Mali by ste viac detí?
Podľa prognostikov sa počet obyvateľov Slovenska do roku 2050 zníži na 4,7 milióna, máme nízky prírastok obyvateľstva, starneme.
Prispela by ústretovejšia prorodinná politika štátu (ikeď v porovnaní s inými štátmi je už teraz nadštandardná) k tomu, aby ste sa rozhodli mať viac detí?
Čo by vás podnietilo mať viac detí?
Mam 4 deti..
Dostatocne velky dom a 7 miestne auto-tieto dve veci viac zavazili pri rozhodnuti ci mat viac deti,ako prispevky od statu.
Co by mne,mame viac deti ale pomohlo,by bol ustretovy zamestnavatel,ktory by na mna nepozeral cez prsty ako na neperspektivneho zamestnanca kvoli chorobam deti a pripadnym OCR..Istota zamestnania je to co potrebujem.Nespolieham sa na stat ze mi s detmi pomoze..
@heleninamama lenže sú to voliči. Takže či už chápu alebo nie, myslím, že nikto na tom nič meniť nebude a znižovať si voličskú základňu.
@kvetinka75 skrátené úväzky či 4-dňový prac. týždeň k výraznému zvýšeniu pôrodnosti u väčšinového obyvateľstva neprispejú, bol by to len bonus na spríjemnenie/zjednodušenie organizácie času v rodine .
Ako demografický problém nízka pôrodnosť nástojčivo vyskočí o nejakých 15-20 rokov, keď pôjdu do dôchodku terajší štyridsiatnici - problém bude hlavne u tých, ktorí mali takmer celý produktívny život také mzdy, že si z nich nemohli odkladať.
Mám 33 rokov a 2 deti...nic na svete by ma už nepresvedčilo na ďalšie dieťa. Koniec hlásenia🫡
Hlavne si netreba mylit prorodinnu politiku a rozdavanie davok. Pre mna je pro rodinna politika hlavne, dostatok skolok (jasiel), ciastocne uvazky, kvalitne skolstvo a zdravotnictvo.
Celkovo aj zmena myslenia, ze dieta je “problem” zeny, kedy ona ma stihat skolku rano/poobede, vzdy chodit na OCR a vypadnut na 3 roky z pracovneho zivota. Kebyze muza s takymto nastavenim, tak mam deti 0 bez ohladu na demografiu.
Demograficka krivka klesa vo vacsine krajin vyspelej casti sveta.
mame dve deti a sme s tym spokojni, je to akurat pre nas.
Ja si myslim, ze tu na SVK mame riadny luxus co sa materskej/rodicovskej tyka. Neviem co este by nam mali pridat, aby ma to presvedcilo mat dalsie dieta?! Ale pomohlo by viac skolok, mozno zoficialnit opatrovatelky (mozno dostavat nejake € pre opatrovatelku pocas prazdnin ci choroby). Flexi pracovna doba a skrateny uvazok by bol tiez fajn, lebo mam pocit, ze to je na svk v plienkach, pokial nejde o nejaky zahranicny korporat.
Mna sa to netyka. ;D
Pre mňa sú istoty vlastná strecha nad hlavou a práca.. ale aj tak by som viac ako dve deti nechcela mať ...
Musím sa zasmiať, že nadštandardná rodinná politika. No urcite. Teda ak rozdávanie dávok nazyvame vznešene "rodinnou politikou"... Jedine nadštandardné je trojrocna materská, that's all. Ktorá podľa mňa normálne zmýšľajúcich ľudí vobec neovplyvní v tom, či mať alebo nemať deti, či koľko ich mať. Podľa mňa celkovo termín rodinna politika je nezmysel - rodina nežije vo vzduchoprazdne. Všetko je dôležité, aby fungovalo - vyššie platy primerane nákladom v tejto krajine, dostupnejšie bývanie, zdravotníctvo, školstvo, vymožiteľnosť práva, kultúra, pracovné príležitosti pre rodičov menších detí atď. atď. Vo veľmi veľa prípadoch to ľudí aj tak nepomoze, pretože koľko mať deti je tak vysostne osobná vec každého človeka, že štát nech by sa poskladal, to proste neovplyvní. A ak to už ovplyvnit chce, nech skrátka v štáte na úrovni funguje všetko, čo má fungovať, aby človek nemusel utekať do zahranicia, lebo doma by živoril. A za dane, ktoré odvádza, nech dostane normálnu protihodnotu, nie že na vyšetrenie u lekára čaká pol roka a padá mu v nemocnici omietka na hlavu, nie že v školách učia nekvalitni učitelia a nerieši sa šikana, nie že sa súdy vlečú dlhé roky, nie že nie je možné sa dostať na druhý koniec maličkej krajiny po diaľnici, nie že peniaze miznú v čiernych dierach pre zlodejov a nemakacenkov atď... Keď toto bude fungovať ako má, možno ani smiešne jednorazové príspevky nebudu potrebné a zvýši sa pôrodnosť... Alebo sa zvýši prírastok obyvateľstva už len tým, že tí, čo odtiaľto odišli, budú mať konečne motiváciu sa vrátiť...
Nic, mam 2, viac nechcem.
