Dieťa v 45. rokoch
Mam jedno dieta 13 r dlho sme vahali ci este jedno ci nie.Ja neviem ci som naozaj strelena, ale mne to druhe dieta chyba a lutujem, ze som v 40 tke do toho nesla.Uvedomujem si vek, komplikacie, ale chyba mi zase ten detsky vek, ihriska, ta radost.. syn bol ukazkove dieta.Mam velku krizu stredneho veku.Zmenila som pracu, dieta je uz velke a ja sa citim sama.Predstava mat v 60 tke pubertaka je hrozna, ale tie pocity neviem ulcat ani si nijako logicky zdovodnit na co sa .am tesit
@maciatkolulu myslim, ze ju
@slnecnica30 posudzujes velmi neobjektivne. Ona len napísala opačný pohľad ako tu ženy píšu. Ona je to dieťa, ona to zažívala, ona to prežívala. Preco neakceptujes jej nazor, ale nazor starsej zeny, co chce dieta akceptujes? Ja si myslim, ze takyto nazor z opacnej strany je velmi dolezity. Zeny tu sa riadia asi iba srdcom, no mali by pouzit aj rozum.
@slnecnica30 zlé detstvo maju deti aj mladých rodičov..toto ako ty si fakt ze ojedinelý pripad ako každy jeden,takže nedá sa to zovšeobecniť ani prirovnať ze mat dieta po 40 je zlé .Tvoja mama zrejme taka bola vzdy aj by bola ako mladšia vždy by sa čosi našlo..Ale už si dospelá a pracuješ na sebe a neverím že mama bola len zlá alebo tvoje detstvo bolo len zlé..
@ella2015 vieš čo, paradoxne v mojom okolí všetko boli matky veľmi mladé, čo sa im narodili deti s "problémom" včetne mňa a tie staršie si cupitali domov so zdravým bábätkom...
@slnecnica30 Som rada, že si dokázala nájsť silu a vyhľadať pomoc. Dúfam, že sa ti podarí odlúčiť sa od manipulatívnej matky, vedome iste vieš, že jej nie si nič dlžná (zato ona tebe mnoho). A samozrejme, keď sú ľudia ďaleko od definície sršiaceho zdravia, určite je vhodné sa zamyslieť, či je skutočne dobrý nápad mať deti. Len niekedy sa to môže zvrtnúť v priebehu pár rokov, či dokonca v jednom momente, ak má človek nehodu. S očakávaním vždy len toho najhoršieho sa život dá prežiť, ale užiť sotva.
@macko_usko222 Neveríš, že jej detstvo bolo len zlé? A ty si žila jej život, alebo prečo také niečo píšeš, aká je tvoja motivácia? Veľmi v skratke tu opísala vysoko traumatické detstvo, ktoré vyústilo v neurologické problémy, a ona sa má podľa teba "priznať", že raz v nedeľu, keď mala 10 rokov, mala na obed obľúbené buchty s lekvárom, tak to vlastne nebolo až také zlé? 😃
S tým, že jej mama by pravdepodobne bola toxická, aj keby bola mladšia úplne súhlasím.
Mnohe celebrity tiež maju vo vysokom veku deti. Vid.judyniova,Skrúcaný,durovcik….. dolezite je aj financne zabezpečenie a ako podotykam zdravie a to by malo byt v prvom rade konzultované s lekarmi odborníkmi ako som uz spomenula. Asi to vedia lepsie posudit ako my tu na MK. A zena co ma nazvala zatrpknutou… nie nou absolutne nie som a nemam potrebu tu niekoho o tom presviedčať ale ako žienka uviedla mnohe sa tu radia len srdcom a rozum nic. Tak nech to srdce ide ruka v ruke s rozumom a nech je racio nie len “emocio” mne inak hrozne vadilo ked deti bud v skolke,skole,na strednej alebo hocikde si mysleli ze je moja babka.a furt ze vnučka s babkou. Boze !!!!to som nenavidela!a tie debilne otazky deti a to preco mas taku staru mamu?moja babka ma tolko rokov alebo este v lepšom pripade ked ich babky mali este menej ako moja matka 😂
@slnecnica30 no len vtedy to bol dosť extrém, teraz sa tomu deti absolútne nečudujú, lebo starších matiek je veľa a okrem toho pochybujem, že tvoja mama mala krištáľovú guľu, že vedela, aké bude mať ochorenia a kedy, ked plánovala dieťa, ved to nikto dopredu nevie, moja mama má 74 a je úplne fit a zdravá, behá ako srnka
@janickacrazy vedela lebo uz vtedy mala vysoky krvny tlak a isla na cisarsky
@slnecnica30 ano mas to tazke, ale nikto nevie ci aj v mladom veku nebude vdova a nebude mat zdr.problemy.Urcite si to tvoja mama takto nenaplanovala, aby Ti znicila zivot.Ak by mala ine dieta s inou povahou vztah by bol iny mozno by zilo s nou a bolo jej vdacne..co si dosiahla tym, ze si jej to vytkla?U vas to proste nevyslo.Aj to je zivot.
