Je zodpovedné mať dnes viac ako tri deti?
Akurát sa nad tým zamýšľam... je podľa Vás zodpovedné v dnešnej dobe mať viac ako tri detí ? Viem je to každého vec. Internetové siete robia veľa, no v dnešnej dobe okrem problému s financiami si človek nemôže byť istý ani , či mu poslúži zdravie. Veď je už bežné , že odchádzajú 40 ročný ľudia. Práve čítam, že pomôcť rodine. Zomrel 40 ročný otec a zanechal po sebe 5 detí . Veď to je hrozné. Ja pri druhom dieťati som mala obavy a myslela na to, že, ak by sa nám niečo stalo ako to dáme. Či už sa v dnešnej dobe spoliehame na silu internetu, veď keby niečo ľudia sa poskladajú ? Viem, že samozrejme málokto uvažuje, že nešťastie sa môže stať veľmi skoro.
@anonym_2c204e Ved ty si z mojho pohladu ok, mate dost penazi, chcete 4 deti, budu sa mat dobre. Moja kritika sa tyka chudobnych katolikov natlacenych v malom byte.
@patrike A prečo sa navazas práve do katolíkov? Chudobní moslimovia v Afrike a Afganistane ti nevadia? Ti môžu mať 10 deti? A koľko detí (ak vôbec) máš ty, že takto odsudzujem mnohopočetné rodiny?
Mam 7deti,velky dom,tri auta,ziadnu hypoteku.Tri deti su uz z domu.Pracuje len manzel.Nie sme ani silne veriaci ani blazni.
@anonym_4c5df5 ste unikat 😉 dakujem za dokaz ze existuju normalne mnohodetne rodiny 😉
@patrike A prečo sa navazas práve do katolíkov? Chudobní moslimovia v Afrike a Afganistane ti nevadia? Ti môžu mať 10 deti? A koľko detí (ak vôbec) máš ty, že takto odsudzujem mnohopočetné rodiny?
@pr85 Pretoze na rozdiel od islamu mate divne pravidla a ste schopni obhajovat aj poskodenie zdravia zeny kvoli plodu alebo mnohopocetnym tehotenstvam. Stredovek uz skoncil a znacne ma rozculuje vasa snaha ovplyvnovat zakony a robit z krajin ako Polsko alebo Slovensko rezervaciu.
@anonym_4c5df5 ste unikat 😉 dakujem za dokaz ze existuju normalne mnohodetne rodiny 😉
@maryetta aj ja mam byvalych ziakov, 4 surodenci v 7 izbovom dome, kruzky, cestovanie atd…a minule som ich zahliadla u dr a mali so sebou asi rocne dieta, tak neviem, ci uz dieta najstarsej dcery, alebo matky. Teoreticky aj mama este mohla mat, ale v tom pripade ma najstarsie dieta asi aj 26 -27 rokov.
@pr85 Pretoze na rozdiel od islamu mate divne pravidla a ste schopni obhajovat aj poskodenie zdravia zeny kvoli plodu alebo mnohopocetnym tehotenstvam. Stredovek uz skoncil a znacne ma rozculuje vasa snaha ovplyvnovat zakony a robit z krajin ako Polsko alebo Slovensko rezervaciu.
@patrike islam ma ovela horsie pravidla, najma co sa zien tyka, tiez nechapem nevrazivost voci katolikom, ked islam ovplyvnuje a riadi uplne vsetkych a vsetko
@patrike a Ty si myslis, ze v islamskych krajinach zaujima muzov "poskodenie zdravia zeny"? Ved u nich moze mat aj 4 manzelky naraz! Hlavne, ze synov bude mat. Manzelku si "kupi" dalsiu ked bude treba.
Mame 3 deti do toho jedno ide na strednú . Manžel často cestuje takže strach je . Preto v dnešnej dobe su k dispozícii poistky životné atď. Takže ano všetci sme poistený takže keby sa stalo niečo dostaneme dostatok € aj keby sa stalo niečo mne, zas Manžel. Jeden deň sme tu a druhy deň nie. Je jedno či choroba alebo nehoda
Ja si myslím, že v dnešnej dobe je nezodpovedné mať akékoľvek deti. Takže aj ty s dvomi, máš tých detí priveľa
@anonym_autor
Stale su tu situacie, na ktore sa pripravit nevies, napriklad si obcianka Ukrajiny, bezna rodina, 2 deti. Zacne vojna, muz odvedeny na front, v lepsom pripade nepadne alebo nie je mrzak, ty musis utiect prec, dom alebo byt zniceny ruskou bombou. Zacinas od nuly v novom state, musis sa ucit jazyk a pracovat. Miestni na teba skaredo pozeraju.
