Dôvody posúvania materstva a klesajúcej pôrodnosti
Zamýšľam sa nad objektívnymi dovodami, ktoré v dnesnej dobe výrazne prispievajú ku zníženiu pôrodnosti, a posúvanie vekovej hranice rodenia u žien..
Teraz bez ohľadu na mužov (ano, viem aj oni zohrávajú rolu), ale len pre potreby porovnania, vieme to nejak zhrnúť do bodov?
Mňa čo prvé napadá, je:
-studovanie vš - odklad založenia rodiny o minimálne 5 rokov
-ťarcha hypotéky ktoru ma dnes takmer každý mladý pár
-z toho plynuci pracovný stres (?)
- chýbajúca pomoc rodiny lebo všetci sme odstahovani
-financie? Ale peniaze boli, sú aj budú, niesme chudobnejší ako naši rovesníci pred 40timi rokmi ci?
-politika v krajine - viem nieje to ideálne, ale nemáme tu vojnu, nemáme globálnu epidémiu čohosi, a deti sa rodili do oveľa horších dob, vo svetových vojen, hladomoru, čierneho kašľa, moru, atd atd.. Pochybujem ze vtedy ľudia uvedomelo odsuvali materstvo Lebo vojna atd.. Proste sa rodilo bez ohľadu na to, ci z neba padali tanky alebo traktory 😁
-toto bude veľmi prízemné ale bohužiaľ stretávam sa s týmto bodom v poslednej dobe viac a viac - žena si proste nechce pokaziť postavu 🤷
Ak vás napadnú este ďalšie dôvody, môžete ich sem napísať 🙂
Ludia si dnes deti jednoducho nemozu dovokit alebo sa maju tak dobre ze ich priste nepotrebuju..nie kazdy je ochotny obetovat tvrdo vydretu pracu postavu financie ci volny cas a obetovat to vsetko detom.je to ich rozhidnutie.ludi je na svete aj tak viac nez dost.kto deti chce ten si i h spravi a ma kto nechce nema. Potom su taku co nechcu a maju a aj taki co chcu a nemaju.. my sme mali prve skor a druhe sme si sakra rozmysleli a vela.penazi na to odkladali lebo uz sme vedeli co to obnasa.
Podla mna presne ten bod co si vylucila - muzi, je klucovy. Lebo bud nevies roky najst nejakeho schopneho, alebo potom on ma casu a casu. K ostatnym by som zaradila najma ze dnes je velmi moderne byt strasne slobodny, robit si len co sa komu chce, cestovat, neobmedzovat sa v nicom, hladat seba a podobne hovadiny a tam samozrejme dieta velmi nezapada.
Podla mna presne ten bod co si vylucila - muzi, je klucovy. Lebo bud nevies roky najst nejakeho schopneho, alebo potom on ma casu a casu. K ostatnym by som zaradila najma ze dnes je velmi moderne byt strasne slobodny, robit si len co sa komu chce, cestovat, neobmedzovat sa v nicom, hladat seba a podobne hovadiny a tam samozrejme dieta velmi nezapada.
@anonym_ad2f21 nemyslím si, že je to moderné, je to pohodlné. Mladí ľudia odmietajú žiť tak, ako ich rodičia, makať v práci a väčšinu zárobku vytrieskať za bývanie, stravu a na deti, Triasť sa, čo ak jeden z páru ostane bez práce, ochorie, nájde si iného, inú, lopotiť sa s deťmi od výplaty k výplate. Netvrdím, že to schvaľujem ale ani nedám za seba ruku do ohňa za to, že by som nerozmýšľala rovnako, keby som mala 20-25.
Moja babka ma 5 deti. Aj napriek tomu, že ona väčšinu života nepracovala a dedko bol v podstate len robotník, postavili s pomocou rodiny veľký dom a žilo sa im dobre. Jej deti mali vlastné deti okolo 20tky, po 2-3 deti. Aj napriek tomu, ze všetky vnúčatá máme zväčša už okolo 20-30, jediný pár ktorý sa reále o dieťa snaží, má problém ho počať. Mladí ľudia majú jednoducho iné nastavenie a priority, nechcú tu zodpovednosť, ktorú prináša dieťa. Keďže mám 27 a deti neplánujem, to chápem. Na druhej strane vidím že babka je rada, že má 5 deti a kopu vnúčat.