90% mojich kamaratok ma deti po 40 tke dnes ludia vyzeraju.mlado a rodia dlho, vek dozitia sa zvysuje.Mna mala mama v 19 r ziadnych starych rodicov uz nemam a aj, ked som mala extra spomienky a venovanie a prazdniny si nepamatam.
Nikdy by som si neplanovala dieta preto, aby malo aj starych a prastarych rodicov ved my sme rodicia miliony ludi nemaju starych rodicov a?...a tvoja mama si mozno zasluzi trocha ucty?pokory?od teba mozno si to len tak napisala ale vyznie to hrozne.
Mozno je typ cloveka, ze by Ta nenaucil lyzovat a korculovat ani ako 25 r. Mna tiez nenaucili, lebo ich to nebavilo naucila som sa sama pri mojom dietati.
@slnecnica30 vysoky tlak ma polka obyvatelstva niekedy, ked tu citam ake diagnozy maju mlade zeny stitna zlaza, onkologicke problemy a maju male deti...ved nikto nevie co ho zajtra postretne.
Neziv v sebe krivdu, ze Ti mama znicila zivot.Bud rada, ze si v zahranici asi si sikovna a vybojovala si si miesto v zivote aj sama
@slnecnica30 keby som bola tvoja mama, by som s tebou išla na týždeň niekam do rómskej osady žiť a hneď by ti prestalo vadiť, že si myslia spolužiaci, že som tvoja babka 😀
Normálne dúfam, ako to čítam, že moja dcéra sa nebude zaoberať s takými a podobnými nepodstatnými prkotinami
@bluka2 vadilo mi to ked som bola dieta! Deti maju asi ine vnímanie ako mam teraz v dospelosti,nie?
@slnecnica30 v akom vekovom rozmedzí ti to asi vadilo - na základnej škole alebo kedy? Áno, ale myslím, že to nie paušálne všetky deti sú citlivé na takéto veci...
@bluka2 Deťom vysoký (alebo veľmi nízky) vek rodičov začne prekážať, pretože sa o tom s nimi rodičia nerozprávajú. A potom príde dieťa do školy a spolužiaci sa mu smejú, že haha ty máš babku namiesto mamy. Nie je vina dieťaťa, že to vníma negatívne.
Toľko mám a tak málo empatie. Vraj, že má byť pokorná smerom k svojej mame. Jej detstvo vlastne nebolo tak zlé. Iné deti žijú v osade, načo sa vlastne sťažuje.
Dúfam, že si na vlastné reči spomeniete aspoň vtedy, keď sa najbližšie budete na niečo sťažovať alebo vám bude ťažko. Pretože toto čo predvádzate je definícia toxickej pozitivity - také to typické Čo sa sťažuješ, že si sa dva roky nevyspala, buď rada, že sa ti nenarodilo mŕtve dieťa.
Inak aj ja si stále myslím, že mať dieťa v 45ke môže byť krásne, najdôležitejšie je, aby boli rodičia dobrí ľudia.
@luccija dobre vidim ze nestopnes. Naozaj milujem to ako silou mocou ma byt dieta vďačne,pokorne a zaviazané?????jedna zena v prispevku napisala super vec - ze jej nic nie som dlzna. Ved asi rodicia si vyberaju ze chcu mat dieta tak co ja sa mam teraz chodit dakovat a klaniat sa? Rodic si neporodí decko aby teraz mu vkuse do konca zivota bolo zaviazané a vďačne ale chce ho vidiet stastny zivot zit nie? Ved co moze byt pre rodiča vacsi dar ako zdrave a stastne dieta???? A aj uctu od dietata si treba zaslúžiť a ta vynucovacia forma je ta najhorsia. A citova forma vydierania je asi omnoho horsia ako fyzicka. A ja tiez nemozem zit v 30iatke ako 73 ročná s mamou v dvojizbovom byte a robit spolocnost 24/7. Za co som vdacna ze som v zahranici nasla skvelu psychologicku koučku ktora ma od mnohých dogiem oslobodila lebo roky som si myslela ze to a to je normalne a v pohode a pritom sa mi dostalo vysvetlenia ze nie je. Ja neviem jak vy ale ja by som urcite nechcela aby dieta nemohlo mat svoj vlastny zivot a vydierať decko vetami :” ja stara chora vdova” a ked toto pocuvam od zakladky a veci podobneho typu nedivim sa ze som skoncila v rukach psychiatra,terapeuta a neurológa. Ano odisla som do Škandinávie,kazdy mesiac cestujem lietam za matkou pritom decka ked odidu do zahranicia makat pridu domov na vianoce a dovi dopo. Založila som si tu vlastny biznis a uz nikdy nikomu nedovolim aby ovládal moj zivot aj ked je to rovnaka krv. Ale som este len v procese ucenia sa. Aj sebalaska je dolezita,potrebna. Lebo tie opičie rodicovske lasky su vacsinou sebecké a o ich potrebách nez ozajstné uprimne,láskavé
