icon

Dieťa v 45. rokoch

29. jún 2022

Mam jedno dieta 13 r dlho sme vahali ci este jedno ci nie.Ja neviem ci som naozaj strelena, ale mne to druhe dieta chyba a lutujem, ze som v 40 tke do toho nesla.Uvedomujem si vek, komplikacie, ale chyba mi zase ten detsky vek, ihriska, ta radost.. syn bol ukazkove dieta.Mam velku krizu stredneho veku.Zmenila som pracu, dieta je uz velke a ja sa citim sama.Predstava mat v 60 tke pubertaka je hrozna, ale tie pocity neviem ulcat ani si nijako logicky zdovodnit na co sa .am tesit

Strana
z6
yoxinka
14. aug 2022

@bluka2
Pozri, čisto z môjho okolia, ľudia, ktorých mali rodičia 45 roční riešia okrem svojich detí a rodín CHORÝCH a NEVLÁDNYCH rodičov. Chodia s nimi po doktoroch a stále plátajú s partnermi, ako zladiť ich rodinu a chorých rodičov. Prípadne, už nič neriešia, lebo rodičia sú po smrti. A takých je podstatne viac ako tých, ktorí majú 75-80 ročných rodičov a sú v pohodičke. Za mňa, maj deti aj 50ročná, nech si má ako kto chce. Ja mám hranicu na rodenie detí 35rokov a podľa toho som sa zariadila. Deti som do tohto veku stihla tri a keď budem mať 43, tak sa budem zaoberať problémami dospelých a dospievajúcich ľudí, nebudem riešiť plienky a teším sa na to.

maciatkolulu
14. aug 2022

@stanulienkat ja som napísala, že neakceptujem? Názor som podala z oboch strán aj ako mladá rodička a aj ako staršia. Staršie deti sa nesťažuje, mladší zatiaľ tiež nie. Ja si myslím, že
@slnecnica30 mala aj iné problémy s rodičmi a nie len to, že boli starší. Ochorieť môžu reálne aj mladí ľudia a je to čím ďalej tým častejšie, naopak viidm že starší sú viac doslova odolni, viac robia, neskucia vkuse, nesťažuju, vid MK. Každopádne je to vec vysoko individuálna. Yslim, že aj ty môžeš akceptovať môj názor, či? Rodila som 20rocna dieťa sbhydrocephalom, všetci, čo boli v tom čase keď dcéru operovali, všetky matky teda boli mladé, ani jedna, jediná nebola staršia ako 30! Na izbe pri druhom pôrode bola 40tnicka ja som mala 23,nevedela som sa poubiechat, ona, ktorá o deň neskôr rodila mne pomáhala. Naopak v tej 36 som vedela všetko nejako lepšie "stráviť" mam oveľa, ale fakt oveľa viac trpezlivosti, som kľudnejšia, užívam si dieťa a dieťa si užíva mňa. A to ma otca po 50tke a je to fajn, ten teraz tiež pri treťom až pochopil, čo to je byť na ihrisku, robiť prkotiny s dieťaťom, výlety, blaznenie, prvé dve mal mladý.... Sam sa vyjadril, že mu je ľúto ze si to až teraz užíva. Otázka je, ktoré dieťa je spokojnejsie, to co malo otca síce doma, ale pritom nezreleho, nemal chuť sa hrať s autíčkami, kopať loptu, čítať rozprávky, alebo to dieťa, ktoré si užíva plnými dúškami? A to, či sa dožije stužkovej, ktorú napríklad v štáte kde sme nemajú, to je diskutabilné pri každom človeku. Ženy, ktoré sú odo mňa mladšie o 10 rokov vyzerajú staršie, aj sa tak cítia. Všetko je o tom danom človeku, každý máme iné zázemie, zdravie, iné odhodlanie, iný systém všetkého.

zuzanalila20
14. aug 2022

@bluka2 Jednoznačne, umelo, pre právne účely vytvorená hranica dospelosti v 18 (aj to zďaleka nie všade na svete) neznamená, že v tomto momente sa dieťa odpojí od rodičov a zrazu je samostatná bytosť, ktorú nemôžu ovplyvňovať nepeknosti, čo si dieťa zažilo do tohoto dňa. Názory sa 🌻 nevytvorili za deň ani rok, ale sústavne počas celého (ne)detstva, keďže jej ho rodičia nedopriali. Namiesto sebareflexie jej mama používa manipuláciu, asi sama niekde v podvedomí vie, že inak by svoju dcéru viac nevidela.
Podľa toho, čo píšeš o Afrike a svojich deťoch to vyzerá na zaujímavý "problém". Nedokážeš pochopiť, ako sa niekto takto môže vyjadrovať o mame, lebo ty si skvelá mama, s ktorou sa deti môžu otvorene rozprávať o témach ako vojna. To rozhodne nie je bežný štandard, bohužiaľ. Keďže ti to pripadá prirodzené, predpokladám aj, že si sama mala skvelú mamu. Keby také šťastie mala aj 🌻, mala by názory veľmi podobné tvojmu. Len proste nemala šťastie sa dobre narodiť. Veľmi ti to doprajem, teším sa, že také funkčné rodiny ako tvoja existujú a sama neskromne ašpirujem na to, ponúknuť našim deťom podobné prostredie 🙂
Ďalší faktor, prečo niektoré deti berú posmešky iných detí v pohode, je asi celková miera vedomia o vlastnej hodnote. Deti, ktoré celý život počúvajú, aké sú neschopné, naničhodné, nech nič nechytajú, lebo všetko len rozbijú a podobne sa ľahko nechajú presvedčiť, že aj v iných ohľadoch sú zlé. Naopak tie, ktoré zažijú prijatie a bezpodmienečnú lásku od rodiny sa nedajú len tak rozhodiť.