Pocet deti ovplyvnuje nie rodinna politika, ale socialne okolnosti a zavazky. Ak sa zrusia dochodky a starostlivost v starobe bude/ostane na pleciach deti a nebude sa pretlacat tak silny individualizmus, tak zacnu ludia znova mat viac deti. Inac, ani extra financie, ani lepsie pracovne podmienky, ani miesta v skolach/skolkach neprinutia mat viac deti-spolocnost a teda ludia si chcu uzivat bez alebo len s minimalnou zodpovednostou. Preto v zapadnej europe klesa a este bude klesat porodnost.
Zdvihnutie platov na úroveň eú...bohužiaľ ľudia sa boja mať deti ..dnes sú s hypotékou účty aj 700 - 1000€ pomaly...tak ľudia sú radi že uživia aspoň 1 dieťa...ceny máme vyššie alebo rovnaké ako v iných krajinách, platy ani nie polovične
Ak sa toto pýta nejaká politická strana, tak treba prekopať systém prázdnin vs práca. Je nemožné pre pracujúcich rodičov pokryť všetky prázdniny.
Viac voľna pre rodičov?
Letná škola?
Treba sa zamyslieť.,
Nie toto nefunguje. Snažili sa to urobiť myslím že vo Fínsku a na pôrodnosť to nemalo vplyv.
Je to individuálne ja som sa dodala rodine a deťom a vermi neľutujem ničoho mám krásnych päť deti a som šťastná spokojná
@lilizzachy toto moze napisat len niekto, kto v inej krajine EU nikdy nezil a jedine co vie je bedakat, kolko sa v EU zaraba, pretoze videl nejake cisla v statistike. Ale ake je tam danove a odvodove zatazenie a zivotne naklady tak to uz je druha vec. Pozri sa aky vysoky podiel Slovakov ma vlastnu nehnutelnost a porovnaj si to s krajinami EU a potom sa budes cudovat. BTW, dokumenty Eurostat su verejne dostupne na internete a mozes si porovnat zivotne naklady v krajinach EU, ceny nehnutelnosti, atd.
Mám 46 rokov, dve plánované deti takmer 13 a 15-ročné a od pondelka 19 tretiakov v ZŠ, úplne mi to stačí k šťastiu 😍
Ahoj, odpoved na otazku odomna : nie.... svoje 2 deti lubim, su planovane, ale odvahu mat ich som nabrala az ked sme mali svoje byvanie, zazemie, pracu a naozaj velku financnu rezervu, skor som ani neuvazovala o detoch....teraz maju 4 a 7 ... bojujem s pracovnou dobou.....na trhu prace je malo skratenych uvazkou, dovolenka ani z daleka nepokyje dni skolskych prazdnin ktore deti maju pocas roka...takze 2 su za mna skvela volba 😉
Mna by viac financii potesilo ale zarabame obaja.Da sa.Ale keby s nim ostal len jeden z nas.... To uz maju lydia tazsie.A napriklad mne velmi pomohlo kym bol skolkar keby bola v lete skolka otvorena dlhsie ako dva tyzdne.Mali sme obrovsky problem ho vykrit.A teraz ked bude skolak mam hrozu z toho kde bude cez prazdniny.Denne tabory nezacinaju tak skoro aby sme ho tam stihali dat.Cize by ma potesilo viac dni dovolenky ale urcite by sa nasli aj lepsie riesenia.Takze zamna by bolo toto dost motivujuce.
Keby sa dá tu na juhu Slovenska viac zarobiť a mali by sme z manželom vynikajúce zdravie,ale to štát nevie dať a nedá sa ani kúpiť...
@sissi2183 mám pár známych čo tam žijú tak sme sa rozprávali...samozrejme záleží kde robíš a čo robíš...spolu pár a to nie je nejaká extra robota...on zarobí vo fabrike 2000 ona 1300 v nejakej firme čo expeduje lieky....na Slovensku v živote by nemali príjem 3300 na takýchto pozíciách...a píš si čo chces...pýtali sa na názor odpovedala som...
@sissi2183 a mám aj známych okolo seba....viacery sa rozhodli že druhé dieťa mať nebudú lebo si to nemôžu dovoliť ..lebo keby žena zas išla na materskú nevykrili by to....takže asi tak zrejme máš krásny život bez hypotéky a deti ... Ja som nebedakala...ja som napísala to co vnímam vo svojom okolí ... Ja si žijem tu, zarobíme celkom fajn ja sa nesťažujem.... Ale keď prídeš do Nemecka, Talianska atď a vidíš v potravinách veci lacnejšie ako u nás...tak taká je realita
Ziadna politika by ma nepresvedcila mat dobrovolne viac ako 2 deti a je mi uprimne uuuplne jedno ze porodnost klesa a je mi to ukradnute. Co sa tyka dochodkov a presviedcani ludi ze nebude mat kto robit na dochodcov je velka loz, pretoze nastupuje era robotov a umelej inteligencie, prace pre ludi bude stale mene a menej

Pre spoločnosť má väčší prínos, keď vzdelaní a pracujúci ľudia slušne vychovajú 1, 2 deti ako to, že si kadejaké sociálne prípady, osadníci, chudobné slobodné matky, ľudia s hranične nízkym IQ, psychicky chorí ľudia, zavisláci a pod. asociálne typy, ktoré aj tu často príspievajú, narobia tých detí aj 5 a viac. Aj tak z takýchto detí zvyčajne nič poriadne nevyrastie, len idú v stopách rodičov - a žiadna podpora zo strany štátu na tom nič nezmení.
Už len aby túto jednoduchú premisu pochopilo aj vedenie nášho štátu.