Hlavne to už nie je taká priorita, ako kedysi. Naše mamy a babky boli vychovávané v hlbokom socializme a bolo to pre ne automatické, vydávali sa v 20tke a do 30tky mali všetky deti. Dnes majú mladé baby iné možnosti, každá chce cestovať, budovať kariéru a na rodičovstvo v 20tke nemá ani pomyslenie. Vidia krásny život rovesníčok na instagrame, tak majú aj vyššie nároky na chlapov čo sa týka zabezpečenia. Niekde som v posledných dňoch videla štatistiku, že do roku 2030 bude až 40% žien do 35 rokov slobodných a bezdetných.
Tak mame vyssie naroky... nechceme "nejake" byvanie, ale chceme pekne byvanie, nechceme "pracu", ale chceme dobru pracu. Nechceme "vyzit", ale chceme kvalitne zit. Na toto treba nepomerne viac penazi a viac casu. A otvorene - kedysi sa tolko deti rodilo hlavne kvoli chybajucej antikoncepcii a vysokej umrtnosti deti. Uz v nasej generacii je deti podstatne menej a ten trend ide dalej a dalej... my mame 5 deti, je to casovo velmi narocne... ucenie, kruzky, vozenie , venovanie sa naplno... nie kazdy je ochotny makat v praci a doma na 200% a spat par hodin denne dlhodobo.... preco by to aj robil, ja to uplne chapem... ja som to chcela takto, ale nie kazdy musi. O tom, kolko maju deti prazdnin a teoreticky chorobnost a vsetko okolo toho riesit ked obaja rodicia pracuju a stari rodicia tiez ani radsej nezacinam.
@anjelicek26 obdivujem ťa, že zvládaš 5 detí a prácu. Ja mám tri + samozrejme prácu a často meliem z posledného a ide mi hlava prasknúť.
@anonym_autor uz existuju realne vyskumy, kariera nie je dovod. Zeny nevedia najst normalneho chlapa, to hlavny dovod, sama take zeny poznam. Proste uroven muzov je v tomto procese nesmierne dolezita.
Pises: "Vo vojne sa tiez rodili deti" - Ano, lebo neexistovali kondomy ani HA, deti do vojny nerodili dobrovolne. Plus vela tych deti sa narodilo zo znasilnenia...
Bez ohľadu na mužov? Hm...túžbu byť matkou som prvý krát pocítila asi v 16 rokoch. Počas môjho života som mala niekoľko dlhodobých vzťahov 3+ roky, jasné, že v tých začiatkoch to nebolo reálne, veď kto by mal dieťa v 16-17-18 rokoch počas strednej školy. Reálne som sa prvý krát začala snažiť o dieťa v 24 a partner mal 27, trvalo to rok a pol, nepodarilo sa. Následne som človeka, ktorý chcel reálne založiť rodinu stretla až keď som mala 32 a on 34. Podarilo sa po IVF liečbe. Porodila som prvé dieťa v mojich 34. Ideálne to nie je z pohľadu veku, ale čas neviem vrátiť. Chcela som mať 4 deti, budem rada, ak sa podarí druhé.
@anjelicek26 obdivujem ťa, že zvládaš 5 detí a prácu. Ja mám tri + samozrejme prácu a často meliem z posledného a ide mi hlava prasknúť.
@lucia.t muz je doma s malym... pred tym som ja pracovala na skrateny uväzok kym boli deti mensie. Neda sa mat vsetko...teraz robim full time ja...
@anonym_autor
Ja osobne vnimam jeden dolezity aspekt - výýýýýrazne vyssia zivotná uroven a ocakavania od zivota. Zijeme si velmi dobre, paci sa nam to, dovolim si povedat ze az luxusne.
