeny uplne inak vnimaju jednu a tu istu zivotnu situaciu. Jedna zena povazuje matersku za to najkrajsie, co moze existovat, druha by radsej sla do prace uz po pol roku. A to z nej nerobi zlu matku.
Na obranu Tvojej zeny uvediem, ze aj podla mna je uz po tolkych mesiacoch chronicky nevyspana. Dieta sa vam v noci budi velmi casto.
Co sa tyka Teba, suhlasim s nazormi, ze zena od Teba nemoze ocakavat, ze budes vstavat cez tyzden v noci k dietatu, ked ides rano do roboty. Myslim, ze manzelka by ovela viac frflala, keby si si nasiel ine zamestnanie, kde budes koncit o stvrtej, ale zivotna uroven by Vam vyrazne klesla. Ale zasa sa mi nepacia tie Tvoje vyratavania toho, co vsetko v domacnosti robis. Podla mna cez tyzden je to v podstate nic a cez vikend vypomozes. Ano, viac nestihas a to je v poriadku, ale Vy muzi mate tendenciu trochu precenovat svoju pridavnu hodnotu. Napr. moj svagor si mysli, ze ked vylozi riad z umyvacky a vynesie smeti, tak to je 30% domacich prac 🙂. Pises, ze mate umyvacku, pracku, susicku - aj moj muz to chape tak, ze pradlo sa samo nasortuje, nalozi to pracky, prelozi do susicky, nasklada, nazehli, rozvesia spat do skrin, obliecky na periny sa same oblecu 🙂 On vidi iba kos na pradlo na konci tyzdna uplne na prasknutie a na zaciatku tyzdna prazdny. Ale iste, uznavam, ze je to na nezaplatenie oproti tomu, keby som to mala ist prat do studenej vody v potoku.
Pripomienku typu, ze ked Vam varene jedlo nosia babky, tak ani v tej oblasti sa zena moc nepretrhne - to si radsej pred nou odpusti. Taketo nieco dokaze cloveku strasne zle padnut, hlavne ked sa citi, ze uz melie z posledneho.
Takze jedina rada na zaver - trpezlivo vyckat, bude lepsie, ked dcerka trochu podrastie. Obaja mate so zenou svoj pohlad na vec a ako tu uz bolo povedane, kazdy z Vas sa na to musi pozriet aj z tej druhej strany.