icon

Kto stihol dobre vychovať 4 deti a dotiahol to ďaleko aj v kariére?

leuska15leuska15
17. jún 2021

Dobrý deň,
Celý život som bola extrémne rodinné založená. Dennodenne som si asi od 2 rokov predstavovala, ako budem mat 4 deti. Jasne, ze to nemusí vyjsť, ale ak sa aspoň nepokusim, bude mať pocit, že som dačo v živote zmeškala, čo som mala/chcela.

Akurát že od mala som bola aj extrémne snaživa, aby som to raz dakde dotiahla v kariére. Prvých 10 rokov školy som nemala jedinú dvojku a to nie som extra múdra, to nie. Len som sa strašne snažila. Ako 10 ročná som si nakúpila sama knihy navyše a každý deň po skole som sa sama učila doma veci navyše, každý deň. Aby som raz to dotiahla ďaleko.

Teraz mam 27 rokov, 2 deti, prax akurát tak popri skole trocha vodbore a pomedzi deti čosi malo, inak nič.
Chytá ma depka, že to čo som chcela stihnúť za život, už nestihnem. Každé ráno vstávam unavená, zaspávam unavená, myslím ze nemá zmysel mat ďalšie deti, že už popri týchto nezvládnem nič. Mam pocit, že nie je možné byť dobrou mamou a venovať sa toľkým deťom a budovať si kariéru, že si musím vybrať bud to alebo to a je mi z toho smutno, lebo som sa fakt snažila.
Poznáte prosím niekoho, kto zvládol mat kariéru popri deťoch a nezanedbaval ich po žiadnej stránke? Potrebujem aspoň nejaké povzbudenie
Dakujem

Strana
z2
evabb35
17. jún 2021

@stvura Však teraz sa ukázalo, keď sa riešil home-office - ako sme na tom na Slovensku. Až teraz sa ukázalo, že tu na Slovensku pracovať z domu je veľmi vzácne.

stvura
Odpoveď bola odstránená
nominativ
17. jún 2021

Z môjho okolia poznám ženy, čo dobre vychovali 4,5-7 detí. Ale kariéra tam teda určite nebola. Resp. záleží od toho, čo znamená kariéra. Ja mám dve deti, vyštudovala som na MD to, kde som sa videla v budúcnosti a keď mi to doma už liezlo na nervy, začala som pracovať. Aká kariéra mi hrozí v školstve? Závratná teda nie. :D

Ale myslím si, že tie ženy, čo sú zviditeľnené, ako zvládajú vrcholovú kariéru a 5 detí, to sú skôr výnimky. Niečo ako - som milionár aj keď mám len dva ročníky strednej školy. To, že miliarda ostatných ľudí je s rovnakým vzdelaním na pokraji chudoby je iná vec. :D Takže, za mňa, ak môžeš mať opatrovateľky, upratovačky, šikovné samostatné deti a pod, tak môžeš byť aj prezidentka. Teraz je taká móda, že každý sa presviedča, ako všetko dokáže. A potom, keď to až tak nejde, tak chodí ku psychológovi s depresiami.

Prečo inak musíš mať 4 deti? Lebo tvoje detské ja si to tak vysnívalo?

vojkri
17. jún 2021

@leuska15leuska15...aktualne riesim. Ja som odrobila 4 roky po vysokej skole a spravila advokatske skusky pred materskou. Ale koncila som ako 23 rocna takze prve som mala ako 27 rocna a potom 7 rokov doma s troma detmi;) inak najlepsi cas..po 7 rokoch pocas korony som nasla pracu az taku super ze koniec...ale aktualne riesim ako ju stihat... Sef je super home office funguje a da sa to ale ked je narazovo vela prace tak to znamena od 5 rano do polnoci vkuse a v taky cas to funguje len vdaka manzelovi ktory spolupracuje a pomaha...ale inak chodime na vylety dokonca ked nie su tie zle dni kazdy den von, pecieme, vysivame kadeco...ale uprimne stale hladam system nejaky...lebo nemam ale ze ziaden cas na seba.... Aktualne mam prvacku a dvoch skolkarov...doma som bola dlho aj preto lebo byvali velmi chori zapaly pluc a kadejake smakocinky...aktualne to velmi pomohlo lebo pri nastupe uz len korona zauradovala;)

nikpa
17. jún 2021

@leuska15leuska15 ako sa hovorí...s jednou ritou na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. Neviem si predstavit, že plnohodnotne vychovás 4 deti a urobis kariéru na ktorej bude treba makať. Ale možno sú aj super ženy, ja sama za seba hovorím, že by som to nedala.

alaguema
17. jún 2021

@leuska15leuska15 Pod kariérou si ja osobne nepredstavujem bežnú prácu ani stredný manažment, ale náročné profesie, top manažment. Teda nie bežné zamestnanie ako opísala @anjelicek26. Rozdielne sa dá nazerať aj na to, čo je dobrá výchova. Za mňa je to plný vedomá prítomnosť pri deťoch. Lebo povedzme si pravdu, veľa žien "zvláda" všetko a nakoniec nie je úplne dobre urobené nič. Osobne si myslím, že taká tá naozajstná náročná vedecká, umelecká, alebo top manažérska kariéra sa nedá robiť pri štyroch deťoch. Niečo, alebo niekto tým bude určite trpieť.

andrejka1974
17. jún 2021

Vies co je najkrajsia kariera vychovat deti a o i ti pivedia si najlepsia mama ja som cely zivot dala mojim detom zacala som pracovat az nedavno a to u muza v praci doma som bola krasnych 25 rokov najkrajsie roky venovala som sa mojim 5 detom

anjelicek26
18. jún 2021

@evabb35 ziadne sci fi, ale uz su vacsi, samostatnejsi, muz sa snazi a pomaha tiez a hlavne nie som perfekcionista... co sa nestihne - pocka. Ked nestihnem navarit - donesie donaska. Ale hlavne, ze sa najeme. Proste treba si urcit priority a ist za tym. Hlavne ziaden stres, robit veci, co nas bavi, co deti bavi... ale je pravda, ze ja som posledne roky take nejake nakopnute biturbo, 4-5h viac neprespim a idem dole nieco robit, aj ked vsetci este spia 😂

soldi
18. jún 2021

Ja mam 4 deti a som na ne uplne sama. Bez podpory rodiny, muz stihany za tyranie. Karieru si budujem a pracujem. Mam pracu ktoru robim z domu a popri detoch a po nociach. Momentalne ma najmensia len 2 roky, takze na svoj velky pracovny vzlet este cakam, ale verim, citim, ze pride 🙂
Treba to mat doma zorganizovane, urcit si priority.
Moje deti chodia do skoly/skolky len na pol dna. Poobedia som s nimi a venujem sa im. Vecer chodia spat skoro, medzi 7-8, takze mam cele noci pre seba 😀
Treba si ujasnit co si ochotna obetovat a co uz nie a treba byt trpezliva. Ak chces karieru a 4 deti, tak je lepsie mat tie deti hned rychlo po sebe, a ked trosku povyrastu, tak sa pustit do prace naplno. A popri detoch sa vzdelavat a ziskavat kontakty

beronsche
18. jún 2021

@leuska15leuska15 poznam zienku so 4 detmi, ktora uspesne podnika. Detom sa fakt venuje, do jasli nechodili, skolka tiez nie 5dni v tyzdni, skola max. pol dna.
Jej muz ju sice uplne podporuje, ale ja aj tak nerozumiem, ako to stiha.. 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2