icon

Ako zvládať život s autistickým dieťaťom?

4. jún 2026

Chcem sa opytat na vase skusenosti a ako to vy zvladate.aky je vas zivot s dietatkom s touto diagnozou? Da sa to akceprovat?Nauci sa s tym clovek niekedy zit?ja mam pocit , ze moj zivot tymto skoncil,mam hrozne predstavy do buducna a bojim sa.

andrejka1974
4. jún 2026

@anonym_autor záleží či je tam aj mentálny postih , ja mám dcéru už 14 ročnú a už sme sa rozhodli , že ju dáme už na týždňový pobyt do zariadenia sme v poradovníku tak uvidíme , je dosť agresívna a náladová takže toho mame často plne zuby

hope252
5. jún 2026

Na začiatku je to určite šok. Ja mám 14 ročného aj s ľahkým mentálnym postihom. Keď bol menší bolo to horšie. Teraz je drzý nakoľko je v puberte. Nie je úplne samostatný, ale nie je to koniec sveta a ani môj život sa tým určite neskončil. Aké veľké máš dieťa? Má aj mentálny postih? Je to autistické spektrum, Čize každý autista je iný. Môj už pôjde o chvíľu na strednú. Má spolužiakov, ktorý chcú ísť na veterinu, na gympel. Určite netreba hádzať flintu do žita a mať katastrofické prestavy. Nie je to samozrejme ideál, sú aj ťažké stavy, ale závisí to od miery postihnutia.

anonym_7d54e5
5. jún 2026

no clovek si zvykne na vsetko, aj na sibenicu.. to neznamena, ze to raz bude dobre... a ze ten zivot bude normalny, ale asi nebude .. bude iny.. budete mat svoje radosti aj starosti .. cim skor sa s tym zmierite tym lepsie. My mame take deti 3... ani jedno nebude zit plnohodnotny a samostatny zivot, co bude potom.. neviem

autor
5. jún 2026
@hope252

Na začiatku je to určite šok. Ja mám 14 ročného aj s ľahkým mentálnym postihom. Keď bol menší bolo to horšie. Teraz je drzý nakoľko je v puberte. Nie je úplne samostatný, ale nie je to koniec sveta a ani môj život sa tým určite neskončil. Aké veľké máš dieťa? Má aj mentálny postih? Je to autistické spektrum, Čize každý autista je iný. Môj už pôjde o chvíľu na strednú. Má spolužiakov, ktorý chcú ísť na veterinu, na gympel. Určite netreba hádzať flintu do žita a mať katastrofické prestavy. Nie je to samozrejme ideál, sú aj ťažké stavy, ale závisí to od miery postihnutia.

@hope252 moje dieta ma sice este len 3 roky, ale uz od 18 mesiacov som vedela, ze to nie je normalny vyvoj. Cakala som, ze dieta z toho vyrastie, moja chyba,no pred mesiacom uz dostal diagnozu. Je to cerstve , aj ked fakt , ze je iny som tusila davno. Boli to. Neda mi to spat a trapim sa.placem pred nim, aj tak to nechape. Ked vidim ako zaotava za inymi auti detickami , som si ista, ze tam bude aj postih.

anonym_f903e0
5. jún 2026
@anonym_autor

@hope252 moje dieta ma sice este len 3 roky, ale uz od 18 mesiacov som vedela, ze to nie je normalny vyvoj. Cakala som, ze dieta z toho vyrastie, moja chyba,no pred mesiacom uz dostal diagnozu. Je to cerstve , aj ked fakt , ze je iny som tusila davno. Boli to. Neda mi to spat a trapim sa.placem pred nim, aj tak to nechape. Ked vidim ako zaotava za inymi auti detickami , som si ista, ze tam bude aj postih.

@anonym_autor prosím ťa, ako sa to prejavovalo v 18 mesiacoch?

autor
5. jún 2026
@anonym_f903e0

@anonym_autor prosím ťa, ako sa to prejavovalo v 18 mesiacoch?

@anonym_f903e0 bolo toho hodne ,len clovek nechcel vidiet pravdu. Neukazovanie,nezdielanie, ziadna imitacia,hyperaktivita, nezaujem o hracky….

anonym_25a00f
5. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_f903e0 bolo toho hodne ,len clovek nechcel vidiet pravdu. Neukazovanie,nezdielanie, ziadna imitacia,hyperaktivita, nezaujem o hracky….

@anonym_autor prežívam to isté tiež vieme diagnózu len krátko, ja mám dievča

autor
5. jún 2026
@anonym_25a00f

@anonym_autor prežívam to isté tiež vieme diagnózu len krátko, ja mám dievča

@anonym_25a00f je mi to luto. Deticky by nemali byt chore. Je to nefer .

hope252
5. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor To u auti dietata dopredu nevies povedat. Oni uplne inak napreduju, hlavne neporovnavaj. Teraz su dostupne terapie,ktore dokazu neskutocne posunut to dieta dopredu, ale treba s nim pracovat. Odkial si?

anonym_1b87d5
5. jún 2026

Každý autista je iný 😉, ťažko zovšeobecňovať, ak jeden je bez ment a druhý s ment. postihnutím. Jeden chodí do normálnej školy, druhý do speci a tak. Ja poznám život len s AS vyšší intelekt, ale niekedy je to fuška aj tak, lebo určite veci nechápe 🙂.

rusalkablack
5. jún 2026

Robím v hoteli, a takéto deti, cca 16 roční chalani, mali v našom meste plavecké preteky a boli u nás ubytovaní spolu s rodičmi. A musím povedať, že som bola milo prekvapená. Jeden nich za mnou prišiel , a pýta sa : Prečo nie je trezor na izbe, keď je napísaný v zozname inventáru, čo visí na stene ? A ja že - a čo si chceš dať do toho trezoru ? On že - nič, ale keď je tam zapísaný, má tam byť. Ďaľšia matka mi hovorí - môj syn si nevie uviazať šnúrky na topánkach, ale učí sa na samé jednotky a angličtinu ovláda úplne super...Takže niečo bolo týmto deťom ubrané, a na druhej strane pridané.