Je zodpovedné mať dnes viac ako tri deti?
Akurát sa nad tým zamýšľam... je podľa Vás zodpovedné v dnešnej dobe mať viac ako tri detí ? Viem je to každého vec. Internetové siete robia veľa, no v dnešnej dobe okrem problému s financiami si človek nemôže byť istý ani , či mu poslúži zdravie. Veď je už bežné , že odchádzajú 40 ročný ľudia. Práve čítam, že pomôcť rodine. Zomrel 40 ročný otec a zanechal po sebe 5 detí . Veď to je hrozné. Ja pri druhom dieťati som mala obavy a myslela na to, že, ak by sa nám niečo stalo ako to dáme. Či už sa v dnešnej dobe spoliehame na silu internetu, veď keby niečo ľudia sa poskladajú ? Viem, že samozrejme málokto uvažuje, že nešťastie sa môže stať veľmi skoro.
@anonym_8536bf máš na mysli takýchto odchovancov katolíckej školy?
https://www.topky.sk/cl/10/9363097/Erika--22--p...
@anonym_1724e3 dalsia minenkaa, dla 1 osoby studujucej na Katolickej univerzite odsudis dalsich 3748 osob, ktore tam tiez studuju. Na zaklade 0,02% vzorky odsudis 100%.
Pre stromy nevidite les.
Vieš dať ten článok? Synovej spolužiačke zomrel otec a bolo ich 5 deti. Či to bolo o nich
@minenkaa ale urazila si katolikov. Aj moslimom by si do oci povedala, ze su svine?
Ano v mene oboch nabozenstiev sa udialo vela zleho. Ale to nie je dovod sucasnych prislusnikov nabozenstiev takto oznacovat.
Aj dnes zijucim nemcom pojdes povedat ze su vrahovia, lebo Hitler bol vrah?
@anonym_8536bf lenže Nemci v tom nepokračujú
@eda24 ale veď aj o katolíckej cirkvi je známe čo robili a robia
@minenkaa a co take? Pomenuj,popis...v ziadnej Cirkvi nie su dokonali ludia (si predstav,Cirkev je spolocenstvo ludi!),ktori aj zlyhaju,aj padnu atd..ci v katolickej,evanjelickej,protestanskej,aj v islame...ale nikdy by som si nedovolila nazvat ich svinami!
Ja viem o vela dobreho,ktore Cirkev robila a robi! Som sucastou kat.cirkvi a tiez nie som dokonala,a ano, aj mne bolo ublizene a nie raz..a mozno aj tebe,ked si potrebujes takto kopnut!
@pr85 a ta nenávisť je kde
To ako sa ty spravas ako vznešený katolik ,si prvý čo sa tak správa
@minenkaa Ja som tu niekedy niekoho nazval svojou? A ešte úplne kompletnú skupinu ľudí? Nehanbíš sa nazvať väčšinu Slovákov svinami? Len za to, že sú pokrstené? Keď už toto nie je nenávisť, tak neviem čo už.
@anonym_4c5df5 proste tie deti tu chceli byť. ❣️ a je krásne a vzácne že ste ich prijali. Nie každý to dokáže.
@maryetta aj ja si hovorim,ze chceli prist a vybrali si nas.Mojej svagrine dve deticky umreli(jedno malo necely mesiac,druhe v druhej polovici tehotenstva)krstna nasej najmensej sa roky trapi,prave zacali s IVF.Ja som vdacna za nase deturence.Radsej takto ako mat prazdnu naruc a smutok v srdci.
@minenkaa Ja som tu niekedy niekoho nazval svojou? A ešte úplne kompletnú skupinu ľudí? Nehanbíš sa nazvať väčšinu Slovákov svinami? Len za to, že sú pokrstené? Keď už toto nie je nenávisť, tak neviem čo už.
