icon

Dieťa v 45. rokoch

29. jún 2022

Mam jedno dieta 13 r dlho sme vahali ci este jedno ci nie.Ja neviem ci som naozaj strelena, ale mne to druhe dieta chyba a lutujem, ze som v 40 tke do toho nesla.Uvedomujem si vek, komplikacie, ale chyba mi zase ten detsky vek, ihriska, ta radost.. syn bol ukazkove dieta.Mam velku krizu stredneho veku.Zmenila som pracu, dieta je uz velke a ja sa citim sama.Predstava mat v 60 tke pubertaka je hrozna, ale tie pocity neviem ulcat ani si nijako logicky zdovodnit na co sa .am tesit

trojnasobnamama
Autor odpoveď zmazal
kacena4
30. jún 2022

@trojnasobnamama ja som na tom podobne,len bez MR a 2 deti, treba na taketo veci pozerat realne, kedze sa dokazu zachranit skoro narodene predcasniatka a nie vzdy ostanu bez ujmy. kto nezazije nepochopi. drzim palceky s vychovou a starostlivostou o dcerku

autor
30. jún 2022

@kvetinka75 dolezite je dieta, nie vnucence.To mozem snivat aj o pravnucatach.Ked citam tak si pripadan ako par rokov pred dochodkom ci umrtim.Preco bude dieta same?bude mat surodenca nejaku frajerku, priatelov plus ostatnu rodinu a muza otca.Snad sa nepominieme vsetci naraz.
@lucinkaboz jo, koncim s debatou, lebo ma chyta depresia.Same zeny co mali jedno dieta a projektuju svoje strachy do mna.Uz tie 2,3,5 r rokov hore dole rozhodnem sa podla seba bola chyba sa zdoverit.Slovaci su negativisti naozaj po 40 tke skoncil zivot.Mlada nie som, ale take nazory ci dokazem vstavat v noci k dietatu, a co, ked...choroby, smrt, postihnutia som velka realistka, ale nezivim strach.To mozem bedakat, ze aj prve som mala mat v 20 tke a uz by bolo dospele
Dakujem vsetkym

yoxinka
30. jún 2022

Prsne si to napísala. Toto nie je vec na riešenie tu. Je to tvoja a mužova vec. Vaše rozhodnutie, vaša zodpovednosť, váš život. Každá má svoje skúsenosti, okolnosti a radí podľa toho, čo zažila sama.

1mata
30. jún 2022

Podla mna, uz skor nezodpovedne ist do druheho dietata v tomto veku...

maciatkolulu
30. jún 2022

@kacena4 mala som 20 keď sa mi narodila dcéra s hydrocephalom, rovných 20.v pôrodnici som bola so ženami 35+,dokonca tam rodika môjho otca spolužiaka žena, mala vyše 40 a jej muž 60tku na krku. Dieťa malo všetko, boli to zabezpečení ľudia, malo súkromné školy a nadštandard život. Ja choré dieťa a oní zdravé, všetky. Nikdy som nefajčí la, nepila, všetko top a bum. Na chirurgii všetko mladé matky, žiadne asocialky ANI JEDNA nemala nad 30 rokov!!!a to sme si tam co to odležali a videli, zažili.
Ak sa na to cítiš, prečo nie. Niekto nedáva novorodenca ani v 25tke, niekto hej. Ja som mala 3tie v 36 a užila som si ho podstatne viac ako prvé dve 20 a 23. Takže ja by som to nechala na hop, alebo trop. Vyjde, bude a hotovo, nie, nič sa nedeje.

janickacrazy
30. jún 2022

@kvetinka75 no moja mama má 74 a bežne chodí s vnúčatami na výlety a svokra má 63 a tá sa ledva dokáže postarať sama o seba, nevládze nič a čo teraz? Veď hádam si nerobím deti len preto, aby sa mi o ne starali babky, nie?