Uz malokto:
- je ochotny zit na par metrov stvorcovych s 10 detmi
- zit zo dna na den ...bez kultury, bez dovoleniek
- neposkytnut dietatu peniaze na kruzky, vyletiky, vzdelanie
- riesit cely produktivny zivot len deti a domacnost
Na deti nepotrebujes mat vela penazi - to je vecou toho, co ty sama pre seba a rodinu ocakavas a ako chces fungovat. Pred dvesto rokmi kmitali na poli a okolo zvierat deti pomaly od 5 rokov... a zeny mali veeeela tych deti, ked sa dalo. Zacali rodit v 16-17...
cize problem nie je ze sa mame zle, ale (a ja to nepovazujem za problem), ze sa mame velmi dobre a paci sa nam to 🙂
@anonym_autor dovod je, ze ludia su rozmaznany a nevedia sa vysporiadat s najmensim diskomfortom. Tvrdia, ze nemaju peniaze na deti, pritom ludstvo rodilo deti v ovela horsich podmienkach, pricom zili aj pocetnejsie rodiny v malickych bytoch. Vid statistiky porodnosti - najviac deti sa rodi najchudobnejsich statoch/regionoch. Najmenej deti sa rodi v krajinach/regionoch trpiacich blahobytom.
@anonym_autor dovod je, ze ludia su rozmaznany a nevedia sa vysporiadat s najmensim diskomfortom. Tvrdia, ze nemaju peniaze na deti, pritom ludstvo rodilo deti v ovela horsich podmienkach, pricom zili aj pocetnejsie rodiny v malickych bytoch. Vid statistiky porodnosti - najviac deti sa rodi najchudobnejsich statoch/regionoch. Najmenej deti sa rodi v krajinach/regionoch trpiacich blahobytom.
@anonym_694dac ano ciganov bolo vzdy vela, aj takych co nacahuju ruky, ti maju tiez vela deti.
Tlak spoločnosti, obrovský stres, ekonomické problémy, všetko to ovplyvňuje pôrodnosť , už len sa pozrite ako vníma spoločnosť ženy s deťmi , veď koľké sa chcú vrátiť do prace po materskej a pracovať a namiesto toho aby sa im prispôsobil čas aby mohli pracovať a aj ísť po deti do školy/škôlky tak dostanú výpoveď, absolútne na SK niesú vytvorené podmienky pre matky s deťmi
Tlak spoločnosti, obrovský stres, ekonomické problémy, všetko to ovplyvňuje pôrodnosť , už len sa pozrite ako vníma spoločnosť ženy s deťmi , veď koľké sa chcú vrátiť do prace po materskej a pracovať a namiesto toho aby sa im prispôsobil čas aby mohli pracovať a aj ísť po deti do školy/škôlky tak dostanú výpoveď, absolútne na SK niesú vytvorené podmienky pre matky s deťmi
@anonym_dfc8cf "absolútne na SK niesú vytvorené podmienky pre matky s deťmi" to nie je uplna pravda. Mamy mozu byt s detmi doma 3 roky a poberat prispevok. Vo vela inych krajinach idu zeny do prace po 3 alebo 6 mesiacoch, resp po roku.
@anonym_autor argument že "peniaze boli, sú, aj budú" je podľa mňa veľmi krátkozraký.. keby som rodila ako mladá žaba, bez vlastného zabezpečenia, poriadnej práce, bez úspor, nemoct dieťaťu nič dopriať, stále sa musieť finančne spoliehať na niekoho tretieho.. (potom tu napríklad čítame že ženy nemajú ako odist od partnerov lebo nemajú kam, nemajú za čo a pod...) Rodila som v 30, najprv vzdelanie, zabezpečiť sa (vlastné bývanie na hypo plus úspory), pocas toho som našla aj svojho muža a teraz sa nemusím báť že by som dieťaťu nevedela zabezpečiť základné životné potreby, krúžky a podobne
@anonym_694dac naco by si stazovali zivot, ked nemusia?