@zuzanalila20 dakujem. Si inteligentna a uzasna. Ano to porovnávanie s rómskou osadou. To bol strop. Miešať hrusky s jablkami tak sa chodte kuknut do Afriky kde dievcata su matky od 12,13 rokov vy hrdinky teraz ha 😂 a Ano to v skole ako sa mi smiali deti ze moja mama je babka mi hrozne ublizovalo a vzdy som sa snazila zvrtnúť temu inak ale tie poznamky boli priserne. “Taka stara?” 🤦🏼♀️Fuj a deti vedia byt zle a zákerne
@zuzanalila20 zaujímavé myšlienky. Jasné, že rodic formuje dieťa, ale v istom čase sa postupne stávajú aj tie deti zodpovedne za svoje postoje, nie? To nie je tak, že do 18 je všetko v rukách rodičov a potom "utne" a už sú sa svoje postoje zodpovedné deti. Každopádne rozprávať sa o tom je správne ten kľúčový moment, aby malé dieťa dostalo veci do správnej perspektívy
Ja si to neviem predstaviť a nechcela by som v takom veku dieťa. A teraz trochu sebecký názor, ale ani z pohladu dieťaťa by som nechala mať 15 a mamu mať 60tničku. Ale ako tak pozerám, ty máš len svoje dôvody prečo áno a každý dôvod prečo "nie" vyvrátiš, tak nerozumiem načo sa tu pýtaš na názor. Urobte si teda dieťa a ty dúfaj, že budeš takáto vitálna najbližších 10rokov aby si "držala krok" s dieťaťom.
@leskovael 🙏🏻🌞 presne !
@slnecnica30 a teda rozprávali ste sa o tom s mamou? Afriku si spomenula ty, ale my sme v nej zhodou okolnosti žili (aj s deťmi) a presne preto si myslím, že ich takéto debilné reči spolužiakov nikdy nerozhodla. Keď sa stanú také veci, ešte mi o tom rozprávajú, že v družine si niekto staval zbrane, asi nechápe, že s nimi ľudia naozaj umierajú. Proste Afrika bola úžasná lekcia pre deti a zatiaľ s nijakým takým pseudoproblemom nevyrukovali a máme úplne otvorený vzťah a 7 ročná sa pýta všetko, o vojne, politike, živote...
Podla mna nad tym prilis uvazujes. Ak citis tuzbu po babatku, citis sa na to fyzicky fit, tak to skuste. Sanca otehotniet v 45-ke spontanne je uz statisticky velmi mala, mozno sa vam to este podari, mozno nie. Asi by som si preto nad tym uz velmi nelamala hlavu-ak by som mala vyriesene financie, zdravie a mala chut, tak by som proste prestala riesit antikoncepciu a uvidela- preco nie. Ak mas mas dieta vo vyssom veku, tak ti to mozno vyjde. Reci typu „budem stara, ked bude maturovat“ by ma absolutne nezaujimali…poznam fit aktivne 70-nicky, aj totalne znicene rozkysnute 30-nicky.
@bluka2
Prečo sa do nej tak navážaš? Čo do toho pletieš rómske osady? Predpokladám, že si vyrastala v láskavej rodine a máte veľmi pekné vzťahy s rodičmi … prípadne, nemáš štipku empatie a nič z toho, čo baba píše, nedokážeš pochopiť. @slnecnica30 ja ťa úplne chápem a držím prst, nech sa ti darí.
@yoxinka snažím sa viac pochopiť tú druhú názorovú stranu a zrejme mi to zatiaľ veľmi nejde, lebo ja deti nevidím ako nejakých neschopných chudacikov, ktorí by sa nedokázali mentálne povzniesť nad blbé reči spolužiakov (súdom podľa svojich detí) a celkom ma to zaujíma, prečo to niektoré deti nedokážu (a teda či také riziko ešte v budúcnosti hrozí ešte aj mojim deťom) a kde nastane tento rozdiel u tých detí. Jedna prispievatelka spomenula, že to bude v komunikácii. Uvažujem, či tam budú ešte iné faktory
Ak más túžbu choď do toho, všetko bude ako má byť. Tým zvažovaním sa len trápiš...nechaj tomu voľný priebeh a uvidíš. Poznám z okolia dámu, ktorá nedávno porodila v 51.rokoch je spokojná a šťastná. Zlé veci sa môžu stať aj mladým rodičom, to sa nedá ovplyvniť.....