maciatkolulu
30. jún 2022

@marsmykkok hej a rov ako si myslím, že záruku na to, že keď pôrodom 25rocna sa dožijem vnúčat. Presne to iste ako, že sa môžem, nemusím dožiť 90tky,ved ja nechápem, keď nechceš neeid, daj si limit a basta, keď chceš rod do kedy chceš, ty nebudeš vychovávať a ani vstávať, každý sme iný, ja som lenivsia, kamoška staršia sviha denne 40 km na bicy a to je Light a jej to robí fajn, mňa by to zabilo, ja som rada celý deň s deťmi a ona nie. A? Niekto je využitý v 40tke a iný je top do 70. Keď sa na to cíti, sú zabezpečení, je to lepšie ako rodiť ako myší v 20tke a nevedieť sa o to postarat

maculik
30. jún 2022

Drzim palce, nech sa spravne rozhodnes. Ja mam 42r, tiez uz dlho tuzbu po tretom (mam dceru 14 a syna 12), ale muz je starsi o 10 rokov a tretie uz nechce. Hlavne teraz, ako sa prehupol cez 50ku (pritom je to aktivny chlap, ktoremu kazdy hada 10r menej). On sa na to uz neciti, ja ho nenutim, ta moja tuzba je teraz uz naozaj mala, ale stale sa sem-tam ozyva. Ja keby moj muz s tym suhlasi, isla by som do toho. Podla tvojich prispevkov si uvedomujes vsetky rizika, vsetky starosti a zaroven aj vsetky radosti, ktore to prinasa, po dietati naozaj tuzis. Vyskusaj to 🙂 A argumenty, ze je to sebecke voci dietatu? Nie je. To dieta sa narodi do milujucej rodiny, bude mat surodenca, bude mat tvoj cas. Drzim palce 😍

mimikarol
30. jún 2022

Veď keď dieťa chces tak si ho spravte. Načo sa pýtaš na názor iných žien keď si aj tak ideš svoje. Ak sa cítiš na to, mať v 50tke skolkara tak smelo do toho. Ja mám 36, rodila som ako 29 ročná. Neviem si už predstaviť mať bábätko, venovať sa mu toľko ako dcére, po 40tke mať znovu školáka. Ja som rada že dcéra má 7 rokov a je viac menej samostatná. Ale tak 100 ľudí 100 chutí. Ty sa o to dieťa budeš starať a vychovávať ho, nie ženy na koni

cickamon
30. jún 2022

Ešte raz si prečítaj že ani jedna žena čo mala starších rodičov tu nenapísala že to odporúča a bolo to super detstvo či život ...ty si svoje chúťky uspokojis a dieťa môže byť smutné a deprimovane ešte v dospelosti...že veď bude mať vás a kamarátov? Áno, ale bude im závidieť babky, dedkov, súrodencov, sesternice v cca rovnakom veku...myslíš že sa ti budú deti hrať ako súrodenci? 14-15 ročný chalan a ročné miminko? Či 18 ročný zo skolkarom čo vyžaduje pozornosť? Tie deti ani nie sú že súrodenci ale akoby dvaja jedinacikovia...sestra má rozdiel 7 rokov a už tam je to o tolerovani sa lebo 12-rocna sa nebude hrať s bábikami a chodiť do pieskoviska so sestrou...neviem ako si to predstavuješ ale aj syn nemusí zareagovať bohvieako keďže odrazu bude mať za zadkom miminko čo mu nedá pokoj, pokresli zošity, bude robiť hluk ...jemu tiež narušis stereotyp...áno ono sa to možno upraví, ale pravdepodobne až keď to mladšie bude dospelé...aspoň čo tak poznám veľké vekové rozdiely zväčša začali spolu vychádzať dobre až v dospelosti, hlavne ak išlo o staršieho chlapca... dievčatá niektoré to ešte zvládajú a pomáhajú ako s bábikou, ale syn asi bude chcieť mať kľud a prebaľovanie či kúpanie a kocikovanie mu radosť nespravia...

janickacrazy
30. jún 2022

@cickamon No to sú také predsudky a stereotypy. Ja mám medzi prvým a druhým synom 11 rokov rozdiel a starší bol nadšený zo súrodenca. Celé tehotenstvo so mnou aktívne prežíval, pomáhal s bábätkom, neskôr ho aj vodíl občas do škôlky. Hrali sa spolu, blaznili, úplne v pohode.

drahomirrra
30. jún 2022

@elementissa Asi prvy krat na modrom koni s Tebou suhlasim 😁😁
Autorka, v zivote by som nechcela, aby ma mama mala v 45r. Je to proste privela.

