icon

Mám 22 rokov a rozmýšľam nad dieťatkom. Aké sú výhody a nevýhody mať dieťa v tomto veku?

paulina_1
24. jan 2021

Ahojte kocky a maminky, už dlhšie rozmýšľam nad temou tehotenstvo. Mám 22 super manžela, sme spolu 7 rokov. Nedávno sme si kúpili aj domček takže máme zazemie aj fajn prácu. Chcela by som sa opýtať, urobiť si prieskum. Kedy ste mali vaše prvé bábätko? Výhody a nevyhody mať bábätko v skoršom/neskoršom veku? Jasne že reakcie okolia že je to skoro treba si užiť atd... Ja osobne by som si nikdy nedovolila niekomu povedať čo je skoro a neskoro. Aká je vaša skúsenosť a ako sa na to pozeráte s odstupom času? Ste spokojné či by ste niečo zmenili?

tamtamka26
25. jan 2021

Ja som prvé mala v 22rokoch, bolo plánované. Druhé som mala v 27.5 a až pri tom som cítila, že som zrelá na dieťa...

mmazalka
25. jan 2021

Necakat a vrhnut sa do toho! Deti - to je to najkrajsie na svete: NEBO na Zemi, ver mi. Nikdy sme sa tolko nenasmiali a nenatesili, ako s tymi drobcami. Navyse v mladom veku mozes mat babatko - dve teraz a potom este o 10 rokov "neplanovane" tretie/stvrte a telo stale mlade aby to zvladlo. Drzim palce. To, ze ste s muzim dlho spolu hovori za to, ze zvazok je pevny a budes mat dobre zazemie pre rodinku.

barus26
25. jan 2021

@paulina_1 aj v mojom okoli boli takí ľudia.. keď som sa ako 20 ročná vydavala tak som sa nepočúvala reči že prečo tak skoro a veľa blbých reči.. No je to môj život a nech si každý hovorí čo chce

domisha02
25. jan 2021

@paulina_1 ahoj ak sa na to cítiš tak prečo nie ,a keď píšeš ze mate dobre zazemie aj financie tak podla mňa nemáš o com premýšľať.. ja som mala 22 ked sa mi narodil syn plánovane a vôbec to neľutujem ze sme sa rozhodli z manželom mat tak skoro dieťa sme dobre zabezpečeni tak prečo nie

feferonkan
25. jan 2021

@paulina_1 ja som otehotnela ako 23 ročná. Určite to neľutujem, lebo to dieťa je najúžasnejšia vec v mojom celom živote. Ale ja osobne si myslím, že som nebola pripravená. Dieťatko som chcela, ale predstavovala som si to tak filmovo, pričom realita je aj o inom, sú aj uskalia, o ktorých som nepremýšľala, lebo som bola naivna. To ale podľa mňa nezáleží od fyzického veku, ale skôr od duševného veku človeka. Len prv, než do toho skočis, treba si byť stopercentne istý, že už si na to zrelá. Materstvo je na celý život, vždy už potom musíš uvažovať ako mama a nie ako dievča. Pre mňa bolo ťažké zvyknúť si na to, že prvoradé sú potreby dieťatka a to, čo potrebujem ja, je vždy na konci rebríčka. Až teraz, mám 26 a konečne sa cítim ako dospelá žena, manželka, gazdiná a mama. Predtým som sa cítila stále napoly ako párty divoká dvadsiatnička. Mne trvalo chvíľu, kým som dozrela.

tanaalexdenis
25. jan 2021

19,22,25,35.
Nelutujem.
Mate sa radi mate kde byvat,pracu,lubite sa...isla by som do toho.Dieta vyrastie raz dva.Bude velke vy este stale mlady.A ako sa hovori clovek mieni a ten hore meni.Vela ludi si planuje dieta na neskorsie a nemusi sa zadarit takze by som pozerala aj nato...drzim palce.

janedoe
25. jan 2021

Ja som mala deti dost neskoro (32, 35 a 38). Takze mozno by som volila trosku skor 😊 V takom mladom veku som sa na dieta absolutne necitila, ale absolutne, zila som skolou, ktora ma bavila a ktoru som najprv chcela dokoncit, mala som uzasneho priatela, ale po promociach sme sa na seba kukli a ze co dalej. Nic sme si nemuseli povedat a vedeli sme, ze spolu nasa cesta nevedie. Terajsieho manzela som stretla v 25tke, takze chvilku trvalo, kym sme na dieta dospeli, postavali dom, mali ake take zazemie v praci, svadbu (cize vsetko, co ty uz mas 😊), potom sme aj chceli, ale tak nevydalo 3 roky 🙈

