Je zodpovedné mať dnes viac ako tri deti?
Akurát sa nad tým zamýšľam... je podľa Vás zodpovedné v dnešnej dobe mať viac ako tri detí ? Viem je to každého vec. Internetové siete robia veľa, no v dnešnej dobe okrem problému s financiami si človek nemôže byť istý ani , či mu poslúži zdravie. Veď je už bežné , že odchádzajú 40 ročný ľudia. Práve čítam, že pomôcť rodine. Zomrel 40 ročný otec a zanechal po sebe 5 detí . Veď to je hrozné. Ja pri druhom dieťati som mala obavy a myslela na to, že, ak by sa nám niečo stalo ako to dáme. Či už sa v dnešnej dobe spoliehame na silu internetu, veď keby niečo ľudia sa poskladajú ? Viem, že samozrejme málokto uvažuje, že nešťastie sa môže stať veľmi skoro.
@patrike odpovezd mi na otázku ...
To že študenti v 15-16r brigádujú je OK?
A to že otca doniesla domov z mš o 15r staršia sestra a dala mu možno aj najesť už je detská práca, ktorá je zakazaná? A potom mohla ísť sestra kopať na družstvo?
@anonym_d38046 Brigada od 15 alebo 18 rokov je ok, ak si dieta chce samo na nieco zarobit, nauci sa tak hodnote penazi a nutnosti pracovat. Chce mobil za 1000, najvyssi model, hoci mne staci na pracu za 300 ? Nech sa paci, brigada.
Dnes su priemer 2 deti. Obcas tri. Styri a viac su na 99% indikator tuheho katolicizmu a nepouzivania antikoncepcie. Taki ludia "uvazuju" stylom "ved nam nejako pan Bozko pomoze".
To, co sa tebe a mne javi ako skoro tyranie deti (4 - 5 deti) v 2-izbovom byte alebo starom dome, neustaly nedostatok penazi, recyklacia oblecenia, ziadne dovolenky, na to oni maju vyhovorku, ako ide hlavne o duchovne hodnoty a sudrznost rodiny.
@patrike veľmi plytký komentár adekvátny dnešnej pohodlnej, sebeckej dobe...stáť sa môže hocikedy hocikomu hocičo...my máme napríklad 4 deti, zarobíme nadštandartne obidvaja, neplánovali sme, ale proste to prišlo....a poznám veľa takých rodín, ktoré si žijú veľmi dobre aj s viac deťmi....
@anonym_autor nie, je nezodpovedné ich priviesť do tohoto sveta a zvlášť sem na slovensko.. Isto nebudem rodiť tejto vláde otrokov (môj názor)
@anonym_autor to je taka tema na dotahovanie sa nie diskusiu. Kazdy pripad je jedinecny a preto si ma kazdy zvazit kolko deti chce a je schopny uzivit, postarat sa a vychovat. Chudobni ci jednoduchsi ludia maju niekedy viacero deti, ale treba sa zamysliet nad tym v akom svete ziju. Nechapu dosledky, zena mozno nie celkom rozhoduje o tom ci sa s partnerom vyspi. Antikoncepcia stoji peniaze. Za mna je to bludny kruh a preto maju tolko deti.
Nechapem ale argument, ze kazde dieta mudi mat vlastnu izbu. Treba pomenovat veci pravym menom - dalsie dieta nechcem, nemozem mat, nie su na to peniaze… Poznam zenu co byva vo velkom 3i byte, ktory dostali, teda ziadne hypo. Obaja viac nez slusne zarabaju, a maju 1 dieta. Aj to sa niekedy stazuju kolko je okolo neho prace. Priznavaju zas, ze maju len jedno dieta, preto chodia na vsetky akcie, vystupenia, podujatia a treningy obaja. Ale ked povedali, ze jedno staci, lebo maju len jednu detsku a doeta stoji kopu penazi, tak som nechapala. Chodia na viacero dovoleniek/ vikendov rocne. Financne by urcite utiahli aj druhe, okrem fajn prace je u nich aj podpora rodiny. Prosto ak dalsie dieta nechceli, je to ok, nie ze jedna detska je malo.
