icon

Čo sa zmenilo u dnešných mladých mamičiek?

19. júl 2025

Ako by dnešní mladí ľudia a dnešné mladé mamičky žili 20 rokov dozadu?

Ahojte, trošku zo zdesením sledujem, ako sa dnešné mladé mamičky a dievčatá zo všetkého rútia. Mám otázku - čo sa stalo? Kde je chyba v matrixe?

Aj ženy pred 20 rokmi a dokonca aj pred 35 rokmi mali deti.

Ak by ste mali dieťa v roku 2000, tak by ste boli rada, že ste odrodili prirodzeným spôsobom alebo sekciou. O bondingu po pôrode by ste mohli iba snívať. Laktačná poradkyňa bola nadávka a slovo dula znamenalo ovocie.

Neradili sme sa s problémami na MK a dokonca sme ani negooglili. Nemali sme FB skupiny, a nehľadali pomoc pri každej otázke v diskusiách. Na pomoc nám prichádzali lekári, naš mamy a staré mamy, kamošky v parku alebo odborná literatúra.

Naše deti nemali mobily, ani hodinky, ani iné pomôcky na sledovanie polohy. A žili, hrali sa, mali kamarátov, a plnohodnotné detstvo. Mobily sme mali my, tlačítkové a boli sme happy za hadíkov na spríjemnenie pobytu v parku.

Depresie a úzkosti po pôrode boli, ale nie takto ako je to teraz. V mojom okolí som poznala jednu ženu, ktorá mala depresiu, ale zvládla to nakoniec bez liekov.

Nerobili sme mega problém so zastavením laktácie. Slovo panický atak sa začínalo pomaličky dostávať do povedomia, ale na úzkosti sme si dali večer deci červeného vínka.

Mám pocit, ale nie je to len pocit, že sme boli emočne, psychicky viac vyspelé a hlavne pripravené na život a nástrahy života. Že sme sa nerúcali pri prvom probléme a nehľadali problém pod každým kameňom na chodníku.

Čo sa to stalo? Že sme teraz tu?

anonym_d4827c
19. júl 2025
@anonym_autor

@mimacaci vdaka, asi to zdielame spolocne. Nenarazam len na tuto temu, ta uz bola len takou pomyselnou ceresnickou na torte. Narazam vseobecne na dnesnu nesamostatnost, a hladanie chyb vsade, aj kde nie su a pre istotu v kazdom, len nie v sebe. A s tymi psychiatrickymi diagnozami je to zial pravda. Neviem - ci to je vychova, genetika, strava, moderne technologie, alebo kde je problem.

@anonym_autor v roku 2000 všetci oslavovali J.Epsteina aj H. Weinsteina, ktorí zneuživali a obťažovali ženy aj deti... a vysmievať sa trpiacim ženám bolo ok...

anonym_d4827c
19. júl 2025

@anonym_autor

diewcatqoo
19. júl 2025

Ale toto je zas vylev niekoho, kto sa nudi a musi vyplut siru (alebo je plateny, aby rozprudil debatu).
Ehm, a co takto sa spytat nasich babiciek, ktore mali deti po vojne, nech posudia, ake boli nase mamy. Nech sa porovna materstvo z 50.tych rokov s materstvom v rokoch 80.tych. - tiez tam bude vela rozdielov, rovnako tak je vela rozdielov vo vnimani materstva zo zaciatku milenia a teraz. Kazda generacia je ina, nez ta pred nou a vyuziva ine vydobytky doby. Ale podstata materstva je stale rovnaka - priviest dieta na svet, starat sa on a vychovat z neho dobreho cloveka.

ahhola
19. júl 2025

Stalo sa to, ze sa dnes mozez poradit s 10,100,1000 ludmi naraz... V 90.si mohla svoj problem poslat do Zivota a po. 6msa dockat odlovede😂alebo si niest traumu sama, alebo povedat kamoske, ktora to rozkvaka vsade😡
Krokodil Dundee...🐊🐊🐊
-Co delate kdyz ma nekto depresi...
-Rekne to v hospode a hospodsky to rekne vsem😂

autor
19. júl 2025
@kavenkaa

@anonym_d4827c no veď práve.
Fascinuje ma, že brať úzkosti vážne je pre ňu “precitlivenosť”, ale zapíjať to alkoholom je vraj v poriadku.