mimikarol
1. júl 2022

@drahomirrra ale tak ani vek nieje záruka žiadna. Ja som si vždy lepšie rozumela zo starkov ako s mamou. Ona bola tá, ktorej som sa zdoverovala, pochopila ma a myslievala som na to že aké by to bolo super keby ona bola moja mama. A žili sme v jednom dome

kvetinka75
1. júl 2022

@janickacrazy starať sa nie ale bolo by mi ľúto, keby deti nepoznali babky. Ty si asi nerodila v 45ke a predpokladám že deti máš väčšie. Ak žena porodí v 45ke predpokladám, že už vtedy jej rodičia majú 65-75 rokov ak nie viac. Takže kým trošku povyrastú na výlety, rodičia môžu mať už do 80ky čo už je dosť. A v dnešnej dobe sa čoraz menej ľudí dožíva takéhoto veku v zdraví. Mne nejde o staranie sa a vychovávanie ale o to, aby ich vôbec spoznali a vytvorili si s nimi vzťah. Neviem si predstaviť, že by som detstvo prežila bez babky. Dedkov som už nemala ale chodievala som k babkám, k ich sestrám a zažila všeličo. Keby som mala len doma sedieť s rodičmi bol by to ochudobnený život. Teraz mám aspoň fotky a spomienky.

kvetinka75
1. júl 2022

autorka, neviem prečo si myslíš že keď žena po 40ke nechce dieťa, že skončil život. Sú aj iné veci ktoré ženám prinášajú radosť okrem detí.

janickacrazy
1. júl 2022

@kvetinka75 mala som tretie v 39, babky má, ale poznám x detí, ktoré aj majú starých rodičov a tí nemajú záujem, alebo bývajú v zahraničí alebo sú chorí alebo čokoľvek iné. Moja známa porodila 2 deti v 20-tke a nedožila sa ani jedného vnúčaťa. Proste toto by som do tejto témy vobec neťahala, samozrejme mať super babičku je bonus, ale zase kvoli tomu nemať dieťa je absolútna somarina.

kakawah
14. aug 2022

My sme sa snažili roky a nešlo to. Stale mi srdce píšťalo za dievcatkom. Snívala som o tom, že popri mne skacká dievčatko v šatôčkach a vrkočikoch. "Pritrafilo" sa, keď sme už v to nedúfali. V 43 som porodila dcéru. Mám deti s 13r.odstupom.Vztah majú skvelý, my sme pred 50-tkou v jednom kole. Určite nám to prospelo, dcérka je temperamentné, akčne Slniečko. Život nám to určite zmenilo k lepšiemu. 🥰

kakawah
14. aug 2022

@kvetinka75 na toto by som neprihliadala. Moja sestra keď porodila prvé dieťa, ani jedna babka už nežila. Obe zomreli po ťažkej chorobe, vo veku cca 60. Takže jej deticky majú len jedného dedka, ktorého vidia len cez prázdniny.

slnecnica30
14. aug 2022

Mama ma mala v 43 rokoch. Teraz mam 30, mama 73. Považujem to za najhorsie rozhodnutie ktore zeny mozu urobit mat v takomto vysokom veku dieta. Ano v 40 -45 sa citite fajn ,nevnímate to tak ale ono vsetky negatíva vas dobehnú. Ja by som v zivote neurobila dietatu to aby som ho mala v tak neskorom veku. Nie je to na nic dobre

slnecnica30
14. aug 2022

@cickamon presne mám 30. Mama 73 a to co si prezivam cely zivot mam dost. Slohy by som mohla pisat. Nie raz som jej vykricala ze sa takto rozhodla

janickacrazy
14. aug 2022

@slnecnica30 akože napíš v čom je to také hrozné, nechápem z tvojho textu, máš 30 rokov, mama 73 a čo kde je problém? nerozumiete si alebo čo?

kakawah
14. aug 2022

@slnecnica30 ako toto môžeš napísať? Ja som o svoju v 36r.prišla, vlastné od mojich 30r.sme riešili jej hnusu chorobu. Pride mi, že čím ďalej tým viac žien by chcelo mať všetko naliňajkovane, naplánované, kedy, v akom veku čo je najlepšie. Ale život dokáže nemilo poprekrúcať všetko. Aj moja mamka si plánovala, ako bude s vnúćikom tráviť čas, ako mi bude pomáhať.... A čo? Ochorela veľmi skoro a nedožila sa toho.