My mame 3. Je to narocnejsie, ale viac deti uz by sme nechceli. Takto sa da fungovat s jednym vacsim 5-miestnym autom aj zit v byte. I ked s vyletmi a dovolenkami je to uz narocnejsie. Mam pocit,ze vsade je to nastavene s izbami na 2 dospeli a 1-2 deti. Treba trosku viacej hladat.
Neriesila by som dobu, stale je niekomu super a pre niekho hruza. Proste treba zit vzhladom na moznosti a prisposobit sa tomu. Snad nebudeme od 18-tich zit v strachu, ze co ak budem mat deti a v najblizsich desatrociach vznikne niekde konflikt, alebo bude nejaka kriza. Ved to by potom nikto nikdy nemal deti.
@anonym_d38046 Brigada od 15 alebo 18 rokov je ok, ak si dieta chce samo na nieco zarobit, nauci sa tak hodnote penazi a nutnosti pracovat. Chce mobil za 1000, najvyssi model, hoci mne staci na pracu za 300 ? Nech sa paci, brigada.
@patrike čiže podľa teba brigáda.pre.15r je ok a keď môjho otca vzala domov z mš o=15r.staršia sestra ok nie je? Keď kopala 15r na družstve cukrovú repu ok nie je?
@anonym_autor viacpočetné rodiny si väčšinou v mojom okolí platia životnú poistku aby boli zaistení v prípade smrti jedného z rodičov. Aspon na začiatok. A snažia sa chrániť, nie vždy to však stačí. Takže nie je to tak, že vedome si narobia viac detí. A všetko sú to vzdelaní a inteligentní ľudia...
Len nechápem, prečo to má neustále okolie potrebu riešiť.
@patrike čiže podľa teba brigáda.pre.15r je ok a keď môjho otca vzala domov z mš o=15r.staršia sestra ok nie je? Keď kopala 15r na družstve cukrovú repu ok nie je?
@anonym_d38046 Este to sprevadzanie dietata domov zo skoly ok, ale pouzivanie deti na neplatenu domacu pracu okolo surodencov uz nie. Netyka sa to primeraneho zapojenia do chodu domacnosti umerne veku a nezavisle na pohlavi, cize ci chlapec, ci dievca, naucia sa varit, nalozia / vylozia umyvacku, vysavaju, upratuju svoje izby.
Mam 7deti,velky dom,tri auta,ziadnu hypoteku.Tri deti su uz z domu.Pracuje len manzel.Nie sme ani silne veriaci ani blazni.
Velmi zaujimava diskusia. Len nedavno zverejnili kolko deti sa na Slovensku narodilo v minulom roku. "Az" 42 tisic. Este rok predtym to bolo 49 tisic.
Z toho pohladu je POTREBNE aby mali rodiny 3 a viac deti. Nie kazda zena si najde partnera a nie kazdy par moze mat deti. Ti, ktori mozu mat deti by ich mali mat (aspon 3) a ti, ktori ich z nejakeho dovodu nemaju by im mali pomahat (financne, osobnou pomocou a aj inak) a to kvoli tomu, ze aj oni budu chciet na stare kolena, aby im niekto upiekol chleba, ci pichol injekciu, napriklad. A nie, zahranicni ku nam nepridu tak ako idu do Nemecka. Ci o 20-40 rokov vsetku pracu spravia stroje? Aj deduska na posteli prebalia? Co z toho, ze budu mat slusne uspory, ked nebude komu zaplatit za tovar a sluzby, ktore budu potrebovat?
A ci je to zodpovedne? Zrejme nie. Sebectvo je na vysokej urovni, na rodicov a ich namahu vychovat dalsich "danovych poplatnikov" nepozeraju ani jednotlivci, ale co je horsie ani stat.
Specialne zeny, ktore sa rozhodnu mat dieta na to financne velmi doplacaju. Necudujem sa, ze si 3x rozmyslia, ci vobec budu mat aspon 1 dieta.
Velmi zaujimava diskusia. Len nedavno zverejnili kolko deti sa na Slovensku narodilo v minulom roku. "Az" 42 tisic. Este rok predtym to bolo 49 tisic.
