icon

Dá sa právnická prax zlúčiť s rodinou?

23. jan 2025

Ahojte, poznate niekto uspesnu pravnicku, ktora bola napr.6 rokov na retazovej rodicovskej dovolenke a potom robila uspesne pravnicku prax? Alebo su rodina /male deti a pravnicina nezlucitelne?

miko_matata
23. jan 2025

čo si predstavujes pod pravnickou praxou? definuj
pravnikov skoly chrlia kvanta, moze byt prokurator, sudca, advokat - da sa zamerat na trest, obcianske, rodinne pravo atd
moze byt podnikovy pravnik, alebo na robit v statnej sprave na urade atd
pravnicina je siroky pojem

nynia
23. jan 2025

Da sa. Preco by to malo byt nezlucitelne? Ide o to ako si vies zmenezovat cas su pravnici ktori robia od nevidim do nevidim ale brigadovala som aj u takych kde po 8hod odisli a nezajem, dodrziavali to striktne ale zalezi aj akemu odvetviu prava a comu konkretne v praxi sa chces venovat napr. v advokacii v treste budes musiet byt viac k dispozicii kvoli rychlemu plynutiu lehot ako v nejakom obchodnom prave. Ako prokuratorka alebo sudkyna tiez budes mat aj pohotovost niekedy, niekedy dlhsie pojednavania... Notar, exekutor, mediator, spravidla budes mat pracu od-do, vo firme, ministerstve tiez ale tam to bude aj na zamestnavatelovi ako velmi vas bude zatazovat pracou a ako rychlo a dobre ju budes vediet urobit, ked budes sikovna a mat normalneho sefa tak po 8hod mas volno.

nyusika
23. jan 2025

poznam, ale nemala sest rokov pauzu od roboty.
normalne mala nejakych klientov aj pori detoch.

nevidim dovod na to, aby sest rokov nic nerobila (okrem vymienania plienok a varenia detskeho jedla a tak, ved si rozumieme)

oli18
23. jan 2025

Poznam sudkynu. Medzi detmi ma asi 8 rokov rozdiel, dlho na marerrkycb nebola, vratila sa do prace a urobila sudcovske skusky. Teraz jej s detmi pomahaju obaja rodicia a msnzel.

sandral
23. jan 2025

Poznám. Má síce iba 1 dieťa a je doma druhý rok, ale popri dieťati normálne má nejakú klientelu a venuje sa právu. Popritom robí súdneho tlmočníka.

taktotedanie
23. jan 2025

Ano ale nie 6 rokov a popritom mala nejakych klientov ( aby z toho nevysla uplne)

nyusika
23. jan 2025

@oli18 manzel nepomaha, manzel sa podiela na vychove svojich deti 🙂
rodicia pomahaju 🙂

betulinka1
23. jan 2025

Poznam viac ale ziadna nebola 3 roky doma, co robila advokátku. Bud mali par klientov, pre ktorych robili stale alebo sa dohodli na čiastočnom úväzku. Tie ktore su sudkyne alebo prokurátorky doma ostávajú kludne aj 6 rokov ale take maju pracu istu. Cize zalezi, kde ako pravnicka robis.

thirstymonk
23. jan 2025

Poznám takú sudkyňu. Tri deti vychovala a je sudkyňa, do dôchodku jej zostáva ešte cca 14 rokov.

yanni
23. jan 2025

6 rokov len vymieňať plienky sa s takým zamestnaním jednoducho nezlučuje. Keď je človek 6 a viac rokv vonku z praxe, je veľmi ťažké sa zase do toho dostať. Ja som nikdy nemala reťazovku a aj na materskej som občas niečo robila. A je ešte veľký rozdiel ak máš vlastnú kanceláriu popr. Si zamestnanec v kancelárii alebo robíš niekde inde (právnické oddelenie veľký ch firiem, súd, , polícia atd. Ja som po pár rokoch ako zamestnanec v súkromnej právnickej kancelárii odišla na súd a neľutujem. V pohode všetko stíham. Aaaale žijem v zahraničí, robím (zatiaľ; pokým sú deti malé) na parttime a okrem pojednávaní a nejakých iných termínov robím v home office. Či je to možné aj na SK neviem.

nyusika
23. jan 2025

@yanni a tyka sa to akehokolvek odpborneho zamerania

colsami
23. jan 2025

Poznam sudkynu, donedavna robila na najvyssom sude, dve deti normalne vychovala. Ale ano, ziadne take ze do troch rokov doma sedim a nic nerobim...

kiki68
23. jan 2025

Poznam ich viac, 6-9 rokov s detmi a potom hup naspat a robia dalej pravnicky. Ani jedna to nelutuje. Teraz uz deti pochopia preco je mama viac busy a dokazu zostat s babysitterkou bez placu. Uz to je ine. Maju cez tych 7 rokov a viac. Tiez poznam lekarky takto. Nechceli to osekat na ukor prace.