Takze moj povodny plan mat 3 deti do 30tky, sa presunul na mat 3 deti do 35 a napokon do 40, co ak sa nic nepokasle zmakneme 😁 Ale obcas ma veru prepadne panika, ze mozno sa vnuceniec ani nedozijem, alebo taku blbost ako lyzovacku, si uzijem az v 50tke, co sa na to rovno vyprdnem a nebudem riskovat zlomeny bedrovy klb 🤣 (pokus o vtip 😊)

A uprimne tazko povedat. Kedy je ten spravny cas, asi vtedy, ked si samostatna a obaja to tak citite. Ake to bude potom, je len na vas.

ajush5
25. jan 2021

@paulina_1 za mňa je nezmysel robiť si dieťa v 22 s polročným vzťahom, bez zázemia. Ale po 7 rokoch, so stabilnou prácou, domovom a pocitom, že si pripravená, je úplne jedno či máš 20 alebo 45. Ja som mala prvé v 25, nepociťujem, že to bolo skoro alebo neskoro, bolo to plánované a veľmi očakávané bábätko. Osobne som nemala pocit, že by nám jedno dieťa nejak výrazne zasiahlo do života a zasadne ho zmenilo. Mňa mali rodičia v 35 a vnímam to, že to bolo už veľmi neskoro.

simonad7
25. jan 2021

@paulina_1 ja mám 22 a čakáme bábätko tiež. Neplánovali sme, stalo sa a sme radi. Už sa veľmi tešíme, na dovolenky sa dá chodiť aj s malým v trojici. Koľkokrát sa pristihneme, že mame občas nudnejsie dni, najmä teraz počas korony, a manžel často vraví, že už aby tu bol s nami. Bude viac srandy. My sme spolu tiež 7 rokov, kúpili sme si byt a podľa mna po takýchto udalostiach kedy už máš zázemie, vieš že vieš bábätku zabezpečiť čo potrebuje, je to super rozhodnutie. My vôbec nebanujeme. Manžel má 26 a už sa nevie dočkať novej kapitoly v živote. Jeho kolegovia v práci mali deti tak v 35tke a povedali, že keby mohli, vezmú to spat a majú ich skôr, lebo už ako jedna pani spomenula, keď si už staršia za tými deťmi nestihas. Takze za mna thumbs up! 😊 držím palce

paulina_1
autor
25. jan 2021

Ďakujem Vám veľmi pekne sa rady, postrehy a skúsenosti. Keďže je teraz taká situácia, človek nevie čo bude, nebudem sa na to veľmi upinat, uvidíme čo prinesie čas. Veľmi ma bavilo čítať vaše skúsenosti. Ďakujem a veľa šťastia ❤️

lenka1993
25. jan 2021

Dcéra v 20 a syn 26. Neľutujem ani jedno 🙂. A ani v 20 nebolo skoro.

ninka1991
25. jan 2021

A citi sa na dieta aj tvoj manzel? Mate rovnake pocity?🙂 dceru som mala v 26. a druhe pride na svet tento rok to budem mat 29. S manzelom sme spolu 11 rokov a myslim si ze to nieje ani skoro ani neskoro. Cestovali sme spolu, skusili spolocne byvanie,....🙂 Co sa tyka tej mojej otazky, pytam sa preto ze to musite tak citit obaja. Ja som nesmierne rada za mojho manzela, vzdy tuzil po rodine. Bol aj na materskej s dcerkou takze si vyskusal rodicovstvo aj po tejto stranke. 🙂 chcem tym povedat to ze je jedno kolko mas rokov. Ked vies a si si ista ze je ten spravny cas a vies ze mas pri sebe cloveka, na ktoreho sa mozes spolahnut a bude ti oporou je jedno kolko mas rokov. 😉

tristanka
25. jan 2021

@ninka1991 ja som mala tiež deti v 26 a 29 a myslím si že je to super 🙂 a súhlasím, nejde len o vek, ale aj o stabilné partnerstvo, najprv si treba pár rokov odžiť vo dvojici až potom zakladať rodinu... Aby zistili či sú kompatibilní a majú pevný vzťah lebo dieťa každý vzťah preverí ale to už je neskoro.