Z toho pohladu je POTREBNE aby mali rodiny 3 a viac deti. Nie kazda zena si najde partnera a nie kazdy par moze mat deti. Ti, ktori mozu mat deti by ich mali mat (aspon 3) a ti, ktori ich z nejakeho dovodu nemaju by im mali pomahat (financne, osobnou pomocou a aj inak) a to kvoli tomu, ze aj oni budu chciet na stare kolena, aby im niekto upiekol chleba, ci pichol injekciu, napriklad. A nie, zahranicni ku nam nepridu tak ako idu do Nemecka. Ci o 20-40 rokov vsetku pracu spravia stroje? Aj deduska na posteli prebalia? Co z toho, ze budu mat slusne uspory, ked nebude komu zaplatit za tovar a sluzby, ktore budu potrebovat?
A ci je to zodpovedne? Zrejme nie. Sebectvo je na vysokej urovni, na rodicov a ich namahu vychovat dalsich "danovych poplatnikov" nepozeraju ani jednotlivci, ale co je horsie ani stat.
Specialne zeny, ktore sa rozhodnu mat dieta na to financne velmi doplacaju. Necudujem sa, ze si 3x rozmyslia, ci vobec budu mat aspon 1 dieta.
@anonym_8536bf vytaca ma ked niekto vravi "Sebectvo je na vysokej urovni". Nie, ludia su taki aki boli vzdy. Myslis ze tvoja prababka chcela mat 8 deti a makat na poli od svitu do mrku, zavisla od manzela, bez antikoncepcie bez prava na vlastny majetok, atd? Len teraz uz maju zeny skutocnu moznost sa rozhodnut ci budu matkami a manzelkami, alebo preziju svoj zivot uplne podla seba a vyuziju vsetky moznosti ktore sucasna doba ponuka
Poda mna je nezodpovedne mat viac deti, ako zvladne zena sama uzivit.
@anonym_277990 Ale chapes, ze aj tej samej zene sa moze nieco stat. Potom kto to dieta uzivi ?
Dnes su priemer 2 deti. Obcas tri. Styri a viac su na 99% indikator tuheho katolicizmu a nepouzivania antikoncepcie. Taki ludia "uvazuju" stylom "ved nam nejako pan Bozko pomoze".
To, co sa tebe a mne javi ako skoro tyranie deti (4 - 5 deti) v 2-izbovom byte alebo starom dome, neustaly nedostatok penazi, recyklacia oblecenia, ziadne dovolenky, na to oni maju vyhovorku, ako ide hlavne o duchovne hodnoty a sudrznost rodiny.
@patrike ale ona mysli normalnu rodinu, ktora realne am na to uzivit tych 5 deti, ze ci je to rozumne, ze co ak ..... niekto z nich zomrie 40-rocny. Nie mnohodetnu rodinu, ktora to ma ako formu zarobku a deti ziju v horsich podmienkach ako zvierata.
@anonym_autor deti sa nejako vychovaju, ja som citala o rodine, kde mali 4 deti a obaja rodicia zomreli, najstarsie dieta malo 20, tomu zverili mladsie, vsetci styria su lekari, zodpovedne? nezodpovedne? je to kazdeho osobna vec, ty maj len dve, ale netreba riesit, co je a co nie je zodpovedne (aj ja mam, ale mala by som viac, zial nemohla som)
https://korzar.sme.sk/zemplin/c/surodenci-prisl... podla tohto by si ty nemala mat deti vobec, ked mas taky strach, aj obom rodicom sa moze nieco stat
@anonym_277990 Ale chapes, ze aj tej samej zene sa moze nieco stat. Potom kto to dieta uzivi ?
@anonym_4a9b86 pravdaze chapem. Mam sirsej rodine pripad zeny ktora zomrela ako 36rocna a ostali 3 deti pod 10 rokov. Stale maju tie deti otca, starych rodicov, ujov, tety.
Ale cisto “statisticky”, kolko zien sem pise ze sa natahuje s tatkom roka o kazdych 10€ vyzivneho? Polka manzelstiev konci rozvodom….
@anonym_8536bf vytaca ma ked niekto vravi "Sebectvo je na vysokej urovni". Nie, ludia su taki aki boli vzdy. Myslis ze tvoja prababka chcela mat 8 deti a makat na poli od svitu do mrku, zavisla od manzela, bez antikoncepcie bez prava na vlastny majetok, atd? Len teraz uz maju zeny skutocnu moznost sa rozhodnut ci budu matkami a manzelkami, alebo preziju svoj zivot uplne podla seba a vyuziju vsetky moznosti ktore sucasna doba ponuka
@anonym_ef97c6 Presne tak, kym kedysi sa hovorilo o "manzelskej povinnosti", dnes sa nedobrovolny styk aj v manzelstve chape ako znasilnenie.