@pr85 nie nehanbím lebo ak sa niekto hlási dobrovoľne ku spoločenstvu ,ktoré podporuje to čo sa robi v tom spoločenstve súhlasí s tým
Veď len ty aký krásny príklad si ,môžem robiť čo chcem vsak sa vyspovedal,ty di prvý fakt čo nemá čo pisat ako sa kto správa ,ale vlastne u vás je znásilňovanie uplne v pohode
@maryetta aj ja si hovorim,ze chceli prist a vybrali si nas.Mojej svagrine dve deticky umreli(jedno malo necely mesiac,druhe v druhej polovici tehotenstva)krstna nasej najmensej sa roky trapi,prave zacali s IVF.Ja som vdacna za nase deturence.Radsej takto ako mat prazdnu naruc a smutok v srdci.
@anonym_4c5df5 presne moje slova. Keď som čakala štvrte tak mi jedna tetuška z dediny povedala že ma ľutuje. Ja som jej len povedala že mňa nemusi. My sme chceli. Ale kolko je takych čo chcu a nemožu ☹
@pr85 nie nehanbím lebo ak sa niekto hlási dobrovoľne ku spoločenstvu ,ktoré podporuje to čo sa robi v tom spoločenstve súhlasí s tým
Veď len ty aký krásny príklad si ,môžem robiť čo chcem vsak sa vyspovedal,ty di prvý fakt čo nemá čo pisat ako sa kto správa ,ale vlastne u vás je znásilňovanie uplne v pohode
@minenkaa O čom to hovoríš? Žiadne znásilňovanie sa u nás nedeje. A čo sa v katolickom spoločenstve deje? Ak tam sú nejaké zlé veci, tak sa vyšetrujú. A nemôžeš odsúdiť en bloc všetkých katolíkov. Voči moslimom takto nepostupujes. Nevidíš ten dvojaký kilometer?
@minenkaa O čom to hovoríš? Žiadne znásilňovanie sa u nás nedeje. A čo sa v katolickom spoločenstve deje? Ak tam sú nejaké zlé veci, tak sa vyšetrujú. A nemôžeš odsúdiť en bloc všetkých katolíkov. Voči moslimom takto nepostupujes. Nevidíš ten dvojaký kilometer?
@pr85 ty si katolik písala som tebe
@anonym_8536bf lenže Nemci v tom nepokračujú
@minenkaa nebudem sa nijako zastavat ziadnej osoby, ktora sex. zneuzije dieta. Vysetrit, potrestat.
Ale kvoli mizivemu % urazas vsetkych katolikov. Podla netu je v SR cca 3 000 000 katolikov. Z toho cca 3 000 knazov. Teda 0,1% zo vsetkych katolikov. Kolki z nich su pedofili? V jednotkach %? Alebo len promile %? Kolko % to bude to vsetkych katolikov? Ano, velmi velmi malo. Ale Ty bez problemov urazis vsetkych.
Zneuzivanie deti sa deje aj ucitelmi, ci rodinnymi prislusnikmi, len tak mimochodom. Ides vsetkym ucitelom vynadat, ze su svine?
@anonym_608fd2 to sa teda prezentujes.... chvalis?.. jedna radost. Samozrejme ironia... ale je mile vediet ze proste su vynimky... ❤️
@maryetta samozrejme nechvalim ... len ma rozculuje dogma viac deti = asocial , krestan , nizke vzdelanie ,zivot na pridavkoch .... keby si tusila ,kolkym predsudkom celime ako rodicia . Nedostali sme od rodicov nic , s muzom sme od 19 rokov spolu. Budovali sme vsetko tvrdou pracou ( mam tri part time zamestnania ) . A akonahne nas niekde vidia s detmi ,alebo spomeniem ,ze mame 4 deti ,sme vo vreci , v ktorom byt nechceme . Mam pratelku ,ktora vychivava 4 deti sama ,lebo sa rozviedla s muzom ,ktoremu voli prednejsie cuzdie zeny . Ona pracuje ako prekladatelka .jej prijem je dostatocne vysoky na uzivenie vsetkych deti plus vyzivne... hybem sa v bubline viacpocetnych deti ,spravidla 4-6 , kde ani jedna rodi a extra neriesi , co si hodi v obchode do vozika ... a potom pridu taketo diskusie ,ktore sa ma dotknu ako mamu ,ktora sa snazi na maximum . Zaznievaju tu silne slova ,ktore selektuju ludi .... priory chapem .... Slovaci si taki , a takymi ostaneme . Vzdy ta slama nam z topanok trcat bude ,hoc tu snazi niekto skryt za nobles ideu ,ake je super vyspele mat v dnes ej dobe max jedno dieta , a vsetko ostatne je plebs