maciatkolulu
14. aug 2022

@yoxinka to či mal niekto láskavé vzťahy, alebo nie s rodičmi nezávisí od veku snáď.... @bluka ma pravdu. Dieťa, či má rodičov nastrocnych, alebo seniorských treba viesť k tomu, no a čo, my sme rodina, nám to vyhovuje a co hovorí nejaký blb nás nezaujíma. To, že MAL niekto problémové detstvo nesúvisí predsa priamoumerne s vekom!

kvetinka75
15. aug 2022

@janickacrazy nie kvôli tomu ale kvoli tomu, že 45 sa mi zdá už veľa. Ak to niekomu nevadí, jeho vec. Za mňa určite nie dieťa v tomto veku. A len preto, že dnes je to normálne a moderné

maryah
15. aug 2022

Ja mám 40, detičky majú 10 a 5. Mám mladšie kamarátky, ktoré majú malé detičky… Tiež mi niekedy prebehne mysľou, že ešte jedno dieta by som chcela. Ale, už mám 40, po materskej opäť začínať? A čo potom škola, škôlka? Neviem si prestaviť začať to všetko odznova. Zvlášť keď to človek vidí, že v práci preferujú mladšie… Neviem, je to ťažké. Je dôležité si to poriadne premyslieť. Každopádne drzim palce akokoľvek sa rozhodneš 🙂

kulumulu123
15. aug 2022

Chod do toho a cim skor tym lepsie lebo to vyzera ze si iba za kazdu cenu ides svoje a vidis pred sebou iba jediny ciel - mat dieta lebo chcem a ine ma netrapi ja proste CHCEM!!!! Co ine ti na to napisat??

bluka2
15. aug 2022

@maryah fakt v práci preferujú mladšie? Ja mám 36 a fakt mám pocit, že ideálny vek v kariére. Kedysi to bolo omnoho viac úsilia niečo nájsť než teraz. Ja tiež mám deti podobne ako ty, ale sem tam mám pocit, že v mojom okolí v mojom veku a aj po 40 všetci riešia bábätká a že som takpovediac jediná, čo má práve taký 'lahky, bezplienkovy zivot' alebo ako to nazvať. A nikto veru nerieši choroby rodičov v mojom okolí, ale že vôbec. Zaujímavé ako sa okolia diskutujúcich diametrálne líšia

bluka2
15. aug 2022

Vlastne hej, mám jeden pár kamarátov vo veku 65 a tí práve riešia rodiča v nemocnici

yoxinka
15. aug 2022

@bluka2
Tak 65 a 67 rokov majú aj moji svokrovci, ich syn má 38, staršia dcéra má 43, rodičia sú ok, deti mali 20roční. Ale mám kamošov, ktorých rodičia mali ako 40 a viac ročni, tí majú dnes okolo 80tky a to je už problém. Jednému zomrel otec na rakovinu, ťažko chorú mamu musel nasťahovať k sebe, lebo nemali s ňou čo urobiť, pričom majú 3 malé deti. Ďalšia kamošk má takto starých rodičov a to sú tiež len opletačky stále, no ich je viac súrodencov, tak si starostlivosť nejako podelia. Ale ako píšem, nech si každý robí, ako chce.

maryah
15. aug 2022

@bluka2 keď potrebujeme prijať nejakú silu, tak šéfa hneď zaujíma vek… jedna pani mala bohaté pracovné skúsenosti no mala 50, tak ju nezobrali. Možno všade nie.
Ono sa ten vek na dieťa posúva hore. Ja som deti mala v 30 a v 35. No to bolo tým, že sa nám nedarilo. Chceli sme omnoho skôr a potom si užívať deti a vnúčatá v plnej energii.

kvetinka75
15. aug 2022

@bluka2 choroby rodičov začnú riešiť neskôr, keď budú mať deti v puberte a rodičia budú mať cez 70

karmen118
15. aug 2022

Ja by som si v 45 na bábo netrúfla, ale je aj možnosť adoptovať si staršie dieťatko z detského domova, aj to by mohla byť cesta 🙂

anonym_1f401f
5. nov 2025

@autor Ahoj, ako si sa nakoniec rozhodla? Ak si išli do toho, poradilo sa otehotnieť?

anonym_b1e2d2
5. nov 2025

@anonym_autor mat dieta tak neskoro znamena ublizit vlastnemu dietatu

Strana
z6