Zena bola chapana ako spotrebny material a stroj na deti, mnohe neprezili porod a vdovec zhanal dalsiu mladu ...
@anonym_4a9b86 pravdaze chapem. Mam sirsej rodine pripad zeny ktora zomrela ako 36rocna a ostali 3 deti pod 10 rokov. Stale maju tie deti otca, starych rodicov, ujov, tety.
Ale cisto “statisticky”, kolko zien sem pise ze sa natahuje s tatkom roka o kazdych 10€ vyzivneho? Polka manzelstiev konci rozvodom….
Len tu na MK sa to zvykne tak prezentovat, ze vlastne uz dopredu sa ma ZENA pripravit na to, ze moze ostat sama, tak ma mat deti tolko kollo vladze SAMA uzivit. Ale jej sa tiez moze nieco stat, a tie deti maju teda vzdy aj otca. A dokoncaxaj jemu sa moze nieco stat. Proste vzdy sa moze aj nemusi vsetko domrvit. Taky je zivot.
@anonym_d38046 Este to sprevadzanie dietata domov zo skoly ok, ale pouzivanie deti na neplatenu domacu pracu okolo surodencov uz nie. Netyka sa to primeraneho zapojenia do chodu domacnosti umerne veku a nezavisle na pohlavi, cize ci chlapec, ci dievca, naucia sa varit, nalozia / vylozia umyvacku, vysavaju, upratuju svoje izby.
@patrike čiže kzobrat domov je ok ale keď si sebe zohriala jedlo , odkrojila krajec chleba a aj 3r súrodencovi už ok nie je?
@martinka13 nemyslím, že v inej krajine budú mať život na lupeni kvetov. Práveže môžeme byť radi,že žijeme,kde zijeme. Ale diskusia bola o inom
@anonym_autor ale im ani nik nebude hádzať naschvál polená pod nohy. A čím šikovnejší, tým väčšie polená
Len tu na MK sa to zvykne tak prezentovat, ze vlastne uz dopredu sa ma ZENA pripravit na to, ze moze ostat sama, tak ma mat deti tolko kollo vladze SAMA uzivit. Ale jej sa tiez moze nieco stat, a tie deti maju teda vzdy aj otca. A dokoncaxaj jemu sa moze nieco stat. Proste vzdy sa moze aj nemusi vsetko domrvit. Taky je zivot.
@anonym_4a9b86 uplne si odignorovala co som napisala.
80% jednorodicov su zeny. Ano kazda ZENA ma mat max tolko deti ktore dokaze sama uzivit. Moj nazor. Ano viem ze aj zene sa moze nieco stat.
@anonym_ef97c6 to je minulosť, žijeme v prítomnosti a preto by sme nemali odsudzovať a kritizovať rodiny ktoré majú 4,5,6... detí, je to ich rozhodnutie aj keď niektoré žijú skromnejšie. Nie každá žena chce kariéru, peniaze, pretŕčať sa v značkových veciach, trpí materializmom.... ale túži po materstve, veľkej rodine a napĺňa ich tento životný štýl.
Já takým rodinám fandím, deti si medzi sebou pomáhajú sú samostatnejšie... Život nie je len o krúžkoch, mobiloch, materiálnych veciach... sme veľmi sebecká a závistlivá generácia, každého len kritizujeme, súdime... len preto, že nežijú podľa našich predstáv.
@anonym_autor keby sme takto zmyslali ako pises v uvodnom prispevku, tak by sme nemali mat vobec deti, nemali by sme vobec napriklad soferovat auto (minuly tyzden byvaly kolega mal autonehodu, je na JIS-ke) a pre istotu ani vychadzat z domu.
@patrike poznám históriu ako bolo niekedy. No myslím, že v dnešnej dobe by mal človek viac uvažovať a beriem, že je aj rozumovo vyspelejší.