@maryetta samozrejme nechvalim ... len ma rozculuje dogma viac deti = asocial , krestan , nizke vzdelanie ,zivot na pridavkoch .... keby si tusila ,kolkym predsudkom celime ako rodicia . Nedostali sme od rodicov nic , s muzom sme od 19 rokov spolu. Budovali sme vsetko tvrdou pracou ( mam tri part time zamestnania ) . A akonahne nas niekde vidia s detmi ,alebo spomeniem ,ze mame 4 deti ,sme vo vreci , v ktorom byt nechceme . Mam pratelku ,ktora vychivava 4 deti sama ,lebo sa rozviedla s muzom ,ktoremu voli prednejsie cuzdie zeny . Ona pracuje ako prekladatelka .jej prijem je dostatocne vysoky na uzivenie vsetkych deti plus vyzivne... hybem sa v bubline viacpocetnych deti ,spravidla 4-6 , kde ani jedna rodi a extra neriesi , co si hodi v obchode do vozika ... a potom pridu taketo diskusie ,ktore sa ma dotknu ako mamu ,ktora sa snazi na maximum . Zaznievaju tu silne slova ,ktore selektuju ludi .... priory chapem .... Slovaci si taki , a takymi ostaneme . Vzdy ta slama nam z topanok trcat bude ,hoc tu snazi niekto skryt za nobles ideu ,ake je super vyspele mat v dnes ej dobe max jedno dieta , a vsetko ostatne je plebs
@anonym_608fd2 ja ti samozrejme rozumiem. Aj preto tam bol kusok tej ironie.
My ked niekam prideme so 4detmi tak reakcia-to vsetky su vase?
@anonym_608fd2 ja ti samozrejme rozumiem. Aj preto tam bol kusok tej ironie.
My ked niekam prideme so 4detmi tak reakcia-to vsetky su vase?
@maryetta presne tak , dakujem ,ze chapes . Z pisaneho sa neda vzdy dobre pochopit ,ako to ten druhy myslel . Nie sme milionari ,no ked pocuvam i e zeny . Na druhej strane .mame ,co mame vdaka tomu ,ze nepracujeme 8 hodin denne . Ase pracovne casy su daleko vacsie .
Ale inak uprimne ... okrem obcasnych logistickych problemov ,milujem ten pocit , ked moji traja plus nasa stvrta kukucka ma cakaju a objimu , a vidim ich za stolom ,ako im.chuti upecena strudla ,ktora o 5 minit je zjedena ... alebo aj na tom vylete ,led hladame vacsi stol v restike ,aby sme sa vsetci najedli pri jednom stole 😀 . Piate si u nas uz predstavit neviem ,koli casu ,ktory chcem detom venovat .a obdivujem kazdu rodinu s viac detmi,ktori sa vedia detom povenovat a dat im svoj cas ( nie financie ,ale cas a energia su dolezitejsie ) . A zvladaju to bez psychyckej ujmy 🫣
@pr85 zas netreba zatvarat oci pred pravdou. Katolicka cirkev uznala, ze "aj take pripady sa stavaju". Vysetrit a potrestat. Zamedzit dalsim pripadom. Nastavit pravidla, aby dieta neostalo same s knazom. Aj rodicia nech sa viac zaujimaju, kde a s kym si ich deti.
Mam styri deti a po precitani tejto diskusie som dostala nalepky - nezodpovedna,nepozna antikoncepciu,tuha katolicka,nizsia inteligencia atd atd..Tak diky 😅
Ale k otazke autorky-je to narocne,fyzicky aj psychicky a ekonomicky ani nehovorim.Ci je to nezodpovedne,to je velmi subjektivne..Zalezi na tom,ako vysoko mate nastaveny zivotny styl.Ci pre vas znamena mat dieta a vediet sa o neho postarat to,ze bude mat super moderne oblecenie,novy mobil kazde dva roky a min. tri kruzky do tyzdna,na 18-tku dostane auto,po vysokej byt alebo aspon pozemok..Alebo opacna strana-staci vam,aby malo dieta to co potrebuje a vyrastol z neho cestny clovek co sa o seba bude vediet postarat..