@patrike Prosím ťa....aspoň netáraj👎 Keby si videl na akých autách tu prichádzajú Ukrajinci po skončení prázdnin a vykladajú tu deti, tak by si to ani nerozchodil😠
@patrike tak my teda máme 3 deti a predstav si,uvažujeme aj nad 4....nie sme silno veriaci a veru vieme aj čo je antikoncepcia.Máme nový dom.Pracu a predstav si chodíme aj na dovolenku .Oblečenie točíme ale nie z dovodu financií .či podla seba súdiš ostatnych? Máme rezervu na 8 rokov...mali sme viac ale bolo vela výdavkov...A máme aj skvelú rodinu a kamarátov naokolo 🙂 Nas doma bolo 5 a veru peniazkov vtedy nebolo nazvyš ,ale nevnímam žeby nám niečo chýbalo.
@anonym_2c204e Lenže tu je presne na mieste tá otázka, "čo ak sa niečo stane"!!! Čo ak muž zomrie, čo ak ženu opustí... Ty sa dokážeš SAMA postarať o štyri deti? Platiť hypotéku a podobne? No...nemyslím si😢
@patrike a Ty si myslis, ze v islamskych krajinach zaujima muzov "poskodenie zdravia zeny"? Ved u nich moze mat aj 4 manzelky naraz! Hlavne, ze synov bude mat. Manzelku si "kupi" dalsiu ked bude treba.
@anonym_8536bf Studuj viac. Ked v Europe zuril stredovek a tmarstvo, uz vtedy pisali moslimski ucenci texty o dolezitosti sexualneho uspokojenia zeny. Vtedy aj dnes je povolene pouzivat antikoncepciu, ak je to nariklad kvoli castym porodom zdravotne nevhodne pre zenu. A tie 4 manzelky su teoria, v praxi je takych pripadov minimum, totiz vsetky tie zeny musia by zo zakona rovnako zabezpecene aj uspokojene, ci malokto zvlada.
@anonym_204b75 Vacsina sem prisla vlakom a ziadni bohaci to nie su. Nezavid im.
@patrike Čo im mám závidieť? Zodvihni riť a choď sa pozrieť okolo 25. - 30.7. pred Billu na Bardejovskej v KE, kde je ten internát...sa už zobuď konečne a opýtaj sa toho "herca", čo si myslí, že je prezident, kde sú tie milióny, čo išli na pomoc Ukrajine🙈
Ja som tu na MK videla minule odkaz na zbierku kde sa ľudia skladali jednej rodine. Žena, muž a viac detí, presne neviem ale 6-7. Peniaze potrebovali na štúdium detí, krúžky. To je presne príklad kedy je nezodpovedné mať veľa detí.
@anonym_8536bf Studuj viac. Ked v Europe zuril stredovek a tmarstvo, uz vtedy pisali moslimski ucenci texty o dolezitosti sexualneho uspokojenia zeny. Vtedy aj dnes je povolene pouzivat antikoncepciu, ak je to nariklad kvoli castym porodom zdravotne nevhodne pre zenu. A tie 4 manzelky su teoria, v praxi je takych pripadov minimum, totiz vsetky tie zeny musia by zo zakona rovnako zabezpecene aj uspokojene, ci malokto zvlada.
@patrike koho zaujima, co pisali v stredoveku nejaki ucenci. Realita "echt" moslimskych rodin je, ze zena moze len to, co jej muz dovoli. Ani to, ci bude alebo nebude sex si nemoze sama vybrat/rozhodnut sa. Je povinna ho "vydrzat" kym je toho fyzicky schopna.
@patrike tu ale ide aj o ine veci, napr ze ta zena nie je uspokojena socialne, nemoze pracovat, musi chodit casto zahalena, resp. zavisi to od muza, ci jej dovoli chodit bez zahalenia, pri sexe si myslis, ze ide primarne o uspokojenie tej zeny? ide o uspokojenie muza a ked na nu vyjde rad v nejaky den, tak hold smola, ak prave vtedy sa jej nechce, musi.