@anonym_autor autor/ka a kto si ty, ze sudis inych? Kazdy nech si zije ako uzna za vhodne a na co sa citi. Nie vsetci ziju v uzkosti z toho co a ako bude. A nie, nemam 3 a viac deti.
Zodpovedne je spravit si ich tolko kolko viem uzivit materialne priestorovo a emocionalne. Niekto by zvladol aj sedem a ma jedno.a iny ma pat deti a nevenuje sa poriadne ani jednemu..
@anonym_ef97c6 to je minulosť, žijeme v prítomnosti a preto by sme nemali odsudzovať a kritizovať rodiny ktoré majú 4,5,6... detí, je to ich rozhodnutie aj keď niektoré žijú skromnejšie. Nie každá žena chce kariéru, peniaze, pretŕčať sa v značkových veciach, trpí materializmom.... ale túži po materstve, veľkej rodine a napĺňa ich tento životný štýl.
Já takým rodinám fandím, deti si medzi sebou pomáhajú sú samostatnejšie... Život nie je len o krúžkoch, mobiloch, materiálnych veciach... sme veľmi sebecká a závistlivá generácia, každého len kritizujeme, súdime... len preto, že nežijú podľa našich predstáv.
@anonym_6c523c ja nikoho neodsudzujem robis to prave ty ked opisujes zeny ako "pretrcajuce sa v znackovych veciach, trpiace materializmom"
@anonym_6c523c ja nikoho neodsudzujem robis to prave ty ked opisujes zeny ako "pretrcajuce sa v znackovych veciach, trpiace materializmom"
@anonym_ef97c6 neodsudzujem, len reagujem na tvoj príspevok, že žena môže aj dnes prežiť šťastný a spokojný život s 8 deťmi, pričom si reagovala na príspevok, kde dotyčná porovnala 1-2 roky dozadu a ty sem pletieš prababkyne časy pred 100 rokmi.
Reagovala som všeobecne, lebo tu často čítam kritiku a vysmievanie sa z viacpočetných rodín, všade spomínajú materiálne veci, krúžky, zahraničné dovolenky... akoby sa bez toho nedal prežiť plnohodnotný život.
@anonym_ef97c6 neodsudzujem, len reagujem na tvoj príspevok, že žena môže aj dnes prežiť šťastný a spokojný život s 8 deťmi, pričom si reagovala na príspevok, kde dotyčná porovnala 1-2 roky dozadu a ty sem pletieš prababkyne časy pred 100 rokmi.
Reagovala som všeobecne, lebo tu často čítam kritiku a vysmievanie sa z viacpočetných rodín, všade spomínajú materiálne veci, krúžky, zahraničné dovolenky... akoby sa bez toho nedal prežiť plnohodnotný život.
@anonym_6c523c ty si sa posmesne vyjadrila o zenach ktore maju ine priority ako velku rodinu. Ja som v mojom prispevku nikoho neodsudila ani nezosmiesnila. A vseobecne na tomto fore, rozhodnutia zien ktore nechcu mat deti su spochybnovane do podobnej miery ako rozhodnutia zien mat velku rodinu, takze ziaden specialny hejt na vacsie rodiny nie je.
@patrike poznam rodiny so 4-5 detmi a ano, su to ti silne katolicki...a kupodivu maju aj dom, auto, dovolenky, sikovne a mudre deti, rodicia maju Vs. Takze by som negeneralizovala 😉
@anonym_6c523c ty si sa posmesne vyjadrila o zenach ktore maju ine priority ako velku rodinu. Ja som v mojom prispevku nikoho neodsudila ani nezosmiesnila. A vseobecne na tomto fore, rozhodnutia zien ktore nechcu mat deti su spochybnovane do podobnej miery ako rozhodnutia zien mat velku rodinu, takze ziaden specialny hejt na vacsie rodiny nie je.
@anonym_ef97c6 nikde som sa posmešne nevyjadrila, len som napísala fakty aký životný štandard a štýl dnes väčšina ľudí preferuje a sú kritickí k viacpočetným rodinám, čoho je táto téma dôkazom.

Mne vadí jedine to, že dnes sú prispati ľudia, a zobudia sa po 40ke, že by mali mať už aj konečne deti. A potom po 50ke už chodia po lekároch so všelijakými diagnózami. Takáto je realita.