icon

Ľutovali ste niekedy, že máte iba jedno dieťa?

12. feb 2021

Ahojte,idem si k Vám po radu.Dlhšie ma trápi jedna vec s ktorou sa neviem stotožniť.
Máme jedno 4 ročné dieťa.Uz 2 roky sa snažíme o druhé.
Prvé sa podarilo po dlhej dobe,musela som uživať lieky.
Takže s otehotnením bol problém.Mali sme aj slabší spermiogram.Ja som ok.
Obaja máme 39 rokov čiže najmladší nie sme takže preto aj to váhanie,či máme ešte niečo plánovať.Moj dr.mi odporúča ivf,kvoli veku a celkovo,že načo čakať.
Ja osobne sa bojim a neviem sa s tym stotožniť.Aj dr mi potom povedal,že ak sa na to necítim,že nech sa teda zmierime s jedným.
Ale ja sa neviem😪stále myslím,ako by to bolo super mať ešte jedno....trápi ma to a nad iným ani nepremýšlam.Muž to necháva na mne ale naposledy sa vyjadril,že to ivf,že má obavy.
Keď sa narodilo prvé tak sme sa odcudzili a aj stále hádali teraz je to už ok.
Čoho sa najviac bojím je,že budem za pár rokov ĺutovať,že sme to neskúsili,že sme nemali odvahu a podobne.Prežili ste niečo také?
Zmierili sa s jedným?
Ďakujem všetkým za úprimné rady.

Moj dr

Strana
z3
elenka74
12. feb 2021

Ja mám jedného, už dospelého syna a nikdy som neľutovala, že sme nemali aj druhé dieťa, jednoducho som druhé nechcela a hotovo

renata1405
12. feb 2021

Nie

kayyaa
12. feb 2021

Neporovnavaj sa s inymi, lebo mnohi naozaj chceli len jedno, nemaju teda preco lutovat. Ale ty lutujes uz teraz...
Na tvojom mieste nevaham a idem do toho. Nemas co stratit. Mozte len ziskat😊
Ak mas uz teraz pocity, ze by si to casom lutovala, tak zrejme by to tak aj bolo...mozno sa vam to nakoniec nepodari, ale aspon budes vediet, ze ste to skusili😊 a mozno sa to podari a budete sa tesit z babatka...drzim velmi palce ! 😘

nykkushka
12. feb 2021

Nie, mame jedného skoro ročného a sme nastavení na to, že druhé nebude. Naš chlapec je "odmakany" vytúžený a nechcem si po psychickej stránke prechádzať znova tým obdobím.
A som toho názoru radšej jedne dieťatko a poriadne výchovné, zabezpečené a poriadne nech je oň postarané, ako mať celý fotbalovy tím doma a nevedieť mu nič zabezpečiť 😉😊.

jarinka33
12. feb 2021

luto mozno aj ano no bola by som vdacna za to 1 ktore je zdrave a robi radost, este je moznost adopcie no to zdlhavy proces a nie kazy nim prejde

retatka
12. feb 2021

Nie ,nikdy .

elizabet173
12. feb 2021

O druhe dieta som prisla, bolo mi to samozrejme velmi luto, ale aby som sa tym trapila roky, to zase nie. Chcela som dve, tri, nevyslo, nepojdem pre to skocit pod vlak. Niektore zeny sa nedockaju ani jedneho

janinah
12. feb 2021

Mám tri a lutujem,že nebolo aj štvrté ,nestihli sme to vekovo...v mojom živote nie je nič dôležitejšie ako deti...podla toho,čo píšeš budeš raz lutovať ak to neskúsiš....držím prsty,môže sa to podariť

autor
12. feb 2021

@elizabet173 ano,sme velmi vdacni,ze tiez mame jedno vytuzene,sikovne.Len stale ten pocit,ze by mohlo mat surodenca keby sme sa nakopli.