Nesudit,to je alfa omega toho co ma naucilo moje rodicovstvo..Naozaj,nesudte,nikdy si neobujete topanky daneho cloveka a neprejdete jeho zivotnu cestu..
@anonym_8536bf vytaca ma ked niekto vravi "Sebectvo je na vysokej urovni". Nie, ludia su taki aki boli vzdy. Myslis ze tvoja prababka chcela mat 8 deti a makat na poli od svitu do mrku, zavisla od manzela, bez antikoncepcie bez prava na vlastny majetok, atd? Len teraz uz maju zeny skutocnu moznost sa rozhodnut ci budu matkami a manzelkami, alebo preziju svoj zivot uplne podla seba a vyuziju vsetky moznosti ktore sucasna doba ponuka
@anonym_ef97c6 ludia vooobec nie su taki aki boli vzdy. ...staci pozriet do skol ake su tam deti...urcite ine ako sme boli my. ...padaju nam hodnoty, stupa materializmus a sebectvo...pod ruskom slobody...takto to je.
@anonym_d38046 Cit : "Staršie pomáhali s mladšími, keď boli väčši šli pracovať na družstvo" - a tu je prave na mieste otazka, ci maju deti znasat nasledky zaluby tatka a mamicky v sviatostnom striekani a robit zadarmo domacich sluhov a opatrovatelov.
Zaujimave je, ze casto citame o neplatenej zenskej domacej praci, ale zapriahnut takto deti nevadi ?
@patrike no je pravda že deti si majú užiť detstvo a tiež nie sú na veľa veci mentálne vyzreté ale na druhej strane čo učenie sa k zodpovednosti. Naozaj z toho staršieho ubudlo ak si urobil domácu úlohu s mladším je to spoločná domácnosť budujú sa vztahy jasné že dieťa má mat čas aj na samostatnú hru ale okrem toho je fain mať aj reálne povinnosti (nie len tie matrix že ty sa hlavne uč-na základnej škole a mi ti budeme ofukovat zadok a hlavne nič nerob). Veď rodičia nie sú na to robiť deťom sluhov. Ja deti vediem k tomu aby pomáhali mladším aj svojim súrodencom. Je to pre nich veľmi prospešné ale vždy sa uistimnci si starší súrodenec na túto vec trúfa či sa cíti že to zvládne a čo cíti že bude mať situáciu pod kontrolou. Lebo každé dieťa vyžitie na rôzne veci inokedy ale to neznamená že dieťa bude preťažené ak pomôže súrodencovi.
Apropo ja mám 4deti a nik ma neprinútiť vždy som chcela mať 4 deti aj môj muž ..nie kôli viere aj keď ja som veriaca. Muž je ateista.
@anonym_05386f otazka autorky je namieste. Ludia by sa mali zamysliet nad casmi, kedy sa moze nieco zle udiat. Smrt, dlhodoba Pn, invalidita. Najmenej na to myslia ti, co si nasekaju vela deti. Podla mna koreluje pocet deti, IQ, financna negramotnost, volebne preferencie.
@anonym_21d834 prosím ťa a ako presne to koreluje ? Toto ma zaujíma. Mne sa nezdá. Jedine že by som bola výnimka potvrdzujúci pravidlo 🤭
@minenkaa nebudem sa nijako zastavat ziadnej osoby, ktora sex. zneuzije dieta. Vysetrit, potrestat.
Ale kvoli mizivemu % urazas vsetkych katolikov. Podla netu je v SR cca 3 000 000 katolikov. Z toho cca 3 000 knazov. Teda 0,1% zo vsetkych katolikov. Kolki z nich su pedofili? V jednotkach %? Alebo len promile %? Kolko % to bude to vsetkych katolikov? Ano, velmi velmi malo. Ale Ty bez problemov urazis vsetkych.