canis_lupus
25. jan 2021

Mala som dieťa neplánovane ako 22-ročná. U teba to neplatí, ale u mňa by som určite radšej počkala, kým budem mať vlastné bývanie (momentálne sme v podnájme) a stabilnú prácu, kde sa môžem vrátiť. Plus splnené všetky sny, ktoré sa dajú splniť len sólo 😁 Inak žiadne negatíva nepociťujem, neviem, čo ľudia myslia tým "užívať si život", či akože 22-ročná žena sa berie ako nejaká fiflena, čo potrebuje celé dni chodiť po obchodoch a večer na párty, alebo prečo by si s dieťaťom život užívať nemohla 🤷 My práveže cestujeme ešte viac ako bezdetní, oveľa viac chodím von a medzi ľudí, odkedy mám dieťa 😂 Ako dvojmesačný so mnou malý chodil na túry po Tatrách a normálne hocikedy idem von s kamoškou večer, alebo s mužom do kina. Necítim sa nijako obmedzovaná, max tým, že niekedy by som si rada dala celý deň v posteli s knihami, Netflixom a YouTube ako za tínedžerských čias a to už sa pri dieťati fakt nedá 😂😂

elementissa
25. jan 2021

Správny vek je vtedy, keď máš zázemie. Niekto študuje do 30tky a to zázemie má až tak o 5 rokov od skončenia školy. Niekto začne pracovať v 18 a v 21/22 už je dobre zabezpečený, má bývanie, stabilný príjem, stabilný vzťah atď. Hovoríš, že si vydatá - dieťa sa narodí do kompletnej rodiny. 2. mate dobrú prácu = stabilný príjem, nebudete s dieťaťom odkázaní na pomoc rodiny. 3. máte vlastné bývanie - takže máte strechu nad hlavou, zázemie pre rodinu aj potrebné súkromie.

Ak sa na dieťa cítite, tak choďte do toho. Mať dieťa v mladom veku je najlepšia vec na svete. Predstav si sama seba o 18 rokov, na stužkovej svojho dieťaťa. Pričom väčšina žien tam budu vo veku 50/60 (keďže je mega trend mat prvé dieťa po 40tke),tak ty budeš chrumkava čerstvá styridsiatnicka s celým životom pred sebou a odrastenym dieťaťom.
Môj manžel iba zízal na svadbe jednej mojej sesternice, že wau, čo to za mladú, krásnu ženu je vedľa nevesty a skoro odpadol, keď som mu povedala, že to je jej mama. Tiež ju mala ako 23 ročná. Myslel si, že je to jej staršia sestra 🤣 (lebo navyše na svoj vek vyzerá extrémne mlado, bežne jej ľudia tipuju max 35.. .nuž, dobré gény 🤣).
Ja som mala dieťa v 25, keby sa dalo skôr, mala by som ho skôr.

ana_mt
25. jan 2021

@paulina_1 ja som mala 20ked sa mi narodil syn a teraz uz ma 11 😀 neľutujem ze ho mam🙂 kazda sme ina a city mame tiez ine 🙂

ivik4
25. jan 2021

@elementissa presne na toto sa neskutočne teším 😀

3mama3
25. jan 2021

@deti95060810 Úplne s tebou súhlasím. Ja som mala prvé dieťa ako 22ročná, potom o 2 roky a posledné ako 34 ročná. Pri prvých dvoch som mala o 100% viac energie a omnoho viac som sa im venovala. (nie, že by som sa teraz nevenovala 🙂 ) Ale je to veľký rozdiel. Starší synovia mi veľmi pomáhajú s najmladším, spolieham sa na nich, možno preto som časť povinností preniesla na nich.