autor
12. feb 2021

@janinah dakujem ti🙂

deny3
12. feb 2021

mám jedného syna, vytúženého, po ivf. Som šťastná ako blcha, že ho mám, že je zdravý, že je taký úžasný. Ale v kútiku duše je mi ľúto, že nemá súrodenca, súrodencov, je mi ľúto, že sa mi tento zázrak nepodaril viackrát.
Podľa toho, čo píšeš, chceš, túžiš po ďalšom dieťati, len sa bojíš, bojíš sa ivf, ak by sa ti podarilo prirodzene, evidentne by si sa tešila. Neváhaj, využi aj možnosť ivf, nie je to nič hrozné, ak by to náhodou nevyšlo, nebudeš si v budúcnosti vyčítať, že si to neskúsila. Držím palce 🙂

deti95060810
12. feb 2021

no asi budeš o pár rokov ľutovať že si sa aspoň o druhé bábo nepokúsila...
Syn bol roky jedináčik, moc som nechcela aby zostal sám... Po ďalšom dieťati som túžila a tie ostatné sa už len akosi pritrafili... 😉
Len u teba je už pomerne vysoký vek, ak ešte plánuješ tehu, tak čím skôr...

viikkki
12. feb 2021

Skúste raz IVF a ak sa nepodarí nechajte to tak asi to tak malo byt 😊

autor
12. feb 2021

@deny3 dakujem💓

autor
12. feb 2021

@viikkki tak rozmyslam,ze skusit aspon raz.Dakujem

panelacikova
12. feb 2021

autorka: ty už nie si najmladšia. muž môže mať dieťa aj v 60-tke, ak má mladú partnerku. a čo sa týka otázky, ja osobne som bola rozhodnutá hneď po tom, čo sa mi narodila dcéra, že viac detí už nechcem. mala som vtedy necelých 33 rokov a už som sa cítila stará (a to som ešte nevedela, že budem mať o pár rokov nedobrý zdravotný stav), neskôr rôzne ochorenia ma vyčerpali natoľko, že som dnes šťastná, že mám jedno dieťa. taktiež to beriem aj z hľadiska súrodencov a nie, nevidím vôbec na nej, žeby jej súrodenci chýbali. je spokojná, má všetko, čo potrebuje, kamarátov von alebo v škole (momentálne na obrazovke, žiaľ..). takže nie, neľutujem.

autor
12. feb 2021

@panelacikova dakujem ti,ano ved ten vek ten je najhorsi cely na tom,kebyze mam menej tak aj mam menej rozmyslania.Ved to ze to nemam este v hlave urovnane preto stale vaham.V dobrom zavidim,ze si si to vedela usporiadat.🥰

vlucifuk
12. feb 2021

Ja by som do toho išla.Ak by to náhodou nevyslo,budeš pokojnejšia,že ste aspoň skúsili.
My sme opačný prípad...Skalopevne rozhodnutí,že budeme mať jedno...No a boli nakoniec dve naraz...Ako malo byť,tak je.Držím palce...

sense
12. feb 2021

Coskoro ma 39, velmi dlho som dalsie nechcela, teraz by som aj druhe prijala ale v lete som mala zamlknuty potrat, a teraz sa nam "nedari" aj ked teda nejak vyrazne sa nesnazime (ziadne extra lieky, vitamins, sledovanie obulacie a tak" bud sa este podari al nie ale chlapovi som povedala ze po 40 uz dieta nechcem a...jedine coho mi je tak trochu luto je moja dcera ktora po tom ako sme o to dieta v lete prisli tak furt vyprava o surodencovi a chlap kazdy mesiac dufa ze tentokrat ma brucho boli lebo sa podarilo a nie preto ze mam pms

ivanka0603
12. feb 2021

Ja som vždy chcela aspoň 2 deti. Obidve máme po ivf a keďže nám ešte jedno embryjko zostalo, pôjdem poň. Niekto si povie, že som šibnutá, ale nenechám ho tam alebo nenechám ho zničiť, keď si predstavím, že by z neho mohlo byť dieťatko. A aj kvôli tomu všetkému, čím si žena počas ivf musí prejsť. Lebo kto to nezažije, tak to nepochopí. A nielen samotné ivf, ale aj to všetko trápenie predtým a aj strach potom, keď sa to podarí. A hlavne prečo som chcela dve deti? Lebo keď tu my rodičia už nebudeme, vždy tu bude mať niekoho....

