Hľadáte povzbudenie? Ako zvládať starostlivosť o dieťa so zdravotným postihnutím
Ahojte maminy. Idem sa vyžalovat. Potrebujem povzbudiť, nakopnúť, možno prefackat. Mám ŤZP dieťa, ktoré nehovorí, nechodí, nevie žuť, vydáva zvuky, má mixovanu stravu, ťažkú srdcovú vadu a milión ďalších diagnóz. Má 5 rokov, chodí do špeciálnej škôlky. Pokroky minimálne, skoro žiadne. Zbierame aj 2% dane, chodíme na rehabilitácie do Axisu Piešťany a Liberta Košice. Ja mám pocit, že môj život skončil. Obetovala som sa pre moje dieťa, ale ja nevládzem. To nie život. Úplne som vyhorela. Večer padám od únavy a keď si predstavím nasledujúci deň, tak je mi zle. Manžel pomáha, chodí do práce. Prepáčte, musela som sa vyžalovat.
Nedocitala som diskusiu do konca, lebo mi prislo zle z niektorych komentarov.
Vy "matky", vy viete ktore, kto vam tak strasne ublizil? Ak mate deti, tak tie deti maju obrovske stastie ze sa vam narodili zdrave, lebo ak nie, tak by ste ich odvrhli horsie ako zvierata. A ak mate, tak sa modlim ku vsetkym bozstvam na svete, aby ste z nich nevychovali takych citovych mrzakov ako ste vy.
Ale k tebe mila autorka,
uplne ta chapem, naozaj, prezivam nieco podobne, mam dve taketo deti, z toho jeden uplny leziak, 17 kg, krize mam v prdeli. V prvom rade ti to napisem trochu drsne, ale je to len a len na tebe, musis prevziat zodpovednost za VSETKO v tvojom zivote, aj za dcerku, ktora sa na tento svet nepytala. Je aka je, nemala tolko stastia v zivote ale stale ma milujucu mamu a ako vidis v komentaroch, nie je to samozrejmost. Lenze ty si zodpovedna aj sama za seba a za svojej mentalne zdravie, ja ti mozem poradit len toto:
1. OPATROVATELKU. Toto je priorita, musite si sadnut s manzelom a vyclenit peniaze z vasho rozpoctu, hladat, je to tazke ale da sa najst. Skus sa ist spytat na obec/mesto, dajte si inzerat, skus hladat medzi starsimi sestrickami na dochodku, ktore si potrebuju privyrobit, studentky mlade atd.
2. UBER z povinnosti co sa tyka domacnosti, nebud stale na nohach v jednom kole, dopraj si teplu kavu, kolacik, pozri telku atd.
3. UBERTE z cviceni u dcerky, sama pises ze nevidis velke pokroky. Uz je nacase si priznat ze dcerka nikdy nebude zdrava a cvicenim sa to nijako extremne nezlepsi, netvrdim aby ste s tym prestali, ale urcite znizit tempo a z tych penazi, ktore usetrite za dva pobyty v Axise radsej kupte poriadny terenny ZTP kocik na prechadzky v prirode, zlepsi to naladu nielen tebe ale aj dcerke. Robis pre nu maximum uz len tym ze ju lubis a staras sa o nu, mozno uvidite ze ked sa uberie z cvicenia, tak aj dcerka sa uvolni a uvidite nejaky pokrok.
4. Ak mas co i len trooooosicku tuzby po dalsom dietati, smelo do toho. U nas to bola obrovska vzpruha, zdrave babatko nam dodalo silu a vdaka nemu sme aj lepsimi, pohodovejsimi rodicmi pre nase INAK OBDARENE deti (chore dieta nie je dar, to sa zhodneme, ale nie je ani trest, ako si mnohi ludia myslia, je to proste ine dieta, ktore nam da ine kvality v zivote)
Velmi drzim palce, si skvela zena a mama ❤
@ahhola to nie je ziadne dieta - halzlik, to je velka zivotna tragedia. Pre vsetkych zucastnenych.
Chapem, ze nie kazdy to zvladne, psychicky, fyzicky, financne.. chapem, ze aj ustav je pre niekoho to najlepsie riesenie.
Nepaci sa mi oznacenie inak obdarovane deti, ani glorifikacia takeho rodicovstva. Dokonca si uplne hrubo cynicky myslim, ze niekedy je nam v podobnych pripadoch na skodu pokrok v zdravotnictve.
Ale z toho, ako o tom ty pises, z toho mam zimomriavky. Akoby postihnute dieta bolo nic, odpad, pokazena vec, ktora sa da odlozit, zahodit a ty si zijes spokojne dalej...
Odkiaľ si? Nepomohla by ti nejaká opatrovateľka alebo študentka VŠ so zdrav.zameraním? Peniažky na takúto službu by sme vyzbierali
@ahhola TY čo trepeš od narodenia som mala takú dcérku a mala byť zdravá pri pôrode lekár urobil chybu. Bola postihnutá ležala nerozprávala nevidela, krmila sa starostlivosť na 24 hodín TY mne ideš písať že som nezažila TY si nenažila ak by si mala mať také dieťa pochopíš. Tak láskavo sa do mňa nenavážaj. Figu vieš o opatere tak možná s časopisu alebo s rozprávania a o opatere vieš 0. Nie neboj nie je zo mňa troška som v poriadku chodím do roboty aj podnikám popri tom takže troska nie som never. Nijaký rodič nie je troska. To len v hlave majú ľudia pomiešane. A ešte niečo žiadny prípad nikdy nebol že matka chcela postihnuté dieťa nechať v lese to je len tvoj blud v hlave. Za opustenie dieťaťa je basa takže to by asi bolo horšie ako opatera v base trest. Tak si nevymýšľaj blbosti.