ingridaterezka
25. jan 2021

Ja som s detičkami začala neskôr a teraz ľutujem. Prvé v 35, druhé v 41. Pri druhom som už mala zdravotné komplikácie. Všetko našťastie dopadlo dobre a dcérka je úžasná. O to viac ma mrzí, že už nemôžem mať viac detičiek. Proste som to nestihla :( Ale som vďačná za dve zdravé dcérky 🙂
Nenechaj sa odradiť okolím a keď sa na to obaja cítite tak šup na to ;)

gaspericka
25. jan 2021

@paulina_1 ahoj prvú dcérku som mala ako 21 ročná. Bola som slobodná matka ale rodina mi veľmi pomáhala. Tehotenstvo bezproblémové len som potom začala kariéru nakoľko bolo treba zarábať tak na 10 rokov som si dala z deťmi pokoj. No a teraz čakáme bábätko mám 38 a ťa najstaršia už 17 ročná mi veľmi pomáha. Tehotenstvo jedna katastrofa asi tým že už som staršia.Nevoľnosti celé tehu. Ale mám kariéru a tri deti a ďalšie na ceste. Tak všetko má svoje plusy aj mínusy. 😜

lenkakravcova
25. jan 2021

@paulina_1 No,, a v byte 😀 ešte nám chýbajú obkladačky na wc. Je to "zábava". 🙂 Ale tak zvládneme to snáď 😀 Inak nám sa narodil syn, keď som mala 22, len sme to nemali ešte takto vyriešené s bývaním ako vy.

denka001
25. jan 2021

Ja som mala prvé v 25 ale plánovala som ho od 22 takže žiadny vek pod tridsať není nevhodný na prvé babatko

pipina5
25. jan 2021

Zamysli sa, prečo chceš dieťa? Aké pohnútky ťa k tomu vedú? Vek je to najmenej. Čo si ochotna obetovať a dať dieťaťu aj s mužom? Dieťa NIE JE HRAČKA. Treba ho okrem kŕmenia, hrania, hlavne VYCHOVAŤ A NAPLNIŤ HO LÁSKOU. A to chce obetavosť, vytrvalosť a veľa nesebeckej lásky od rodičov. Tiež si treba uvedomiť , že rodič dáva vrámci výchovy dieťaťu hranice a rozumný rodič ich nielen dáva s láskou, ale ich aj dodržuje-aby vyrástol z dieťaťa zrelý a vyrovnaný človek. A zvážiť treba a neočakávané situácie,ako napr.: dvojičky, ochorenia, ... A hlavne musíte byť v tom zosúladený aj s mužom.

Moja Petronelka mala 10rokov, ja 34r. A milujeme sa. Všetci ju chvália. No výchova bola aspoň u mňa makačka, nokoľko mi bývalý vo výchove nepomáhal, skôr naopak. Ale ten pocit, keď začnete žať výsledky svojej tvrdej práce, námahy a lásky je NA NEZAPLATENIE. SILA NA ZVYŠOK ŽIVOTA. 🥰😀

loliki
25. jan 2021

@paulina_1 Hm. Teraz je také moderné pýtať si názor každého neznámeho, čo si myslí. Všetko mať naplánované. Potom príde na návštevu svokra, povie si svoj názor a bude nová téma na svete. Svokra mi kecá do života. Naplánuješ modrookého blonďáčika a je z toho hnedooká tmavovláska. Chceš mať dieťa, tak maj a riaď sa podľa seba. Nie stresovať sa, čo povedia ostatní.

chyla95
25. jan 2021

@sasitimi17 súhlasím 🙂🙂

lenbar
25. jan 2021

Ja som mala dcéru, keď som mala 22 rokov. Vtedy som to tak cítila, verila som si. Manžel má o 8 rokov viac, aj on to veľmi chcel. Brala som to úplne v pohode. Tehotná som chodila do školy, bola to celkom aj zábava, samozrejme, mala som úplne bezproblémové tehotenstvo, len ja a "loptička" pred sebou. Narodila sa mi v poslednom ročníku VŠ a zvládli sme to spolu s pomocou rodičov. Manžel už pracoval, mal kúpený byt, takže sme mali aj zázemie. Mám ďalšie kamarátky, ktoré mali dieťatko v rovnakom veku. Asi som bola spokojná aj preto, že som si nejak verila, že to vzdelanie dokončím a aj v tom, že sme mali aj bývanie. Teraz nám hovoria, že sme ako sestry, už nosíme aj spoločné veci 🤭, dcéra má už 15 r. Za mňa to bolo super. Pamätám si, ako má občas niekto zastavil, či mám už 18r taka mladá mamička.