Zneuzivanie deti sa deje aj ucitelmi, ci rodinnymi prislusnikmi, len tak mimochodom. Ides vsetkym ucitelom vynadat, ze su svine?
@anonym_8536bf lenže cirkev to schováva
@anonym_8536bf lenže cirkev to schováva
@minenkaa ak mas dokazy chod s nimi na sud.
@anonym_8536bf tie tri milióny si myslis ,že je reálne číslo ,naozaj veriacich a praktizujucich ?
Necitala som vsetky komentare, ale my sme tak kategoria 3+ deti, aj ked teda jedno je uz dospele... zodpovednost je relativna, je aj kopa rodicov, co zije zo statnych davok, pridavkov a boh vie coho pri 1 dietati a o tom, ako to dieta zije sa ani nema zmysel bavit... o detoch vyrastajucich s nasilnikmi, pedofilmi, alkoholikmi ani zacinat nejdem... pocet deti sam o sebe nie je faktor "riziko"... mozem pisat fakt len sama za seba - pracujem aj ja vzdy od roka veku deti a mam velmi dobru pracu... uzivit viem nasu rodinu aj ja, mame poistky pre praceneschopnost, zivotne poistky, po tych 20 rokoch splatenu hypoteku a ziadne dlhy, prerabame, investujeme len to, co si nasetrime, proste nikde nie sme v minuse. Mame proste trpezlivost pockat a nemusiet mat vsetko hned.. viac urobit neviem, ale financne budeme ok, nech sa stane cokolvek. Nehovorim o 5 dovolenkach do roka, ale strechu nad hlavou, jedlo, oblecenie a normalny zivot bude uplne normalne mozny, aj keby jeden z nas rodiicov odijde. Vlastne aj keby obaja, tie zivotne poistky mame dost vysoke. Jedine, nad cim sa pri vacsej rodine treba zamysliet, ci to budete ako rodicia stihat sa plnohodnotne venovat vsetkym. Lebo ja som velmi proti tomu "starsie pomahaju s mladsimi" a tomuto sa cely zivot vyhybam do toho spadnut. Je to pre rodicov makacka, ale ja som to tak chcela.
@anjelicek26 tak podľa mňa starsi prirodzene pomáhajú s mladšími už len tým že sú ich súrodencami mať súrodenca je super. Stačí len že sa odprevadia spolu na autobus možno by sa jeden sám bal ale keď sú dvaja sú odvážnejší. Ono je to hypotetické. Jasné že nedávala to tak že pomôž ako práca ale naozaj moje mladšie deti sa už viac hrajú od mala so súrodencami a nie len so mnou lebo majú tú možnosť a súrodenci chcú. Niekedy mi je to až ľúto že sa zahrajú sami a mňa tam netreba...jasné že nie často lebo okolo 4deti je roboty dosť. Bola si ako dieťa najstarší súrodenec lebo mám pocit že na toto si najstarší dávajú pozor. Ja som bola najstaršia a tiež som si to odtrpela. Lebo som vždy musela byť tá najrozumnejšie najstaršia a ustúpiť postarať sa a keď bol nejaký problém ja som bola na vine.. takže naozaj si aj ja toto nesiem v sebe že sú to moje deti a moja povinnosť a keď syn povie že neodprevadi brata na vlak lebo .... Tak jednoducho to úplne chápem a rešpektujem.
@anonym_8536bf tie tri milióny si myslis ,že je reálne číslo ,naozaj veriacich a praktizujucich ?
@minenkaa Ty povedz, Ty si ich vsetkych oznacila za svine.

@pr85 ty môžeš ist do extrému čo sa týka kritizovania inej viery ,ale že katolíci sú svine už stovky rokov ta netrápi?
@minenkaa ale urazila si katolikov. Aj moslimom by si do oci povedala, ze su svine?
Ano v mene oboch nabozenstiev sa udialo vela zleho. Ale to nie je dovod sucasnych prislusnikov nabozenstiev takto oznacovat.
Aj dnes zijucim nemcom pojdes povedat ze su vrahovia, lebo Hitler bol vrah?