slnecnica30
14. aug 2022

@janickacrazy asi to ze som na vsetko sama,ziadni stari rodicia,ani z otcovej strany ani maminej,otec zomrel,nemam surodenca a od zakladnej skoly som sa vkuse starala o vsetko a riesila XY milion chorieb od otca pokym sa nepominul az po mamu a mama ma hrozne tazke diagnozy .z mojho zivota si od decka na zakladke urobili OPATROVATELKU. Nenaučili ma ani korculovat,lyzovat,nic co ucia rodicia deti. Moj zivot bol behanie od onkológie ,kardiológie po dvoch tazkych infarktoch , diabetologie a reumatologie a mozem tu este dalej vertlikovat. Nikdy som nevidela rodicov šťastných a zdravých . Veci ktore ma mali naucit som sa musela ucit inde lebo na to nemali zdravie ani silu. A o tom ako ma matka doteraz citovo vydiera lebo nechce byt sama v byte to ani nehovorim. Najradsej by bola aby som bola pri nej 24/7. Ani upratovacku mi nechcela povoliť ze ona cudzieho do bytu nepusti. Pracujem v zahranici,ked som prisla domov vzdy roboty ako na kostole a do toho sceny,ze je vkuse sama,chora vdova a dokolecka dokola

maciatkolulu
14. aug 2022

@slnecnica30 hej? Silné slová... Je mi ľúto tvojej matky. Kebyže sa niečo stane v tvojom živote negatívne, nebrala by si možnosť mat ďalšie dieťa, nepoznáš životy iných, ja som. Mala. Prvé v 20tke, druhé 23 a tretie 36, vieš ktoré je pre mňa top, to posledné. Myslím tehotenstvo, výchova a všetko. Kľudne by som mala. Aj štvrty kus, mam 45.nebyt doba aká je. Ty mat nemusíš, iní áno. Ti nech počúvajú svoj pocit, svojich blízkych a nie zatrpknutu ženu na MK. Lebo sa ti v živote museli štát fakt negatívne veci.

maciatkolulu
14. aug 2022

@slnecnica30 ty si obmedzená, ale nevieš, že choroby postihujú aj oveľa mladších ľudí?

slnecnica30
14. aug 2022

@maciatkolulu Ano stali. V tom mas pravdu

zuzanalila20
14. aug 2022

@slnecnica30 Ja ti rozumiem. Muselo to byť otrasné detstvo, je mi to ľúto, zaslúžila si si oveľa viac. Ale si inteligentná žena, iste chápeš, že rodičia môžu byť zlí rodičia a takisto môžu byť chorľaví, i keď majú 10 alebo aj 20 rokov menej ako tvoji. Vek nie je primárny určujúci faktor.

ella2015
14. aug 2022

Vieš si predstaviť, že to dieťa bude choré, že nebude ukážkové, lebo ja jednych takých poznám 15ročná dcéra,nový dom, pohoda a tak šup do nového domu nové dieťa- Downík ako vyšitý, opakovane operovaný, časté pobyty v nemocnici, dcera dospela ani mama nevie ako, je na výške, domov nechodí lebo zemeguľa sa točí len okolo brata a toho, že keď tu rodičia nebudú ako sa o neho musí postarať

slnecnica30
14. aug 2022

@zuzanalila20 viem ale určite si treba nechat poradiť od lekara. Odbornik sa urcite vie vyjadrit ku kazdemu individualne najlepsie. Mna to vsetko tie tlaky dohnali az tak ze som sa nervovo zrutila a vyskytla sa epilepsia.mala som niekolko veľkých zachvatov.lekari to vyhodnotili z psychiky.liecim sa u neurológa aj psychiatra.uzivam antidepresiva,antiepileptika a mam terapie. Som rada ze aspon financne netriem núdzu a matka ma pri mne excelentný dôchodok a ani to mi nevie povedat dakujem za prepychové dovolenky,kupele,nakupy a vzdy si ide citovým vydieraním lebo to robila roky. A kolkokrat som sa v detstve napocuvala “ved ty mi ani pohar vody na stare kolena nepodas” no proste otras.som vsak rada ze s pomocou mojej psycho koučky sa viem uz vymaniť krok po kroku z tohto bludiska