balkica
25. jan 2021

24-prve dieta a 26 druhe 🙂 Ked ste spolu 7 rokov, tak uz mate nieco uzite 🙂 A cim skor.poriesite deti, tym budete mladsi ked odidu a mozete si este vela zo zivota uzit 😉 Ja som spokojna, ze som to stihla do 27r. Taky bol plan 😀😀

kreata
25. jan 2021

No výhoda je jednoznačne to, že budeš oveľa viac vládať, akoby si mala dieťa o 10 a viac rokov neskôr, možno aj ako o 5 rokov neskôr. Čo ver mi že je výhoda veľká. Ďalšia výhoda je tá, že na súrodencov budeš mať dosť času, nebudeš tlačená časom, že kvôli veku ak chcem ďalšie už musím ísť do toho. Tiež na nezaplatenie. A budeš ušetrena stresov z tohto a z tlaku na seba samú. Ďalšia vyhoda- keď dieťa odrastie môžeš opäť pracovať nejaký čas, a stále pomerne mladá mať ďalšie deti. Ďalšou veľkou výhodou je to, že si nebudeš v 30, 35, 40tke hovoriť, že dokelu, nemala som váhať, teraz je najvyšší čas, neviem či to pôjde. Ďalšou výhodou je, že ak by prišli zdravotné problémy v budúcnosti, čo hlavne s pribúdajúcim vekom sa môže stať, už budeš mať dieťa/ deti a budeš z tejto strany v pokoji. Ďalšia veľká výhoda je, že v 40tke budeš mať 18rocne dieťa, prípadne ak budeš mať potom v krátkom úseku ďalšie, tiež už budú veľké, a budeš ešte stále mladá a môžeš sa venovať práci, cestovaniu...všetkému, o čom máš možno teraz pocit, že o to prídeš. Neprídeš. Nájdeš to v ideálnom čase. Ďalšou výhodou je, že tvoje deti budú mať mladého vladajuceho rodiča. A ty si o dosť zvyšuješ s šancu, že ešte v peknej sile si užijes aj vnúčatá. Keď máš dobré zázemie hlavne partnerské, a cítite obaja že by ste boli s novým clovekom ok, plus výborne ak máte aspoň vlastný podnájom, ja odporúčam rozhodne nevahat. Ako nevýhoda môže byť to, že sa budú ľudia pozastavovat nad tvojim mladým vekom, čo ale je ich problém, vek je to podľa mňa super. A ďalšia nevýhoda že sa môžeš cítiť príliš mladá medzi mamičkami. Dnes je žiaľ trend začať s deťmi okolo tridsiatky. Ďalšia nevyhoda- budeš pravdepodobne ťažšie hľadať mamičky rovesníčky. Ak tvoje kamošky ešte neplánujú deti, môžeš sa cítiť medzi nimi opustená a že ti nerozumejú v mnohom, keďže nebudú tušiť, aké to je byť mamou. Ale výhody pre mňa osobne prevažujú. A zase si nájdeš kamošky mamičky nové. Ja som mala prvé bábo v 28, a hocikedy si hovorím, že teraz by som neváhala mať ho v 23-24.

paulina_1
autor
25. jan 2021

@kreata ďakujem za odpoveď 😊 super, máš veľkú pravdu ja sama mám mladých rodičov mamka má 40 a tato 45, a nás vzťah je fakt že super na to všetko že sú rozvedení atď. A pritom mám ešte teraz trojročnu sestru, mamka má s terajsim mužom . A aj to mi pripadá fajn, že do 40 kľudne ďalšie bábo môže byť. My sme traja vo veku 22-19-18 a mame teraz malu a je to fajn, postrazime pobavime vždy sa bude mať na koho obrátiť .. ja tiež plánujem jedno bábätko teraz a druhé neskôr pred 30. Dost zavazuje aj zdravotný stav, som mladá a mám problém s hormónmi, cyklom celkovo nemám ovulaciu. Bojím sa že keď to odložím o 4-5 rokov bude to ešte ťažšie.
A práve všetky moje kamošky už majú ročne dvojročné bábätká momentálne. tak, už len doprerabat domček a pustiť sa do založenia rodinky. Ďakujem za postreh veľmi mi to pomohlo, pekný večer 🤗

dian32
25. jan 2021

@paulina_1 ja budem mat prve v 24ke, za mňa ideál dostudované, vlastné bývanie, manžel ✔.. bábätko v skoršom veku ma určite veľkú vyhodu v tom, že čím je žena mladšia tým menšia šanca na niektoré ochorenia babätka... zo stúpajúcim vekom riziko stúpa.