@kavenkaa raz za mesiac zapijat... nikto nehovori o alkoholizme. Ja napriklad nepijem vobec, nula cela nula. Ale mam kamosku, co si raz za mesiac, ked uz bola nahnevana na cely svet a frustrovana dala deci, deci a pol cerveneho. Cize to som uviedla ako priklad. Nebolo treba hned tlacit tabletky a rutit sa. That´s all, zase sa uzkostne chytame slovicka aby sme hejtovali?

kiki68
19. júl 2025

@anonym_autor Pretoze nikto o nicom nevedel, nepochyboval. Ved kojenie bolo vtedy pomerne zaznavane, 3 mes sa kojilo a dovi. Proste casy sa zmenili a takto to je teraz. Toto riesit je ako poukazovat na to, ze riady sa daju myt rucne, ked uz mame mycky a dokonca rozne eko tablety. Pred 30 rokmi bola jar a k nej pekne hubka.

anonym_b8b881
19. júl 2025
@anonym_autor

@really8 no to je odpoved. To si aj ja myslim.

@anonym_autor rútia sa? Kam sa rútia?

lion777
19. júl 2025
@anonym_d4827c

@anonym_autor

@anonym_d4827c patriarchát 🙂 . Peniaze sú 30000 rokov?

kiki68
19. júl 2025
@anonym_autor

@kavenkaa raz za mesiac zapijat... nikto nehovori o alkoholizme. Ja napriklad nepijem vobec, nula cela nula. Ale mam kamosku, co si raz za mesiac, ked uz bola nahnevana na cely svet a frustrovana dala deci, deci a pol cerveneho. Cize to som uviedla ako priklad. Nebolo treba hned tlacit tabletky a rutit sa. That´s all, zase sa uzkostne chytame slovicka aby sme hejtovali?

@anonym_autor vies co, vacsina zien vtedy jedla tabletky, pamatam si to, zrali tie dinylky ako lentilky, to iste ibalgin a lexaurin. Nesli nikde, vyplakali sa z veci doma, dali tabletku a boli oki. Takze take uzasne to nebolo ani vtedy. A hlavne zena po porode ako vyzerala? To sa neriesilo uz vobec. Kazda mala uz nejake kila a postavu. Na sex tiez nemohol byt tlak, zena s detmi nebola uz ziadny objekt pre muza. Tam mal ist na jedno s chlapmi do krcmy a zenu neotravovat. Deti sa tiez riesili tak, ze dosla babka a pomohla a tetky poriesili tie babatka ako stenata a bolo. Dnes je kopec zien total izolovanych bez babiciek a tetusiek. Vtedy si drbla kocar von a tetky postrazili. U nas skoro vsetky od 50 boli na dochodku. Mali viac deti a vyslo im to. Tam by som ja v 40 uz bola babka s vnucatom. Alebo by ma to max do 50 cakalo.

anonym_8283af
19. júl 2025
@anonym_autor

@mikadooo a prezili sme? Sme boli radi, ze nam zobrali dieta po porode a mohli sme si oddychnut. Bez traumy a bez hladania priciny nasej emocionalnej nestability vo vsetkom ostatnom.

