Kam dám dieťa?
Ahojte...zistila som,že som tehotná, jednak sa teším, ale nie moc, nakoľko sme si s mužom brali hypotéku, a keby mám byť 3 roky doma s dieťaťom, no nedáme to.
Preto sa chcem spýtať na Vaše názory.
Jasle moc nechcem, lebo to je strašné drahé:( moja babka, mamina aj svokra sa ponúkli, že by si dieťa striedali, a pomáhali a mohla som tým pádom byť v práci, ale zase, to je také,že ich zaťažovať, no neviem vážne čo máme robiť:(
Bol niekto v podobnej situácii? Ako ste to riešili?
Ďakujem za odpovede.
Ja som pri dcérke pred 10 rokmi sa musela tiež kvôli hypotéke vratit do prace. Najskôr bol manžel s malou takže sme sa striedali keďže robil 12tky a mal 4 dni v práci a 4 dni volno. Keď prešiel na smeny od pondelka do piatka tak som ja robila piatok, sobota nedeľa a piatky strážila moja mama a víkend manžel. Išla som na skrátený úväzok.
Ešte si len tehotna, počkaj kym sa narodi, budeš s nim nejaky čas doma a potom sa rozhodneš lepšie., Ja osobne idem dať syna v 1,5 roku do jasli. Pojdem do prace a do 3 rokov mam narok na rodičak, takže z toho sa budu financovať jasle.
Jasle si zahovor miesto uz teraz, aspon nebudes v tych najdrahsich. Rodicak ti predsa ostane aj ked pracujes do troch rokov veku dietata - a to ten vyssi predpokladam, nieco dolozis, zvysok mas vyplatu... Ano mas moznost aj opatrovatelky - ale to casto vychadza rovnako ako jasle, ak sa teda nedohodnes s nejakou kamoskou na materskej/rodicovskej, ale ani ta to zadarmo robit nebude... svokra/babka striedat je pekne, ale... pokazi to vztahy, autority, co ked bude babka chciet ist na dovcu alebo ochorie, co ty potom s dietatom, zamestnavatelia s toho budu na palicu...lepsie je mat "profika" za mna...tri deti sme mali u opatrovatelky, jedno v jasliach, opatrovatelka bola lepsia...jasle som volila pri najmladsej vyslovene, lebo som mohla deti vypustit na jednom mieste, jasle a skolka bola spojena, tak mi odpadlo jedno vozenie...
Bola som v podobnej situacii a dcera isla do jasli, sukromnych. Je to drahe, ale my tu nemame rodinu, takze sme inu moznost nemali. Ak sa ti ponukli hned tri zeny z rodiny, ze ti pomozu, tak mas vybavene.
Prečo nie jasle? Áno sú drahé ale tak školné zaplatíš z rodičovského príspevku a celá výplata ti ostane. Prípadne môžeš dať dieťa len na pol dňa, či na niektoré dni v týždni a ostatné vykrijes babkami a ešte kúsok ušetris aj z príspevku.
Ešte máš super že nebudeš musieť riešiť OCR keď máš koho na stráženie.
Inak za mňa radšej jasle jak rodina. Ono v menších rodinných jasliach sa detičkám venujú, naozaj sa tam naučia koopec veci. Môj keď prišiel ako 3 ročný do škôlky medzi deti ktoré dovtedy neboli v kolektíve ( on jediný z triedy chodil do jasliciek od 1,5 roka) tak učiteľky povedali že môže rovno preskočiť 1 triedu a v niektorých veciach je zarovno s predskolakmi - takými čo nechodili predtým do škôlky a prišli len na povinnú dochádzku
No ešte asi napíšem našu fin.situaciu.
S manželom máme čistý príjem 2000€+- niekedy 2200,ale proste rátam ten, čo je istejší.
Splátku na hypotéke (všetko zaokrúhlene) 600€ energie/strava/nafta tiež okolo 600€
Jasle v našom meste okolo 400€ najlacnejšie.
To je 1600€.
Čiže by nám ostávalo 400€ na nečakane výdavky, výdavky pre dieťa, príležitostne darčeky, výlety a podobné.
To sa mi zdá veľmi málo :( ešte keď sa všetko viac a viac zdražuje.