A ja tiez mnohym veciam na tomto fore a nazorom nerozumiem. Takisto ako som tu videla vela skupín kde zeny ktore sa liečia na tazke uzkosti,tazke depresie a psychicke problemy dokonca aj s hospitalizaciou uvažujú o tehotenstve a kecajú tu ako a kedy vysadit ktore antidepresiva. Mne tiez hlava vela veci tuto nepobera.choroby duse su horsie ako choroby tela preto ja viem ze ja dieta nechcem.presla som si ťažkými duševným stavmi a urcite by som to nechcela aby sa to mohlo objaviť prist nahodou pri decku.nerozumiem zeny ktore maju problem s dušou a liečia ju a chcu este dieta ked maju problem same so sebou. Spomenuli ste tu Afriku…. Ty vole pri akych témach to este skoncime. Ked ste zili v Afrike uvedomujete si ze Afrika nie je europa???? Africania maju inu mentalitu,zvyky,tradicie,výchovu,zivotnu filozofiu a vy tu idete porovnavat africké deti so slovenskými. To nemyslite hadam vazne. Ja cestujem vela a aj v skandinavii su ini ludia ako na Slovensku ale co budeme teraz zas porovnavat system afrických deti v školách v Afrike a na Slovensku? To nepotrebuje podla mna komentár. Ked cestujete vela tak ako ja musite poznat rozmanitosť kultúr,národov,náboženstiev,etnicit
@bluka2
Ty si čítala ten príspevok, ktorý @slnecnica30 písala??? Lebo ak áno, tak vieš, že to zďaleka nebolo len o tom, že sa jej smiali deti, že ma starých rodičov 🤷♀️. Veľa vecí sa nedá pochopiť, proste to musíš brať, ako to je, ale teda nechápem, čo sa hentak vozíš na žene, ktorej teda rodičia moc život neuľahčili.
@slnecnica30 myslím, že si nepochopila môj príspevok. Ja som sa vyjadrila iba o mojich detoch, ktoré chodia do európskej (nemeckej) školy, ale mali predtým "lekciu v Afrike". Či niekto iný tu porovnával africké a slovenské deti?
@yoxinka ja som sa vyjadrila hlavne k poslednému príspevku pred mojím, v ktorom tak prežívala (ešte dnes - aspoň taký môj dojem) názory spolužiakov. Rýchlo som pozrela aj konverzáciu predtým, neviem, či mi niečo uniklo. Má zrejme nejakú toxicku mamu a to s vekom nemá nič spoločné. To môže byť aj 20 ročná matka taká. Tu sme v téme o tom, či mať dieťa vo veku 45 rokov a ona píše o niektorých veciach, čo s vekom nemajú nič spoločné alebo potom o tých spolužiakoch, k čomu som sa vyjadrila. Nevidím nič, čo by hovorilo proti tomu mať deti vo vyššom veku. Aj s tými spolužiakmi sa očividne dá niečo robiť, aby dieťa netrpelo. Mrzí ma, že mala takú mamu a rodinu, ktorá ju nevedela naviesť na cestu, aby sa tým nezaoberala. To je problém jej rodiny bez ohľadu na vek matky. (Bohužiaľ - a fakt by som každému dieťaťu dopriala milujúcu, múdru rodinu - na veku nezáleží)
Baby ďakujem vám tym ktore ste ma slovne podporili.spríjemnilo mi to nedelu. Každopádne som na MK novy člen aj ked o existencii tohto fora uz viem roky.založila som si tu ucet hlavne kvoli tomu ze som si vsimla ze sa tu diskutuje o roznych témach a moj primárny ciel bol trocha si napisat,pozdielat,odporucit to a to s ludmi ktori manu klinickú depresiu,liečia sa,boli hospitalizovaní,aj pokecat s ludmi ktorym zivot nastrbila epilepsia. A zaroven pozdielat napady ohladom športových a fit, turistických aktivit ked budem doma na svk pipripade niekoho spoznat osobne v ramci zaujímavej cinnosti. Ale do niektorych príspevkov mi nedalo nepichnut. Ak mate pre mna napad kde su specialne fora zamerané viac na to co pisem budem rada ak mi ich posuniete.neviem ci sa to moze sem na plochu a ak nie tak do spravy.
SLNKO V DUSI 🌞☀️

@ella2015 Rovnaký scenár by nastal, ak by rodičia mali 25 rokov. Súrodenci akéhokoľvek dieťaťa so zvýšenými potrebami prichádzajú o rodinu, resp. sa z nich časom stávajú opatrovatelia. Ak také dieťa príde do rodiny neskôr, je to paradoxne výhoda, lebo rodičia sú zvyčajne vo vyššom veku už na tom finančne lepšie.