@anonym_autor autorka, každé tvoje slovo je pravdivé. Súhlasím s tebou na 100%. Tiež mam ten istý názor. Len sa obávam, že práve tu, na mk, s tým nebude väčšina žien súhlasiť. A to presne preto, že píšeš vlastne o nich. A je mi to luto.

lion777
19. júl 2025

Vychovali nás a teraz sa čudujú nad výsledkami, svojej práce . To je toho.. zatrpknute ženy, žijúce v minulosti.

lilope
19. júl 2025

@anonym_autor v mnohom máš pravdu, viem ako si to myslela. Ale tu sa dočkáš len odsúdenia. To je tak pri každej téme, v ktorej sa mnohé ženy, také precitlivené ako píšeš, nájdu. Tie ťa len vysmejú a ponížia, nazvú ťa psychicky chorou, pretože je to ľahšie ako konštruktívne diskutovať. Stretávam sa s tým aj pri videách natočených ako srandu, zábavu pre ostatných a keď sa tam naráža napr. na precitlivené matky, tak polovica komentujúcich útočí na autora videa aj keď je vyslovene zábavné. Len vzťahovačná osoba sa môže na takéto video uraziť, vidieť to najmä u žien. Ale keď je takéto video o mužoch, to sa tam ženy rady pozabávajú a súhlasia. Smutné ako je teraz každý háklivý na seba, ale kriticky sa porozprávať a vôbec sa zamyslieť koľko pravdy je na tom, čo druhý píše, to nie.

anonym_8283af
19. júl 2025
@lilope

@anonym_autor v mnohom máš pravdu, viem ako si to myslela. Ale tu sa dočkáš len odsúdenia. To je tak pri každej téme, v ktorej sa mnohé ženy, také precitlivené ako píšeš, nájdu. Tie ťa len vysmejú a ponížia, nazvú ťa psychicky chorou, pretože je to ľahšie ako konštruktívne diskutovať. Stretávam sa s tým aj pri videách natočených ako srandu, zábavu pre ostatných a keď sa tam naráža napr. na precitlivené matky, tak polovica komentujúcich útočí na autora videa aj keď je vyslovene zábavné. Len vzťahovačná osoba sa môže na takéto video uraziť, vidieť to najmä u žien. Ale keď je takéto video o mužoch, to sa tam ženy rady pozabávajú a súhlasia. Smutné ako je teraz každý háklivý na seba, ale kriticky sa porozprávať a vôbec sa zamyslieť koľko pravdy je na tom, čo druhý píše, to nie.

@lilope presne tak, a budú na autorku len útočiť, lebo žiadne argumenty nemajú, ale útočiť a urážať to vedia perfektne.

anonym_276de9
19. júl 2025

Ľudia a ženy majú viac na výber to robí tu úzkosť správne sa rozhodnúť.Dnes rozmýšľaš ci kariera, byt, cestovanie kvôli jazyku, tohto chlapa či iného?
Kŕmiť dieťa takto či inak, kúpiť barefoot topánky, nosič, šatku?Zaplatiť bilingvalnu škôlku, lebo bude o krok vpredu?Sme oveľa viac úzkostlivi a nechcem vedieť čo bude, keď táto rozmaznana generácia bude mať deti.Vsetko je nalinajkovane, dane čo má kedy dieta vedieť, aký režim, natrieť krémom.Ale najhlavnejšie dôvod je podľa mňa, že ľudia majú neskoro deti a potom sú úzkostlivi, unavení.A separacia rodiny žijú samé a nikto im nepomôže, neodbremeni.Ked som sa pýtala mamy ako vedela, že chce dieťa no všetci mali a my sme sa nad tým nezamýšľali mala som UŽ 21 otec dobre zarábal, bývali sme u babky v jednej izbe a boli šťastní.Zili život a nespekulovali.Moje deti majú 15 a viac, ale ja by som nechcela byť dnes mladá mamička.Suseda 52 r sa pohádala s dcérou, lebo vnuka držala zhora za ruky, keď začal chodiť.Nemoze si dať ani voňavku, lebo dieťaťu to vadi, ale, že ho kŕmi kapsickami, Hippkami, keď je leto a veľa ovocia a zeleniny to je v poriadku

jednoduchomaria89
19. júl 2025

Aj keď som nezila v dávnej dobe ,takže neviem posúdiť ani porovnať ,ale ja som vďačná za moderné technológie , digitalizáciu , osvetu , donášky , bavia ma aj sociálne médiá , každopádne to netreba preháňať ,bavia ma inovácie ,globalizácia

kavenkaa
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno, ja som tu presna tá z nás dvoch, čo sem prišla hejtovať. 🙂
Že ľudia/matky riešia úzkosti tiež neznamená, že sa hneď rútia, ale naopak to chcú dostatočne včas podchytiť, aby sa nezrútili. A vďakabohu za to.