Tak neviem fakt s tými jaslami
Ah....to som nevedela,že mi ostane aj rodičák 🙈je suseda povedala,že keď pôjdem do práce,už ja to nemám nárok.
Bolo mi to čudné ale teraz vidím, že pravdu nemala
Suseda nevie a mudruje....
Rodicak ti ostane, len pri materskej nemôžeš pracovat a poberat prijem.
A jasle fungujú aj v noci? Lebo my s mužom máme aj nočné
Asi je to blbá otázka ale to ma tiež zaujíma
Ako mamicka dietata pod 10 rokov nemusis robit nocne. Dolozis rodny list a pokial su denne, musia ti dat tie... to uz si dohodnes zo zamestnavatelom. Alebo sa prestriedate s muzom tie dni, aby dieta mohlo do jasli cez den. Alebo nocne das svokre, nech dojde k vam strazit...neboj najdes si riesenie, len klidek... pol roka materskej urcite, potiahla by som rok, nech si to babatko aj uzijes a po roku do prace a male jasle/opatrovatelka, podla toho, co vam bude vyhovovat viac.
Do 3 rokov dietata myslim, ze nemusis zo zakona robit nocne. To do 10 rokov je myslim, ze len, ked je matka sama s dietatom bez otca
@anjelicek26 len platiť plnú sumu v jasliach a nebude tam to dieťa stále mi príde ako zbytočne výhodene peniaze. Neviem,či sa dá nejako dohodnúť s nimi, ale podľa mňa uprednostnia asi tie, čo tam budú stále za plnú sumu.
Ja neviem vôbec. Akože mala by som sa na dieťa tešiť ale skrz toto :(
No rok určite si nebudem môcť dovoliť byť doma :(
A keby idem len na denné, tak by som mala menší plat,lebo prídem o príplatky ja nočné :( 🙈🙈🙈
No neviem fakt, každopádne ďakujem za rady, ukážem mužovi a nieco vymyslíme.
Ďakujem ❤️
Ved dieta bude v jasliach kazdy den (ono potrebuje rezim a nie riadit sa menenim nocna/denna u rodicov) ... len tie noci, co bude mat nocnu - bude spat u vas doma jeho babka a dozorovat a rano ho odvedie do jasiel... ty sa po nocnej budes potrebovat dospat a vyzdvihnes si ho v jasliach... Hlavne predychat, toto ma normalne riesenia, mate aj podporu rodiny, to je velmi fajn.
@autorka
Prijem mate velmi slusny, treba si len znizit zivotny standard a setrit o dušu, kým sa dá.
Pokial nemáte fakt existenčné problémy, je dobré byť s babatkom doma aspon 1,5 roka. Nielen kvoli bábatku ale aj tebe. Prídete s drahým vycerpaní z práce, ohučaní, najmä ak máte náročnú prácu a doma ďalsia sichta s bábom, ktorému sa tlačia zuby, v noci ide revať niekolko hodín... aj kvoli tebe samej!
Ak je to mozne, osekajte výdavky, napr. na darceky - stačí drobnost do 20 EUR, kvietok, bomboniera. Určite nemusís byt doma 3 roky, ale urob maximum preto, aby si nemusela ist pomaly ihneď z materskej (pred RD) do práce.
Neviem no, ja by som dieta do jasli v ziadnom pripade nedala. Pise sa tu v jednom komentari, ze sa mu tam budu venovat a naucia ho vela. To naucis aj doma a ovela viac a este budes aj pri nom vtedy, ked ta najviac potrebuje. A na kolektivne zazitky sa daju vybrat rozne baby aktivity.
A k tej financnej situacii, vase vydavky su teraz 1200cca ze? Prijem 2000 a fungujete plnohodnotne. Mate cca 800€ volnych mesacne. Z toho predpokladam 500€ musis odlozit aj keby co bolo. Pocas tehotenstva odlozis bokom 8x500€, co je 4tisic eur. Celkom dobra priprava, nie? Plus od cca 4 mesiaca budes dostavat cca 200€ mesacne az do porodu, teda k 4 tisicom pribune dalsich cca tisic eur.
Dalsich 800€ dostanes ako prispevok pri narodeni, prilozis 100vku a z toho kupis komplet vybavu pre dieta co sa tyka kocika, vajicka a postielky.