Ja som tu na MK videla minule odkaz na zbierku kde sa ľudia skladali jednej rodine. Žena, muž a viac detí, presne neviem ale 6-7. Peniaze potrebovali na štúdium detí, krúžky. To je presne príklad kedy je nezodpovedné mať veľa detí.
@anonym_e77138 ale vacsina nadpriemerne zarabajucich by tie tri deti, ci 4 uzivila. Su rodiny, kde sa nezaraba priemerne, ale nadpriemer a aj tak maju len jedno dieta, napr.
Ak je to rodina zarabajuca do 2000-2500 eur a ani nehodlaju s tym nic robit, nemaju zivotne poistenie, ziju zo dna na den a tak aj chcu pokracovat, tak nie, nie je to vhodne mat vela deti a tam maximalne 2 deti, ak su to vsak ludia snaziví, chcu sa niekam posunut aj financne a aj sa posuvaju, maju vzdelanie aj moznosti na to, tak tam kludne aj viac deti.
@anonym_2c204e Lenže tu je presne na mieste tá otázka, "čo ak sa niečo stane"!!! Čo ak muž zomrie, čo ak ženu opustí... Ty sa dokážeš SAMA postarať o štyri deti? Platiť hypotéku a podobne? No...nemyslím si😢
@anonym_204b75 tak neviem ako ty alw my mame rezervu na 7 rokov a ja mam dobre platenu pracu a poistku mam aj ja a aj muz ....co ak sa nieco stane v dnesnej dobe žial myslime na to casto
@patrike Želám ti život v moslimskej spoločnosti, napr. v takom Somalsku, Jemne alebo Afganistane. Hneď by si zmenil názor na islam a velebil katolicizmus. V Afganistane ženy musia byť zahalené v burke a Taliban vydal nariadenie, že nesmú doma spievať, aby náhodou nevzrušili sexuálne muža, ktorý sa prechádza vonku po ulici. V Somalsku sú skoro všetky ženy obrezane tupou hrdzavou žiletkou v nehygienickych podmienkach. A ak tej antikoncepcii, africki imami proti nej bojujú. A hádaj, kde na svete sa rodí naviac deti na ženu? Všetko (až možno na 2 krajiny) sú to moslimské krajiny situované v Afrike (plus Afganistan).
@patrike Želám ti život v moslimskej spoločnosti, napr. v takom Somalsku, Jemne alebo Afganistane. Hneď by si zmenil názor na islam a velebil katolicizmus. V Afganistane ženy musia byť zahalené v burke a Taliban vydal nariadenie, že nesmú doma spievať, aby náhodou nevzrušili sexuálne muža, ktorý sa prechádza vonku po ulici. V Somalsku sú skoro všetky ženy obrezane tupou hrdzavou žiletkou v nehygienickych podmienkach. A ak tej antikoncepcii, africki imami proti nej bojujú. A hádaj, kde na svete sa rodí naviac deti na ženu? Všetko (až možno na 2 krajiny) sú to moslimské krajiny situované v Afrike (plus Afganistan).
@pr85 ty môžeš ist do extrému čo sa týka kritizovania inej viery ,ale že katolíci sú svine už stovky rokov ta netrápi?
hm, nikto nevie, ci ho pri najblizsom odchode z domu zrazi auto alebo padne nanho strom,.....pokym nema financnu rezervu a poistenie budu mat pozostali problemy, ci su 2 alebo 6. Ked sa tebe zajtra nieco stane je zvysok rodiny aj s detmi zabezpeceny financne az do dospelosti deti?
Toto je taka diskusia na rozputanie vasni pre ludi, ktori nemaju vedomost, ako sa da zabezpecit rodina
Dnes su priemer 2 deti. Obcas tri. Styri a viac su na 99% indikator tuheho katolicizmu a nepouzivania antikoncepcie. Taki ludia "uvazuju" stylom "ved nam nejako pan Bozko pomoze".
To, co sa tebe a mne javi ako skoro tyranie deti (4 - 5 deti) v 2-izbovom byte alebo starom dome, neustaly nedostatok penazi, recyklacia oblecenia, ziadne dovolenky, na to oni maju vyhovorku, ako ide hlavne o duchovne hodnoty a sudrznost rodiny.