Kedysi bolo mat deti "nevyhnutne" a teda prirodzene,kedze rodiny zili a pracovali kontinualne spolu z generacie na generaciu. Dnes to nevyhnutne v pravom slova zmysle nie je, ostava otazka, pre koho to je alebo nie je prirodzene, cize je tu volba. Ja ale teda vidim extra vyhodu mat dobre rodinne zazemie, ci uz z pozicie dietata alebo rodica,pretoze zivot prinasa rozne situacie a aj ked dnes je normalne mat buducnost a vydavky planovane, zivot ako taky sa naplanovat neda a mat sudrznu rodinu je ako vyhrat jackpot v kazdej dobe.
Suhlasim s dôvodmi ale čiastočne su to aj výhovorky. Nemusi mat kazdy hned velky novy dom a nemusi bývat v BA. Politická situácia mi pride taky dôvod celkom na smiech, nepoviem ak ide o vojnu ale aby to ze vladne fico mal byť môj dôvod na bezdetnost mi rozum neberie.
Skôr čo vidíš aj tu ked niekto mlady chce dieta je presviedcanie že veď si musíš ešte užiť, pocestovať, taká a taká kariera, take a take zazitky. Necudujme sa ked sa mladym tlaci do hlavy ze tie deti maju mat neskor lebo z nich robime v 26 rokoch este uplne deti tak ze die deti aj neskor majú.
Ale beriem aj dôvody čo si povedala, len je podla mna velky faktor aj toto.
@anonym_7db574 ooo.paradna odpoveď
Zhrniem to,
zenam co sa najviac a niekedy jedine co sa im chce je cislo 1:mať vela prachov
a potom to ostatné je ostatné
@anonym_autor tak je mňa bude ako prvý hlavný dôvod muži. Preto ešte nemám dieťa aj keď by som chcela.
Najprv prvý vzťah, 7 rokov. Myslela som si že keď dokončím vysokú tak sa pohneme ďalej ale nie. Nechcel somnou budúcnosť, nebola som ta pravá, dokonca sa mi aj priznal že posledné asi 3 roky už somnou nechce byť len nemal gule to ukončiť, čiže som jednoducho stratila zbytočne čas.
Druhý vzťah, 4 roky, manipulátor ktorý neskôr ukázal svoju pravú tvár, alkohol. Tento deti somnou chcel, ale ja som ho nechala po necelých 4 rokoch. Nechcem pre dieťa šibnutého, agresívneho otca alkoholika.
Teraz mám 32, nový vzťah, zachvilku to bude rok čo sme spolu ale fungujeme trošku na diaľku, sme spolu každý piatok + víkend unho alebo u mňa, snažíme sa hľadať nejaký byt spolu . Tento vyzerá že sa aj chce niekde posunúť, chce aj deti, založiť rodinu. Len ja by som tu rodinu chcela s manželom tak neviem čo z toho ďalej bude, či sa posunieme v tomto alebo nie. Debata o tom už bola. Otázka je či to aj bude tak ako vravel..
Je veľmi veľa faktorov prečo ľudia odkladajú založenie rodiny.. od štúdia cez kariéru, financie no a v neposlednom rade nešťastie nájsť vhodného partnera do života a roky utekajú.
@anonym_694dac ale to je úplne v poriadku. Každa to máme tak, ako si to zariadime. Treba žiť svoj život, nie predstavy o živote iných ľudí.
@anonym_694dac napriek tomu je asi v poriadku chciet pre moje dieta viac, viac ako som mala ja napr., prezili sme v jednom byte a spolocnych izbach, prezili, bolo to komforne, bolo to optimalne, mala som sukromie? nemala, boli sme zabezpeceni a mohli aspon kusok cestovat? nie, nemali sme ani na zakladne potreby, takze ano ja to mam takto, pre svoje dieta chcem viac a pokojne mozem zit s nalepkou rozmaznana 🙂
@anonym_autor
Dôvodom je pohodlnosť.