Navyse prvych 6 mesiacov zivota babatka mas matersku, teda zase vam ostane nech 300€ mesacne, to mas k tej rezerve okolo 4 tisic dalsich 1800€.
Neverim, ze z 6 tisic eurovej rezervy nepokryjes naklady na dieta na cele 3 roky, kedze hypoteku a stravu budete tahat z manzelovho platu 1000 plus tvojho RP 400, zaokruhlene.
@zmrzlinka2021 no hypotéku sme brali len minulý rok, tam to zatiaľ nejako riešiť nevieme.
Naftu neovplyvním, ja síce chodím vlakom aj autobusom,lebo mi to celkom fajn časovo vychádza,no manžel musí autom, lebo mu idú spoje tak,že by bol v práci bude 1,5h predtým, alebo 1po :/
Energie išli hore, čo sa stravy týka, aj si doma pestujeme, varíme len doma,oblecenie som si kupovala naposledy minulý rok, a tento rok sa dosť vyhadžeme ja výbavičku pre diéta, samozrejme pozrel letáky, idem tam,kde je to v akcii, lacnejšie 🤷
Pozeráš na peniaze, áno, sú dôležité, ale skus pozrieť aj na dieťa a na to, že si ho budú od narodenia striedať rôzne osoby. Žiadna poriadna vzťahová väzba, autorita, každá babka povie a urobí inak. Ty chceš chodiť na nočné. Ale nočné budeš mať doma, neprinesieš si domov bábiku, čo len ciká a papá.
Veľmi dobre si to ešte zváž, čo všetko ťa čaká, nie je to len o tom, kto sa prestrieda pri tvojom dieťati
@marzuz89 ja to chapem tak, ze taky prijem maju dokopi, nie, ze muz tolko zarobi.
My zijeme v zahranici a tu je klasika ten jeden rok doma a potom deti idu smer jasle/opatrovatelka...je to absolutne bezne a ziadne traumy tie deti nemaju... proste ako to bude tak to bude, nastavite sa, zvyknete si... hlavne teraz si uzivaj tehotenstvo, vsetko to ma riesenia a je to len na tebe, pre aku variantu sa potom rozhodnes.
Zatial pracujes, od 16tt k tomu budes poberat tehotenské, na tvojom mieste by som z toho nakupila vybavu (ja som tak kazdy mesiac nieco), materskú budes mat cca vo vyske cistej mzdy takze to az taka katastrofa nebude, zacala by som vsak vyraznejsie setrit, vybavu som kupila zcasti na bazare a popredu, takisto kocik, v perfektnom stave za tretinu svojej ceny, postielku na eshope za 60€ atd... po materskej uvidis, mozno si to nastavite tak, ze to budete zvladat aj na rodicovskom prispevku. pripadne ked mas pomoc od rodiny, ale tu by som riesila urcite az po roku... uvidis mozno sa ti nakoniec ani nebude chciet ist od dietata do prace tak skoro
@autorka pozri bazariky, aj tu na MK, mnohi sa vyslovne chcu zbavit detskych veciciek. Skúste s manzelom hladať spôsoby, kde je mozne usetrit.
Teraz miniete 1200 eur. Ostáva vám 800 až 100 EUR. Určite minimálne 600 EUR odkladať.
Neboj nič nie je tak zle ako to vyzerá. Hlavne to musíš predýchať a spracovať. Uskromníte sa hlavne, nemusíte kupovať pre dieťa komplet novú výbavu. Veľa veci možno dostanete/zdedíte a zvyšok si mozes pokupiť cez bazár za minimálne ceny. Veľa krát tu aj darujú balíky krásnych vecí. Tak isto aj hračky nepotrebuješ kupovať nové. My sa s mužom nemáme zle, máme dobrý príjem, no kupujem prevažne bazarové krásne oblečko v top stave, tak isto aj hračky keď treba. V okolí mám zopár mamičiek čo nevedia poriadne vyjsť s peniazmi a ledva čakajú na rodičak, no každý mesiac musia kupovať nejaké nové oblečenie a hračky. 🙄 Fakt keď vidím tie ceny za nové veci tak som vážne ušetrila už majland len za toto. 😏
@anjelicek26 Tu nejde len o traumy dietata, tie ani nemusia byt, sama som jasličove dieta, ale proste vzdy je pre rodinu lepsie, ked minimalne do 1,5 roka zivota dietatka (idealne do 2 r.) aspon 1 z rodicov moze byt full pre rodinu, namä, ked u nas nie su bezne čiastočné uvazky a ked si v práci, musís podávať výkon ako niekto, kto prídez práce a drbne sa do postele a odpočíva. V práci proste musís fungovat naplno, nie vyzyvovat a byt rozladená, lebo 8 mesačné bábo celú noc plačkalo... Je to dobré nielen pre dietatko, ale aj toho rodiča (píšem rodica, lebo je to jedno, kto sa stara či matka či otec).