mirkam3
19. júl 2025

@anonym_autor Čo sa s nimi stalo? Nuž, asi ste ich vy matky, čo rodili pred 20 až 30 rokmi, tak vychovali…

autor
19. júl 2025
@anonym_8283af

@anonym_autor autorka, každé tvoje slovo je pravdivé. Súhlasím s tebou na 100%. Tiež mam ten istý názor. Len sa obávam, že práve tu, na mk, s tým nebude väčšina žien súhlasiť. A to presne preto, že píšeš vlastne o nich. A je mi to luto.

@anonym_8283af hovorím to z pozície človeka, ktorý s mamičkami, nastávajúcimi mamičkami prichádza do kontaktu na dennej báze. A lieči ich resp. stará sa o ich zdravotný stav, častokrát aj ten psychický. Dnes už je to niekedy aj viac psychika. To, čo sa deje na MK je len zrkadlom doby. S nástupom AI sa to celé ešte pekne rozbieha nie práve správnym smerom. Pritom AI bola prapôvodne vyvinutá ako pomoc pre nás.

petrahl
19. júl 2025

@anonym_autor aby ti necvrklo

autor
19. júl 2025
@petrahl

@anonym_autor aby ti necvrklo

@petrahl no mne zatial necvrklo, ale nevylucujem o 30r, ked budem trpiet inkontinenciou. Ale keby cvrklo tebe, poriesime to spolocne 🙂.

anonym_a62deb
19. júl 2025

@anonym_autor Toto je tak mimo realitu, až mi je z toho úprimne nevoľno. Skôr ako odpoveď na tvoju otázku, sa mi žiada položiť inú: Ako si vlastne vyhodnocuješ to, čo čítaš na internete? Uvedomuješ si, že aj keď sa k nejakému problému ozve 100 žien, ktoré majú po pôrode depresiu, stále je to možno len 0,2 % z celkového počtu všetkých mamičiek, ktoré v tom roku rodili?

Tých zvyšných 98,8 % predsa nebude zakladať diskusie s názvom „Ahojte, som v pohode, nemám depresiu“. To jednoducho nie je téma, ktorú ľudia cítia potrebu verejne riešiť, keď všetko ide v poriadku.

Prosím, učme sa vnímať veci v kontexte a nepodliehajme dojmu, že to, čo je viditeľnejšie alebo hlasnejšie na internete, je aj reprezentatívne pre celú spoločnosť. Tvoje hodnotenie nepôsobí ako úprimné zamyslenie, ale skôr ako znak nepochopenia širších súvislostí a fungovania dnešnej komunikácie aj spoločnosti.

sulejmanka
19. júl 2025

Možno sa veci nezmenili v tom, že ženy majú deti a problémy. Zmenilo sa len to, že dnes už nie sme ticho, keď sa niečo deje. A to nie je zlyhanie generácie, ale jej vývoj.
Nie všetko, čo sme v minulosti ‘zvládli’, bolo zvládnuté zdravo. A nie všetko, čo je dnes iné, je automaticky horšie. Skôr sme sa naučili, že aj silná žena môže povedať: potrebujem pomôcť a to je podľa mňa skutočná zrelosť.

anonym_f6b988
19. júl 2025

Mňa by zaujímalo čo týmito príspevkami chcete dosiahnuť. Zmení sa svet keď nám tu napíšeš, že si miesto instagramu mala na mobile hadíka? Cítiš sa nedocenená keď potrebuješ poukazovať na to, že si fungovala v horších podmienkach ? Emočne a psychicky ste boli viac vyspelé ,preto teraz potrebujete doslova fňukať na internetoch o tom ako ste všetko zvládali lepšie ako dnešná generácia. Emočne vyspelý človek sa nepotrebuje chváliť tým,že dokázal vychovať decko bez FB skupiny.

