Dôvody posúvania materstva a klesajúcej pôrodnosti
Zamýšľam sa nad objektívnymi dovodami, ktoré v dnesnej dobe výrazne prispievajú ku zníženiu pôrodnosti, a posúvanie vekovej hranice rodenia u žien..
Teraz bez ohľadu na mužov (ano, viem aj oni zohrávajú rolu), ale len pre potreby porovnania, vieme to nejak zhrnúť do bodov?
Mňa čo prvé napadá, je:
-studovanie vš - odklad založenia rodiny o minimálne 5 rokov
-ťarcha hypotéky ktoru ma dnes takmer každý mladý pár
-z toho plynuci pracovný stres (?)
- chýbajúca pomoc rodiny lebo všetci sme odstahovani
-financie? Ale peniaze boli, sú aj budú, niesme chudobnejší ako naši rovesníci pred 40timi rokmi ci?
-politika v krajine - viem nieje to ideálne, ale nemáme tu vojnu, nemáme globálnu epidémiu čohosi, a deti sa rodili do oveľa horších dob, vo svetových vojen, hladomoru, čierneho kašľa, moru, atd atd.. Pochybujem ze vtedy ľudia uvedomelo odsuvali materstvo Lebo vojna atd.. Proste sa rodilo bez ohľadu na to, ci z neba padali tanky alebo traktory 😁
-toto bude veľmi prízemné ale bohužiaľ stretávam sa s týmto bodom v poslednej dobe viac a viac - žena si proste nechce pokaziť postavu 🤷
Ak vás napadnú este ďalšie dôvody, môžete ich sem napísať 🙂
+ pridaj este problemy v plodnostou, ktora kazdym rokom narasta. Viac a viac parov ma problemy. A to je beh na dlhu trat, aj na niekolko rokov. 2-3-5-6 a viac.
+ pridaj este problemy v plodnostou, ktora kazdym rokom narasta. Viac a viac parov ma problemy. A to je beh na dlhu trat, aj na niekolko rokov. 2-3-5-6 a viac.
@elanor ktovie cim to je, ten nárast problemov s plodnosťou... Sú to potraviny ktoré jeme? Stres z prace? Alebo co...
@anonym_autor v minulosti nemala každá VŠ, zamestnala sa, väčšinou si zobrala svojho prvého frajera, dostali zadarmo od štátu byt, tak načo mali čakať?
Osobne som toho 'pravého' stretla v 33 rokoch, takže preto som mala dieťa až v 36.
@anonym_autor z toho čo tu čítam je to najviac kvôli kariére a už keď žena urobi kariéru a sú zabezpečení tak sa im nechce opustiť ich štandard
Neviem poverat za inych ale v mojom pripade to je pretoze 1.vzdelanie bez neho by som nemohla robit profesiu aku chcem 2.kariera mat ako nezabezpecena matka dieta a spoliehat sa aj ked vysoky plat muza to je pre mna nepredstavitelne, chcem mat svoju istotu, ze keby cokolvek viem kedykolvek odist a postarat sa o dieta bez odkazania na muza a az na 3.mieste je rodina
@anonym_autor ja by som pridala tiez status zeny v spolocnosti, bohuzial ked este nema deti tak zamestnavatelia sa boja ze odide na matersku, ak ich ma tak zas naopak ze deti budu chore atd....muzi nepomahaju, cest vynimkam a casto sa zeny proste podcenuju v celkovom vnimani spoločnosti....materska sa hned berie ze zena robit nechce, niekedy mam pocit ze je tu stredovek,lebo zena
@anonym_autor kedysi bolo viac detí, lebo rodičia nepotrebovali (vo veľmi veľa prípadoch) rozvíjať talent dieťaťa a byť pri nich prítomný - mentálne aj fyzicky, naplnili základné potreby - jedlo a oblečenie a tým to haslo. Deti sa hrali na poli, kým rodičia robili, súrodenci sa starali o seba navzájom. Starí rodičia boli skoro na dôchodku, nežili extra aktívnym životom a tak sa mal kto o deti postarať počas prázdnin a rodičia nemuseli platiť drahé tábory, opatrovateľky, vykrývať to dovolenkami atd, byty ľudia dostali od štátu, ten si splácali a nemuseli riešiť, či im z platu vyjde hypotéka. Za mňa je úplne jasné prečo sa rodí menej detí.
U mňa z dôvodu, že som nenašla toho pravého. Našli sme sa až v mojich 29 rokoch. Potom sme sa 3 roky snažili o dieťa, našťastie úspešne. Keby nemám mať deti kvôli financiám, tak ich nemám ani doteraz Nie je všetko len o majetkoch.
Kto by už len chcel diéte v tejto dobe a začo
Suhlasim s dôvodmi ale čiastočne su to aj výhovorky. Nemusi mat kazdy hned velky novy dom a nemusi bývat v BA. Politická situácia mi pride taky dôvod celkom na smiech, nepoviem ak ide o vojnu ale aby to ze vladne fico mal byť môj dôvod na bezdetnost mi rozum neberie.