Tým, ze dnes vacsina, najmä vzdelanych a sikovnych zien, má 1 max 2 deti, tie 2 roky zivota sa dajú zvládnut.
Môj mal 1 rok a 8 mesiacov, keď išiel do jasličiek. Najmladšie dieťa tam malo tuším 14 mesiacov. Aj ťa pripravím, že počítaj s tým (nemusí to tak byť, ale...) že ten prvý rok ako nastúpi budeš riešiť aj detské choroby a budeš aj tak často doma. Alebo sa striedať s mužom na OČR. S tým vopred počítaj ako s pravdepodobnou opciou.
Ja som nemala problém dať dieťa do jasiel, do práce som sa vrátiť mala (nie že by som nemohla zostať dlhšie doma, ale mám takú povahu práce, z ktorej si nemôžem dovoliť vypadnúť na tie klasické tri roky) a doma by som scvokla. Naozaj milujem svojho syna, ale ten ustavičný kolotoč toho istého doma, nedocenená makačka, bez akejkoľvek pomoci mňa osobne totálne ubíjalo a naozaj si neviem predstaviť, ako by som ja vydržala byť tri roky doma. Takto strávený spoločný čas je v našom prípade oveľa viac plnohodnotný, ako keď som bola "mamou na full time". Nemaj výčitky svedomia: niektoré musia, niektoré chcú, hlavne, aby bola spokojná celá rodina, čiže áno, aj ty.
Ináč, rodičák ti zostane, jasle vykryješ v pohode. Odkiaľ si? Ak z KE, tak ti možno aj viem poradiť nejaké, mám to presondované vrátane cien.
Čo sa týka výbavičky, mne plno vecí posunuli kamošky, a veľa som kupovala od ruky. Tam sa dá tiež ušetriť slušne. Na čom by som ja nešetrila je vajíčko a kvalitný kočík, lebo s ním sa budeš mordovať najmä ty a tebe to polezie na nervy, ináč všetko vieš pozháňať za dobré ceny aj tu v bazári, najmä tie najmenšie.
@anjelicek26 ano, ved tak pisem. Prijem 2000 eur spolocne budu mat az do jej nastupu na MD, kde budu v prijme 2000€ pokracovat az do veku babatka cca 6 mesiacov. Cize dajme tomu ze je teraz v 2 mesiaci, kym klesnu mesacne prijmy z 2000 na 1400 (1000muz plus 400RP), prejde este viac ako rok.
Viac ako rok s plnym prijmom 2000€ mesacne. Cize viac ako rok moze z mesacneho prijmu odkladat aspon 500€. Nevidim ziaden financny problem.
Nas sice peniaze netlacia, hypo mame, "vyroba" dietata nas stala takmer 5 000€ (IVF), ale pocas MD a RD budem pracovat z domu Teilzeit, aby som nevysla z jazyka, nakolko cela moja praca je v nemcine. Ak mas moznost robit z domu, sla by som do toho. Ak vsak musis byt na pracovisku, hladala by som ine moznosti, dieta potrebuje mamu, nie ine osoby...nema manzel moznost zvysenia prijmu? My ked si s mojim v praci pytame, vzdy nam daju. Mozno sa staci len opytat.

Myslim, ze asi nemas co riesit. Potrebujete peniaze, tak si vyberies - rodina - jasle - opatrovatelka? Ja som mala moznost brat deti do prace, ale ked uz neboli od kojenia take zavisle, boli s mamou na par hodin, neskor sli do mini jasliciek. Ak sa ti rodina ponukla sama, tak neries a pomoc prijmi.