anonym_c3bdd0
19. júl 2025

“dnesne matky” su aj matky, ktore sa narodili okolo roku 2000 a vychovali ich matky, ktore sa mozu najst v tvojom prispevku. Tak kde je chyba ked bolo vsetko take bezstarostne a dokonale? Preco nevychovali rovnako “dokonale” matky, ktore nic nepotrebuju?

autor
19. júl 2025
@anonym_c3bdd0

“dnesne matky” su aj matky, ktore sa narodili okolo roku 2000 a vychovali ich matky, ktore sa mozu najst v tvojom prispevku. Tak kde je chyba ked bolo vsetko take bezstarostne a dokonale? Preco nevychovali rovnako “dokonale” matky, ktore nic nepotrebuju?

@anonym_c3bdd0 To je ten problem, ze kde sa urobila chyba... polozme si otazku.

anonym_c3bdd0
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor odpoved je, ze trpis spomienkovym optimizmom a zovseobecnujes na zaklade svojej skusenosti z minulosti. Teraz pracujes s ludmi, ktori maju problemy (podla svojich slov), preto zase zovseobecnujes, ze sa dnesne matky maju zle…

lion777
19. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja viem, kde je ten problém. Vychovali Vás rodičia, ktorí ani len netušili ako sa to robí, bez ohľadu na pocity a potreby dieťaťa, byť vypočuté. Nesieš si len presvedčenia a zranenia, z tvojho detstva a takou optikou hladis na dnešné ženy. Zabudla si, že keď preliečis seba, zmení sa aj to, čo vidíš vonku. 🙂

tiika
19. júl 2025

@anonym_autor snazim sa lepšie pochopiť tvoj príspevok.. o čo ti vlastne ide?
Myslím, že ženy sú na seba dosť prísne a prehnane kritické voci sebe ci navzajom. Zároveň sa snazia byt dokonale, avšak ako rastie dostupnosť informácii, rozširuje sa obzor a moznosti, zvysuje sa i latka ako sa dopracovať na vrchol dokonalej manželky, matky a kariéry.
Z doby, kde nás vychovávali nasi rodičia, do života pripravoval vtedajší systém sme sa prehupli do doby, v ktorej toto naučené a zažité už nestačí, javí sa ako nedostatočne, neužitočne, niekedy dokonca škodlivé (samozrejme nie všetko). Deje sa to v krátkom čase tak, ze sme si mnohé veci, ktoré životu neprospievajú, už stihli uvedomiť avšak nie zmeniť, nakolko tato zmena si vyzaduje určitý čas a vela síl.

Mnohé ženy zabúdajú na seba, staraju sa viac o potreby druhých ako o svoje vlastne. A aj spoločnosťou je im vyčítané, ak si urobia čas na seba alebo niečo z množstva povinnosti nestihnu. Namiesto budovania sebavedomia sa porovnávajú s falošnými profilmi a klamlivou reklamou.

Podľa mna by mali ženy viac mysliet na seba, byt hrdé a podporovať sa navzajom, kašlať na dokonalosť a prestať riešiť neustálu kritiku.

autor
19. júl 2025
@lion777

@anonym_autor ja viem, kde je ten problém. Vychovali Vás rodičia, ktorí ani len netušili ako sa to robí, bez ohľadu na pocity a potreby dieťaťa, byť vypočuté. Nesieš si len presvedčenia a zranenia, z tvojho detstva a takou optikou hladis na dnešné ženy. Zabudla si, že keď preliečis seba, zmení sa aj to, čo vidíš vonku. 🙂

@lion777 ja liečim tieto dnešné mamičky a pomáham im denne, čiže viem o čom hovorím.

tiika
19. júl 2025
@anonym_autor

@lion777 ja liečim tieto dnešné mamičky a pomáham im denne, čiže viem o čom hovorím.

@anonym_autor a kde je teda podľa teba ukrytá príčina? Ako tie mamičky liečiš? Robíš na psychine?