@patrike ty keby si si nekopol do katolikov, asi by si umrel. Si strceny v kazdej podobnej teme a mudrujes. Predstav si, ze prave nasa viacdetna katolicka rodina a dalsia rodina s 5 detmi chodime na dovolenky, na lyzovacku, deti na kruzky a hudobny nastroj. Teraz v maji idu na 5 dni do Talianska na poznavaci zajazd. Deti mame presne tolko kolko sme chceli aj bez tych tvojich gum a tabletiek, pretoze som schopna poznat svoje telo a nepotrebujem pouzivat ziadne guny a jest hnusne hormony.
Mame novostavbu a nove auto a tí znami velky poschodovy dom. Mame dobre zamestnanie.
Tak ta poprosim ty premudrely ateista, aby si ukazal aspon trochu inteligencie ak nejaku mas a nekydal stale na veriacich, je to fakt ubohe. A pomahame prave ateistickej rodine ktora je v nudzi su mnohodetni, pretoze sa kvoli kovidu dostali do problemov a zadlzili sa.
Takze ano predstav si Boh nam pozehnava vsetko co potrebujeme mozes sa aj rozdrapit.
@pr85 ty môžeš ist do extrému čo sa týka kritizovania inej viery ,ale že katolíci sú svine už stovky rokov ta netrápi?
@minenkaa do extremu? Pise fakty ktore su dobre zname. Ty mozes takto hrubo urazat katolikov? Ty si potom co? Pisat to nebudem, je to proti pravidlam na MK
@patrike ty keby si si nekopol do katolikov, asi by si umrel. Si strceny v kazdej podobnej teme a mudrujes. Predstav si, ze prave nasa viacdetna katolicka rodina a dalsia rodina s 5 detmi chodime na dovolenky, na lyzovacku, deti na kruzky a hudobny nastroj. Teraz v maji idu na 5 dni do Talianska na poznavaci zajazd. Deti mame presne tolko kolko sme chceli aj bez tych tvojich gum a tabletiek, pretoze som schopna poznat svoje telo a nepotrebujem pouzivat ziadne guny a jest hnusne hormony.
Mame novostavbu a nove auto a tí znami velky poschodovy dom. Mame dobre zamestnanie.
Tak ta poprosim ty premudrely ateista, aby si ukazal aspon trochu inteligencie ak nejaku mas a nekydal stale na veriacich, je to fakt ubohe. A pomahame prave ateistickej rodine ktora je v nudzi su mnohodetni, pretoze sa kvoli kovidu dostali do problemov a zadlzili sa.
Takze ano predstav si Boh nam pozehnava vsetko co potrebujeme mozes sa aj rozdrapit.
@anonym_851a58 plne s tebou suhlasim!! A niektori maju fakt pomylene nazory,ze 5 deti maju iba katolici..kiezby sa viac zaujimali o seba a nekopli si stale len do katolikov,ako keby nikto na tejto zemeguli nezil,len katolici...
@minenkaa ako mozes na niekoho povedat,ze je svina?? Bavi ta takto urazat veriacich? Aj ja som katolicka,som teda svina?? A predstav si,pomahame,kde mozeme..aj nekatolikom,aj ateistom,aj inovercom..pretoze v prvom rade su to pre nas LUDIA,a nie svine...
@minenkaa ako mozes na niekoho povedat,ze je svina?? Bavi ta takto urazat veriacich? Aj ja som katolicka,som teda svina?? A predstav si,pomahame,kde mozeme..aj nekatolikom,aj ateistom,aj inovercom..pretoze v prvom rade su to pre nas LUDIA,a nie svine...
@eda24 ale veď aj o katolíckej cirkvi je známe čo robili a robia

@anonym_autor nie je zodpovedne mať veľa detí. Čím je človek rozumnejšie, inteligentnejší a vyspelejší, tým menej detí má. V Afrike sú ľudia bez možnosti, príležitosti a vzdelania, preto pripadá na 1 ženu 7 pôrodov, nie deti, lebo kopec deti zomrie. V Európe sa žije inak, sú možnosti, vzdelanie a tých detí je na ženu cca 1, až 1,5, čo je rozdiel. Dúfam, že trend rodenia 1, 2 deti bude aj naďalej. Planéta je preplnená a znečistená, aj to by si mali všetci uvedomiť.
@anonym_0a0c7b Len, ak bude pôrodnosť v Europe1, 2 dieťaťa, tak tu bude chýbať pracovná sila a budeme odkázaní na migrantov zo stredného Východu a Afriky. Ti kvôli ich náboženstvu - islamu budú mať deti a postupom času Európu ovládnu a islamizuju.