Skôr čo vidíš aj tu ked niekto mlady chce dieta je presviedcanie že veď si musíš ešte užiť, pocestovať, taká a taká kariera, take a take zazitky. Necudujme sa ked sa mladym tlaci do hlavy ze tie deti maju mat neskor lebo z nich robime v 26 rokoch este uplne deti tak ze die deti aj neskor majú.
Ale beriem aj dôvody čo si povedala, len je podla mna velky faktor aj toto.
Tak mame vyssie naroky... nechceme "nejake" byvanie, ale chceme pekne byvanie, nechceme "pracu", ale chceme dobru pracu. Nechceme "vyzit", ale chceme kvalitne zit. Na toto treba nepomerne viac penazi a viac casu. A otvorene - kedysi sa tolko deti rodilo hlavne kvoli chybajucej antikoncepcii a vysokej umrtnosti deti. Uz v nasej generacii je deti podstatne menej a ten trend ide dalej a dalej... my mame 5 deti, je to casovo velmi narocne... ucenie, kruzky, vozenie , venovanie sa naplno... nie kazdy je ochotny makat v praci a doma na 200% a spat par hodin denne dlhodobo.... preco by to aj robil, ja to uplne chapem... ja som to chcela takto, ale nie kazdy musi. O tom, kolko maju deti prazdnin a teoreticky chorobnost a vsetko okolo toho riesit ked obaja rodicia pracuju a stari rodicia tiez ani radsej nezacinam.
Toto je globálny trend, 1) čím sú ženy vzdelanejšie, tým menej detí majú.
2) V západných krajinách môžu ľudia úspešne žiť sami, nie je dôvod zakladať si rodinu, aby prežili.
3)Objavila sa antikoncepcia, ženy si môžu vybrať, či budú rodiť alebo nie (predtým nemohli).
Ja si myslím, ze sme v tomto oveľa uvedomelejsi a zodpovednejsi ako kedysi, takisto dieta berieme ako jedinečnú osobnosť, plus mame viac možností ochrany ako v tých časoch co spomínaš. Ďalej kedysi to možno bola až povinnost, inak si bola oznacovana za starú dievku, mnoho žien malo deti aj ked ich až tak veľmi nechceli. Potraty neboli ako na bežiacom pase. Žena bola vnímana úplne inak ako dnes. Nie kazdy túži po dieťati a dnes sa to uz nemusí hanbiť vysloviť. Je tam vela faktorov ,dalo by sa o tom vela polemizovať.
ja to vidím práve primárne v mužoch - a na mužov zameranú spoločnosť - a potom s nastupujúcim vekom s ťažkosťami otehotnieť ...
Nielen na Slovensku ale celkovo čím je žena vzdelanejšia tým menej chce deti /má ich neskôr. Ak je tvoja jediná úloha v živote žiť a mať deti spravíš to skôr. Preto majú chudobní veľa detí, je im jedno čo s nimi bude.
@anonym_autor "peniaze" ako take nie su problem... Mame sa vseobecne lepsie ako pred 50-100 rokmi... len naroky mame omnoho vyssie... ta pomyselna "nula", ten zaklad je omnoho vyssie...
Kludne by sme mohli v starom 3izbaku byvat 3 generacie bez mobilu, auta... ale nikto to nechce...
@anonym_autor velmi zavazi dostupnost antikoncepcie, ktora oslobodila zeny od nekonciaceho cyklu tehotenstva a rodenia. Zena ma na vyber CI a KEDY bude matkou. V minulosti zeny nemali na vyber.
ja mam v okolí aj v rodine veľa žien a párov, kde proste tým insta svetom čo sa žije chceli veľa cestovať, veľa sa zabávať, žiť bezstarostný život a tak rodinný život odkladali po 35ke - 40ke, len ono potom to už je s deťmi ťažšie.
naopak poznám aj také ktoré šli a bažili po kariére a preto na dieťa nebol nikdy vhodný čas, lebo vypadnúť na rok z biznisu môže všetko ohroziť.
a niektorým takýto život voľnosti, prípadne kariéry vyhovuje a nemajú pocit že potrebujú dieťa k tomu aby bol život kompletný.
@anonym_autor trvame na co najvyssom vzdelani, kariere, co najvyssom prijme a vela luxusnych majetkoch, zazitkoch, skusenostiach vo svete, postaveni, prestizi... muzi aj zeny (t.j. ani nemame cas). Prakticka nedostupnost byvania bez celozivotnych hypotek. Trvame na svojom vlastnom kvalitnom zivote, sebarozvoji pred vsetkym ostatnym (rodinou, detmi). Chceme mat vsetko, co maju ini, pokial mozno este viac. Opustame realnu realitu (nepohodlne, vsakovake problemy) a presuvame sa do virtualnej. Odcudzujeme sa. Travime vacsinu casu v praci a doma (je to pohodlnejsie), pohyb tiez bud doma alebo vo fitkach (so zastuplovanymi usami). Do mobilov cucime v aute, iduc po meste, bicyklujuc/kolobezkujuc, sediac v podnikoch... Druhe pohlavie nas prestava zaujimat, pritahovat (su s nim len problemy, na nic ich nepotrebujeme).