Toto je veľmi ťažká a citlivá téma, lebo skutočne nikto z nás, ktoré máme to požehnanie, ze mame zdravé deti, nemôže povedať, co by robil alebo nerobil na mieste ľudí ktorí majú deti rôzne postihnuté.
Je to náročné, ťažké a veľmi zle radiť, pretože skutočne život s týmito deťmi a postupne aj vekovo čoraz staršími ľudmi je iný. Nie je taký, ako s deťmi ktoré sa vyvíjajú zdravo a tak ako majú.
Celkovo je to aj v štáte malo "do myslene" pretože jednak je to vyčerpávajuce fyzicky a duševne, ale aj finančná stránka nie je ľahká. Rodič takého dieťaťa bud pracuje len na veľmi malý zväzok,alebo nepracuje vôbec, a ak ostáva sam, tak reálne sa môže ocitnúť na pokraji chudoby, ak nie úplne v biede.
Ono také deti sa rodili aj predtým (na okraj toho ze som počula argumenty ze sa veľa postihnutí môže terajší štýl života). Proste boli vždy obrny, rôzne poškodenia srdca, hydrocefalie,epilepsie, razstepy, a podobne. Ale surovo povedané, príroda si to "vybavila"a také deti sa narodili bud mŕtve, alebo zomreli veľmi krátko po narodení, ci v detskom veku.
Teraz vďaka medicíne na jednej strane sa im zachráni život, nasadia sa rôzne vývody, sondy, výživovacie hadičky... Ale čo ďalej? Co ďalej pre tých rodičov, pre tie deti ktoré jednoducho ostanú doživotne odkázané na iné osoby... Na to sa už nemyslí, alebo mysli malo.
A potom reálne si mnoho ľudí ide zúfať, lebo 24/7 starostlivosť o úplne na iného človeka odkázanu osobu je až neunosna z každého hľadiska.
@laurita285 ďakujem. Ale nemôžem prijať peniaze. Tu ženy naozaj žijú od rodicaku k rodicaku.
S najväčšou pravdepodobnosťou so všetkých si tu na najväčšej mizine ty... to myslím v najlepšom možnom slova zmysle. Treba vedieť aj prijať pomoc inak sa len zbytočne trápiš/te.
Prepáč napíšem ti iba môj názor, tiež som mala ťažko postihnuté dieťa viem dobre co to obnaša ale ani raz som neolutovala nikdy by mi nenapadlo ze nevládzem naopak vládala som ako kôň spavala som 3 hodiny pokým bol malý v škole ja som chodila do prace potom domácnosť malý atď...žiaľ jedného dňa doma zaspinkal a už sa nezobudil vtedy sa mi zrútil celý svet moj život prestal existovať nežijem iba prežívam bol môj celý svet a teraz???? Nemám nič ....Ak sa necítiš byť silná pre svoje dieťa tak ho daj radšej tam kde ho budú ľúbiť naozaj je veľa takých zariadení lebo matka ktorá miluje svoje dieťa a je úplne jedno aké je bude vládať už len preto ze ten človiečik je tu žije potrebuje ma ......koli nemu by som urobila prvé a posledne
@badinkka ona predsa nikde nenapísala, že svoje dieťa neľúbi, a že ho dá do ústavu. Jednoducho si pripustila, že nevládze. Ja mám tiež TZP dieťa a tiež nevládzem, len som nenapísala na modrého kona, lebo som vedela, že tie komentáre tu presne také budú. Ale čo sa dá čakať od tupej slovače.
@nikuska744 lepšie čítaj! Mala som choré dieťa poučovať ma nemusíš! A viem co odnáša aj zdravé dieťa....nevládzes s chorým nevladzes ani zo zdravím.....
hladala by som inu formu starostlivosti mozno tyzdenny stacionar alebo one zariadenie
potrebujes proste odlahcit dat sa dokopy a tak cyklicky to opakovat
@badinkka ja čítam poriadne, nie som slepá. Ale tvoj koment je úplne odveci. Daj dieťa preč, do ústavu, kde ho budú ľúbiť. Si normálna? Už len v ústave ho budú ľúbiť. Tam iba čakajú, koľko im výplata cinkne na účet.
Viem čo preživaš.Zijem taky život už 10 rok.Dcerka sice chodi ale mentalne je menej ako na 2roky.Nenapreduje len fakt velmi malo.Nerozprava ,nerozumie je plienkovana.Takymi obdibiami som si neraz prešla.Poslednykrát pred rokom ked som v zlisti povedala,ze ju dam do ustavu.Ale hneď som si predstavila ako by bola v noci bezomna.Ako sa vie prituliť a citi bezpečie.A co ak by ju niečo bolelo? A ja prinej nebudem? Neviem čo bude ked bude dospelá ,ale teraz by som sa jej nevzdala.Ak by si cgcela kludne mi napis.
@jeliz59 obdivujem vas a vdaka za ten komentar,plny lasky a neznosti.
ja mam zdrave deti a uprimne neviem ako by som to dala,ak by boli tak vazne chore,ale matky ako vy,davaju nadej a ukazuju zrkadlo pre tie z nas,ktore niekedy berieme to zdravie dietata za samozrejmost.
drzte sa

@ahhola ja jediná tu s tebou asi súhlasím.Keby mám také dieťa tiež ho dám do ústavu ako sa takto ničiť.My sme mali v rodine chorú maminu sestru so sklerozou multiplex na lôžku.Už to bol zaberák na všetko.A ked sa to zhoršovalo, tak sa už dala veru do ústavu.A nie mať doma ešte aj agresora a báť sa kedy ťa zahluší