ewka9
12. feb 2021

Pokiaľ sa v tebe už teraz ozýva túžba po druhom dieťati, tak časom neutichne..išla by som do toho..mať dve deti je super🙏🙂držím palce a prajem veľa šťastia 🍀

alienkami
12. feb 2021

Ak s tým IVF nie ste obaja stotožnení, tak to nesíľte. Užívajte si dieťatko, jeden druhého... a kto vie, možno sa zadarí aj druhé. Ak nie, aspoň budete mať dobrý pocit zo spoločne stráveného času 🙂

kayyaa
12. feb 2021

@nykkushka ano, radsej jedno a poriadne zabezpecene, ako vela deti a nezabezpecenych
..ale existuje aj moznost viac deti, a zaroven zabezpecene a vzorne vychovane😊👌 netreba zabudat ani na takuto alternativu, lebo tvrdenia ako si ty uviedla mozu v ludoch evokovat, ze zabezpecit sa da len jedno dieta😊 ale tak to nie je...niektori dokazu zabezpecit len jedno, a niektori vdaka Bohu dokazu zabezpecit a s laskou vychovat aj to futbalove muzstvo😊😍

alvaluka
12. feb 2021

Ak obaja chcete este jedno dieta a prirodzenou cestou sa nedari stalo by za to vyskusat aj ivf avsak ma zaujala poznamka, ze po narodeni prveho ste sa odcudzili a hadali vydatne. Otazka je, preco to odcudzenie a hadky? Je to retoricka otazka, zodpovedz si ju ty, aby po pripadnom narodeni druheho nenastali podobne problemy.

nene1133
12. feb 2021

Tiez riesim to co ty, budem mat 38 a chcela by som druhe,ale nedari sa. Najskor som bola rada,ze zvladam vobec to jedno, nad druhym som vobec nerozmyslala. Ale teraz ked vidim ako sa chce hrat a nema s kym a ako sa rada bavi s detickami, tak je mi to luto. Taktiez v rodine nemame deti - cize nema ziadnych bratrancov ani sesternice. V poslednom case som z toho velmi smutna, velmi by som chcela babatko, ale psychicky cloveku nerobi dobre ani ta korona ani neuspech v snazeni...

tecko28
12. feb 2021

nam sa narodil syn, ked som mala 38, druhe sa nam uz nepodarilo, par mesiacov sme skusali hormonalnu stimulaciu, ale uz to odrovnalo moju pecen a skoncila som s upchatymi zlcovodmi. Vzdy sme tuzili mat aspon 2 deti a nebola som stotoznena s jedinacikom. Preto sme sa rozhodli pre adopciu, ale samozrejme to tiez nie je cesta pre kazdeho a musi byt s tym stotoznena cela rodina vratane bio dietata

nykkushka
12. feb 2021

@kayyaa a myslím ze tvoje tvrdenie môže v ľuďoch evokovat, že kto sa rozhodne mať iba jedno dieťa (je úplne jedno z akých dôvodov) je neschopný vychovavať viac detí, aj keď pravda môže byť iná 😉. My máme na to financie priestory ale aj tak druhé nechceme 😉 a vedeli by sme vychovať aj druhé, možno aj tretie.

autor
12. feb 2021

@nene1133 ahoj presne tak,korona do toho,mam uz starsich rodicov o ktorich sa treba starat.Ani nase nema v rodine nikoho akurat kamosov z ulice.Aj s prvym bol problem pri pocati,ci iba teraz?

autor
12. feb 2021

@tecko28 Toto sa bojim,ze nastanu nejake komplikacie,ked sa nedarilo tak som mala hormony chvilu a teda vobec mi to nesadlo.

autor
12. feb 2021

@alvaluka ano,to by sa mohlo zopakovat,nase bolo take,ze nepospalo,cize obaja vycerpani,unaveni no a samozrejme ze preco je to tak a pod.Teraz je to ok.

Strana
z3