Bez ohladu na muzov? Ved bez muza nespravim dieta, ak mam byt uprimna, tak potrebujes vzdy zdrave spermie, inak mozes kocikovat akurat reborn babiku.
U mna to tiez bolo tym, ze som vhodného otca dieťaťa /manžela nasla az v 31 rokoch. Potom 4 roky neplodnosti. Takze som rodila 36 rocna. Pritom som cely čas tuzila vydat sa a mat deti 😀😀😀
@anonym_autor zeny konecne zacali chapat, ze ich vedia naplnit aj ine veci ako deti. Maju ovela viac moznosti ako v minulosti, ked jedina radost bolo dieta
Materstvo som odložila na neskôr kvôli vysokým nárokom na seba aj partnera. Najmä som chcela byť lepším rodičom, ako boli tí moji.
Za mňa su to napríklad dovody: deti su casto choré, žena ostáva s dieťaťom doma, caste OCR, nedostupnosť skratenych uvazkov,nedostupnosť normálnej pracovnej doby v zamestnaní, neustále sa predlžujuci dôchodkový vek. S deťmi ti prakticky nema kto pomôcť, nedostatok miesta v skolke, drahé jasle, drahé opatrovateľky....stále sa zvyšujú ceny za potraviny....nedostupné bývanie...ľudia uz nechcu prežívať, chcú žiť, cestovať,...starí rodicia tiez chcú niečo zažiť, aktívne prežiť starobu...uz to nie je ako kedysi, že ti stačí podedene oblecenie, a jedlo na stole...tiez chcem pre dieta, aby sa malo lepšie ako ja...aby cestovalo, išlo na dovolenku, aby niečo zažilo v živote, a nie ako ja za dieťaťa že.nebolo peňazí, boli sme traja, nosila som vždy obnosene veci, v skole sa.mi smiali, nemohla som ist na lyžiarsky, v živote žiadne kupalisko, žiadna dovolenka, počas prázdnin práca na poli....naši boli chudobní, boli sme traja...preto mam ja iba jedno dieta a chcem mu dopriať to, čo mne ako dieťaťu chýbalo...čiže veľa zážitkov, keď ideme do mesta a chce dieta zmrzlinu, aby som mu ju kúpila a nemusela pozerať, že na ňu nemam...keď potrebuje nové topanky, tak mu ich kúpim a nezhanam po rodine, ci niekto nevyhadzuje nejaké ....čiže ja to takto vidím...a toto su dôvody, prečo mam napr. Iba jedno dietatko
@anonym_autor môjho pravého som stretla v 31. Budem mať 37 a stále nič. A to som dieťa chcela od 22 rokov. Za mňa je to dobou. Viac stresu, málo financií, mať dieťa je dnes luxus
Podla mna absolutne nemozes eliminovat chlapa ako dovod - moje rovesnicky (budem mat 40) skratka mali problem najst si schopneho partnera (vidime tu v temach s akymi typmi sa da mat dieta aj tri), nasledne s nim zalozit rodinu. Manzela som stretla, ked som mala 30, zacali sme spolu v pomaly 32 😬 tak to potom tazko dieta naplanujes skor. Tiez by som ho mala skor, no ale s kym a toto je skusenost vela zien v mojom veku.
A ano mozno je to narokom na partnera, potencialneho otca, ja som teda rozhodne chcela fungovat v manzelstve a rodine inak ako moji rodicia.
@anonym_autor velmi zavazi dostupnost antikoncepcie, ktora oslobodila zeny od nekonciaceho cyklu tehotenstva a rodenia. Zena ma na vyber CI a KEDY bude matkou. V minulosti zeny nemali na vyber.
@simsalabim ano to je pravda a tiez mame vysoku mieru neplodnosti u parov. Cize aj ked chcu to nejde a tym, ze napr 2-3 roky logicky pouzivali antikoncepciu, tak sa to neda predpokladat ta neplodnost ako taka.
@anonym_autor v minulosti nemala každá VŠ, zamestnala sa, väčšinou si zobrala svojho prvého frajera, dostali zadarmo od štátu byt, tak načo mali čakať?
@anonym_7067d8 asi tak, aj keď som si nezobrala hneď prvého frajera a nemala pri otehotneni 20, tak ten byt podnikovy dvojizbový sme gratis dostali. Na zariadenie sme dostali 50000 mladomanzelsku pôžičku, niečo sme mali nasetrene, nebol problém. Bez hypo, s tým, že zo zárobku sme na bývanie a stravu nedali ani polovicu muzovho platu sa dýchalo oveľa jednoduchšie, ako mladým dnes. Aj keď manžel podpísal v práci, že tam dorobi 10 rokov, aby ten byt dostal, po siedmich sme odišli do rodinného domu postaveného opäť bez hypo. Pomohli nám rodicia asi 20000 a bola štátna nenávratný pôžička 90000. Štart bol úplne o inom ako dnes.

Hlavne samotné otehotnenie už nie je tak "jednoduché" ako kedysi.. muži majú menej kvalitné spermie, ženy problémy s cyklom a podobne.