V krajinách, kde líšky dávajú dobrú noc nemajú žiadne byty, majú chatrče. Vzdelanie nula bodov. Politiku majú takú že sa bojíš či prežiješ. A aj tak rodia. Ak by bol problém s bývaním dôvodom preto, že ľudia nemajú deti, krajiny Afriky a Ázie by vymierali.
@anonym_autor v minulosti nemala každá VŠ, zamestnala sa, väčšinou si zobrala svojho prvého frajera, dostali zadarmo od štátu byt, tak načo mali čakať?
@anonym_7067d8 zobrali sa a vacsinou na byt museli cakat dva s viac rokov niektori aj desat
@anonym_autor z toho čo tu čítam je to najviac kvôli kariére a už keď žena urobi kariéru a sú zabezpečení tak sa im nechce opustiť ich štandard
@jvasenka velmi rada by som nerobila karieru a radsej rodila deti, lenze som za cely zivot nestrela muza, ktory by deti chcel. Prisaham. 10 rokov som bola vo vztahu s muzom, s ktorym som myslela, ze budem mat rodinu, ale nechcel. Potom som dalsich 10 rokov hľadala, az kym som nezostala sama v prechode.
@anonym_autor Ludia su uvedomelejsi. Volakedy rodili zeny vela deti a bola to pre rodinu pracovna sila. Kazde dieta muselo odmalicka tazko pracovat.
@anonym_autor Ludia su uvedomelejsi. Volakedy rodili zeny vela deti a bola to pre rodinu pracovna sila. Kazde dieta muselo odmalicka tazko pracovat.
@marca12 to bol predsa dôvod mať toľko detí.
@jvasenka velmi rada by som nerobila karieru a radsej rodila deti, lenze som za cely zivot nestrela muza, ktory by deti chcel. Prisaham. 10 rokov som bola vo vztahu s muzom, s ktorym som myslela, ze budem mat rodinu, ale nechcel. Potom som dalsich 10 rokov hľadala, az kym som nezostala sama v prechode.
@anonym_694dac nemierila som konkrétne na teba, vychádzam z toho čo som tu veľa čítala.. je mi ľúto tvojej skúsenosti

Za mňa su to napríklad dovody: deti su casto choré, žena ostáva s dieťaťom doma, caste OCR, nedostupnosť skratenych uvazkov,nedostupnosť normálnej pracovnej doby v zamestnaní, neustále sa predlžujuci dôchodkový vek. S deťmi ti prakticky nema kto pomôcť, nedostatok miesta v skolke, drahé jasle, drahé opatrovateľky....stále sa zvyšujú ceny za potraviny....nedostupné bývanie...ľudia uz nechcu prežívať, chcú žiť, cestovať,...starí rodicia tiez chcú niečo zažiť, aktívne prežiť starobu...uz to nie je ako kedysi, že ti stačí podedene oblecenie, a jedlo na stole...tiez chcem pre dieta, aby sa malo lepšie ako ja...aby cestovalo, išlo na dovolenku, aby niečo zažilo v živote, a nie ako ja za dieťaťa že.nebolo peňazí, boli sme traja, nosila som vždy obnosene veci, v skole sa.mi smiali, nemohla som ist na lyžiarsky, v živote žiadne kupalisko, žiadna dovolenka, počas prázdnin práca na poli....naši boli chudobní, boli sme traja...preto mam ja iba jedno dieta a chcem mu dopriať to, čo mne ako dieťaťu chýbalo...čiže veľa zážitkov, keď ideme do mesta a chce dieta zmrzlinu, aby som mu ju kúpila a nemusela pozerať, že na ňu nemam...keď potrebuje nové topanky, tak mu ich kúpim a nezhanam po rodine, ci niekto nevyhadzuje nejaké ....čiže ja to takto vidím...a toto su dôvody, prečo mam napr. Iba jedno dietatko
@lasona súhlasím, len v mojej blízkej rodine mam troch mladých ľudí, ktorí ani neuvažujú nad rodinou a deťmi. Dvoch mužov a jednu ženu, svojim spôsobom ich chápem, dá sa život prežiť aj ináč, ale je to hrozne